Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 09-17-19, 05:23 PM   #1
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
日本製產品討論區

尋日路過TST果間"激on殿堂",
求奇買咗幾件日本製的商品,
分別係指甲鉗、刨冰機同負離子牙刷。

其中一件Kiss You出的負離子牙刷,
買的時候無特別留意,
原來佢用法上係唔需要用牙膏就可以刷牙,
中午午飯後我試過用水齋刷過,
感覺牙齒係清潔的,
但始終無用牙膏刷咁容易去除到食物殘留的氣味。

想問下呢類負離子牙刷其實可唔可以配合返牙膏嚟用?

因為佢包裝背面淨係得日文簡介,
驚亂用整爛牙齒,
同埋唔知貓狗又用唔用得呢?
想買支BB-小童牙刷嚟幫狗仔刷牙。

係youtube見到佢個日版廣告:
https://www.youtube.com/watch?v=2yyNJ1TsDBw

另外,刨冰機方面,
我之前係"log-安"買過一個,好似$120左右,
今次係"激on殿堂"買$88.8果個設計居然同$120果個係一樣的~!(連配件都一樣)
只係顏色唔同,因為呢款刨冰機個刀頭的設計係不可以自行更換的,
所以見到有貨我都買定一個先。

此篇文章於 09-18-19 01:52 PM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-07-19, 07:23 AM   #2
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
Log on d 日本野 11-12 算... 除非急住要用,一般都唔會起 log on 買

Kokuyo Gambol 既記事簿,文具鋪只係賣 made in China 既,都要 10-20 蚊,最近俾我發現 Amazon 380yen 買到日版仲要送香港。

咁就一次過買幾本夾埋 d game 同 CD 一齊送。

唔係講笑,日版好寫 d 好用 d
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-07-19, 07:31 AM   #3
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
講開堂吉...荃灣西嗰間唔知幾時開....

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 11-09-19, 10:10 AM   #4
Nelly
Ultimate Gamer

註冊日期: Oct 2008
引用:
作者: 亍 ◣ 查看文章
講開堂吉...荃灣西嗰間唔知幾時開....

[img]https://i.imgur.com/C122ge1.jpg[/mg]
聽聞12月

TST果間食物 生活用品比例由50 50 變到 70 30

Nelly 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-22-19, 03:30 PM   #5
J+1
God of Gamer
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007

由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-23-19, 11:17 PM   #6
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
舊 11-24-19, 07:59 PM   #7
HAKAIDER
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
想問吓香港唐吉訶德有無做勞作果d UV 膠買?

Diy 舗好貴............

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-25-19, 08:17 AM   #8
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

引用:
作者: HAKAIDER 查看文章
想問吓香港唐吉訶德有無做勞作果d UV 膠買?

Diy 舗好貴............
有冇去吉吉島搵過?應該有...

https://joan9n.pixnet.net/blog/post/227141552

又《廣韻》中句切
音駐。義同。
舊 11-26-19, 11:18 AM   #9
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
作者: 亍 ◣ 查看文章
有冇去吉吉島搵過?應該有...

https://joan9n.pixnet.net/blog/post/227141552
行左幾間大舗都無

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 11-27-19, 07:41 AM   #10
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

呢幾日行過幾間又真係無,早幾個月應該有段時間有番過,當時仲見到模具....

有冇行過長沙灣D2 PALCE? 好似有一間專門店,不過價錢好似唔平..

又《廣韻》中句切
音駐。義同。
舊 11-27-19, 05:09 PM   #11
J+1
望過黎呀!!!!!!

終於揾到,銅鑼灣旗艦mono mono(其實咪又係$12店 ) 有

由手機版發出
舊 11-30-19, 02:45 PM   #12
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
作者: J+1 查看文章
終於揾到,銅鑼灣旗艦mono mono(其實咪又係$12店 ) 有

由手機版發出
Thanks~~~

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 12-12-19, 11:35 AM   #13
J+1
望過黎呀!!!!!!

頂,要排隊,想蛇下入去行個轉都唔得

由手機版發出
舊 12-12-19, 11:49 AM   #14
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

終於去過 TST 驚慌

包裝食品同調味料其實同一田差唔多,亦唔係特別平

飲品更加係少

生果,菜,肉同魚生就幾抵
由手機版發出
舊 12-13-19, 07:34 PM   #15
J+1
望過黎呀!!!!!!

剛剛去排,雖然條龍尾無變過咁長,但一排落去就無停過10分鐘唔駛就入到

不過入面真係人多好難行,18禁區竟然有細路走入去冇人阻/\

原本只係想行下,結果見到呢粒叉頭膠,就只係消費了呢一粒。。。

由手機版發出
舊 12-14-19, 01:31 PM   #16
Tano
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
引用:
作者: J+1 查看文章
剛剛去排,雖然條龍尾無變過咁長,但一排落去就無停過10分鐘唔駛就入到

不過入面真係人多好難行,18禁區竟然有細路走入去冇人阻/\

原本只係想行下,結果見到呢粒叉頭膠,就只係消費了呢一粒。。。

由手機版發出
好熟口面

其實係扭蛋換個包裝

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-14-19, 07:17 PM   #17
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

引用:
作者: Tano 查看文章
好熟口面

其實係扭蛋換個包裝
冇扭旦出過
之前喺城市超級見過,不過當時無晒VGA頭,仲要貴呢度幾十蚊

又《廣韻》中句切
音駐。義同。
舊 01-12-20, 11:51 AM   #18
IDGAF
The One

為免變成"激on殿堂"專區,
都講下"毋印"先~!

其實開討論區原意係想大家介紹下一d係香港都買得到由日本生產的商品。

趁"毋印"呢期有個新年優惠(聽店員講應該做到2月中),
去買咗個枕頭同儲物膠箱。

https://news.mingpao.com/ins/%E6%B8%...B8%80%E8%A6%BD

https://news.mingpao.com/ins/%E6%B8%...BC%83%E4%BD%B3

根據之前消委會的報告,
$200果堆枕頭入面平均分最高係"姨媽傢俬",
但我留意到整體承托表現(男)方面最高分的係"毋印",
而且去現場睇過"毋印"個枕頭係Made in Japan就買嚟試下,
個枕頭睇起嚟有點細,不過訓咗幾晚又幾好訓喎!

小插曲,佢現場個價錢牌標錯價賣$280,
其實正價係賣$200,宜家有折就賣$160/個。
(唔知係咪咁,都有幾多現貨 )

"毋印"儲物膠箱本身一直有用開,
屋企最舊果批都用咗超過十年以上,
暫時都未有損壞的情況出現,
耐用度高,同埋幾鐘意佢可以配個膠轆落去用,
方便成個膠櫃拉出嚟吸塵打掃~!

十年前買呢隻儲物膠箱係用嚟放CD的,
之後發現原來個size都足夠用嚟放BD影碟,
及NDS、PS3、PS4、XBOX ONE、NS等遊戲包裝盒之後,
慢慢買咗好多個嚟放game,同用埋個蓋放遊戲主機,超實用~!
(可惜PS2、Wii、XBOX 360果種DVD盒太大放唔落…)

https://www.muji.com.hk/zh/product/4547315521821
宜家呢款日本製的儲物膠箱(4個)連轆賣$300,折後$270,
其他單買的配件都有9折,我都買多咗套轆($30)反屋企砌過個櫃。

有樣嘢要提一提的係,佢個膠面蓋係無獨立發售的,
買一套4個膠箱果款都係得一個膠面蓋,
即係唔可以就咁分成兩組用,
要另外買多一個完整的膠櫃先組合到。

此篇文章於 01-12-20 11:58 AM 被 IDGAF 編輯。
舊 01-12-20, 07:05 PM   #19
IDGAF
The One

受之前山田孝之某個洗腦廣告影響…
我買咗佢支日本製"M牌"男士防脫洗頭水用,
平日用感覺上都洗得幾乾淨,
但如果有Gel頭時,
就覺得佢洗一次都洗唔走造型產品,
最少要洗兩次先乾淨。
(所以我Gel頭後多數都用澳洲生產果隻"T牌"洗頭水)

同埋我記得之前消委會有份報告講洗頭水的,
提到呢款"M牌"洗頭水係其中一款無二噁烷,
無可致敏防腐劑MIT及CMIT,
相對較安全的,無咁容易引至皮膚過敏的洗頭水嚟~!

https://www.consumer.org.hk/ws_chi/n.../shampoos.html
https://www.weekendhk.com/707092/lif...7%94%e6%9c%83/

用完第一支"M牌"男士防脫洗頭水之後,
因為"M牌"淨係得洗頭水無出護髮素的,
我抱住乜都試下的心態買埋支防脫噴霧3D精華噴霧用。

不過,唔知係咪我自己的問題,
我跟佢指示每日洗頭後噴6-8下落頭皮,
用了大約3個星期之後,
我開始有種頭暈暈的感覺,
而且頭顏色就似變得更啡色,髮質更曲的感覺~!

同埋有次噴的時間唔小心吸咗少少入肺,
之後就種似飲得咖啡太多心跳加速的感覺。

宜家我都唔敢用太多,
每次噴3至4下落頭,
但求用晒佢就算,
應該之後都唔會再買,
亦不推介大家買嚟用…

此篇文章於 01-12-20 11:09 PM 被 IDGAF 編輯。
舊 01-12-20, 08:35 PM   #20
鳳熾魂
紅蓮の焔神

註冊日期: Dec 2003
3DS Friend Code0018 0703 4979
PSN  IDcastorwmh
XBox Live Gamertagcastorwmh
引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
受之前山田孝之某個洗腦廣告影響…
我買咗佢支日本製"M牌"男士防脫洗頭水用,
平日用感覺上都洗得幾乾淨,
但如果有Gel頭時,
就覺得佢洗一次都洗唔走造型產品,
最少要洗兩次先乾淨。
(所以我Gel頭後多數都用澳洲生產果隻"T牌"洗頭水)

同埋我記得之前消委會有份報告講洗頭水的,
提到呢款"M牌"洗頭水係其中一款無二噁烷,
無可致敏防腐劑MIT及CMIT,
相對較安全的,無咁容易引至皮膚過敏的洗頭水嚟~!

https://www.consumer.org.hk/ws_chi/n.../shampoos.html
https://www.weekendhk.com/707092/lif...7%94%e6%9c%83/

用完第一支"M牌"男士防脫洗頭水之後,
因為"M牌"淨係得洗頭水無出護髮素的,
我抱住乜都試下的心態買埋支防脫噴霧3D精華噴霧用。

不過,唔知係咪我自己的問題,
我跟佢指示每日洗頭後噴6-8下落頭皮,
用了大約3個星期之後,
我開始有種頭暈暈的感覺,
而且頭顏色就似變得更啡色,髮質更曲的感覺~!

同埋有次噴的時間唔小心吸咗少少入肺,
之後就種似飲得咖啡心跳加速的感覺。

宜家我都唔敢用太多,
每次噴3至4下落頭,
但求用晒佢就算,
應該之後都唔會再買,
亦不推介大家買嚟用…

Gel完頭洗兩次都常識吧再唔係用暖水沖一輪先,洗到自己Feel到無咁多泥/膠起頭先再用洗頭水
不過萬寧特賣就不了

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
鳳熾魂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-12-20, 11:26 PM   #21
IDGAF
The One

引用:
作者: 鳳熾魂 查看文章
Gel完頭洗兩次都常識吧再唔係用暖水沖一輪先,洗到自己Feel到無咁多泥/膠起頭先再用洗頭水
不過萬寧特賣就不了
唔駛吧?
一係用水溶性配方果類造型產品,

(不過,我都無刻意搵,
淨係用"G牌"出的Hair Jam就算,貪佢都係MIJ。)

一係用專洗造型產品的洗頭水,
例如澳洲生產果隻"T牌"洗頭水。
(可惜消委會又驗到佢有落高致敏性防腐劑)

"M牌"係"卍靈"獨家發售問題,
都係"黑心集團"事件之後引發的抵制行動…

我支洗頭水早過事件爆出前入的存貨嚟,
用晒之後,我都諗緊轉咩新牌子好,
有無好推介?

舊 01-12-20, 11:47 PM   #22
IDGAF
The One

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
Log on d 日本野 11-12 算... 除非急住要用,一般都唔會起 log on 買

Kokuyo Gambol 既記事簿,文具鋪只係賣 made in China 既,都要 10-20 蚊,最近俾我發現 Amazon 380yen 買到日版仲要送香港。

咁就一次過買幾本夾埋 d game 同 CD 一齊送。

唔係講笑,日版好寫 d 好用 d
由手機版發出
講起記事簿,
早前經過"Nico & 點點點"見佢果堆日本製的diary已經開始減價了,
(可能因為佢本diary係由19年10月至2021年1月),
另外,都有少量日本製的無印上日期的純記事簿賣。

舊 01-13-20, 12:06 AM   #23
IDGAF
The One

早前經過"龍貓專門店",
貪個設計幾可愛買咗條日本製的毛巾仔,
要留意的係就算其他款都係賣$55/條,
原來都唔係全部日本製真係睇清楚先好買~!

不過,由於太可愛了的關係,
應該都唔會拎出街用,
最終只會用嚟抹下iPad mini用。

另外,見宜家"P記"的專門店已經開到入屋村商場就係睇下,
買咗的e字頭充電池嚟用,
呢隻e字頭充電池以前"三羊"出品的,宜家就同"P記"合併咗,
同好多年前買落的"三羊"一樣都維持係日本生產,
唔知品質有無舊版咁好呢?

十幾年前我係買嚟比Wii個Wii remote、XBOX 360手掣用的,
貪佢耐用唔會點走電,
不過新一代的手掣多數內置電(得返XBOX ONE手掣用2A電池),
宜家買嚟都係比電視、冷氣機果類遙控器、露營燈等用。

舊 02-16-20, 07:43 PM   #24
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

天氣轉冷,對香港人抵抗中國武漢肺炎非常不利。

岩岩想買件羽絨,但唔想要 made in China 既法國牌 Aigle或平價 Uniqlo。

俾我發現到日本野外品牌 NANGA,made in Japan。

唔好以為好貴,咁大件折實都係3200,平過買法國名牌 Aigle 資助共產中國血汗工廠!!

#Heavy_Weather
#NANGA
#ABC_challenge

https://t.co/PZ47dwcR56

https://twitter.com/KK__Lam/status/1...662240256?s=09
舊 02-16-20, 08:37 PM   #25
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章

另外,見宜家"P記"的專門店已經開到入屋村商場就係睇下,
買咗的e字頭充電池嚟用,
呢隻e字頭充電池以前"三羊"出品的,宜家就同"P記"合併咗,
同好多年前買落的"三羊"一樣都維持係日本生產,
唔知品質有無舊版咁好呢?

十幾年前我係買嚟比Wii個Wii remote、XBOX 360手掣用的,
貪佢耐用唔會點走電,
不過新一代的手掣多數內置電(得返XBOX ONE手掣用2A電池),
宜家買嚟都係比電視、冷氣機果類遙控器、露營燈等用。

唔知OLD NEWS唔識串....IKEA賣的叉電(寫明MADE IN JAPAN個隻)其實係P代工的 而且平幾十

又《廣韻》中句切
音駐。義同。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 08:50 PM

手機版 | APP版