Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 02-23-15, 09:54 AM   #101
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
玩咗頭兩個Mission啱啱見到"主角"一面...
暫時個感覺似以前Ps3/Xbox 360第一次玩Bioshock 1咁,成日有d自己嚇自己的位,氣氛唔錯。
由手機版發出
咁你有無input lag?

擒晚食到好飽開黎玩, 玩到有D頭暈作嘔......
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-23-15, 10:09 AM   #102
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
玩咗頭兩個Mission啱啱見到"主角"一面...
暫時個感覺似以前Ps3/Xbox 360第一次玩Bioshock 1咁,成日有d自己嚇自己的位,氣氛唔錯。
由手機版發出
衰在一行近 D 音樂會自動轉, 有時唔太留心但聽到音樂轉都知有野
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-23-15, 12:54 PM   #103
Amuro0093
Insane Gamer

註冊日期: Aug 2009
PSN  IDgio0079
XBox Live GamertagSilentEagleF15N
你地係唔係玩Hard難度?
玩Hard已經可以解到最高難度盃 .
Amuro0093 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-24-15, 10:56 PM   #104
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: ahleung 查看文章
同埋發覺右冬菇轉向有input lag, 上網search都有人遇到呢個問題, 但無一個肯定既解決方法. 有人話要改電視setting...........
引用:
作者: ahleung 查看文章
咁你有無input lag?

擒晚食到好飽開黎玩, 玩到有D頭暈作嘔......
暫時玩到Mission 5完,可能我全程龜住嚟慢慢行,
又唔多覺有呢個問題喎,係試過遇到D靈異畫面,詳情睇片。(按:可能係重力控制出問題啦…)

我就無係game入面調教過靈敏度,
電視setting方面,用返跟機果條HDMI線(1.4 HIGH SPEED?),
同埋color depth set咗做36 bits per pixel,唔知有無關係了?

引用:
作者: Amuro0093 查看文章
你地係唔係玩Hard難度?
玩Hard已經可以解到最高難度盃 .
我諗住第一次唔睇攻略亂玩,set咗宜家最低果個Novice難度嚟玩,
唔知係咪因為咁隻異形好似發雞盲咁,行到我面前都見我唔到,仲有時間比我走佬添…

HARD真係唔知點算,宜家玩Novice要完全唔比人類+機械人+異形發現已經有點難,
個景場又度度差唔多,好難認返條逃走路線咁款…

隻Alien: Isolation暫時玩落都幾好玩,
氣氛真係好似PS3/XBOX 360時代果隻BIOSHOCK 1,
特別係收集品之一都係播聲帶,同埋D音效、GAME入面d POSTER風格都好似~!

http://youtu.be/0GIDcwKXI6E

此篇文章於 02-24-15 11:04 PM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-15, 03:44 AM   #105
IDGAF
The One

其實係咪因為我玩緊最低難度的關係,
片尾果隻異形同主角只係相隔一張電腦枱,
佢都唔主動攻擊,仲走埋添…(中間有空氣牆?!)

但有時係直路、長走廊果類地方老遠都衝埋嚟殺你…

http://youtu.be/VdEtnsk7AQ4

舊 02-25-15, 12:27 PM   #106
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
其實係咪因為我玩緊最低難度的關係,
片尾果隻異形同主角只係相隔一張電腦枱,
佢都唔主動攻擊,仲走埋添…(中間有空氣牆?!)

但有時係直路、長走廊果類地方老遠都衝埋嚟殺你…

http://youtu.be/VdEtnsk7AQ4

呢幕係劇情.

異形有 BUG, 有時會發生靈異事件.

據說 AI 有學習能力, 有異樣既地方會 CHECK 多幾次, 我都唔太明係點運作, 有時明明無做乜野, 異形會突然入去房或通風口探你.

總之就唔係 MGS 果 D 固定模式.
舊 02-25-15, 06:33 PM   #107
Amuro0093

XBox Live GamertagSilentEagleF15N
我玩左Hard因為佢話recommended way to experien隻game﹔
淨係俾隻alien殺都死超過100次(100次有trophy )﹔
台底或櫃耐如果唔按住L或用motion detector好大機會死﹔
係ventilation shaft 太耐等於死 (我第1次以為冇事係個好長既shaft中間停低做道具﹐點知個alien極速爬埋黎﹐聽到聲已經知死更).
仲有d work joes 好煩﹐要到後尾有釘槍先好對付d.
舊 02-27-15, 10:51 AM   #108
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

好多時就算打停異形都會俾佢撞跌, 扣好多血, 但又無即死.

向滅火筒同燃料糟開火係會爆炸, 不過實際無乜用咁

smoke grenade 同 sound trap 亦無乜用過.

有人+異形既地方都係開一槍之後等異形清場最易
舊 02-28-15, 02:20 AM   #109
IDGAF
The One

終於打爆機了~!
個遊戲長度都幾長下…
睇手機app計,我呢一轉應該都玩咗29小時,
可能因為我成日龜住行,同周圍搵收集品浪費咗d時間啦。

雖然玩最易千的難度,不過除了某d敵人個血量低咗之外,
去到中後期都唔係咁易玩,可以把主角一擊即死的敵人都有唔少,
搞到拎唔到不死爆機成就,
因為來得太快佢已經即save了,用唔到save/load大法。

敵人方面,異形算好對付,開頭盡量避,
到後期有多D火系武器及爆炸品係手,
可以隨時正面趕佢走。
(不過有種好陰濕的會飛撲過嚟塊面度搞到你即死…有睇電影的就知講乜)

機關人都幾厚血下,不過後來子彈、電系武器多D都唔怕同佢正面交手,
而且佢隻眼會著紅或白燈比你分到佢敵人定朋友。
係有款"過咗膠"的麻煩D囉。

人類敵人我最搞不懂,有D場口明明幫手撤離緊生還者,都會混集D人類敵人係期中,
又試過錯殺係敵陣中的生還者,即時當你GAME OVER。

最鐘意Mission 10同14的內容,好有電影版的感覺。
反而結局無決戰式的大場面就完咗咁,有少少留尾出下集。

電影方面,本身咁多年嚟都無完整睇過異形第一集,(雖然電視肯定播過N次)
睇得最多係異形第二集,
同埋兩年前去戲院睇咗算係"異形前傳"的Prometheus(普羅米修斯),
今次Alien: Isolation呢隻GAME入面的場景、故事情節都好有異形味,
鐘意異形系列的可以放心買嚟玩~!

舊 02-28-15, 02:55 PM   #110
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

隻 game 雖然同電影無直接關係, 不過好多場景係接近照 copy 電影一既畫面

最唔滿意咪係無 boss lor, 可能佢地覺得每一個地方只要有異形都係一個難關

同埋完得好求奇
舊 02-28-15, 05:25 PM   #111
IDGAF
The One

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
隻 game 雖然同電影無直接關係, 不過好多場景係接近照 copy 電影一既畫面

最唔滿意咪係無 boss lor, 可能佢地覺得每一個地方只要有異形都係一個難關

同埋完得好求奇
我見DLC無追加成就分無挑戰的意欲就無買到,
唔知有無補完返個故事內容呢?

去到最後

都見到蛋蛋啦,總諗住一定有隻生蛋的女皇出一出場添,
而且個女主角身應該都已經懷有異形,
果下探射燈應該暗示有人發現女主角吧。

收集品,對個個表,50個ID TAG,應該差6個ID TAG未拎,應該LOAD返Mission 16就搵到大部份,
最奇係Miss咗開場無耐的一個ID TAG行返去都有排搵…可能等下週目先算…

http://youtu.be/hT9UppquX_U

Archive log、Nostromo logs果D都算易搵,最少有部機擺係度一眼望到,
ID TAG有時放係D暗位有時行過咗都未必知佢係度。

舊 02-28-15, 08:48 PM   #112
Amuro0093

我有收藏電影Alien Collection BR set.
爆機之後睇番異形第一集, 再玩Last Survivor DLC (d 對白跟電影跟到足).
舊 03-01-15, 03:45 AM   #113
IDGAF
The One

終於搞掂晒堆收集成就了~!

有D真係幾煩,收藏係單個Mission的尾段部份,
又唔可以load之後一個Mission去走回到路返去,因為條路已經封死咗。
結果都係要load返去Mission最初「跑」返去…

宜家應該淨返玩HARD爆機、一次都唔死爆機、一個人都唔殺爆機、被異形殺100次呢幾個成就,
睇個款都無乜可能一次過係HARD MODE搞晒,
被異形殺100次好似Mission 17尾段有位可以快速搞,
但唔殺人同埋唔死睇嚟都要分開打多次Novice難度先得了吧,
估唔到呢隻game咁耐玩…好彩真係幾好玩~!

舊 03-05-15, 12:13 AM   #114
IDGAF
The One

爆埋HARD MODE同埋解咗"一個人都唔殺爆機"成就,
呢個比想像中易,因為有D位可以用異形/機械人幫手殺人類敵人~!

反而"一次都唔死爆機"係XBOX One上面玩真係幾難,
因為無得好似XBOX 360咁可以抄個零死傷SAVE落USB做後備,
宜家係XBOX One玩你一死,出唔切Dashboard佢即SAVE了的機會太多,
最衰佢即時同步更新雲端個SAVE…
我諗玩呢個成就真係連最低難度都仍然好難玩。

可能打埋果個"被異形殺100次"成就,就封印算了…

舊 03-05-15, 03:04 PM   #115
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
終於搞掂晒堆收集成就了~!

有D真係幾煩,收藏係單個Mission的尾段部份,
又唔可以load之後一個Mission去走回到路返去,因為條路已經封死咗。
結果都係要load返去Mission最初「跑」返去…

宜家應該淨返玩HARD爆機、一次都唔死爆機、一個人都唔殺爆機、被異形殺100次呢幾個成就,
睇個款都無乜可能一次過係HARD MODE搞晒,
被異形殺100次好似Mission 17尾段有位可以快速搞,
但唔殺人同埋唔死睇嚟都要分開打多次Novice難度先得了吧,
估唔到呢隻game咁耐玩…好彩真係幾好玩~!
異形借刀就知, working joe 都可以借刀 ?
舊 03-06-15, 08:31 PM   #116
IDGAF
The One

引用:
異形借刀就知, working joe 都可以借刀 ?
有幾個位係可以的,
例如第一次拎燒焊器果間房前,
有個位牆身有一個緊急手把拉咗再用電腦開門放隻機械人出嚟,
佢就會幫你殺死房內的人類敵人。

爆了第三次機,但仍然拎唔到"一次都唔死爆機",
已經玩得好小心,連D一擊即死位都已經即停同RELOAD再之前一個SAVE都唔得,
唔知關唔關我之前要完成被異形殺100次影響咗個"總SAVE"事?
索性刪晒所有SAVE(包括雲端SAVE)再由頭打多最後一次…都第4次了…
唔得就算了…太花時間了,可以SKIP的地方又唔多。

此篇文章於 03-06-15 08:36 PM 被 IDGAF 編輯。
舊 03-07-15, 05:14 AM   #117
IDGAF
The One

打完第四次,終於搞掂埋"一次都唔死爆機"成就One Shot了,呢100G都算係難拎了…

都幾肯定之前挑戰果次,可能係隻GAME有BUG計錯,之前一轉的總死亡記錄,
我今次係直頭刪除晒機內及雲端SAVE重新由頭打過的。
(慶幸隻GAME爆機後無嘢要繼承…唔係我之前打爆果3次就真係浪費了)

此篇文章於 03-07-15 05:26 AM 被 IDGAF 編輯。
舊 03-09-15, 03:07 AM   #118
遊戲怪
Ultimate Gamer
高達DX

註冊日期: Jul 2005
PSN  IDhkboy2007
玩到咁投入~同埋成功破關 都替你開心

在打機既過程中迷走...
在電影中尋找故事...
在小說世界中尋找那個什麼~深度既內涵...
遊戲怪 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-09-15, 07:57 AM   #119
IDGAF
The One

引用:
作者: 遊戲怪 查看文章
玩到咁投入~同埋成功破關 都替你開心
玩咗4次之後,我直頭覺得好似係Sevastopol住過添…

如果大家玩過BIOSHOCK 1鐘意果種驚慄片感覺的,
呢隻A.I.完全滿足到你。

同埋隻GAME有時異形同其他敵人的行徑都幾隨機,所以用嚟做直播/拍片都幾有娛樂性~!!!

玩咗兩次,我先留意到原來隻GAME有交代到異形係由室外的太空場景爬返入去室內殺人…
之前我以為佢一直只係經通風口移動添。

http://youtu.be/DhdgvwYa2e4

http://youtu.be/va9Qoqk_ZPA

此篇文章於 03-09-15 08:09 AM 被 IDGAF 編輯。
舊 03-09-15, 09:07 AM   #120
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

唔記得有無講過隻 queen 點黎, 係咪貨船船長老婆中招就有隻 queen ?
舊 03-09-15, 11:00 AM   #121
Amuro0093

引用:
唔記得有無講過隻 queen 點黎, 係咪貨船船長老婆中招就有隻 queen ?
有呢個可能﹐, 但隻game冇講過﹐, 完全等玩家自己去諗.
另一個更大既可能係 egg morphing, 如果冇queen, 可以捉d人將佢地轉成蛋.
Alien 藍光碟 deleted scene 有交代 egg morphing.
舊 06-12-19, 07:21 PM   #122
mrk
God of Gamer

註冊日期: Mar 2009
Wii U IDmrk_us_1st
Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
3DS Friend Code3050 7594 0791
PSN  IDmrk1us
XBox Live Gamertagmrk hk
會出switch版(算唔算美國西瓜,當年cut左WiiU版既補償呢?)

PS:繼之前iOS/Andriod版後,
隔咁遲,再番炒,
佢唔加番個VR mode等驚喜,
叫我地班Alien Fans點收貨先!!

switch日服Acc_2707-3945-3492(HK*mrk_jp1)
switch美國Acc_7963-3777-4483(HK*mrk_us1)
switch港服Acc_6669-1669-8277(HK*mrk_hk1)
switch英服Acc_3093-4099-7614(HK*mrk_uk1)

此篇文章於 06-12-19 07:24 PM 被 mrk 編輯。
mrk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-22-19, 12:37 PM   #123
ps4boy

註冊日期: Mar 2016
想有得1p扮主角,2p扮異形!

舊 07-23-19, 08:03 AM   #124
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

有出 Android 版??

完全唔知 tim

呢碟冷飯買得過
由手機版發出
舊 07-23-19, 12:47 PM   #125
ps4boy

註冊日期: Mar 2016
但只係閉路操控閘門!

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[多機種] [P3/4,X1/360] Strike Suit Zero - 可變型機械人宇宙空戰, 出雲重機 機設 ahleung 電視遊戲討論版 20 07-29-14 02:42 PM
Sacrilegium (Survival Horror game) ahleung 電視遊戲討論版 0 06-07-12 12:53 PM
[Wii] The Calling (new horror title for Wii from Hudson Soft) neo2046 電視遊戲討論版 40 11-23-09 05:19 AM
[GALLERY] The horror, the hope KKH 照相館 0 08-11-06 12:07 AM
[PS2]人類捜査☆桿ポニ Alien vs Alien neo2046 電視遊戲討論版 6 10-01-04 10:26 PM

現在的時間是 05:15 AM

手機版 | APP版