Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 06-03-11, 10:20 PM   #426

Insane Gamer
F6F8 F73C

註冊日期: Mar 2003
一黎面碼之前唔知大家會因為睇唔到自己而決裂(上一集仲見到佢地為自己造煙花)
二黎如果一開始就以咁既方式話俾大家知,就好似同緊佢地講"你地有責任幫我實現願望"咁,對佢地黎講唔算係好事

雖然觀眾早就知道可以用呢種方式去證明面碼既存在
但我覺得安排到呢一集用先至夠精彩

不過都好似恐怖片

私の右手には

twitter Plurk 
上面幾個隨便follow
 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-03-11, 10:33 PM   #427
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
確實﹐既然面碼可以輕易令其他人相信佢既存在﹐大家想問既問題就係﹕

點解佢唔一早咁做﹖

響第二個討論區見到有人推測面碼佢其實係知道佢可以咁樣做﹐但就選擇左唔做﹐直到而家為此。

當初佢開始o係仁太面前顯靈時﹐純粹想仁太幫手實現佢既願望﹐也清楚佢既願望一定要涉及超平和Busters所有成員先可以達成﹐但就唔係好清楚其他詳情。

當佢同仁太相處多日後﹐佢可能o係度唸如果以咁既幽靈狀態永遠陪伴仁太也唔係一件壞事﹐於是就冇乜點認真唸過要響仁太之外既人顯靈。

但當佢今集見到仁太因為佢而喊得好傷心之後﹐面碼就明白到繼續咁落去只會加深仁太既痛苦﹐令佢唔可以放下面碼過生呢個包袱。

於是面碼終於決定自行現身﹐比超平和Busters可以實現佢既願望﹐等佢地可以了結呢個拖左10年既心結。就算最後佢會成佛消失也在所難免﹐面碼為左仁太同Busters決定作出呢個犧牲。

此篇文章於 06-03-11 10:35 PM 被 Kinny Riddle 編輯。
Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-03-11, 10:40 PM   #428

F6F8 F73C

引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
確實﹐既然面碼可以輕易令其他人相信佢既存在﹐大家想問既問題就係﹕

點解佢唔一早咁做﹖

響第二個討論區見到有人推測面碼佢其實係知道佢可以咁樣做﹐但就選擇左唔做﹐直到而家為此。

當初佢開始o係仁太面前顯靈時﹐純粹想仁太幫手實現佢既願望﹐也清楚佢既願望一定要涉及超平和Busters所有成員先可以達成﹐但就唔係好清楚其他詳情。

當佢同仁太相處多日後﹐佢可能o係度唸如果以咁既幽靈狀態永遠陪伴仁太也唔係一件壞事﹐於是就冇乜點認真唸過要響仁太之外既人顯靈。

但當佢今集見到仁太因為佢而喊得好傷心之後﹐面碼就明白到繼續咁落去只會加深仁太既痛苦﹐令佢唔可以放下面碼過生呢個包袱。

於是面碼終於決定自行現身﹐比超平和Busters可以實現佢既願望﹐等佢地可以了結呢個拖左10年既心結。就算最後佢會成佛消失也在所難免﹐面碼為左仁太同Busters決定作出呢個犧牲。
其實除了為左仁太之外,都係為左超和平BUSTERS既大家,即係唔想超和平BUSTERS決裂
佢聽到波波話大家因為唔信面碼存在而陷入分裂,之後先打無聲電話

面碼無時無刻都在為他人著想....

私の右手には

twitter Plurk 
上面幾個隨便follow
 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-03-11, 11:17 PM   #429
東條希
Game Master
青春色の波紋疾走

註冊日期: May 2005
會唔會係仁太自已唔想證實面麻存在
一旦願望實現,面麻就會消失
仁太內心係茅盾既

鳴子自爆時機太差
仁太根本調整唔到心情

弟弟其實都好慘
響屋企一直都係活在姐姐陰影之下
咁多年來支撐佢既可能係姐姐句"好好保護我們家"
希望弟弟君加油

最後大家又意外地聚集響秘密基地
面麻終於顯靈,以咩方式顯現我覺得唔重要
重要既係大家又想起記憶中的那間小屋,長大的大家,我地又回到了這個起點

我唯一想吐槽既係雪集竟然一眼就睇出面麻既字跡
雪集你到底有多控面麻啊

四十九年一睡夢,
一期栄華一盃酒。

TSUMUGI RHYME 薄桜鬼中毒中 今期1番好きな曲 希deきしめ
大好きって言うなら、大大好きって返すよ
忘れ物もうないよね? ずっと永遠に一緒だよ
東條希 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-03-11, 11:28 PM   #430
Gallardo
God of Gamer
最強(最凶)アイドル

馬尾あなる
户松o既演出都好精彩

仁太爸叫自己老婆塔子さん...

最想吐糟o既係
仁太爸見個仔唔訓床訓梳化
但床上面張被拱起左,
應該唔係第一次見

舊 06-03-11, 11:48 PM   #431
淡水
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2005
我想如果bd有常人視點(面碼消失/有聲無樣)版的話可以當恐怖片賣
重有3集, 唔好爛尾
淡水 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-11, 01:05 AM   #432
mmssm
Game Master

註冊日期: Jun 2004
佢寫到字...即係physical 地掂到野...
咁人地都可以掂到佢啦....
mmssm 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-11, 01:19 AM   #433
神秘過客
★生ける伝説 ⑦★

註冊日期: Oct 2002
めんま一向都掂到人, 你見佢可以攬到 ぽっぽ同あなる就知啦...

じんたん都可以掂到めんま, 成日篤佢塊面...

不過如果佢個設定係じんたん以外o既人掂唔到佢你都吹佢唔脹

舊 06-04-11, 12:26 PM   #434
jos
Crazy Gamer
單細胞

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDjos_lau
XBox Live Gamertagjoslau
點解無人諗日記係仁太自己寫?
雖然電話o個度我無法解釋

真係人鬼情未了?

此篇文章於 06-04-11 12:29 PM 被 jos 編輯。
jos 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-11, 12:28 PM   #435
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
引用:
作者: mmssm 查看文章
佢寫到字...即係physical 地掂到野...
咁人地都可以掂到佢啦....
之前抱過個肥仔架......佢只係突然有陣寒意........

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-11, 12:51 PM   #436
Asurada
機動六課的一等空尉

註冊日期: Apr 2003
引用:
作者: jos 查看文章

真係人鬼情未了?
我用o佐睇寒蟬鬼隱篇咁,唔相信主角所見的方式去睇,
但睇到現在都覺得可能係自己想多o佐

我覺得現實好多「面瑪」的現象性質
都應該好似人會合理化自己睇的事物而修正o佐
主角見到的,其他人視點會有點不同
好似食麵俾「面瑪」搶食,老爸視點又可能係第二樣野
「面瑪」估計只能有限度接觸到一點物件,
所以他們應該見唔到技筆自己寫字一樣............

最初估計可能一切都係主角搞出來,老爸都係共犯~
主角視點全都是騙人的~但就真係無乜動機~
(如果話主角當年因為殺o佐「面瑪」成了家裡樽,
之後主角因為內疚感出現幻覺同佢老爸搞o佐呢件事出來)

此篇文章於 06-04-11 12:59 PM 被 Asurada 編輯。
Asurada 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-11, 01:21 PM   #437
marco仔
Game Master
香港人

這集把面馬可以實體化這點帶左出來, 可以直接寫字 成件事就簡單好多.
可以直接同大家通信了. 但就有一點點不真實的感覺, 真的人鬼情未子個種.
但想多一點可能就是仁太自己寫出來, 因當初想的面馬其實只是仁太心的存在的一個思念, 自我救贖.
這集感覺真的是不是單單是隻鬼了, 還可以拿起東西 打電話 寫字.

從朋友角度看法 電話那裡可以解釋到仁太自己打, 但寫字 還是那個實際情況 就很難解釋了.
唔通面馬小時候就知他們會打架??? 寫定叫他們唔好打. 但日記他們早已經看過了, 是之後加.

或者推論只有那本她的日記才可以寫字吧.

此篇文章於 06-04-11 01:25 PM 被 marco仔 編輯。
marco仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-11, 05:46 PM   #438
神秘過客
★生ける伝説 ⑦★

朝日(めんま)にアニプレックスの人材募集広告が掲載!

舊 06-04-11, 06:06 PM   #439
kwsyeung

註冊日期: Jan 2005

官網版

求關注...(汗)
twitter / facebook
kwsyeung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-11, 06:45 PM   #440
ta423

註冊日期: Jul 2009
引用:

真係人鬼情未了?
我覺得係
1.字跡
2.仁太當時俾雪集的住,同張枱又有一定距離,要整跌本日記兼且揭正預先寫定果頁可以話無可能
ta423 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-11, 07:12 PM   #441
神秘過客
★生ける伝説 ⑦★

引用:

真係人鬼情未了?
有時真係睇戲就咪鬼駁戲啦...
況且對返之前めんま細個時寫落o既字跡咪知囉

舊 06-04-11, 07:21 PM   #442
jos
Crazy Gamer
單細胞

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDjos_lau
XBox Live Gamertagjoslau
引用:
作者: 神秘過客 查看文章
有時真係睇戲就咪鬼駁戲啦...
況且對返之前めんま細個時寫落o既字跡咪知囉
係佢俾得太多想像空間
唔係駁戲呀...
(可能真係諗多o左)
jos 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-11, 10:33 PM   #443
神秘過客
★生ける伝説 ⑦★

じんたん大個後咁死矮, 真係悲哀
ぽっぽ有 185cm, ゆきあつ 有181 cm, つるこ都有 170cm

舊 06-05-11, 12:49 AM   #444
marco仔
Game Master
香港人

小時候最少的, 大時反而是最大隻.

marco仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-05-11, 12:13 PM   #445
文香四豆
Senior Gamer
破壞氣氛程度的能力

註冊日期: Jul 2008
3DS Friend Code4725 7902 4820
PSN  IDAYAKA816
成班人冇個驚鬼,反而會因為見唔倒隻鬼而暴走
文香四豆 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-05-11, 02:09 PM   #446
ta423

註冊日期: Jul 2009
引用:
作者: 文香四豆 查看文章
成班人冇個驚鬼,反而會因為見唔倒隻鬼而暴走
人妖都見過了,還怕什麼
ta423 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-05-11, 04:26 PM   #447
supermanlady
The One
あかん

註冊日期: Aug 2003
TVアニメで絶賛放映中『あの日見た花の名前を僕達はまだ知らない。』
の主要登場人物がよくわかる無料版ファンブック!
主なキャラクター6名の人物像を徹底紹介。
また、各話の概説や、キャラクターの図案や場面原画などを収録。
トレイラー動画やエンディングテーマ曲の動画など、
電子版ならではのコンテンツも網羅して掲載! 『あの花』の次回放映がもっと楽しみになる!

●第一章 キャラクター
主要登場人物紹介
●第二章 エピソード
各話紹介
●第三章 クリエイト
エンディングテーマ曲について
●第四章 イラストレーション
キャラクター図案、場面原画
●第五章 インフォメーション
コンプリートブック、ビジュアルブックの告知

※有料版『あの花』公式コンプリートブック、公式ビジュアルブックの2冊を刊行予定!
詳細は http://www.nrmp.jp/http://www.kanko-ad.co.jp/imedia/ まで。

supermanlady 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-05-11, 05:13 PM   #448
葉老頭
Crazy Gamer

註冊日期: Nov 2010
之前面碼都係大家面前行動過
但就好似只係得有風既感覺並冇實際影響
只係得仁太見到而有實際感覺同重量
最後大家睇到日記
(雖然冇人見到寫既一刻)
但好明顯果日係即時寫既
和長大既大家一起,不要打架之類...
而且係應該已停頓既日子之後.....
面碼一直冇係其他人面前表明
應該係怕大家都驚左佢
因為其他人都見佢唔到
就算無端端凌空拎起一隻杯我諗都只會係嚇倒大家
面碼都係有顧忌所以先一直唔係大家面前表明
但因為咁樣而只得仁太一個承受已到界限
佢唔想超和平buster因為自己已決裂
面碼由始至終都係一個為他人著想多過自己既小孩.....
葉老頭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-06-11, 11:28 AM   #449
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002

舊 06-06-11, 02:25 PM   #450
supermanlady
The One
あかん

註冊日期: Aug 2003
第9話の予告映像を公開致しました。
http://www.anohana.jp/story/09.html
supermanlady 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[動畫] 「魔法少女まどか★マギカ」総合THREAD丨虚淵玄:「今、必死にシャフトと一緒に続きを考えている最中。」 Vol.3 money 日本動漫畫討論版 1142 12-14-21 09:57 AM
[動畫] P.A.Works10周年記念作品「劇場版 花咲くいろは HOME SWEET HOME」BD&DVD 発売中 vol.2 supermanlady 日本動漫畫討論版 694 05-14-21 10:26 PM
[動畫] BONES「スタードライバー THE MOVIE」Blu-ray & DVD 発売中 supermanlady 日本動漫畫討論版 825 08-27-13 04:01 PM

現在的時間是 01:42 PM

手機版 | APP版