Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 12-27-07, 01:57 AM   #1
KIM
Ωmega αlpha™
GAF足球隊金虎拾號

註冊日期: Mar 2002
3DS Friend Code4596 9545 7662
PSN  IDGOUFKING
XBox Live GamertagGOUFKING
[教訓篇] 馬交落馬記!

話說上星期同金家放下金囡, 帶金仔過馬交作首次外遊散散心!
正當興奮莫明地帶齊游擊,輕便,重型裝備, 以便方便應付不同環境!
咩CARD都CLEAR晒後, 諗住一定狂掃不斷~~~都唔怕冇位放!

第一日下船後, 到酒店, 食LUNCH, 遊蕩......才出事!!!
正當連打一輪後, 才發現400D內的兩飛電完全打晒~

跟住餘下的兩天, 都只能用DC及MOVIE來充撐........

死重欄重帶過去.......仲要冇得用.......完全失落!!!!!!!!!!!!!!
見POST者, 望勿有此同!!!!

一些~~~

機仔之一~~~ 就係佢, 成日搶埋部機仔要自己影...

其餘自己睇, 冇心機打格了!

KIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-27-07, 09:14 AM   #2
Strider
God of Gamer
初段

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDAStrider
XBox Live GamertagStriderAdrian
啊...通常去幾日外遊我都會拎埋叉電器的...
雖然咁耐以黎未試過幾日打晒兩飛電...
唔緊要, 過兩日再去嘛!

舊 12-27-07, 01:42 PM   #3
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
金爺, 你的意思是, 過大海前沒充滿電? 還是一個下午打完兩飛電?

充電器其實都好細舊, 下次記得帶啦~
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-27-07, 01:44 PM   #4
Hayami
絢 爛 舞 踏
劫很大

XBox Live Gamertagk0h4ku
再唔係買直倒手柄 用哂專用電就買aa電用住先
←壞人?

//Blog
//Flickr
Hayami 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-27-07, 02:21 PM   #5
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: Hayami 查看文章
再唔係買直倒手柄 用哂專用電就買aa電用住先
←壞人?
其實咁都要帶個兜... (用來做轉換)

我有直倒都未必會帶... 前日就因為咁差少少出事....

Rice

舊 12-27-07, 02:28 PM   #6
Strider
初段

XBox Live GamertagStriderAdrian
引用:
作者: riceking 查看文章
其實咁都要帶個兜... (用來做轉換)

我有直倒都未必會帶... 前日就因為咁差少少出事....

Rice
竟然係咁??

我去到邊都插住個度的
其中一個原因係駁住手帶, 拆出黎挺麻煩...

不過我都係支持金爺買返個直倒!

舊 12-27-07, 02:36 PM   #7
KIM
GAF足球隊金虎拾號

我有"直到"架~就係放左兩飛電入去, 去之前都見仲有over 50%~
如果我會帶埋個電芯座去, 就叉埋啦~

我因要帶埋架bb車, 已經好死重~~~!

*"直到"係哥哥教我買的!

舊 12-27-07, 03:48 PM   #8
Strider
初段

引用:
作者: KIM 查看文章
我有"直到"架~就係放左兩飛電入去, 去之前都見仲有over 50%~
如果我會帶埋個電芯座去, 就叉埋啦~

我因要帶埋架bb車, 已經好死重~~~!

*"直到"係哥哥教我買的!
咁睇黎你都打得好興奮下
最後影左幾多張先冇晒電?

舊 12-27-07, 04:25 PM   #9
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

你又會錯意啦

引用:
作者: Strider 查看文章
>skip<
我幾時教你買,我不記得喎

CANON個測電你老虎都不好信...
不準到離奇

舊 12-27-07, 10:53 PM   #10
Hayami
絢 爛 舞 踏
劫很大

XBox Live Gamertagk0h4ku
咁d電的電力唔係linear 而係exponential咁落都冇計喎
見到3格電得2格都係予備定要換電好d

//Blog
//Flickr
Hayami 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-27-07, 11:42 PM   #11
KIM
GAF足球隊金虎拾號

引用:
咁睇黎你都打得好興奮下
最後影左幾多張先冇晒電?
拖住個仔好難興奮(指攝影時)
3x張左右~
引用:
作者: KTN 查看文章
我幾時教你買,我不記得喎
CANON個測電你老虎都不好信...
不準到離奇
你個不負責任的哥哥呀~
個測電~我以為A80年代細機係咁ja, 大機不會出事~~~
引用:
作者: Hayami 查看文章
咁d電的電力唔係linear 而係exponential咁落都冇計喎
見到3格電得2格都係予備定要換電好d
下次出外一定帶埋電架~

舊 12-28-07, 09:00 AM   #12
OldCake
Moderator

註冊日期: Aug 2004
恕直言..........出門連電都唔叉爆.......是不可原諒的錯失.......

舊 01-01-08, 12:29 AM   #13
nestal
Senior Gamer

註冊日期: Sep 2005
係唔係400D特別食電呢?
nestal 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-01-08, 12:33 AM   #14
KIM
GAF足球隊金虎拾號

引用:
作者: nestal 查看文章
只係我沒為意已經用完~

舊 01-01-08, 12:39 AM   #15
Strider
初段

引用:
根據小弟既經驗, 350D用左直倒, 一粒原廠電, 一粒POWERSMART代用電叉滿,
可以影到約800-1000相
途中會不停睇相, 間唔中用閃燈

我相信400D唔會少過呢個數的

註: SNAPSHOT, 冇長曝

舊 01-01-08, 12:47 AM   #16
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

400D係會少過這個數

400D用LCD看INFO同開開合合會食走百幾張去

引用:
根據小弟既經驗, 350D用左直倒, 一粒原廠電, 一粒POWERSMART代用電叉滿,

舊 01-01-08, 01:04 AM   #17
nestal

引用:

小弟既經驗都係一樣
金爺係唔係用有IS嘅鏡呢?

好似話IS會食電D

此篇文章於 01-01-08 01:27 AM 被 nestal 編輯。
舊 01-01-08, 01:09 AM   #18
KIM
GAF足球隊金虎拾號

引用:
引用:
作者: KTN 查看文章
兩位哥哥今晚唔夜遊, 好出奇播~~~
引用:
小弟既經驗都係
金爺係唔係用有IS嘅鏡呢?

好似話IS會食電D
主要都係KIT SET果支 & EF 50mm f/1.8 II ~
用鏡頭都關用電事?

舊 01-01-08, 01:28 AM   #19
nestal

引用:

主要都係KIT SET果支 & EF 50mm f/1.8 II ~
用鏡頭都關用電事?
係呀
有USM會冇咁食電架
舊 01-01-08, 01:29 AM   #20
Rosicky
我愛攝影

註冊日期: Oct 2002
XBox Live GamertagykcisoR
引用:

用鏡頭都關用電事?
AF mode, USM, IS 都要用電去推動, 電來源都係電池到吧

英雄聯盟: Rosicky
Rosicky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-01-08, 01:40 AM   #21
Bleed Saga
Ultimate Gamer
Free Lance

註冊日期: Nov 2002
400d...
夠電正常
之前一晚叉爆電既話應該夠打足200張都有突架喎(唔用閃既話)

YOU WILL NEVER WALK ALONE!!!

聖人教甚麼 你就學甚麼
現實教甚麼 你領悟甚麼
有時候 真理跟真實 總是分道揚鑣
Bleed Saga 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-01-08, 01:51 AM   #22
KIM
GAF足球隊金虎拾號