Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 10-27-20, 08:41 PM   #326
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
老老實實,而家連任個總理形象對外好到痺,施政係點,真係要問當地人。就咁,篇嘢本人節錄咗,但係成篇嘢冇乜証據佢同中共「同床」,二嚟,寫嗰條友好「大香港」嘅心態,點解人哋要特別照顧港移民先?全世界無人欠咗港人,你要移民就自己搵路走。就算寫嘅係真,民主政治嘅嘢,搞壞咗,佢哋國人有最大責任,外人無咩可以講。

講開又講,紐國都拒絕咗用華為。睇落去。

舊 10-27-20, 08:58 PM   #327
darkvolver
頹冗

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDhwong909
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
老老實實,而家連任個總理形象對外好到痺,施政係點,真係要問當地人。就咁,篇嘢本人節錄咗,但係成篇嘢冇乜証據佢同中共「同床」,二嚟,寫嗰條友好「大香港」嘅心態,點解人哋要特別照顧港移民先?全世界無人欠咗港人,你要移民就自己搵路走。就算寫嘅係真,民主政治嘅嘢,搞壞咗,佢哋國人有最大責任,外人無咩可以講。

沈生的文章,我好小睇,立場都係個句﹕兩睇。有時間咪睇下。

紐西蘭個地理位置係冇得頂,同澳洲攪好個trade deal便可以,而且地理環境山多,要由1個城去第2個地方,下下要駕車,感覺幾似加拿大。而亦因為山多,好多交通意外,地勢危險。

舊 10-28-20, 12:54 PM   #328
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
Source ??

引用:
New Zealand government urged not to follow UK in banning Huawei 5G equipment

17:58 pm on 15 July 2020

The telecommunications industry will face big costs if the New Zealand government follows Britain's lead in banning Huawei equipment from 5G networks, according to an industry insider.

https://www.rnz.co.nz/news/business/421281/new-zealand-government-urged-not-to-follow-uk-in-banning-huawei-5g-equipment
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-28-20, 02:14 PM   #329
colormon
Senior Gamer

註冊日期: May 2011
引用:
作者: IDGAF 查看文章
睇咗歷史二三事 (History on Tuesdays),
講亞裔移民美國的歷史,推介比大家睇下~!
睇咗講南亞同亞裔果集,中國人嘅數量從來係被排嘅一大原因,掙飯碗、分薄資源、做爛市,最慘到今時今日好多中國人仍然認為用盡人哋制度爭取自己最大利益係ok,當然仲會私下用制度以外嘅手段達到目的,覺得冇俾人捉到就等於冇問題。
colormon 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-28-20, 02:14 PM   #330
肉羊哩咖
griffin611

Sorry! 死火,記錯舊聞。

此篇文章於 10-28-20 02:16 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-28-20, 02:20 PM   #331
BeanZzZz
Crazy Gamer
堅推中一入

註冊日期: Aug 2007
引用:
作者: colormon 查看文章
睇咗講南亞同亞裔果集,中國人嘅數量從來係被排嘅一大原因,掙飯碗、分薄資源、做爛市,最慘到今時今日好多中國人仍然認為用盡人哋制度爭取自己最大利益係ok,當然仲會私下用制度以外嘅手段達到目的,覺得冇俾人捉到就等於冇問題。
直接D講,人地一開頭當中國人係兄弟,佢地就一直當人契弟,咁玩法點會唔反面

『為什麼一定要是那片土地才叫做中國?但那片土地上的中國根本就不是中國。』
BeanZzZz 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-28-20, 02:52 PM   #332
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: BeanZzZz 查看文章
直接D講,人地一開頭當中國人係兄弟,佢地就一直當人契弟,咁玩法點會唔反面
中國人啲衰嘢出晒:唔團結,仲要狗咬狗骨,當中共上台之後,利用佢哋輸出「革命」,你話?

此篇文章於 10-28-20 03:00 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 10-28-20, 03:03 PM   #333
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
中國人啲衰嘢出晒:唔團結,仲要狗咬狗骨,當中共上台之後,利用佢哋輸出「革命」,你話?
「中國人」注定唔會團結

因為「中國人」包含太多唔同文化風俗既民族,佢地言語唔一樣,文代歷史唔一樣,食既野唔一樣(食唔食豬),過既節日唔一樣。

單單一樣共用漢字,唔足以構成一個民族
用 English 亦唔一定係 English

1912年前根本無所謂「中國人」

所謂「中國人」,其實只係革命黨人搶奪大清帝國廣大殖民地既籍口,包括香港台灣(澳門:唔關我事架屌),甚至連滿洲人自己既滿洲,更甚至係歸順大清帝國既南蒙古東突厥圖博。
由手機版發出

此篇文章於 10-29-20 09:55 AM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 10-28-20, 03:06 PM   #334
colormon

引用:
作者: BeanZzZz 查看文章
大陸借美國及西方資源壯大自己,而且死不認錯,成日講誰大誰惡誰正確,大陸自己咪又係咁蝦d比自己弱嘅國家。中國人到咗宜家仲話人係種族歧視佢同嫉妒佢先想搞死佢…

冇美帝就冇今日嘅中國
舊 10-28-20, 04:48 PM   #335
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
「中國人」注定唔會團結

因為「中國人」包含太多唔文化風俗既民族,佢地言語唔一樣,文代歷史唔一樣,食既野唔一樣(食唔食豬),過既節日唔一樣。

單單一樣共用漢字,唔足以構成一個民族
用 English 亦唔一定係 English

1912年前根本無所謂「中國人」

所謂「中國人」,其實只係革命黨人搶奪大清帝國廣大殖民地既籍口,包括香港台灣(澳門:唔關我事架屌),甚至連滿洲人自己既滿洲,更甚至係歸順大清帝國既南蒙古東突厥博。
由手機版發出
死鬼柏楊就咁睇:(范指「漢人」文化)同猶太人一樣,「中國人」個個都以為自己最醒,分別就係,排斥其他「同族」,出事嘅時候仲要算同路人。

本人咁睇:抵死無計。

仲有,唔好漏咗英歐呢班「左膠」,佢諗住同中國做生意可以以文化改造中共。而家「南海爭議」燒返起,就係東南亞各國諗返起當年「大國掘起」佢哋有幾苦。

此篇文章於 10-28-20 04:51 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 10-28-20, 05:07 PM   #336
darkvolver
頹冗

引用:
死鬼柏楊就咁睇:(范指「漢人」文化)同猶太人一樣,「中國人」個個都以為自己最醒,分別就係,排斥其他「同族」,出事嘅時候仲要算同路人。

本人咁睇:抵死無計。

仲有,唔好漏咗英歐呢班「左膠」,佢諗住同中國做生意可以以文化改造中共。而家「南海爭議」燒返起,就係東南亞各國諗返起當年「大國掘起」佢哋有幾苦。
死鬼柏楊亦曾經講過中國人係被咀咒的民族之一,至今都冇解到。所以得出悲劇是必然。

左膠去到米國都幾深下....

舊 10-28-20, 09:13 PM   #337
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: colormon 查看文章
歷史二三事出咗新一集,
講亞裔美國人參加越戰、組織公會搞罷工、學生運動等…
節目內講述的歷史,係香港的確係較少提及的部份嚟喎。

歷史二三事

新生代崛起 GENERATION RISING

https://www.rthk.hk/tv/dtt31/program...episode/709618

在戰爭和社會動盪的年間,年輕一代在美國的田野間、在校園中、在文化上爭取自己的權利與及建立新的身份認同:亞裔美國人。在越戰過後,新移民及難民更擴大了亞裔美國人在美國的身份定義。

IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-29-20, 04:33 AM   #338
肉羊哩咖
griffin611

講講下走佬,講到走返轉頭講中國人啲劣根性,真係學某網友話齋「吹水無邊」;仲有亂入講移民血淚史。不過好似歌老細話齋,去到外面要了解下人哋啲歷史,都係走去補返啲 Yes! Minster! 先~

罪過罪過。作為客家唔真心融入人哋度,下下做寄生生物,從來最賤;歧視邊度都有,但要人啲尊重,自重之餘,同民主自由一樣要爭返嚟(或者去「投資」),一副本人優先實無運行,互勉之。

舊 10-29-20, 09:09 AM   #339
darkvolver
頹冗

引用:
講講下走佬,講到走返轉頭講中國人啲劣根性,真係學某網友話齋「吹水無邊」;仲有亂入講移民血淚史。不過好似歌老細話齋,去到外面要了解下人哋啲歷史,都係走去補返啲 Yes! Minster! 先~

罪過罪過。作為客家唔真心融入人哋度,下下做寄生生物,從來最賤;歧視邊度都有,但要人啲尊重,自重之餘,同民主自由一樣要爭返嚟(或者去「投資」),一副本人優先實無運行,互勉之。
最簡單例子好多貪官去美國生活,但又有幾多人了解美國,人人有槍的歷史典故?成為美國人要脫美國藉的難度又有幾高?

舊 10-29-20, 06:19 PM   #340
colormon

引用:

連樓主有外國戶照都冇諗住走啦!你睇香港人幾撚鍾意香港
舊 10-30-20, 04:35 AM   #341
肉羊哩咖
griffin611

一向都係咁,好多人走咗去搞掂條後路(嗱,無貶意嘅,因為可能本人都會咁做),咪返嚟「搵真銀」囉,但今舖玩到咁(殘),香港仲有冇水食,本人無水晶球,唔識答。

話分兩頭本人唔係咩大有錢佬,有啲嘢自己有分數,本人又知你識分,咪 OK 囉,有啲乜唔代表啲物,心水清,同枱食飯各自修行,本人自問無咁大本事搧到人,自己都未顧得掂,志趣相投,有啲料咪吹兩咀,吹錯咗嘅,唔好見怪咪得囉;其他老細本人唔敢講:有人肯嘥氣指正,大幸也。

舊 10-30-20, 10:06 AM   #342
colormon

唔洗咁認真,要走唔洗搧,個post從一開始已充滿吹水嘅預感~
-我個人唔會有任何懸念,過到去有心理準備食穀種~(甚至要食拖鞋飯)
-買日本模玩再唔係化算之選,可能吓吓要喺日本網站訂購,甚至轉坑玩walmart/target嘅cheap雞玩具
總之萬事起頭難
舊 11-01-20, 03:37 AM   #343
肉羊哩咖
griffin611

嘻,邊有咩太認真吖,不過走人係人生大事,真係睇一兩條片就得咩?!

舊 11-15-20, 12:20 AM   #344
肉羊哩咖
griffin611

加拿大做嘢:
引用:
加拿大政府宣佈放寬港人移民,有點類似澳洲,主要針對年青人,五年內的畢業生(廣義加拿大認可學校,包括其他地方畢業)可低門檻獲得工作簽證,工作一年後,可以申請永久居留,而且被國安法起訴的不受影響。理論上,按字面解釋,成年人完成碩士學位,再到加拿大工作,也符合資格,所以實質上的門檻,就是只排拒兩類人:年紀大的退休人士,或低學歷人士。
好似係幾好,其實繼續歧視中坑 — 斷估大部份「搏殺」人仕,有鬼時間去「進修」咩~ 仲有吊詭嘅係:做嘢一年後,唔知係咪咁易搵到嘢做先?!

舊 11-15-20, 12:30 AM   #345
Fio

註冊日期: Dec 2001
正常國家都希望搵d後生有能力嘅
中年果類都係繼續讀簽加工簽,不過多後生d嘅唔駛行master條路應該對master收生競爭少d嘅,但另一方面多人去咗搵食競爭又大咗而家都係試試水溫先睇睇有咩反應
Fio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-15-20, 08:38 AM   #346
darkvolver
頹冗

引用:
加拿大做嘢:

好似係幾好,其實繼續歧視中坑 — 斷估大部份「搏殺」人仕,有鬼時間去「進修」咩~ 仲有吊詭嘅係:做嘢一年後,唔知係咪咁易搵到嘢做先?!
引用:
作者: Fio 查看文章
正常國家都希望搵d後生有能力嘅
中年果類都係繼續讀簽加工簽,不過多後生d嘅唔駛行master條路應該對master收生競爭少d嘅,但另一方面多人去咗搵食競爭又大咗而家都係試試水溫先睇睇有咩反應
+1加拿大都係參考番澳洲,大家應該係集中處理左班後生或在外人仕先。

花旗個邊開始明朗化,米國脫歐大約只剩1個月,米國會開始有堆動作會做。

舊 11-15-20, 03:20 PM   #347
肉羊哩咖
griffin611

紐國都一向係咁。無計。中坑有多啲錢有創業管理經驗,加國有啲省都可以由「正路」申請,不過邊條路都好,睇其他人嘅經驗,都唔知啲官會搞幾耐先批。都係老一句:趁手好諗清楚走定唔定,決定咗就做嘢,因為時間多數唔係你嗰邊,中共而家仲係放緊咀炮,都唔知幾時做嘢。

暫時都仲係 BN(O) 條水最易,一月尾開閘。祝各位好運。

舊 11-15-20, 04:42 PM   #348
darkvolver
頹冗

引用:
紐國都一向係咁。無計。中坑有多啲錢有創業管理經驗,加國有啲省都可以由「正路」申請,不過邊條路都好,睇其他人嘅經驗,都唔知啲官會搞幾耐先批。都係老一句:趁手好諗清楚走定唔定,決定咗就做嘢,因為時間多數唔係你嗰邊,中共而家仲係放緊咀炮,都唔知幾時做嘢。

暫時都仲係 BN(O) 條水最易,一月尾開閘。祝各位好運。
我有保留可能提前,關鍵在12月....

舊 11-19-20, 07:41 AM   #349
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

講下加拿大....

同個一家加拿大籍、香港住貝沙灣既親戚七八十歲既Aunt食飯,佢同我地講唔好錯過大灣區發展機會。

我同內子同細佬笑下算。

佢話後悔當年去左加拿大,錯過左深圳發展既機會。

大家唔洗咁快屌佢一定係有事就走佬。

佢英文唔識多個,有肺炎疫症前都係去深圳消遣。

咁個加拿大籍點黎既呢?

6-80年代西方國家(主要係AU/NZ/CA)移民政策極之寬鬆,去到做黑工生存到幾年,求奇交d文件就得,移民試亦好易,然後儲到少少錢,返黎香港炒樓,炒到住貝沙灣。

言談間佢好強調果邊天氣惡劣,死都唔再去。

我幾肯定佢同老公有生之年都唔會再踏足加拿大。

香港點差都好,2047前佢地既錢都足夠保護佢地。2047後點?都死Q晒啦!

由手機版發出

此篇文章於 11-19-20 10:41 AM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 11-19-20, 07:44 AM   #350
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

佢有個女,同我同年代,做事務律師(有幾多陰質野自己諗),年薪百萬,不婚不嫁。

外國籍藍絲其實唔難理解。

當年移民政策寬鬆誤打誤撞攞外國籍,生活唔如意返香港食正中國改革開放條水,收租發大財。

佢未必愛中國,但更加期望中國一直落後,咁香港就可以做中國同世界既中間人,一直賺 Easy Money。
由手機版發出

論壇跳轉

現在的時間是 02:38 PM

手機版 | APP版