Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 03-29-12, 03:58 AM   #1
BOYBOYBOY
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2011
點解會勇者 動畫系列 唔再出?

自從勇者王FINAL 後
差唔多十年
好似冇一套係勇者系列既動畫?

當年太陽勇者,勇者傳說真係好正
仲有黃金勇者

舊 03-29-12, 03:58 AM   #2
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

註冊日期: Sep 2004
3DS Friend Code4897 6540 2372
PSN  IDKYOK12JP
我只係記得公佈做勇者王戈陣 已經說明 勇者王係最後一套勇者作品

但理由我就唔多記得了...

Fate/GO ID 335,820,884
GN00508771 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-29-12, 04:00 AM   #3
BOYBOYBOY

註冊日期: Jun 2011
引用:
作者: GN00508771 查看文章
我只係記得公佈做勇者王戈陣 已經說明 勇者王係最後一套勇者作品

但理由我就唔多記得了...
GOOGLE 下個理由先

原來係收視差
又係$$$$

http://bravest-c.sclub.tw/viewthread...&extra=&page=1

勇者王FINAL個結局同勇者動畫一樣命運,冇得返黎

此篇文章於 03-29-12 04:10 AM 被 BOYBOYBOY 編輯。
BOYBOYBOY 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-29-12, 04:52 AM   #4
高級嘍囉
Crazy Gamer

註冊日期: May 2007
3DS Friend Code4038 6395 0913
PSN  IDtimen1972
XBox Live Gamertagtimen1972
玩具唔賣得,贊助商唔玩。
高級嘍囉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-29-12, 11:01 PM   #5
Tano
God of Gamer
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
另想問獣神ライガー是否屬於勇者 動畫系列的原點?

描放時段,模式之後的勇者 動畫系列都熟口熟面

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-12, 12:21 AM   #6
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
點解係原點?...獸神雷加都唔係機械人....

舊 03-30-12, 12:24 AM   #7
kwsyeung
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2005
引用:
作者: Tano 查看文章
另想問獣神ライガー是否屬於勇者 動畫系列的原點?

描放時段,模式之後的勇者 動畫系列都熟口熟面
no, 獣神ライガー係永井豪的...相似的只是有大量之後有參與勇者系列的STAFF而已...
不過說因永井豪的作品而引發起大量後進都不為過了...

求關注...(汗)
twitter / facebook
kwsyeung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-12, 01:30 AM   #8
qhxu
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2008
勇者王唔係已經好賣得咩?而且仲出埋套全程神作畫OVA
qhxu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-12, 01:33 AM   #9
Wayne L
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2008
PSN  IDwaynelkw
時代唔同, 勇者動畫條方程式已經賺唔到錢

舊 03-30-12, 01:38 AM   #10
heeropo
Crazy Gamer
感情……無法理解

註冊日期: Feb 2007
引用:
作者: qhxu 查看文章
勇者王唔係已經好賣得咩?而且仲出埋套全程神作畫OVA
週邊唔賣得,你套動畫整得幾神都冇用

我只懂得用“戰鬥”來表現我所學到的事物,我也想說話、也想唱歌、也想留下回憶……
   我也想創造“未來”的我……可是,只有人類有能力這麼做……
heeropo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-12, 01:42 AM   #11
cyberfox
凡骨

註冊日期: Nov 2002
真係要套套都賣女.......?
合體,變型,處刑用bgm
你們去了那裡?

PAD: ID 236 040 314
SB: ID 150 938 312
Line ID: cyberfox825
cyberfox 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-12, 03:34 AM   #12
marco仔
Game Master
香港人

只可以說 舊個班動漫迷已經成長了主要看女角? 變成現在都賣女賣肉為主.

其實像AGE就是很勇者系列打回小朋友市場的作品.
但現在小孩看動漫的要求已經大不同.

現實向動畫現在太商業化 才會變成這天的不良現像. 但這種惡雜下 也有些有心人出好作品給大家看.
怎樣在商業和創作中得平衡 和 怎樣改變觀眾口味是一大難題...

勇者系列 變了第二種型式出現, 當年超人打怪獸的模式 到現在要有故事背景 流程已經大不同了.
不再是一集打一怪獸那種模式. 要加插不少商品化元素.
不是單純賣個機械人玩具模型, 角色 聲優 背景等也變得更重視.

最近套創聖EVO都很勇者模式, 有外星敵人 保護地球 , 機械人合體, 有必殺技等等元素, 分別這套更成人向 賣女賣色元素多了不少.
天元突破 也向了當年勇者 熱血系列致敬.

此篇文章於 03-30-12 03:55 AM 被 marco仔 編輯。
marco仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-12, 10:35 AM   #13
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
當年勇者系之後好似開始興pkmon digimon 一類。。。咁就推多一把去地獄。。。。。
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-12, 10:40 AM   #14
flymanhaha
Senior Gamer

註冊日期: May 2009
其實超重神我都當係勇者系列 都講明左由熱血轉變成賣肉
flymanhaha 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-12, 10:41 AM   #15
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004
一句講晒 "蝕錢生意無人做"

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-12, 01:13 PM   #16
神名レオ
Game Master
紅蓮團

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDleoayu
真係慘,原來最愛嘅勇者王係咁多套勇者動畫中收視最低.....
唔出落去都冇計,呢家咩動畫乜都要賣女,睇下近排HIT HIT地嘅創聖就知
想要套純純嘅"勇者"、"機械人"動畫係冇可能LAW

舊 03-30-12, 01:22 PM   #17
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
其實神魂同超重神唔當係勇者動畫?

勇者系列點定義

我都估唔到GGG 係最低收視
但反而最多PRODUCT 出係佢
唔通係機設OK,故事唔OK?

舊 03-30-12, 01:22 PM   #18
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

註冊日期: Aug 2002
Wii U ID↑プスドラID
3DS Friend Code105 743 596
引用:
作者: 李奧涼介 查看文章
真係慘,原來最愛嘅勇者王係咁多套勇者動畫中收視最低.....
唔出落去都冇計,呢家咩動畫乜都要賣女,睇下近排HIT HIT地嘅創聖就知
想要套純純嘅"勇者"、"機械人"動畫係冇可能LAW
熱血如天元突破都要有女賣下..
依家純勇者應幾難生存..

嘿哈兒 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-12, 01:26 PM   #19
普通人一個
NEO ZEON萬歲

註冊日期: Aug 2003
PSN  IDjackasukaHK
XBox Live Gamertagjackasuka
現在既小朋友都小玩機械人玩具啦,佢地既玩具已經變左一部價值幾千元既iphone, ipad同tablet,唔好話機械人玩具,就連3DS同PSV e種手提機都少左好多人買

『等價交換』
普通人一個 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-12, 01:28 PM   #20
魔璃
The One
ちょうじげんアイドル

註冊日期: Jun 2002
PSN  IDRuriHoshino
引用:
作者: 小草 查看文章
其實神魂同超重神唔當係勇者動畫?

勇者系列點定義

我都估唔到GGG 係最低收視
但反而最多PRODUCT 出係佢
唔通係機設OK,故事唔OK?
target大人向結果就系咁

另外GGG本身計劃其實唔系勇者系列黎

\ /
/ \
\(^ω^)/
魔璃 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-12, 01:40 PM   #21
keijoey
桐乃 x MIX

註冊日期: Aug 2010
PSN  IDmeruruplay
XBox Live GamertagMeruruplay
而家d小朋友5歲就「青春期」, 8歲已經「發情期」.... 跟本唔buy你以前果套

Divine gate (打蛋Gate): 174,720,000
Puzzle and dragon (ありがとうガンホー): 192,998,723

[3DS] 新絵心教室 pixiv
keijoey 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-12, 01:42 PM   #22
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
引用:
作者: 魔璃 查看文章
target大人向結果就系咁

另外GGG本身計劃其實唔系勇者系列黎
又電車又鑽頭又合體都唔係勇者???
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-12, 01:43 PM   #23
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
引用:
作者: 普通人一個 查看文章
現在既小朋友都小玩機械人玩具啦,佢地既玩具已經變左一部價值幾千元既iphone, ipad同tablet,唔好話機械人玩具,就連3DS同PSV e種手提機都少左好多人買
其實戰隊系列D玩具,要買齊玩終極合體都係要過千
俾我係家長都買iPad俾小孩玩算

舊 03-30-12, 01:55 PM   #24
marco仔
Game Master
香港人

還有一個現像 小朋友從玩具花費 變成 網遊花費 這種轉變已經很大了.
當年我們這班沒什麼物質享受 最主要就是打開電視看...

現在這代 什麼也有, 電腦想看什麼就看什麼. 不更加集中去賣商業, 我想都幾難生存. 單純難找錢...

神魂同超重神 就是現代版 勇者了, 只是變了種 加入更多賣女的元素.

要看單純傳統內容的 看上一季的 「花牌情緣」吧, 這套那麼好看都少人討論就知市場很現實. 好評不好收...

此篇文章於 03-30-12 01:58 PM 被 marco仔 編輯。
marco仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-12, 01:55 PM   #25
TCS_disable
我有車車~

註冊日期: Jul 2005
引用:
作者: 普通人一個 查看文章
車...係班友唔夠膽係 iPhone / Android 玩大佢之嘛
TCS_disable 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 12:21 AM

手機版 | APP版