Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 12-29-08, 10:33 PM   #1
Reishin
Ultimate Gamer
Feels good

註冊日期: Feb 2006
3DS Friend Code1118 1586 3100
[新手一問...]拍拖後, 會讓對方單獨同異性出街嗎??

小弟啱啱同gf一齊開始左冇幾耐(幾個星期)
因為我地住得近嘅關係, 由開始到而家都係keep住日日見面.
講嘅話題除左d日常生活事,趣事,八卦事,心事,等等之外,
我地都會不時傾到大家嘅"底線"...
e.g.拍拖期間有咩可以做, 有咩唔可以做

咁啱今日, 佢有個舊同學(男)打黎搵佢,
諗住今個星期約我gf行街食飯, 順便比返d錢我gf
(我gf之前經佢舊同學介紹做左份臨時part time, 到而家仲未出糧)
我gf只係初步應承佢果日得閒, 但仲未約實時間的.
(本身佢個同學想約佢除夕出黎, 但我事前約左gf果晚一齊所以就改日子)

之後我gf問我介唔介意,
如果我唔想可以拒絕佢個舊同學嘅邀請,
或者我gf搵多個女性fd一齊出去,
又或者索性果日拖埋我一齊出去行街食飯...

當初聽到佢會同其他男仔單獨出街, 我個心都有d唔舒服,
但係我又唔想搞到大家拍拖後, 好似我束縛住佢d生活咁,
畢竟大家都有自己嘅社交圈子...
(之前同gf傾過, 話如果果位異性係我同佢都識, 而且又熟嘅, 咁單獨出街就冇問題.
因為大家都清楚對方為人, 一定唔會亂黎)

唔知大家有咩睇法呢...?

p.s.我同我gf呢次都係初戀...所以冇乜經驗

哀しみで強くなれた  歓びは僕等を包む
何度でも願うよ  何処まででも振り返らずに

raize / INORAN
Reishin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-29-08, 10:42 PM   #2
W教授
Insane Gamer

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: Reishin 查看文章
小弟啱啱同gf一齊開始左冇幾耐(幾個星期)
因為我地住得近嘅關係, 由開始到而家都係keep住日日見面.
講嘅話題除左d日常生活事,趣事,八卦事,心事,等等之外,
我地都會不時傾到大家嘅"底線"...
e.g.拍拖期間有咩可以做, 有咩唔可以做

咁啱今日, 佢有個舊同學(男)打黎搵佢,
諗住今個星期約我gf行街食飯, 順便比返d錢我gf
(我gf之前經佢舊同學介紹做左份臨時part time, 到而家仲未出糧)
我gf只係初步應承佢果日得閒, 但仲未約實時間的.
(本身佢個同學想約佢除夕出黎, 但我事前約左gf果晚一齊所以就改日子)

之後我gf問我介唔介意,
如果我唔想可以拒絕佢個舊同學嘅邀請,
或者我gf搵多個女性fd一齊出去,
又或者索性果日拖埋我一齊出去行街食飯...

當初聽到佢會同其他男仔單獨出街, 我個心都有d唔舒服,
但係我又唔想搞到大家拍拖後, 好似我束縛住佢d生活咁,
畢竟大家都有自己嘅社交圈子...
(之前同gf傾過, 話如果果位異性係我同佢都識, 而且又熟嘅, 咁單獨出街就冇問題.
因為大家都清楚對方為人, 一定唔會亂黎)

唔知大家有咩睇法呢...?

p.s.我同我gf呢次都係初戀...所以冇乜經驗
你GF都問得你.....
就信佢一次啦
雖然呢D需要有穩固感情同信任基礎先好做

舊 12-29-08, 10:46 PM   #3
Norm
God of Gamer
=_="""""

註冊日期: Sep 2002
如果係十七八既話,大家都可能覺得問題不大,但如果大家都係廿幾,應該都有自己既社交圈子....要唔同異性單獨約會比較難...

舊 12-29-08, 10:49 PM   #4
管家婆
Game Master
wow

註冊日期: Jun 2003
我成日同男仔朋友單獨出街架啦
我會報到話我男友知同邊個出 去邊度
講信字
睇你信唔信你女友同埋佢會呃你既大把機會呃你~~
你信得過佢唔駛驚架喎~

但調返轉...佢單獨同女仔出街既話...我會有點不是味兒...

舊 12-29-08, 11:13 PM   #5
Reishin
Feels good

引用:
作者: 皙子僇人 查看文章
你GF都問得你.....
就信佢一次啦
雖然呢D需要有穩固感情同信任基礎先好做
咁我絕對信得過我gf嘅, 我只係唔放心果個我唔識得嘅男仔啫...

引用:
作者: Norm 查看文章
如果係十七八既話,大家都可能覺得問題不大,但如果大家都係廿幾,應該都有自己既社交圈子....要唔同異性單獨約會比較難...
我地大家仲係學生~
不過由於佢大我幾年, 同埋之前又返過幾份工, 識嘅人都多d
咁有多d約會都唔出奇
我同佢一齊果陣已經有呢個覺悟了
只係暫時仲未習慣到~

引用:
作者: 管家婆 查看文章
我成日同男仔朋友單獨出街架啦
我會報到話我男友知同邊個出 去邊度
講信字
睇你信唔信你女友同埋佢會呃你既大把機會呃你~~
你信得過佢唔駛驚架喎~

但調返轉...佢單獨同女仔出街既話...我會有點不是味兒...
有時得閒果陣, 我都會問佢係邊, 做緊咩, 同邊個一齊
不過又唔會check得好密嘅
最經常做反而係每晚臨訓前send個sms比對方
話比對方知我地幾點訓左

舊 12-29-08, 11:16 PM   #6
邪氣小貓
Crazy Gamer
喵~

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDXieQiXiaoMao
最緊要你兩個自己有共識啫。

你都信得佢,咁就冇問題啦。

舊 12-29-08, 11:42 PM   #7
管家婆
Game Master
wow

註冊日期: Jun 2003
引用:
咁我絕對信得過我gf嘅, 我只係唔放心果個我唔識得嘅男仔啫...

我地大家仲係學生~
不過由於佢大我幾年, 同埋之前又返過幾份工, 識嘅人都多d
咁有多d約會都唔出奇
我同佢一齊果陣已經有呢個覺悟了
只係暫時仲未習慣到~

有時得閒果陣, 我都會問佢係邊, 做緊咩, 同邊個一齊
不過又唔會check得好密嘅
最經常做反而係每晚臨訓前send個sms比對方
話比對方知我地幾點訓左
我覺得比對方知道自己係邊或做緊D咩都好正常~無話check唔check住
我同男友打比大家次數差不多 唔見面時 lunch一定會 打一次 夜晚打一次 臨訓打一次
你信得你女友既咪由佢去囉 你唔放心個男仔都無計~ 佢係對你女友有意思~ 點都會出到手
你地相處得好 你地都會打風都打唔散

舊 12-29-08, 11:52 PM   #8
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

註冊日期: Apr 2002
拍拖初期唔清楚對方為人~你個反應好正常
我6-7年前同男友剛剛拍拖時
何止會嬲我同男仔出街(佢話初時覺得我係花心果d女仔)~
同成班朋友去街夜少少都會嘈

我又唔介意佢在我面前吃醋~
我反而會暗笑佢緊張我~反而開心添! 不過事後要花少少口水哄下男友囉
好彩男友係易哄的人~所以都唔會為呢d事嘈ge

Hitomi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-29-08, 11:53 PM   #9
issoccer
Game Master

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDissoccer
XBox Live Gamertagissoccer
唔好太管住呀~~~如果冇哂自由~~~好有問題架~~

舊 12-30-08, 12:21 AM   #10
圖騰製作中

註冊日期: Dec 2005
信任問題...

狼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-30-08, 12:30 AM   #11
chibiyuchan
Senior Gamer

註冊日期: Apr 2008
我覺得如果係共同都識既朋友當然冇問題.
佢識你唔識的話你雖然冇理由阻止佢,
但都可以話自己既感受比對方聽.
多d溝通, 睇下有咩方法解決都好嘛

同埋, 如果個女仔同你係認真的話,
你呷少少醋佢可能都會覺得sweet
當然唔好過火啦
chibiyuchan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-30-08, 01:32 AM   #12
Corex
↘ 飛行甲板に直撃

註冊日期: Jan 2003
3DS Friend Code0189 9216 9190
俾, 但係會投訴

/ 兒子生性病母倍感安慰 \

\ 獅子山下體現香港精神 /

Corex 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-30-08, 01:49 AM   #13
Wayne L
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2008
PSN  IDwaynelkw
我GE諗法係咁:

與其難以禁絕 逼到對方反感或有意隱瞞
不如"故作大方"好了(我認我係唔LIKE女友同異性單獨去街)

起碼令對方肯比你知先
然後再要對方返屋企報平安就OK

我仲會借此機會爭取自己都可以同其他女仔出街
Wayne L 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-30-08, 02:08 AM   #14
Kaiser
ドウケシ

註冊日期: Jul 2002
呢個世界唔係男就係女,講真好難避免唔同異性單獨出街
一切都係講個信字je...

如果另一半的異性朋友多過同性朋友的話,禁止對方唔同異性出街即係要人斷六親...

請叫我「小丑」。

Forever Fans:Mr.Children & JAM Project || アニぱら音楽館補完計劃 ||  I Am Always Beside You(Blog)

此篇文章於 12-30-08 02:12 AM 被 Kaiser 編輯。
Kaiser 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-30-08, 09:32 AM   #15
loser
Game Master
......

註冊日期: Jun 2004
信則有, 不信則無.

最緊要自己個心覺得舒服. 每遇到呢類問題, 就選自己認為最正確的做法. 慢慢就會得出一個雙方認同的底線.

唔使怕揀錯, 初戀o者, 碰多幾次釘, 分多幾次手你就知點做架喇.

舊 12-30-08, 10:58 AM   #16
jlai
下一站 南美....

註冊日期: May 2006
呢個世界唔係男就係女, 同女出街個女仔都可能係tb wor,咁點攪?

jlai 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-30-08, 11:44 AM   #17
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

註冊日期: Aug 2002
PSN  ID各位可以問我拎ID
引用:
作者: Kaiser 查看文章
呢個世界唔係男就係女,講真好難避免唔同異性單獨出街
一切都係講個信字je...

如果另一半的異性朋友多過同性朋友的話,禁止對方唔同異性出街即係要人斷六親...
同意~ 所以我樣樣野都可以應承我女朋友~ 就係呢樣唔可以~

根本就無可能~

歷代「ギタドラ」スキルセット
XG3 (v3 UID=g21774, v4 UID=g14465, v5 UID=g8309, v6 UID=g8674)
GFV3 Complete Skill Set (203 FC, 10 EX, 2 HZD)
V Series Complete Skill Set (WIP)

PS プラチナコレクション (PS4: 9, PS3: 21, PSV: 1)
UC, BH5, KZ2, BOP, 塊魂Tribute, UC2, FFXIII, Dead Space, ガンダム無双3, KZ3, BioShock, SOCOM4, UC3, ガンダムExtreme VS, TOX, BH6, KZ, MGR, TR, TLoU, ガンダムExtreme VS FB, KZM, Destiny, The Order: 1886, MGSV:GZ, MGSV:TPP, BH0, UC4, Gravity Daze, Rise of TR, Gundam VS
基路亞 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-30-08, 01:24 PM   #18
Misaki Taro

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDShSh4A
無問題既....
你同異性單獨出街.....我又可以同異性單獨出街.....
禁咪得 law ....

Call of Duty: Modern Warfare 2
PSN: ShSh4A
Misaki Taro 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-30-08, 07:05 PM   #19
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

註冊日期: Feb 2004
比, 但係比之前會問下係邊個 做乜野
跟住又扭下佢比埋我去咁

同埋會睇下佢同 同一個人出街的頻密程度有幾高

Lost In Paradise
藍莓咖啡 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-30-08, 09:27 PM   #20
Diana
Insane Gamer

註冊日期: Aug 2002
你...是小朋友嗎=.=."
那有不准男友/女友單獨與異性約會的條文?
話明是情侶,不是你養的一條狗,
你無權SAY NO,
不過另一半問你,係因為專重和你的關係,
又或者是其中一門[試探底線]的其中事件
Diana 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-30-08, 11:22 PM   #21
emiko
Crazy Gamer

註冊日期: May 2005
佢同得你講,即係佢地兩個無野,咪大方D俾他們見面。(其實都唔到你唔俾)
太干預女友交友自由只會惹來反感。

好老實,你自己都可能單獨同女仔friend去街啦。
佢同你報告,等於俾面你。
emiko 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-02-09, 12:48 AM   #22
Reishin
Feels good

經過一輪商討後, 最後我地兩個都同意左,
比我同佢一齊出去等佢fd, 順便比我同佢fd見下面,
之後我就走~

雖然之後有d小插曲(諗返起都有d驚...), 不過總算冇咩大問題~
==========
其實諗深一層, 只係大家都係鍾意對方,
就算有咩外來嘅野阻住我地, 我地大家都係唔會變心~
因為大家都相信對方嘛~

多謝咁多位回覆
以後還請多多指教

舊 01-02-09, 12:11 PM   #23
Minga
Je T'aime

註冊日期: May 2002
一切基於你女友同佢咩關係
同個男仔識左好耐/好熟的話, 當然無問題
同個男仔識左唔係好耐/唔係好熟的話, 單獨出街就可免則免
唔係信唔信你女友問題, 而係個男仔動機存疑, 有D麻煩事可免則免
不過, 你依家呢個主權宣示法亦係一個好方法

此篇文章於 01-02-09 12:14 PM 被 Minga 編輯。
Minga 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-13-09, 08:16 AM   #24
GimGim

註冊日期: Jun 2002
引用:
經過一輪商討後, 最後我地兩個都同意左,
比我同佢一齊出去等佢fd, 順便比我同佢fd見下面,
之後我就走~
good idea 

舊 01-25-09, 11:43 AM   #25