Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 03-20-09, 11:34 PM   #251
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: 路飛... 查看文章
同雙曾打工果班
係呀, 政府工真係可以好舒服. 無乜壓力, 又準時收工.

我覺得咁先係健康正常既生活, 唔會因為壓力大攪到心理唔平衡&情緒病, 又有充足時間俾屋企人 or 發展自己既興趣.

奈何香港個社會已經畸型化, 個個都覺得ot到9點10點好正常, 係應份, 唔肯ot係你唔o岩; 工餘時間仲應該自己俾錢進修, 否則係唔長進.

所以嚮香港做老細真係好著數, 睇住一隻隻工蟻勤勤力力密密幫你搵錢.
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-20-09, 11:36 PM   #252
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

註冊日期: Sep 2002
Wii U ID↓招任意滿技297
3DS Friend Code195 689 341
PSN  IDctmk2
XBox Live Gamertagctmk2
引用:
作者: ahleung 查看文章
係呀, 政府工真係可以好舒服. 無乜壓力, 又準時收工.

我覺得咁先係健康正常既生活, 唔會因為壓力大攪到心理唔平衡&情緒病, 又有充足時間俾屋企人 or 發展自己既興趣.

奈何香港個社會已經畸型化, 個個都覺得ot到9點10點好正常, 係應份, 唔肯ot係你唔o岩; 工餘時間仲應該自己俾錢進修, 否則係唔長進.

所以嚮香港做老細真係好著數, 睇住一隻隻工蟻勤勤力力密密幫你搵錢.
老實講, 冇呢種文化既話, 80-90s香港個經濟就唔會飛咁快

舊 03-20-09, 11:39 PM   #253
alextang1030
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2007
引用:
作者: 神京 查看文章
sorry~
我第一個感覺就係毒男作出黎安慰自己o既作文~
始終都係果句...
唔受女仔既示好就叫毒男= =?
未免搞笑左少少喇掛~
不過都同身家掛勾既~
好有錢果d人咁做~就叫鑽石王老五
無錢果d咁做~咪叫毒男自我安慰lo~
alextang1030 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-20-09, 11:46 PM   #254
MO
God of Gamer

註冊日期: Aug 2005
引用:
作者: KammyKammy 查看文章
Trainee都仲係做細o者, 做左partner先好講自主控制放工時間

況且律師行頭出名有返工無收工
做咗partner仲死
開工放工時間由啲客主導
如果多外國客仲死, 不分晝夜隨l時bconference call
blackberry仲可怕過鬧鐘

做in-house就好啲,
一般都係朝九晚六....多dd
MO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-20-09, 11:47 PM   #255
圖騰製作中

註冊日期: Dec 2005
引用:
sorry~
作者好像是位醫生, 是不是毒就不知道

狼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-21-09, 12:05 AM   #256
MO

轉載幾時都易過實踐
舊 03-21-09, 12:08 AM   #257
Wtak
永遠的西軍™

註冊日期: May 2002
引用:
作者: MO 查看文章
做咗partner仲死
開工放工時間由啲客主導
如果多外國客仲死, 不分晝夜隨l時bconference call
blackberry仲可怕過鬧鐘

做in-house就好啲,
一般都係朝九晚六....多dd
起碼partner個paid好好多先

It knows it must outrun the slowest gazelle or it will starve to death.
It doesn't matter whether you are a lion or a gazelle.
When the sun comes up,you better start running.
Wtak 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-21-09, 12:08 AM   #258
GGGG
Game Master
我是玻璃心

註冊日期: Feb 2007
引用:
一定要取捨? 呢兩樣真係魚與熊掌?
兩者要個平衡嘛

又問問男版友:
有兩個女仔,
A勁靚, 但性格勁差, 刁蠻任性勢利脾氣勁臭
B性格勁溫柔體貼細心賢淑, 但樣勁衰
點取捨?

其實上進心, 都算係顧家的一種
上進為了帶給家人更好的生活

當然我不希望我既老公長期日日12點先返到屋企, 完全俾唔到家庭生活啦~
就算我唔使佢陪, 我都擔心佢捱到殘捱到病啦
偶爾忙一排, 又當然是ok啦~
我會選B掛
倒返轉頭,會為左家人而放棄d高薪工作嗎?會放棄進修機會嗎?

此篇文章於 03-21-09 12:12 AM 被 GGGG 編輯。
GGGG 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-21-09, 12:10 AM   #259
alextang1030
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2007
引用:
兩者要個平衡嘛

又問問男版友:
有兩個女仔,
點取捨?

當然我不希望我既老公長期日日12點先返到屋企, 完全俾唔到家庭生活啦~
就算我唔使佢陪, 我都擔心佢捱到殘捱到病啦
偶爾忙一排, 又當然是ok啦~
A我受過~(我前女友就係)
真係好難頂~做男人做到無晒尊嚴~連屋企人都睇我唔起~
到最後重因為佢鍾意左個靚仔過我既而分手~果一下真係人又無錢又無~.~
所以比我選~我會選b~由我ex之後~我對靚既女仔就一d信心都無~
alextang1030 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-21-09, 12:11 AM   #260
Middle
Moderator
K歌之王

註冊日期: Oct 2003
引用:
sorry~
引用:
作者: 古惑的狼 查看文章
作者好像是位醫生, 是不是毒就不知道

我認識,已婚,絕對不毒

My BlogFacebook微博
Middle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-21-09, 12:16 AM   #261
MO

引用:
作者: Middle 查看文章
我認識,已婚,絕對不毒
咁佢退咗休去享受人生未
舊 03-21-09, 12:19 AM   #262
Tannhauser Gate
Crazy Gamer
薛西佛斯

註冊日期: Mar 2007
又問問男版友:
有兩個女仔,
點取捨?

A身為香港人

and bones in their noses I just flat
out wouldn't of believed you.」
Tannhauser Gate 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-21-09, 12:20 AM   #263
牛仔‧骨
Game Master

註冊日期: Jul 2007
睇黎我都算無上進心,我唔會諗點樣昇職

舊 03-21-09, 12:21 AM   #264
irismong
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
引用:
sorry~
做精算的絕對有可能做到架喎
做chem lab既分分鐘都得
睇下你做邊間
做全港最大果間就已經有可能

引用:
咁佢退咗休去享受人生未
作者寫既又唔係佢自己, 而係佢朋友既事喎

On-going games (?!):
PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
Wii: [封塵中]
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MHP限定3000 X2+紅色3000PSP: [閒置中]
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

PSV的日本PSN ACC: devil_hyde
PS3的香港PSN ACC: iRis_MonG

此篇文章於 03-21-09 12:23 AM 被 irismong 編輯。
irismong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-21-09, 12:24 AM   #265
Einhander
能登かわいいよ能登

PSN  IDRazgriZeroGAF
XBox Live GamertagRazgriz GAF
基本上成篇睇完我都睇唔出佢邊忽似係毒男

生ける世に 我が身悲しも
夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

(」・ω・)」SAN値(/・ω・)/ピンチ!
iDontCare
Einhander 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-21-09, 12:27 AM   #266
MO

引用:
作者: irismong 查看文章
作者寫既又唔係佢自己, 而係佢朋友既事喎
我知呀, 所以咪話轉載幾時都易過實踐囉.
舊 03-21-09, 12:30 AM   #267
Middle
Moderator
K歌之王

引用:
咁佢退咗休去享受人生未
未過四十執業中醫生

舊 03-21-09, 12:32 AM   #268
綾小路雷太

引用:
作者: 古鐵.巨人 查看文章
我又覺得...可唔可以控制放工時間,
除左睇工作量, job nature之外,
都好睇公司culture

有d公司, 同事/老闆見你準時走都怒啤,
有d就係6:00:00部隊,
我兩種都做過,
又同人工無好直接既關係既
其實我想講呢...係我打緊上一篇文既時候
我公司已經變成左死城超過一個鐘

如果唔係我地呢邊要死d catalougue layout 出黎,我諗我地仲可以早走過班sales

所以,都係睇公司同同事之間既文化者...

引用:
兩者要個平衡嘛

又問問男版友:
有兩個女仔,
點取捨?

或者講漏左一點
就有如版友樓上所言,香港社會關於呢方面既平衡點真係差到無倫。
經濟好又要ot,經濟唔好更加要ot
如果有d人有上進心有野心,想去有大搏大的話
佢自然會放多左時間係工作上面,相對俾其他人如家人戀人朋友等會少左
更甚者有人為左搵兩餐而要焗住一星期至少五日北上 (我地大陸廠有好多香港同事就係過呢d生活)
咁如果呢d所謂既上進心同埋顧家,根本就係兩個只能活一個 (我承認我的例子非常極端 )
咁你地會點揀先?

至於ab的取捨,老實講妳呢個假設性問題好空泛:至少我對『勁樣衰』呢樣野有商榷
因為本人出哂名審美眼光異於常人
就算勁樣衰,話唔定真係合眼緣都未定,再唔係日久生情都有可能。

不過點都好,a就一定唔會揀,除非你一開就擺明諗住食散餐或搵私家 而已。
如果要搵個過人世的,一定要搵內在因素能同步協調者,否則冇計傾

唔合眼緣的話,唔排除會兩個都唔揀都未定。(拿~ 咪以為答案永過只係得二揀一或兩樣都想要,其實兩樣唔想要都係一個選擇,之但係有冇人會有諗過寧缺莫濫呢回事呢? )

舊 03-21-09, 12:44 AM   #269
irismong
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
引用:
我知呀, 所以咪話轉載幾時都易過實踐囉.
咁其實都有可能
不過係少數中既少數而已 ._.""

On-going games (?!):
PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
Wii: [封塵中]
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MHP限定3000 X2+紅色3000PSP: [閒置中]
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

PSV的日本PSN ACC: devil_hyde
PS3的香港PSN ACC: iRis_MonG
irismong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-21-09, 12:44 AM   #270
MO

引用:
作者: Middle 查看文章
未過四十執業中醫生
最重要係, 佢轉述完佢個半退休老友既一夕話,
係咪真的認同︰"沒有甚麼責任非要扛起不可,不想承擔的責任大可以選擇不去扛起"?
佢話陶傑以偏概全, 佢哩句說話一樣以偏概全.

佢作為一個丈夫, 一個醫生,
亦係作為佢父母既仔
唔會想唔承擔責任就唔承擔吧.
舊 03-21-09, 12:45 AM   #271
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

註冊日期: Sep 2002
Wii U ID↓招任意滿技297
3DS Friend Code195 689 341
PSN  IDctmk2
XBox Live Gamertagctmk2
引用:
作者: 綾小路雷太 查看文章

不能再同意你更多

算, 唔爆人私隱

舊 03-21-09, 12:50 AM   #272
KammyKammy
Ultimate Gamer
↘很痴纏的熊仁伉儷↘

註冊日期: Nov 2008
3DS Friend Code0962 8952 6356
引用:
作者: 綾小路雷太 查看文章
其實我想講呢...係我打緊上一篇文既時候
我公司已經變成左死城超過一個鐘

如果唔係我地呢邊要死d catalougue layout 出黎,我諗我地仲可以早走過班sales

所以,都係睇公司同同事之間既文化者...

或者講漏左一點
就有如版友樓上所言,香港社會關於呢方面既平衡點真係差到無倫。
經濟好又要ot,經濟唔好更加要ot
如果有d人有上進心有野心,想去有大搏大的話
佢自然會放多左時間係工作上面,相對俾其他人如家人戀人朋友等會少左
更甚者有人為左搵兩餐而要焗住一星期至少五日北上 (我地大陸廠有好多香港同事就係過呢d生活)
咁如果呢d所謂既上進心同埋顧家,根本就係兩個只能活一個 (我承認我的例子非常極端 )
咁你地會點揀先?

至於ab的取捨,老實講妳呢個假設性問題好空泛:至少我對『勁樣衰』呢樣野有商榷
就算勁樣衰,話唔定真係合眼緣都未定,再唔係日久生情都有可能。

不過點都好,a就一定唔會揀,除非你一開就擺明諗住食散餐或搵私家 而已。
如果要搵個過人世的,一定要搵內在因素能同步協調者,否則冇計傾

唔合眼緣的話,唔排除會兩個都唔揀都未定。(拿~ 咪以為答案永過只係得二揀一或兩樣都想要,其實兩樣唔想要都係一個選擇,之但係有冇人會有諗過寧缺莫濫呢回事呢? )
哈哈所以我想講既咪係兩者要取個平衡囉~

我個假設又係極端d既, 不過好意外竟然好多人揀B

我諗正常都係會取個平衡, 都係麥太揀廁紙既理論咁,
最平既又唔滑,最長既又唔平, 最貴既嫌貴,
最後就揀算平算長算滑既就最好啦

女朋友, 都係揀個樣尚可性格OK最緊要相處得到啦~
無理由兩舊屎一定要揀一件架嘛

如果比我揀, 我會揀顧家, 少少上進已OK, 我唔貪心

災前夢番地:3000-0104-5988
美版村FC:0920-0147-7628 / Name: Kammy♪ / Town: Hogwarts
3DS動物之森相簿
WII版動物之森相簿

KammyKammy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-21-09, 12:50 AM   #273
MO

引用:
作者: Razgriz 查看文章
基本上成篇睇完我都睇唔出佢邊忽似係毒男
自稱落咗車既電車男
http://singsit01.mysinablog.com/inde...icleId=1565989

不過呢篇文章我欣賞多啲.
正面好多.

三十歲半退休.... 有幾多個做到?
舊 03-21-09, 12:51 AM   #274
Middle
Moderator
K歌之王

引用:
係咪真的認同︰"沒有甚麼責任非要扛起不可,不想承擔的責任大可以選擇不去扛起"?

亦係作為佢父母既仔
我只係指出佢唔係毒男ja ...... @__@

又,一個人想唔想承擔一項責任一定會有各種唔同o既考慮,
唔會人人一樣、任何情況都唔會只得一個model answer,
同樣作者提o既例子都唔一定可以套用到每一個人身上;
不過佢所講、一個人要識得獨立思考、始終係任何男女都唔應該缺少o既野,

舊 03-21-09, 12:52 AM   #275
KammyKammy
Ultimate Gamer
↘很痴纏的熊仁伉儷↘

註冊日期: Nov 2008
3DS Friend Code0962 8952 6356
引用:

亦係作為佢父母既仔
其實我睇到呢句都O了咀
佢可以選擇逍遙自在, 但老婆仔女父母點都要顧吧

做精算真係可以三十歲退休?
算你廿二歲畢業出黎做野, 八年搵得夠未來幾十年使用?

災前夢番地:3000-0104-5988
美版村FC:0920-0147-7628 / Name: Kammy♪ / Town: Hogwarts
3DS動物之森相簿
WII版動物之森相簿

KammyKammy 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 05:51 AM

手機版 | APP版