Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 04-12-12, 10:11 PM   #26
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

註冊日期: Apr 2002
引用:
作者: seetold 查看文章
社保?
好似每個月45
咁由僱主供果D 叫MUD? 中央公積金戶口?
我老公雖然是澳門人不過$6000入中央公積金戶口這項佢無份的~
因為佢不是在澳門工作~~

但我奶奶供果種係唔需要在澳門工作也可開戶供

Hitomi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-12-12, 10:20 PM   #27
martinnitram
Ultimate Gamer
地獄黑仔王

註冊日期: May 2002
引用:
作者: Thaws 查看文章
我公司個阿姐笑緊

食晒2家茶禮
由手機版發出
部門阿頭就煩緊, o的人越o黎越唔憂做...

引用:
作者: 男 查看文章
雙非過澳門生仔好過啦
聽講話父母都唔係澳門人, 就算係澳門生都無身分證

此篇文章於 04-12-12 10:24 PM 被 martinnitram 編輯。
martinnitram 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-12-12, 10:21 PM   #28
地獄黑仔王

引用:
作者: 小草 查看文章
其實我有個問題想問
除左錢之外,仲有無其他福利吸引?
有, 上次中銀鈔 online 申請多數會就有, 單張 x 2 頭一日好似話炒過萬
舊 04-12-12, 10:22 PM   #29
搖搖
Eternal Flame™
永遠的毛毛王子↓

PSN  IDARMY_Momo
引用:
作者: Hitomi 查看文章
我老公雖然是澳門人不過$6000入中央公積金戶口這項佢無份的~
尼個簡單d, 我知點搞
不過都係聽屋企人講

下次你老公去澳門果陣, 用澳門身份證入境,上大陸, 番落澳門
咁就有你入境記錄

不過之後就唔可以用張澳門身份證出入了

舊 04-12-12, 10:24 PM   #30
地獄黑仔王

引用:
最簡單嫁過去澳門咪得lor
其實如果係o個頭做o野 7 年都得, 有同事就係 05 年調o去做開荒牛, 今年都好似可以拎身分證鳥
舊 04-12-12, 10:24 PM   #31
GUSTAV
The One
poor

註冊日期: Oct 2003
XBox Live Gamertag邊有錢 傻的嗎
有冇大大可以幫手 好想做澳門人

それが王者の戦いというものだ
GUSTAV 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-12-12, 10:30 PM   #32
碧克
God of Gamer

註冊日期: Aug 2003
引用:
最簡單嫁過去澳門咪得lor
唔好講到好似好簡單,馬交做咁多大陸人生意,點會唔知有「假結婚」既招數呀.
結完婚有晒證明,仲要在澳門連續居留最少半年,而且之後要申明以後會「經常居於澳門」,審過晒先決定批唔批.

想當年我同我妹去填完份表,搵日請假同我媽過大海打手指模辦完手續就可以等拎身分證.
我老豆?條件一出就收左皮

╔══════════════╗
║ UNTIL WE SCORE ║
╚══════════════╝
    \  /

http://xv-s.heteml.jp/skill/v3.php?uid=g16219
碧克 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-12-12, 10:41 PM   #33
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: 搖搖 查看文章
尼個簡單d, 我知點搞
不過都係聽屋企人講

下次你老公去澳門果陣, 用澳門身份證入境,上大陸, 番落澳門
咁就有你入境記錄

不過之後就唔可以用張澳門身份證出入了
中央公積金戶口唔係要僱主先幫僱員開架咩
自己就咁都可以開?

另~其實我用香港身份證去澳門~申請完後經大陸用回鄉卡回香港~
咁澳門是不是沒有我的離境記錄XD?
我結婚後曾經同老公過澳門試圖同我申請澳門居民~
但入境果度話我要一年內住上9個月先可以拎到非永久~如是者7年才可以永久

如果我有仔女就唔洗呢D條件~直接可以申請仔女做澳門居民

舊 04-12-12, 10:48 PM   #34
搖搖
永遠的毛毛王子↓

PSN  IDARMY_Momo
引用:
作者: Hitomi 查看文章
中央公積金戶口唔係要僱主先幫僱員開架咩
自己就咁都可以開?

另~其實我用香港身份證去澳門~申請完後經大陸用回鄉卡回香港~
我結婚後曾經同老公過澳門試圖同我申請澳門居民~
但入境果度話我要一年內住上9個月先可以拎到非永久~如是者7年才可以永久

如果我有仔女就唔洗呢D條件~直接可以申請仔女做澳門居民
頭先搵過下
http://www.fss.gov.mo/framesetc.htm

社保 -> 類似強積金
雇主+雇員供 (加埋約$45), 退休每個月拎千幾蚊 (卦)
尼個我阿媽話佢都申請左,但係唔知點搞
佢係香港住+澳門無工作

中央公積金 -> 政府定期塞錢落去
唔駛開戶, 應該連續係澳門逗留>183日就會有

好似好亂

>>用香港身份證去澳門~申請完後經大陸用回鄉卡回香港~

但係都無入境記錄卦,
果d係我阿媽講, 遲d問下佢先

舊 04-12-12, 11:11 PM   #35
朝霧 海斗
Crazy Gamer
GBF 周防天音:)

註冊日期: Aug 2011
TOPIC 可唔可以改做"點樣逼香港正苦派7千蚊?"會進取d?

舊 04-12-12, 11:16 PM   #36
碧克

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: 朝霧 海斗 查看文章
TOPIC 可唔可以改做"點樣逼香港正苦派7千蚊?"會進取d?
算罷啦,人口多十幾倍,跟到一半已經心足

╔══════════════╗
║ UNTIL WE SCORE ║
╚══════════════╝
    \  /

http://xv-s.heteml.jp/skill/v3.php?uid=g16219
碧克 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-12-12, 11:53 PM   #37
emiko
Crazy Gamer

註冊日期: May 2005
引用:
作者: martinnitram 查看文章
聽講話父母都唔係澳門人, 就算係澳門生都無身分證
呢D先正常,係得香港政策咁蠢俾外人搵著數。
emiko 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-13-12, 12:19 AM   #38
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
引用:
作者: emiko 查看文章
拿我真心覺得佢地唔係蠢,係利益輸送多

舊 04-13-12, 12:26 AM   #39
seetold
真貧窮堅冇錢....

註冊日期: Sep 2002
XBox Live Gamertagseetold
引用:
作者: martinnitram 查看文章
其實如果係o個頭做o野 7 年都得, 有同事就係 05 年調o去做開荒牛, 今年都好似可以拎身分證鳥
技術移民要伸請架wo
ok左仲要做7年野(331)

舊 04-13-12, 12:32 AM   #40
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: 搖搖 查看文章
頭先搵過下
http://www.fss.gov.mo/framesetc.htm

社保 -> 類似強積金
雇主+雇員供 (加埋約$45), 退休每個月拎千幾蚊 (卦)
尼個我阿媽話佢都申請左,但係唔知點搞
佢係香港住+澳門無工作

中央公積金 -> 政府定期塞錢落去
唔駛開戶, 應該連續係澳門逗留>183日就會有

好似好亂

>>用香港身份證去澳門~申請完後經大陸用回鄉卡回香港~

但係都無入境記錄卦,
果d係我阿媽講, 遲d問下佢先
由香港入澳門~澳門經大陸番香港咁
吹水性質

引用:
作者: emiko 查看文章
人地澳門果個基本法講明左父或母一定要回歸前本身已經是澳門人先可以成為澳門居民
係香港個基本法咁低能...

舊 04-13-12, 12:34 AM   #41
seetold
真貧窮堅冇錢....

XBox Live Gamertagseetold
引用:
作者: 碧克 查看文章
唔好講到好似好簡單,馬交做咁多大陸人生意,點會唔知有「假結婚」既招數呀.
結完婚有晒證明,仲要在澳門連續居留最少半年,而且之後要申明以後會「經常居於澳門」,審過晒先決定批唔批.

想當年我同我妹去填完份表,搵日請假同我媽過大海打手指模辦完手續就可以等拎身分證.
我老豆?條件一出就收左皮
搞團聚張證都係7年不過就好似(2221)

過左去做左半年野
d叔叔都係咁教我
如果有心係澳門做,就正正經經搵番個澳門女仔,嫁過黎
搞技術移民唔係唔得,不過個waiting list就長D lor

舊 04-13-12, 01:48 AM   #42
DQGUNDAM

註冊日期: Oct 2002
Nintendo Switch ID4752 8991 7789
3DS Friend Code3308 4518 9604
PSN  IDDQGUNDAMHK
XBox Live GamertagDQGUNDAM
睇落澳門幾好喎,派左幾年錢,又有中央公積金同社保

好在香港都有強姦金

做人要有責任,衰左要認,錯左要道歉

做人要有品德,不要強詞奪理,生安白做

動森夢番地:3600-0295-3743

此篇文章於 04-13-12 02:54 PM 被 DQGUNDAM 編輯。
DQGUNDAM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-13-12, 08:29 AM   #43
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

註冊日期: Aug 2002
PSN  ID各位可以問我拎ID
引用:
作者: 如月刃 查看文章
除咗「唉…」之外都唔知講咩好
同人唔同命

歷代「ギタドラ」スキルセット
XG3 (v3 UID=g21774, v4 UID=g14465, v5 UID=g8309, v6 UID=g8674)
GFV3 Complete Skill Set (203 FC, 10 EX, 2 HZD)
V Series Complete Skill Set (WIP)

PS プラチナコレクション (PS4: 9, PS3: 21, PSV: 1)
UC, BH5, KZ2, BOP, 塊魂Tribute, UC2, FFXIII, Dead Space, ガンダム無双3, KZ3, BioShock, SOCOM4, UC3, ガンダムExtreme VS, TOX, BH6, KZ, MGR, TR, TLoU, ガンダムExtreme VS FB, KZM, Destiny, The Order: 1886, MGSV:GZ, MGSV:TPP, BH0, UC4, Gravity Daze, Rise of TR, Gundam VS
基路亞 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-14-12, 01:38 AM   #44
大山椒魚
......

引用:
作者: 小草 查看文章
拿我真心覺得佢地唔係蠢,係利益輸送多
成班權貴精英攪出黎既基本法,
我就唔信真係蠢左咁簡單

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛
大山椒魚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-14-12, 01:52 AM   #45
大山椒魚
......

起一個奴隸社會入面,

所謂市場調節係唔存在
你要奴隸好好工作
與其俾粒糖佢地,
往往不及送佢一鞭來得有效

你對奴隸太好
俾飽飯佢地食
俾小小尊嚴佢地
反而會成為反抗既種子

所以都係唔好恨啦

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛
大山椒魚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-14-12, 02:02 AM   #46
HEERO
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2010
引用:
作者: 朝霧 海斗 查看文章
今年突然有好多議員唔同意派錢比市民, 但議員就要市民同意加佢地薪水
HEERO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-14-12, 02:12 AM   #47
irismong
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
香港真係唔好再派錢喇 sosad

On-going games (?!):
PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
Wii: [封塵中]
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MHP限定3000 X2+紅色3000PSP: [閒置中]
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

PSV的日本PSN ACC: devil_hyde
PS3的香港PSN ACC: iRis_MonG
irismong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-14-12, 02:13 AM   #48
豆腐
無間豆

3DS Friend Code5112 3637 7002
PSN  IDKOUKEN_84
引用:
作者: GN00508771 查看文章
65歲以上2毫子

學生就一元

原價為3.2(澳門區)
用澳門通搭巴士只需要兩蚊(澳門區).....

舊 04-14-12, 02:16 AM   #49
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
廣東省原居民,大既得香港無得派
大陸好多村賣地/投資,有戶籍既都年年有得分
香港都有得分享既,不過係市民人工俾大財團瓜分囉

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-14-12, 02:20 AM   #50
小嘉
The One

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: irismong 查看文章
香港真係唔好再派錢喇 sosad
唔派錢又退差餉

益既係邊個

你自己諗下啦
小嘉 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[詢問]大阪 (._.)a 木C ~清談館~ 10 07-08-05 06:23 PM
[詢問] Floppy Drive joker 手機資訊/電腦軟硬討論 4 07-15-04 08:30 AM
詢問 Oaf 學術文化綜合研討區 2 04-29-04 12:41 AM
[砌機]意見詢問 siufung518 手機資訊/電腦軟硬討論 8 06-01-03 01:23 AM

現在的時間是 11:14 AM

手機版 | APP版