Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 08-30-18, 03:15 PM   #151
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
LANG既其實代代主角都算勁,戰略性講真唔算好高。
係頭幾關貪快呃下LV打死D唔預你打贏既敵軍就要D計…
唔好話火紋776果D M向,同Tactics Ogre(PSP果隻平衡錯晒例外)果班凡人系主角就真正唔算勁(咁當然你可以練兵到LV30先展開旅程打LV十零既關)。
唔係喎火紋除咗西利斯同樹葉哥轉職前流流地
其他都係衡上去打到爛劍嘅…
皇騎2?不是有超強真主角加諾普斯嗎?

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-30-18, 03:18 PM   #152
byela1504
Junior Member

註冊日期: Oct 2008
引用:
作者: charcsc2000 查看文章
係呢個現世玩速食下...
直覺佢會變做火紋個種玩法...
其實當年10vs10仲要有兵仔...係好難玩...
又講走位, 又講補正...仲要主角都唔覺得勁..比普通卒仔勁少少而已...
有好多人係因為呢個原因玩唔掂...
以前要計指揮區,多種結局路線同10vs10呢啲大戰略式打法賣點黎。指揮官好似唔受低隻數會降低攻擊影響,已經勁過卒好多。而且啲卒無左指揮官廢哂
byela1504 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-30-18, 03:56 PM   #153
mouseccy
Game Master
老鼠仔

註冊日期: May 2010
PSN  IDMOUSECCY
引用:
可能我玩得屎吧, 當年我真心覺得難玩,
如果今時今日要吸引新玩家, 係一定要改變...
講真火紋都易左好多啦..
火紋變左可以死左唔駛永遠消失已經冇曬難度可言了
mouseccy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-30-18, 04:06 PM   #154
Dyhalt Rushifar
God of Gamer
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: sugihara 查看文章
唔係喎火紋除咗西利斯同樹葉哥轉職前流流地
其他都係衡上去打到爛劍嘅…
皇騎2?不是有超強真主角加諾普斯嗎?
776可以直衝打咁勁?
印象中當年當佢聖戰咁玩好快就死咗…
主角嘛。テニム真係唔知佢有咩特別勁,除非升領主。印象中GBA果位暗黑前世都好似幾一般人下。

不過LANG既主角同佢地邊隻比都算係相當優待吧
大體都係見到有利就炒埋去實無死…
引用:
作者: mouseccy 查看文章
唔係好似話有CLASSIC MODE架咩

脷伸: 覺醒之後,醒_晒冇再玩新既

此篇文章於 08-30-18 04:28 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-30-18, 04:22 PM   #155
~蛙蛙~
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2008
有攻略就唔難玩架啦
淨係答問題個度已經可以整隻無雙既主角出黎
個系統係最麻煩亦係算難既係10/10
當得9hp就算你幾勁都好 最多都係扣9呢下先麻煩
由手機版發出
~蛙蛙~ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-30-18, 04:45 PM   #156
charcsc2000
J神哥

註冊日期: Jan 2006
Nintendo Switch IDcharcsc2000
PSN  IDcharcsc2000
引用:
作者: mouseccy 查看文章
咩呀...火紋分兩樣...一個係"經典MODE"...會死人或不死人的CASUAL...
一個係難易度....最難係Lunatic MODE...即可以講係NIGHTMARE

引用:
唔係好似話有CLASSIC MODE架咩

脷伸: 覺醒之後,醒_晒冇再玩新既
舊玩家通常係經典MODE X Lunatic MODE...
真心難玩....
但好多新手係唔想玩...

最好笑係KOEI隻火炎無雙...我真係唸唔到邊個玩經典MODE....

我有D FD係為衝獎盃, 玩EASY MODE的, 有D GAME一兩日就白金啦...
charcsc2000 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-30-18, 04:46 PM   #157
ShinDou

註冊日期: Apr 2006
咁set係想人唔好屈勁1隻淨係推佢上去無雙,要補下血諗下點行姐,唔算係難既,最多係煩下人,以前算好啦,你def高過人atk除非作cri左,唔係都扣唔到你血,而家手遊個系統set到就算你防高俾人克都好易俾人秒

我從使用 Tapatalk 的 LG-H930 發送
ShinDou 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-30-18, 04:47 PM   #158
charcsc2000
J神哥

引用:
作者: ~蛙蛙~ 查看文章
有攻略就唔難玩架啦
淨係答問題個度已經可以整隻無雙既主角出黎
個系統係最麻煩亦係算難既係10/10
當得9hp就算你幾勁都好 最多都係扣9呢下先麻煩
由手機版發出
當年真心有教學...而加都不記得了..
舊 08-30-18, 04:48 PM   #159
charcsc2000
J神哥

引用:
作者: ShinDou 查看文章
咁set係想人唔好屈勁1隻淨係推佢上去無雙,要補下血諗下點行姐,唔算係難既,最多係煩下人,以前算好啦,你def高過人atk除非作cri左,唔係都扣唔到你血,而家手遊個系統set到就算你防高俾人克都好易俾人秒

呢PART咪似火紋囉...幾勁比人剋都差唔多即死...
舊 08-30-18, 05:10 PM   #160
ShinDou

仲要手遊加左好多技,變化大左好多,鬥雞真係同人鬥屈機,識用既同諗下d佈陣分分鐘出有d r sr會勁過是但出晒堆ssr同人打

舊 08-30-18, 05:32 PM   #161
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
咩呀...火紋分兩樣...一個係"經典MODE"...會死人或不死人的CASUAL...
一個係難易度....最難係Lunatic MODE...即可以講係NIGHTMARE

舊玩家通常係經典MODE X Lunatic MODE...
真心難玩....
但好多新手係唔想玩...

最好笑係KOEI隻火炎無雙...我真係唸唔到邊個玩經典MODE....

我有D FD係為衝獎盃, 玩EASY MODE的, 有D GAME一兩日就白金啦...
印象覺醒果時難度只係數字遊戲,過程一模一樣只係D卒由LV5>LV10>ETC
而去到LUNATIC,打過關要靠S/L去升靚隻人…真係開返皇家騎士團冇咁扯火…

不過其實本身死人系統本身冇咩大意思。一死就LOAD GAME,搞唔到就成關重打,在下估打開SPRG既唔少人都係咁架啦。

此篇文章於 08-30-18 05:39 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-30-18, 06:15 PM   #162
風間鈴木仁

註冊日期: Sep 2007
Wii U ID任天堂 Fans
Nintendo Switch ID任天堂超級 Fans
3DS Friend Code2017 5200 8860
PSN  IDs813leon
XBox Live Gamertags813 g
[PS4,NS] 夢幻模擬戰 Langrisser I&II remake | 2019年2月7日發售| 可選classic mode[DLC]轉漆原人設

唔好意思,我以前未有玩過這系列,
無知一問 , 這遊戲屬於哪類型 : RPG/ARPG/SRPG/SLG/AVG ???

PS系總共 5826隻GAME,PSN LV602
PSN HK暫時排名 318,341
全球最佳排名10771,11717 ,https://asia.playstation.com/cht-hk/
SONY PS NEW GAME http://psnprofiles.com/games
CAPCOM:http://www.capcom.co.jp/ MINI NEOGEO
SEGA:https://sega.jp/soft/ + DSi GBA GB MINI/MD
任天堂:https://www.nintendo.co.jp/sp/index.html
風間鈴木仁 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-30-18, 06:31 PM   #163
MultiPASS
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2004
引用:
作者: 風間鈴木仁 查看文章
[PS4,NS] 夢幻模擬戰 Langrisser I&II remake | 2019年2月7日發售| 可選classic mode[DLC]轉漆原人設

無知一問 , 這遊戲屬於哪類型 : RPG/ARPG/SRPG/SLG/AVG ???
SRPG,早期同火紋齊名。
multiple結局同支線係賣點,
MultiPASS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-30-18, 06:34 PM   #164
風間鈴木仁

註冊日期: Sep 2007
Wii U ID任天堂 Fans
Nintendo Switch ID任天堂超級 Fans
3DS Friend Code2017 5200 8860
PSN  IDs813leon
XBox Live Gamertags813 g
引用:
作者: MultiPASS 查看文章
SRPG,早期同火紋齊名。
multiple結局同支線係賣點,
謝謝解說,今次有興趣嘗試這個系列了。

PS系總共 5826隻GAME,PSN LV602
PSN HK暫時排名 318,341
全球最佳排名10771,11717 ,https://asia.playstation.com/cht-hk/
SONY PS NEW GAME http://psnprofiles.com/games
CAPCOM:http://www.capcom.co.jp/ MINI NEOGEO
SEGA:https://sega.jp/soft/ + DSi GBA GB MINI/MD
任天堂:https://www.nintendo.co.jp/sp/index.html
風間鈴木仁 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-30-18, 06:35 PM   #165
seed2005
Ultimate Gamer

註冊日期: Feb 2005
Wii U IDseed2005
3DS Friend Code4038 6080 2757
引用:
印象覺醒果時難度只係數字遊戲,過程一模一樣只係D卒由LV5>LV10>ETC
而去到LUNATIC,打過關要靠S/L去升靚隻人…真係開返皇家騎士團冇咁扯火…
呢類game就萛有得較難度都好
佢地多數只會做一個原生難度,然後再用加減數方式做另一種難度
通常都係調整敵人能力值/數量就萛
seed2005 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-30-18, 09:39 PM   #166
GUSTAV
The One
poor

註冊日期: Oct 2003
XBox Live Gamertag邊有錢 傻的嗎
我只想講一句

真香

それが王者の戦いというものだ
GUSTAV 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-30-18, 09:45 PM   #167
捲毛老爺

註冊日期: Nov 2007
3DS Friend Code4983 5603 1689
有鋼刷大師,好!我買。
捲毛老爺 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-30-18, 10:17 PM   #168
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
引用:
謝謝解說,今次有興趣嘗試這個系列了。
如果你唔怕睇大陸review,你可以search gamker會講成個系列作成名到末落

舊 08-30-18, 10:19 PM   #169
Kain

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
引用:

認真
類型係夢幻模擬戰
Kain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-30-18, 10:26 PM   #170
gingq7

註冊日期: May 2008
[OT]
講難玩的話, 我覺得機戰F遠遠不及SFC隻機戰EX的白河愁路線(唔chok隱藏機), 最慘係辛辛苦苦幫條女升lv, 佢一個屈尾十就....

此篇文章於 08-30-18 10:28 PM 被 gingq7 編輯。
gingq7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-30-18, 11:17 PM   #171
ShinDou

SM女好似LV夠高就唔會俾邪神控制,不過佢都唔係好打得,有冇佢都唔係太大分別既 XD

超任EX係難在D機大部份機都唔係好避得,同埋連D廢機都要改下甲企地形食招,必要時要搵1隻廢機行前引另1隻卒打佢等兩邊都頂到,再用根性信賴修理補黎打

超任第3次如果唔屈MAP既話應該難過EX,不過正常應該冇乜人唔屈MAP XD

此篇文章於 08-30-18 11:20 PM 被 ShinDou 編輯。
舊 08-30-18, 11:57 PM   #172
GUSTAV
The One
poor

夢戰講真唔係賣難度
正常地練點都過到 但同時會有d麻煩 記憶真係難玩既係得幾關 例第4集有關你轉左某人做騎兵而又條件又係佢唔死得真係會打到爆粗 SOSAD
隻GAME 最正係一隻GAME 有戰略 育成 溝女 再加王道既故事(某幾集仲要有D其他分支 仲要唔係頹 係足本 好睇過王道線)
夠好感度連人地條女都可以NTR 就是爽 再加漆原既畫
同時周回要素足 多隱藏野 練人方面好玩 相剋也比到戰略性(麻1周目黎計)
名曷D女既設定走在時代尖端(係設定唔係人設) 當年已經玩人外 玩洗腦 玩NTR 簡單就是神

引用:
作者: Sar8 查看文章
如果你唔怕睇大陸review,你可以search gamker會講成個系列作成名到末落
其實個段最後唔係太準

個人覺得隻4 第一次出時系統唔係好成熟

去到PS版時應該叫全SERIES 最高峰

反而隻5就.....

>機戰EX的白河愁
唔好講白河啦
當年我細個 琉離條線頭幾關想打死隻移動要塞都打到我跪

此篇文章於 08-31-18 12:07 AM 被 GUSTAV 編輯。
舊 08-31-18, 12:06 AM   #173
新月
Game Master

註冊日期: May 2005
PSN  IDSURYC_KO
引用:
作者: Kain 查看文章
認真
類型係夢幻模擬戰
呢個名深入到變左官方名

引用:
作者: GUSTAV 查看文章
夢戰講真唔係賣難度
正常地練點都過到 但同時會有d麻煩 記憶真係難玩既係得幾關 例第4集有關你轉左某人做騎兵而又條件又係佢唔死得真係會打到爆粗 SOSAD
隻GAME 最正係一隻GAME 有戰略 育成 溝女 再加王道既故事(某幾集仲要有D其他分支 仲要唔係頹 係足本 好睇過王道線)
同時周回要素足 練人方面好玩 相剋也比到戰略性(麻1周目黎計)

其實個段最後唔係太準

反而隻5就.....

>機戰EX的白河愁
唔好講白河啦
我PS 玩五代,較HARD過唔到
可能咪算太識玩掛
新月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-31-18, 12:15 AM   #174
HM

註冊日期: May 2007
引用:
作者: GUSTAV 查看文章
夢戰講真唔係賣難度
同時周回要素足 多隱藏野 練人方面好玩 相剋也比到戰略性(麻1周目黎計)
名曷D女既設定走在時代尖端(係設定唔係人設) 當年已經玩人外 玩洗腦 玩NTR 簡單就是神

其實個段最後唔係太準

反而隻5就.....

>機戰EX的白河愁
唔好講白河啦
未玩過
有無得玩到自己條囡俾BOSS NTR變埋敵人?
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-31-18, 12:17 AM   #175
GUSTAV
The One
poor

引用:
作者: HM 查看文章
未玩過
有無得玩到自己條囡俾BOSS NTR變埋敵人?
你既玩法太高了

一齊去DMM

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[多機種] DOOM | Remake | PS4/XB1/NS | 已售 安安 電視遊戲討論版 132 12-13-23 11:16 AM
[多機種] Fear Effect Reinvented︱remake︱PC/NS/PS4/XB1 安安 電視遊戲討論版 3 08-24-22 07:29 PM
[多機種] Dragon Ball Xenoverse 2 | PS4, XB1, NS | PS4 DBX2 DX版 11月22日發售 steve 電視遊戲討論版 198 03-11-22 06:04 PM
[PS4] 聖劍傳說 2 remake | PS4, PSV, Steam enishi 電視遊戲討論版 18 05-18-18 11:28 PM
[XBLA] 双截龍 II Wander of the Dragons (2.5D remake|韓國開發商|已配信) ahleung 電視遊戲討論版 29 04-10-13 02:21 PM

現在的時間是 05:51 AM

手機版 | APP版