Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 08-30-08, 04:50 AM   #451
POKA
Banned

註冊日期: Aug 2008
引用:
作者: 某F 查看文章
拉鋸戰中男方好蝕底
出聲又死唔出聲又死。。男方真係好慘
POKA 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-30-08, 09:31 AM   #452
斷空我
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2005
引用:
作者: 天童沙雪 查看文章
相信自己的愛人又唔等於縱容個喎...........

點解你地咁鍾意將d其實冇直接關係的野掛鈎.......?
其實無所謂, 每個人都有不同價值觀

或者, 某一日, touch wood, 當你也發現你男友跟異性約會, 事前沒告訴你, 甚至欺騙你, 可能你會覺得無所謂, 可能你仍舊繼續好愛你男友, 繼續相信佢, 將整件事放落抽屜底從此不提~

每個人處理事件不同, 亦不代表我的言論全適用~

我只能夠講, 有人會對欺騙睇得緊張d, 有人會覺得某程度上既欺騙無所謂~

看倌如何定奪, 請自決~
斷空我 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-30-08, 09:43 AM   #453
鐵拳浪子
Insane Gamer

註冊日期: Oct 2007
PSN  IDironfist0507
XBox Live GamertagIron fist57
引用:
作者: POKA 查看文章
唔拍咪唔慘囉!
鐵拳浪子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-30-08, 12:10 PM   #454
雷火武
God of Gamer
ワールド・エンド

引用:
唔明有咩咁慘
無女會死架>?
雷火武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-30-08, 12:11 PM   #455
綾小路雷太

註冊日期: Aug 2005
引用:
作者: 斷空我 查看文章
有人會對欺騙睇得緊張d, 有人會覺得某程度上既欺騙無所謂~
看倌如何定奪, 請自決~
這句說中重點了。

我很怕被欺騙
綾小路雷太 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-30-08, 01:12 PM   #456
GEESE
Game Master
Ψ血族.狂氣之伯爵Ψ

註冊日期: Aug 2002
引用:
作者: 某F 查看文章
點樣可以令自己個立場企硬d?
堅信自己既決定係正確既
最重要係:輸得起

引用:
相信自己的愛人又唔等於縱容個喎...........

點解你地咁鍾意將d其實冇直接關係的野掛鈎.......?
明知對方講緊大話,仲要啞忍唔係縱容係乜呢?
我相信人與人最基本既關係係建立係互信上,今日對方呃得你一次,仲要睇唔出有悔意,好難免個心永遠有條刺....咁呢樣關係會健康咩?
盲目地相信對方,不單止害左自己,仲要係害緊你愛既人!

引用:
所以俾著係我幾大都出聲

被風吹拂白色的病房中 急落的花瓣隨風飛舞著
最後的時刻來臨 回憶起最重要的人
明天將化為灰燼回歸塵土吧
櫻花於窗中看見了 我要沈睡於他們之下
被溫暖包圍著 在你的手中...
沉靜的搬離304號室之時 似乎把你再次忘記
此後我將與櫻花共舞於風中搖曳回憶著你
GEESE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-30-08, 02:32 PM   #457
Middle
Moderator
K歌之王

註冊日期: Oct 2003
引用:
作者: GEESE 查看文章
明知對方講緊大話,仲要啞忍唔係縱容係乜呢?
我相信人與人最基本既關係係建立係互信上,今日對方呃得你一次,仲要睇唔出有悔意,好難免個心永遠有條刺....咁呢樣關係會健康咩?
盲目地相信對方,不單止害左自己,仲要係害緊你愛既人!
縱唔縱容對方講大話呃你見其他男仔傾偈、
同自己相唔相信對方仲愛自己,本身無直接關係嘛......
就算講、對方呃自己見男仔同對方仲愛唔愛自己,都唔一定有連帶關係喎......

即係唔通對方表現好乖咁依隨你o既標準,你又會因而相信對方就係愛自己、唔會變心?

My BlogFacebook微博
Middle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-30-08, 04:46 PM   #458
onz
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2002
蕭蕭洒洒講聲再見.....

舊 08-30-08, 07:20 PM   #459
GEESE
Game Master
Ψ血族.狂氣之伯爵Ψ

註冊日期: Aug 2002
引用:
作者: Middle 查看文章
縱唔縱容對方講大話呃你見其他男仔傾偈、
同自己相唔相信對方仲愛自己,本身無直接關係嘛......
就算講、對方呃自己見男仔同對方仲愛唔愛自己,都唔一定有連帶關係喎......

即係唔通對方表現好乖咁依隨你o既標準,你又會因而相信對方就係愛自己、唔會變心?
咁你會因為對方愛自己,所以容許佢不斷講大話?
唔通對方愛你/你愛對方幾深,就可以俾對方傷你幾深咩?
明知係錯,明知會影響將來,點解唔一早解決,而要視而不見拖落去?

被風吹拂白色的病房中 急落的花瓣隨風飛舞著
最後的時刻來臨 回憶起最重要的人
明天將化為灰燼回歸塵土吧
櫻花於窗中看見了 我要沈睡於他們之下
被溫暖包圍著 在你的手中...
沉靜的搬離304號室之時 似乎把你再次忘記
此後我將與櫻花共舞於風中搖曳回憶著你
GEESE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-30-08, 07:26 PM   #460
Middle
Moderator
K歌之王

註冊日期: Oct 2003
引用:
作者: GEESE 查看文章
咁你會因為對方愛自己,所以容許佢不斷講大話?
唔通對方愛你/你愛對方幾深,就可以俾對方傷你幾深咩?
明知係錯,明知會影響將來,點解唔一早解決,而要視而不見拖落去?
我會睇佢呃d 咩啵;
如果呃o既係旁枝末節,又或者佢真有自己未了解o既原因,又有咩所謂,
自己都唔係100% 對對方坦白喇。

同埋,無視一次兩次,唔等於就係縱容對方繼續落去 and 對方就一定會繼續講大話落去,
唔可以將d 唔知衰o既人o既事例apply o係每一個講左一次大話o既人身上嘛

My BlogFacebook微博
Middle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-30-08, 09:46 PM   #461
NekkiBasara
Junior Member

在下愚見, 認為真正的信任是建基於溝通, 就是說, 如果要逹到所謂的互信, 先要有能跟對方作坦誠的溝通的勇氣

但這並不等於不可容許對方作任何欺瞞, 因為這世上總有些人以自己的觀點套用到別人身上, 那些人會認為, 或許用善意的謊言能化解一些將來可能發生的誤會, 於是就刻意不提, 或作一些大話, 聽者如果發現了對方說謊, 固然會大發脾氣, 但是否應就此忽略那人有的別有苦心的機會?

或許, 那機會小得可憐, 但我倒願意為此小小的機會賭一把, 試想想, 若我願意相信到最後的話, 對方不是騙我, 我可得到真愛, 而對方若是騙我, 我也能深感安慰, 因為雙方分開不是因為自己的過錯, 而是因為對方的, 要釋懷也容易得多

當然前提是已跟對方表逹了自己的想法, 理性而冷靜地訴說自己的不滿, 然後無論對方接受與否, 欣然接受對方的決定, 這樣的尊重對方, 才可使對方願意尊重你的想法, 才有望逹到互信的境界

的確, 有人會因為以往曾相信別人而被騙感到憤怒, 因此以後都不願再相信別人下去, 於是每遇到可能被背叛的情況就選擇向最壞方向幻想, 為自己作一些心理準備, 我不反對這做法, 但我會感到可惜, 因為他將可能因為小小的誤會而失去得到真愛的機會

愛情從來不是理性的, 理應充滿希望, 若你對那人失去希望, 也就代表情已逝, 但至少在這終點出現前, 有著盼望地愛著對方吧, 那才會無怨無悔
NekkiBasara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-30-08, 10:22 PM   #462
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

註冊日期: Feb 2004
NekkiBasara講出左我想講的話 我表達力唔係幾好
所以總係隔靴搔癢 由我講完相信唔等於縱容之後 大家的回應
可以睇得出好多人仲係唔明我想表達d咩 佢地理解成別的意思

我相唔相信佢係一件事

一種說法︰
我今次容忍左佢 唔代表我縱容佢
我容忍佢一次 我會有所告誡 我會比佢知道我唔想再有同類事情發生
希望佢自律

另一種說法︰
我暫時仍會相信佢 但有左呢件事後我會增強警誡心
我會開始觀察佢 並比佢知道我享度觀察緊佢 告訴佢我對此事件同該男子的睇法
如佢同該男子有更進一步的關係 或繼續有密切的聯絡 我先會開始唔信佢
同加以阻止

我唔認為佢咁樣呃我一次就係對我不忠
有時明知自己愛人唔鍾意的事 你卻又堅持去做的
因為你認為自己只係純粹想同人傾偈
咁點解要講出黎盞大家唔開心?

我相信唔止呢d男男女女的野
例如講 你男朋友知你生病 唔比你食唔健康的東西
但你口痕 係都要偷偷地食 有d人食左都唔會講比另一半知
不過呢d係米又唔可以原諒呢?

「我今日咁著靚唔靚呀?」
你又會唔會坦率咁話比悉心打扮黎同你出街的佢聽「真係好肉酸law」?

坦誠並唔係所有野都要完全毫無保留咁講出黎
而係你的心係唔係向住果個人 你係米對果個人的感情忠誠
感情上對一個人係忠誠 堅定不移 有時候講講大話又有咩所謂?

Lost In Paradise
藍莓咖啡 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-30-08, 11:06 PM   #463
iu fu pig
Ultimate Gamer
塵埃...

註冊日期: Jul 2004
也許..善意的大話可以接受...惡意的大話...相信誰也不能接受....
什麼是一次不忠~百次不用...善意的大話沒有問題...
但係如果會傷到人...接受一次半次就好了
由其係感情...今日拖得第二個...難保聽日會拖三~四個...
而且...依家d女仔呃感情的能力...大家應該都有眼見吧...而且她們亦很花心(唔排除有小部份例外..不過機會小都睇唔到)...(男仔都係咁不過topic係女主角)男女都=唔好亂信....

無錯...錯要接受依d先叫愛...愛亦應該互相相信...無錯...依樣野從來無人話唔岩(雖然幾難實現)
每個人對感情的經歷都唔同...有d可以好風平浪靜...但係有d人卻比人呃數百次...
無得說的...這亦是每個人都有自己的命運...所以睇法都會唔同...不應該因此而嘈...這不會有結果的

忠誠...?好多女性就係用男友應該忠誠的這一點來欺騙男方的感情...
並不是說男性應該沒有忠誠...只不過唔好盲目咁做...變成一粒(點)兵.....

呃比人呃唔小...唔好亂信女性係我的經驗所得...雖然年紀輕...不過都比人呃過唔小次....
信又好...唔信都好~各有立場不過都係無錯的...只要唔好盲目相信...盲目相信那些不是愛
明明人地已出馬腳..唔通你仲去講大話呃自己去信?
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-30-08, 11:22 PM   #464
BRA武藏
Game Master

註冊日期: Oct 2005
男女版友部份觀點著眼不同……我諗係在於對「橫刀奪愛」的警覺性/戒心……

相比起女版友,男版友自己橫刀人/被人橫刀的機率應較多……(女仔較少橫刀人地條仔吧)

男仔橫刀過人/被人橫刀過,自然知箇中凶險……

至於女仔,可能被人橫刀過,都唔覺得自己被人橫刀左

呢句係咪好禪呢?男仔應該會明多d
BRA武藏 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-30-08, 11:32 PM   #465
iu fu pig
Ultimate Gamer
塵埃...

註冊日期: Jul 2004
引用:
作者: BRA武藏 查看文章
男女版友部份觀點著眼不同……我諗係在於對「橫刀奪愛」的警覺性/戒心……

相比起女版友,男版友自己橫刀人/被人橫刀的機率應較多……(女仔較少橫刀人地條仔吧)

男仔橫刀過人/被人橫刀過,自然知箇中凶險……

至於女仔,可能被人橫刀過,都唔覺得自己被人橫刀左

呢句係咪好禪呢?男仔應該會明多d
咁你比人橫刀斬過未呢....
雖然兩樣都未試過~不過好明白...身邊有好多朋友都係咁...
都係果句...每個人睇法的背後都有不同經歷...根本冇得嘈...
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-30-08, 11:46 PM   #466
BRA武藏
Game Master

打錯字

係「至於女仔,可能被人橫刀,都唔覺得自己被人橫刀

2字之差,意思差好遠
舊 08-30-08, 11:47 PM   #467
BRA武藏
Game Master

引用:
作者: iu fu pig 查看文章
咁你比人橫刀斬過未呢....
雖然兩樣都未試過~不過好明白...身邊有好多朋友都係咁...
都係果句...每個人睇法的背後都有不同經歷...根本冇得嘈...
俾人橫刀過
舊 08-30-08, 11:56 PM   #468
Norm
=_="""""

註冊日期: Sep 2002
不忠同講下善意既大話係兩回事....當然男未婚女未嫁...談不上不忠.但重要程度不能和偷食零食或者打扮得靚唔靚相提並論....

舊 08-31-08, 12:01 AM   #469
Norm
=_="""""

感情出現問題唔係壞事,誇過問題更加容易更進一步,因為如果雙方都可以為解決問題出一分力,就更加珍惜段感情...解決唔到的話其實可能反映左大家投入感不足,咁結束也不是壞事...

舊 08-31-08, 12:01 AM   #470
NekkiBasara
Junior Member

我絕對讚成不應盲目相信, 但並非不相信愛情, 而是不相信一個人

愛情不會有錯, 錯的只會在人身上吧

另外, 何以知道自己是不是盲目相信? 除了靠觀察, 當然要靠溝通吧, 但往往很多人情願相信自己想的最壞的情況, 而不相信別人的說話, 當然, 人的話不可盡信是老生常談, 可是, 若每個人連跟愛人交流前心中早已立下不信任的基石, 那談甚麼也只是枉然吧

任何人也會有錯, 錯的原因可以有很多, 或許那些過錯只是無心之失, 或許是善意的謊言, 或許是蓄意的玩弄, 誰是誰非時間自會證明一切, 及早離開不是不可, 但我覺得, 不如先勇敢地弄清楚情況, 再決定離開與否, 放下心低的疑惑才走, 想必走得更輕鬆吧
NekkiBasara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-31-08, 01:35 PM   #471
loser
Game Master
......

註冊日期: Jun 2004
引用:
作者: NekkiBasara 查看文章
在下愚見, 認為真正的信任是建基於溝通, 就是說, 如果要逹到所謂的互信, 先要有能跟對方作坦誠的溝通的勇氣

但這並不等於不可容許對方作任何欺瞞, 因為這世上總有些人以自己的觀點套用到別人身上, 那些人會認為, 或許用善意的謊言能化解一些將來可能發生的誤會, 於是就刻意不提, 或作一些大話, 聽者如果發現了對方說謊, 固然會大發脾氣, 但是否應就此忽略那人有的別有苦心的機會?

或許, 那機會小得可憐, 但我倒願意為此小小的機會賭一把, 試想想, 若我願意相信到最後的話, 對方不是騙我, 我可得到真愛, 而對方若是騙我, 我也能深感安慰, 因為雙方分開不是因為自己的過錯, 而是因為對方的, 要釋懷也容易得多

當然前提是已跟對方表逹了自己的想法, 理性而冷靜地訴說自己的不滿, 然後無論對方接受與否, 欣然接受對方的決定, 這樣的尊重對方, 才可使對方願意尊重你的想法, 才有望逹到互信的境界

的確, 有人會因為以往曾相信別人而被騙感到憤怒, 因此以後都不願再相信別人下去, 於是每遇到可能被背叛的情況就選擇向最壞方向幻想, 為自己作一些心理準備, 我不反對這做法, 但我會感到可惜, 因為他將可能因為小小的誤會而失去得到真愛的機會

愛情從來不是理性的, 理應充滿希望, 若你對那人失去希望, 也就代表情已逝, 但至少在這終點出現前, 有著盼望地愛著對方吧, 那才會無怨無悔

NekkiBasara 大的意見清晰到肉. 令我獲益良多. 假如能夠早兩個月看到就好了.

亦好多謝藍妹的補充說明.

舊 08-31-08, 01:38 PM   #472
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

註冊日期: Feb 2004
引用:
NekkiBasara講出左我想講的話 我表達力唔係幾好
所以總係隔靴搔癢 由我講完相信唔等於縱容之後 大家的回應
可以睇得出好多人仲係唔明我想表達d咩 佢地理解成別的意思

我相唔相信佢係一件事

坦誠並唔係所有野都要完全毫無保留咁講出黎
而係你的心係唔係向住果個人 你係米對果個人的感情忠誠

感情上對一個人係忠誠 堅定不移 有時候講講大話又有咩所謂?
ok 我d比喻唔好 唔能相提並論
但我成段字你地到底有冇睇晒

對一個人忠誠的重點係你對佢的感情忠唔忠誠
而唔係我暪住佢去做一d佢未必會鍾意的事就叫紅杏出牆
我每次講話的重點 大家總係留意唔到 我都唔知我講野到底出左咩問題........

引用:
作者: Norm 查看文章
感情出現問題唔係壞事,誇過問題更加容易更進一步,因為如果雙方都可以為解決問題出一分力,就更加珍惜段感情...解決唔到的話其實可能反映左大家投入感不足,咁結束也不是壞事...
呢樣係其中一樣我想講的事
有問題係應該搞清楚再想對策 唔係應該佢講左個咁樣唔大唔小的謊言就話要飛人
又要生要死
依家d人的愛情點解咁經唔起考驗?

引用:
作者: NekkiBasara 查看文章
我絕對讚成不應盲目相信, 但並非不相信愛情, 而是不相信一個人

愛情不會有錯, 錯的只會在人身上吧

另外, 何以知道自己是不是盲目相信? 除了靠觀察, 當然要靠溝通吧, 但往往很多人情願相信自己想的最壞的情況, 而不相信別人的說話, 當然, 人的話不可盡信是老生常談, 可是, 若每個人連跟愛人交流前心中早已立下不信任的基石, 那談甚麼也只是枉然吧

任何人也會有錯, 錯的原因可以有很多, 或許那些過錯只是無心之失, 或許是善意的謊言, 或許是蓄意的玩弄, 誰是誰非時間自會證明一切, 及早離開不是不可, 但我覺得, 不如先勇敢地弄清楚情況, 再決定離開與否, 放下心低的疑惑才走, 想必走得更輕鬆吧
我感覺就好似部份版友身體內都有一個強力的保護基制 過敏體質
一受到痛楚創傷就視該細胞為癌變細胞 得去之而後快

我唔係要為左講贏大家 亦都唔係想幫果個小妹妹
我係好想同大家講 充滿不信任同疑惑的生活其實很累人
再者 跟人談戀愛 如果有太多的不信任 對方心裡面都會很沮喪
不知從何時開始 人與人之間互不信任 但這個深奧的問題不是我簡單就能得出結論
願大家共勉之
我不再回應此topic 要講的都幾乎講完了 可惜講的不好....

Lost In Paradise

此篇文章於 08-31-08 01:52 PM 被 藍莓咖啡 編輯。
藍莓咖啡 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-31-08, 01:53 PM   #473
雷火武
ワールド・エンド

引用:

我感覺就好似部份版友身體內都有一個強力的保護基制 過敏體質
一受到痛楚創傷就視該細胞為癌變細胞 得去之而後快
有D人最鐘意講[一次不忠.百次不用]
其實我覺得呢句係癈話...
唔適合應用係任何事上.包括感情..

[而唔係我暪住佢去做一d佢未必會鍾意的事就叫紅杏出牆]<<
但我睇到有唔小人就係因為見到對方暪住佢去做一d佢未必會鍾意的事就叫紅杏出牆...

此篇文章於 08-31-08 01:56 PM 被 雷火武 編輯。
雷火武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-01-08, 01:14 AM   #474
二伍

樓主都消失左,仲爭黎做乜
二伍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-01-08, 03:01 AM   #475
antony chan
大合奏部隊!

註冊日期: Nov 2003
Wii U IDantony34
Nintendo Switch ID2591-1991-9995
3DS Friend Code4038 5946 9782
PSN  IDantony34
單o野好簡單之嘛....信就繼續, 唔信就係咁先, 又唔係咩大件事, 又唔係捉姦在床
怕俾人呃就咪鬼拍拖啦....

GGFR
名:Antony ID:49466199
GAF版友『飛燕』的畫作被「G-ZONE」盜用﹗
好Game分享
antony chan 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 10:32 AM

手機版 | APP版