Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 06-11-20, 06:16 AM   #1
Heaven
Game Master

註冊日期: May 2013
谷阿莫甩身獲撤控 傳賠 26 萬港元拒認侵權

YouTuber 谷阿莫在網絡上可說紅極一時,相信不少人都看過「X 分鐘看完一部某電影」的影片。直至 2017 年,他被控侵權出庭,案件經過 3 年時間,谷阿莫終於跟 5 家提告片商達成和解,消息指谷阿莫賠償約 100 萬元新台幣(約 26 萬港元),但谷阿莫在 Facebook 否應,並強調自己沒有侵權。
https://ezone.ulifestyle.com.hk/article/2665781/%E8%B0%B7%E9%98%BF%E8%8E%AB%E7%94%A9%E8%BA%AB%E7%8D%B2%E6%92%A4%E6%8E%A7%20%20%E5%82%B3%E8%B3%A0%2026%20%E8%90%AC%E6%B8%AF%E5%85%83%E6%8B%92%E8%AA%8D%E4%BE%B5%E6%AC%8A

呢類片既片段直接拎全套原片 好難講成唔係侵權阿。。
由手機版發出
Heaven 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 06-11-20, 09:19 AM   #2
半人馬-RigiL-
Game Master

註冊日期: Jun 2007
每個國家對版權睇法都唔同。不過佢應該好難再係youtube放片。
由手機版發出
半人馬-RigiL- 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-24-20, 11:04 AM   #3
大覺屋師真
The One

註冊日期: Jan 2002
3DS Friend Code3626 0454 6975
PSN  IDShinMusyaMNG
XBox Live GamertagShinMusyaMNG
仲要講晒個故仔
唔駛買碟/上網租嚟睇啦

相薄
大覺屋師真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-24-20, 02:05 PM   #4
怪盜小G
God of Gamer
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
YOUTUBE大把講故佬

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-24-20, 02:56 PM   #5
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
其實我都幾鐘意睇呢類Movie Recap片,
特別係果堆有少少關聯的系列電影,
即係Marvel、DC果類英雄片,
你未必會睇晒之前的舊作先睇最新作,
有D睇完多年後都唔記得啦,
呢個時候上網搵到呢類Movie Recap片真係好幫到手。

繁體中文字幕的電影回顧片嚟講,
谷阿莫算係比較有系統同持續有新片,
所以我睇完電影都會上網轉貼返落GAF方便日後查閱。

其實無睇過主片,
單靠睇電影回顧片不會感受到套電影的氣氛,
只會知道劇情大約的流程,
因為好多時拍電影回顧片的製作人已經玩咗二次創作,惡搞埋內容,
唔係單純的抄襲、侵權。

我覺得片商應該要高興,
有人會幫手拍片放上網提下佢部作品添。

此篇文章於 06-24-20 04:47 PM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-24-20, 03:50 PM   #6
Terry仔

註冊日期: Feb 2003
點解金像獎,除咗最佳主角,戲本之外重會有咁鬼多其他獎?!
如果一個所謂嘅劇透而影響到入戲院睇戲人數

咁我會話,一係睇完劇透果條友對電影唔夠愛
一係就部戲超級垃圾

谷阿莫果d所謂劇透,係7分事實,3分自己加菜
Terry仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-24-20, 04:29 PM   #7
大覺屋師真
The One

註冊日期: Jan 2002
3DS Friend Code3626 0454 6975
PSN  IDShinMusyaMNG
XBox Live GamertagShinMusyaMNG
其實谷阿莫依類係速食文化嘅極緻

講真,我唔係個個星期/月都要入戲院搵一場戲睇嘅人,的確有冇佢,我都只會得閒睇下大制作
但有時見到特價藍光,都會望望背面睇下介紹吸唔吸引去買幾多百蚊3隻果D
但有咗佢,講真連依啲機會都減少咗,算係速食過下久唔久先發嘅戲癮

我覺得影響一定有,亦無可能個個人都係電影迷,睇完全相,照買番碟睇.
有D片係乜都唔知逐步逐步睇條橋先work.一早知道晒其實難有驚喜.
另外我係唔鐘意知道結局先(有啲人會無咁介意),甚或偏激到連介紹都唔想睇,真係零資訊去睇先係最開心嘅人

當然會有人當評價參考買唔買碟嘅
我睇谷阿莫嘅過程的確係睇咗成team人仲有投資者嘅付出,然後佢自己就有廣告收益.佢又未至於二次創作(利申定先:我又無睇晒佢D片嘅如有二創片請指出)。侵權係一定的.

電影業介意嘅就係依D遊離分子嘅微少利益又好,or純要從佢身上撈番一筆都好。都無可厚非

相薄

此篇文章於 06-24-20 04:33 PM 被 大覺屋師真 編輯。
大覺屋師真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-24-20, 04:55 PM   #8
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
英美都有好多劇透片,不過一唔會開畫頭兩三日就開晒,二則會事先講到明會係有劇透,仲等十零廿秒畀人可以「疏散」,減少誤入,三則透嘅原因係評論,唔係令人一下子知道晒套片噏乜。就算係咁,好似《上流寄生族》咁大個扭橋,呢啲評都唔會爆出嚟。

至於影像,絕少會用到電影盗錄片,多數用預告或者等出咗碟先,但係唔知點解,Netflix 啲嘢人都照用又無事~

舊 06-24-20, 05:10 PM   #9
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
不想被劇透,
但未睇該作品前,
主動上網搵相關的影片、Recap、討論區睇果班人,
真係最矛盾…

或者上ImdbRotten tomatoesMetacritic果類評分網,
純粹靠個評分參考,睇下個分先決定睇唔睇果套作品囉。
(雖然評分其實真係反映唔到個觀感)

好多睇一次就夠的商業電影(喜劇、鬼片果類),
宜家係香港可以利用Netflix、HBO Go等影響串流服務去睇,
慳返唔少錢用儲存空間。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 10:55 PM

手機版 | APP版