Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 07-15-20, 12:23 AM   #1076
Fean
Game Master

註冊日期: Jul 2002
政府派錢派口罩搞埋國安法
之後又急住搞書展美食節呢啲野
無非都係想趁選舉前製造一個馬照跑、舞照跳嘅假像
本來諗住夾埋建制派趁選舉前反cup
落咗咁多功夫,點知臨門一腳武肺又返嚟
有時呢啲真係天意

今次柒婆仲要進退失據
太大反應,又俾人話之前急功近利,調以輕心
冷處理,又俾人話剛復自用,反應慢一拍

舊 07-15-20, 12:15 PM   #1077
ComeLOLoh
God of Gamer

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
d書商落晒工人會展起booth,請定晒Part time,編好晒工作時間,明明上星期 or 更早已經可以叫停都可以話自己唔係慢。d書商明明可以唔洗有金錢損失…

今日見到地鐵有書商今年書展既廣告…唉,唔知佢地蝕幾多錢了…
書展=輸錢

重有班Part time包括我。明明早d宣布可以搵過第二份工,搞到而家臨急臨忙個幾日檔期空左,點夠時間搵過第二份?
不過,我好彩做兩份工。呢份會展無左,重有另一份返緊…

人地奧運都停,香港重搞乜展呀~

重有,點解唔立例入親鋪頭商店要戴口罩?香港咁細人又多…

此篇文章於 07-15-20 12:19 PM 被 ComeLOLoh 編輯。
ComeLOLoh 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-15-20, 01:16 PM   #1078
Reishin
Ultimate Gamer
Feels good

註冊日期: Feb 2006
3DS Friend Code1118 1586 3100
幾時都話林奠/港共先係攬炒推手
永續武漢肺炎

哀しみで強くなれた  歓びは僕等を包む
何度でも願うよ  何処まででも振り返らずに

raize / INORAN
Reishin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-16-20, 06:51 PM   #1079
安安

註冊日期: Jan 2002
https://hk.news.appledaily.com/inter...AEQ32FNLDSTZI/
美試疫苗成功 45人有抗體

引用:
研究結果顯示,注射兩劑疫苗的志願者體內含有大量能殺滅病毒的抗體,
比武肺康復者的平均水平更高;有逾半志願者對疫苗呈輕微至中度反應,
如疲倦、頭痛、傷風、肌肉疼痛,這些症狀一般會在接受第二劑注射後出現,
或在注射劑量最高的志願者出現。
安安 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-16-20, 07:33 PM   #1080
Rv250

註冊日期: Aug 2002
英國都有進展
傳牛津疫苗引雙重免疫反應 AstraZeneca ADR刷空前高
https://www.moneydj.com//KMDJ/News/N...1-bff26e80eb25
引用:
英國ITV 15日率先披露,牛津大學新冠肺炎疫苗的初步試驗,很快會有好消息,首份結果將發布在重量級醫學期刊《刺胳針》(Lancet)上。該疫苗觸發研究者希望看到的抗體反應和T細胞(T-cells)反應。消息人士表示:「必須牢記的重點是,免疫反應有兩個層面:抗體和T細胞...所有人都在關注抗體,但是越來越多證據顯示,T細胞對防禦新冠肺炎病毒相當重要」。
鄰國亦都搏老命爭第一
China firm uses workers to 'pre-test' vaccine in global race
https://apnews.com/93a7be6c6ac427e6211074ab9cfc9dbc
如果成功政府應該都係入佢啲貨...
Rv250 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-19-20, 07:06 PM   #1081
Alpha2
Insane Gamer

註冊日期: Sep 2016
【武漢肺炎】英研究按病徵分出六類患者 重症者有精神錯亂與腹痛

https://hk.appledaily.com/internatio...SKL4FEAHNKAEM/
Alpha2 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-20-20, 05:27 AM   #1082
ComeLOLoh

8小時內暴增108宗確診 累計個案1886宗
https://hk.on.cc/fea/hkdisease/conte...822_001&newTab

即係一日唔只個108宗

舊 07-20-20, 10:01 AM   #1083
半人馬-RigiL-
Game Master

註冊日期: Jun 2007
引用:
作者: ComeLOLoh 查看文章
8小時內暴增108宗確診 累計個案1886宗
https://hk.on.cc/fea/hkdisease/conte...822_001&newTab

即係一日唔只個108宗
搬龍門維穩 XDDDD
由手機版發出
半人馬-RigiL- 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-20-20, 06:16 PM   #1084
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
基本上香港冇得救,都一日成百單,行一轉荃灣前前後後都見到十幾隻死老坑拎住枝煙唔戴罩,仲有隻隨地吐痰…

舊 07-21-20, 09:07 AM   #1085
iu fu pig
Ultimate Gamer
塵埃...

註冊日期: Jul 2004
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
基本上香港冇得救,都一日成百單,行一轉荃灣前前後後都見到十幾隻死老坑拎住枝煙唔戴罩,仲有隻隨地吐痰…
所以呢家吹風玩禁足令,模擬戒鹽
老坑多區都有,明明中招死亡率最高嘅果班都唔驚,我地又可以點驚
由手機版發出
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-21-20, 09:26 AM   #1086
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
星期日去龍鼓灘影星
聽到有個村民話成日見啲年紀大既嚟摸蛽
好多都係上車果刻戴罩
到坐好就除罩
有村民曾經同地鐵投訴或報警
但都唔成功
有的更說報警時對方會問題點解唔即場追問司機
話等佢地嚟到時人都走晒
佢地都好無奈
但又封唔到村

舊 07-21-20, 11:23 AM   #1087
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
星期日去龍鼓灘影星
聽到有個村民話成日見啲年紀大既嚟摸蛽
好多都係上車果刻戴罩
到坐好就除罩
有村民曾經同地鐵投訴或報警
但都唔成功
有的更說報警時對方會問題點解唔即場追問司機
話等佢地嚟到時人都走晒
佢地都好無奈
但又封唔到村
無自制能力同無見識的人口自我清洗緊

舊 07-21-20, 01:14 PM   #1088
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
而家搭巴士見到前面有老人都驚一驚
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-21-20, 01:46 PM   #1089
ComeLOLoh

超多人除口罩講電話。

舊 07-21-20, 02:57 PM   #1090
green

註冊日期: Aug 2005
係地鐵見過有人除完口罩就用手摸口鼻. 跟住個口罩跌落地又拾起戴番
green 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-21-20, 03:00 PM   #1091
Heaven
Game Master

註冊日期: May 2013
好難唔摸個口罩 跟手又撳下手機摸下其他嘢 d病毒米周圍都係
由手機版發出
Heaven 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-21-20, 06:05 PM   #1092
真!DC
Banned User
奉行我道

感覺好多人唔明戴口罩功用同意義
由手機版發出
舊 07-21-20, 10:19 PM   #1093
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
想問下大家身邊有無人不幸中咗招?

雖然睇新聞話今次武漢肺炎係香港的感染人數已經超越SARS的總數,
但今次感覺有點唔真實咁。

因為我記得SARS果時,
無論工作的地方、朋友圈等都總會有人染上SARS,
甚至有人因為咁離世

唔知係因為大家防疫做得好,
慶幸未有認識的人中招,
不過,個數字升到多過SARS。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-21-20, 10:37 PM   #1094
Heaven
Game Master

引用:
作者: IDGAF 查看文章
想問下大家身邊有無人不幸中咗招?

雖然睇新聞話今次武漢肺炎係香港的感染人數已經超越SARS的總數,
但今次感覺有點唔真實咁。

因為我記得SARS果時,
無論工作的地方、朋友圈等都總會有人染上SARS,
甚至有人因為咁離世

唔知係因為大家防疫做得好,
慶幸未有認識的人中招,
不過,個數字升到多過SARS。
出奇地 識既人無 大陸個邊親戚都無
屋企消毒用品多過上次好多 始終睇今年都解決唔到
由手機版發出
舊 07-21-20, 10:52 PM   #1095
真!DC
Banned User
奉行我道

Sars時冇任何識(見過知名都算)或附近既人中招
今次都冇識既,不過屋企附近同公司其他地點都有唔識既人確診
由手機版發出
舊 07-21-20, 11:35 PM   #1096
Rv250

註冊日期: Aug 2002
引用:
作者: 真!DC 查看文章
感覺好多人唔明戴口罩功用同意義
由手機版發出
加上香港人口密度而家先嚟爆都算係奇跡
Rv250 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-22-20, 07:17 PM   #1097
Heaven
Game Master

呢排6點幾7點好塞車個個返屋企食飯
由手機版發出
舊 07-23-20, 12:09 PM   #1098
Alpha2

註冊日期: Sep 2016
【武漢肺炎】強罩令擴闊首日 市民斥政府遲鈍 陳肇始:若戴罩露鼻亦算違例

https://hk.appledaily.com/local/2020...6DNDJ2T7PC5YM/
Alpha2 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-24-20, 07:16 PM   #1099
ComeLOLoh

1. 同事個friend 英國返黎確疹,聽講全程有戴口罩。有抗體,唔洗食藥,觀察後自然好返。
2. 另一同事個friend確疹,好彩佢地成一個月無見過面。
3. 至少聽過兩間店鋪既staff講緊佢地識既人確疹…

我覺得今次一街都係…
政府今個星期既招都唔夠強,只不過係過去應該要做既野立例…
如同打Game一樣,根本無出過大招,點扣敵人HP。
我見我屋企附近d超市,部份食物開始多人掃…
預佢等一、兩星期後出大招吧。根本應該而家出大招,而唔係觀望兩星期。

舊 07-26-20, 01:09 PM   #1100
ComeLOLoh

https://ol.mingpao.com/ldy/showbiz/l...91%bc%e5%90%b8

劉少君於7月20日確診新冠肺炎,入院一星期,目前仍然留院觀察。今晨劉少君再親述現況,他展示抽血傷口:「這個是每天必須抽血的傷口,最多時候一日抽三次,每隔2小時抽一次,盡量看看血的報告有沒有變化,近來好一點,一日抽兩次,應該成績好一點,原先醫生告訴我正常人應該每隔一天打7支針,就知道個結果好不好,後來說成績幾好,改打5支,今天醫生跟我講,再看看明天及後天成績表,可能不用打5支針,希望愈來愈好,就算病毒呈陰性,我的肺功能要重新再學過,要由物理治療師重新教怎呼吸,還有一段康復時間,多謝大家。」

====================
中左招既就算康服都幾慘,原來要抽咁多次血,打咁多次針…

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 06:10 PM

手機版 | APP版