Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
第一 ... 19 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 39 79  ... 最後
電視遊戲討論版>Playstation VR - VR 頭戴式顯示器 專區 | PSVRは200万台を突破!
紫紅豆 05:23 PM 08-02-16
作者: 龍寶寶:
只要肯出少少力就訂到,算係值得,不過暫時睇VR係HK好似唔係好Hit,可能宣傳唔係好夠
問題易頭暈的人不少,我便是玩第一視點也易頭暈的人,
所以會先等下,以免又買來擺,可能日本AV VR會好受歡迎,
沒名字的?君 05:31 PM 08-02-16
作者: 龍寶寶:
只要肯出少少力就訂到,算係值得,不過暫時睇VR係HK好似唔係好Hit,可能宣傳唔係好夠
其實應該ok夠
反而試真左啲人唔敢買就真

今次佢咁多部VR試玩
試玩人次應該過左1000
AshleyYan 05:32 PM 08-02-16
所以電腦版同PSVR都要有
電腦先玩到紳士野
sunhikari 05:34 PM 08-02-16
作者: DevilElvis:
解像度真係大問題…同睇tv好大分別
作者: Hello MiMi:
真係咁嚴重?
我覺得算叫可接受,你要明白,PSVR的原型可以去到SONY當年的頭戴式顯示器
http://www.sony.com.hk/product/apps/...406053&lang=zh

而頭戴式顯示器最高解像度得720P,之後都無再升上去,應該可以視為而家頭戴式顯示器最高解像度極限..........

我自己都有試用,都算叫OK吧
真!DC 06:10 PM 08-02-16
畫面爛不過都係可接受範圍既我覺得
試完覺得幾千蚊都買得過
冇去排訂等出左有大貨先算
由手機版發出
DevilElvis 06:49 PM 08-02-16
我剩係覺得好粗糙
ycyleo 07:57 PM 08-02-16
作者: sunhikari:

而頭戴式顯示器最高解像度得720P,之後都無再升上去,應該可以視為而家頭戴式顯示器最高解像度極限..........

我自己都有試用,都算叫OK吧
我唔知你係想講每隻VR都係只出得720P定PSVR個mon得720p

如果前者,我以外國人用renderdoc去測htc vive既game做例子
https://www.reddit.com/r/Vive/commen...tiplier_using/
有好多game甚至要係差唔多等於4K既解像度,你係vive玩先會覺得清

如果係後者
The PlayStation VR has a 5.7 inch OLED panel, with an RGB sub-pixel matrix resolution of 1080p, or 960 × 1080 × RGB per eye

再打多個比如,我自己而家用vive玩Brookhaven Experiment
我用renderTargetMultiplier 1.0玩,我諗我果種清度只係清過我前日試batman少少
但farpoint就有可能真係得720p

作者: DevilElvis:
我剩係覺得好粗糙
我唔知我咁講岩唔岩,但我覺得我地而家睇既畫面都係經左個lens去放大
我覺得如果我地用平時既肉眼唔經VR個魚眼 lens去睇任何VR既mon都應該係清
所以我覺得如果要做到畫面要我地覺得清,我覺得AMD前幾個月主張話要玩4K VR可能呢個先會令我地肉眼接受

利伸:以上都係我睇網上既數據得黎既結論,有專家覺得錯請插
X&Y 08:02 PM 08-02-16
唔記得起身 T.T

算, 入vive玩住先
mrk 08:16 PM 08-02-16
作者: kem999999:
大約12點20分,但剛剛有sony員工出黎話用動漫節籌黎排位,唔會另外派籌,140可能都係剛剛好(減去頭50人有好多係小朋友)
我遲你少少,12:54左右到,
原來係睇動漫節籌號黎排位,
佢只要求我出示動漫節籌號就有Sony訂購單+籌號啦!(我跟本唔覺得佢地有跟「動漫節籌號黎排位」)

PS:今日排到Sony訂購單籌號係30號,睇呢真係冇咁多人搶PSVR喎!
PS2:今次真係要多謝個颱風啦,唔係佢,我邊排到咁前呀!(暫時成個動漫節我訂左2件,諗著放走1件,幫補下Oculus Rift個面D成本啦!
teealpha 11:37 PM 08-02-16
其實係香港少人訂定係真係香港咁多PSVR…

我台灣果邊網友28號晚仲串緊我"夜排辛苦了,我這邊已有人員內定可入手",點知29號晚我訂完之後佢就出左去夜排,話台灣只有200台,佢內定果間同佢講佢邊舖得50,再下一批就要出年一月,之後結果條友都係出左去夜排

當然以上都係佢咁講我咁聽,大家都係當吹水就好

因為唔想做成好似我想幫SONY造勢炒貨既關係,所以我拖到今日完訂先拎出黎講
忍者 08:57 AM 08-03-16
作者: teealpha:

我台灣果邊網友28號晚仲串緊我"夜排辛苦了,我這邊已有人員內定可入手",點知29號晚我訂完之後佢就出左去夜排,話台灣只有200台,佢內定果間同佢講佢邊舖得50,再下一批就要出年一月,之後結果條友都係出左去夜排

因為唔想做成好似我想幫SONY造勢炒貨既關係,所以我拖到今日完訂先拎出黎講
的而且確
台灣買GAME買ACG野冇香港咁多貨/咁易搵,呢樣真個喎
sunhikari 10:04 AM 08-03-16

作者: 忍者:
的而且確
台灣買GAME買ACG野冇香港咁多貨/咁易搵,呢樣真個喎
其實按罪大咁講的數字:
PSN STORE:100
SONY STORE:100
動漫節:500(每日100個)

咁計的話香港方面頭批應該得700個左右.....多唔多自行定奪了
Eking 10:11 AM 08-03-16
Vr 都係睇定d,一陣出1-2隻game 就乾塘就又係玩自己
sunhikari 10:20 AM 08-03-16
作者: Eking:
Vr 都係睇定d,一陣出1-2隻game 就乾塘就又係玩自己
已經過明左最少有60隻VR GAME會出街,單係同VR同日推出的最少有三隻,另外初音同FF15更會透過更新黎支援VR.....咁的情況夠唔夠多?
teealpha 10:32 AM 08-03-16
作者: Eking:
我就咁睇
就算唔係玩VR專用game都可以當係頭戴芒咁用先
就咁齋買個頭戴芒都咁上下價錢啦
sunhikari 11:11 AM 08-03-16
我就咁睇
就算唔係玩VR專用game都可以當係頭戴芒咁用先
就咁齋買個頭戴芒都咁上下價錢啦
係唔止

罪頭個頭MON講緊係$5000起跳仲要得720P
HI_Ricky 11:25 AM 08-03-16
係唔止

罪頭個頭MON講緊係$5000起跳仲要得720P
HMZ 係2塊720P黎
ycyleo 11:29 AM 08-03-16
-del-
睇錯野

不過都照貼多次psvr個spec
顯示尺寸 5.7英吋
畫面解析度 1920×RGB×1080(左右兩眼各960×RGB×1080畫面顯示)
重新整理頻率 120Hz, 90Hz

https://asia.playstation.com/hk/cht/psvr/hw/hw
ayane123 11:56 AM 08-03-16
HMZ T3 SPEC

顯示裝置 OLED 面板x 2
顯示解像度 1280x720
螢幕尺寸 (顯示模式) 16:9
色域 RGB 24bit
水平視野 45 度
虛擬圖像尺寸 20米距離內750 吋
banknoter 01:09 PM 08-03-16
其實按罪大咁講的數字:
PSN STORE:100
SONY STORE:100
動漫節:500(每日100個)

咁計的話香港方面頭批應該得700個左右.....多唔多自行定奪了
仲有SATIF 100隻
Eking 01:37 PM 08-03-16
已經過明左最少有60隻VR GAME會出街,單係同VR同日推出的最少有三隻,另外初音同FF15更會透過更新黎支援VR.....咁的情況夠唔夠多?
所以睇定先,60隻唔係常玩game就無必要浪費金錢,ff......一早放棄左,wii 中過招,今次要有耐性
SamTse 03:20 PM 08-03-16
如果Cinematic mode畫質係咪都係咁差?
sunhikari 03:25 PM 08-03-16
作者: SamTse:
當日無得試呢個mode所以無人答到你
redcreature 09:00 PM 08-03-16
作者: SamTse:
肯定會差咗, 原本用1980x1080睇戲,而家要加埋個戲院內部,但瑩幕就大咗既
龍寶寶 09:34 PM 08-03-16
作者: redcreature:
肯定會差咗, 原本用1980x1080睇戲,而家要加埋個戲院內部,但瑩幕就大咗既
我家中個全高清投影機放到84寸近睇已經見到格仔,上到225吋個格仔一定更清晰,呢件VR可能要升到上4K先會成熟
第一 ... 19 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 39 79  ... 最後

返回主題版面