Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 03-22-15, 10:09 PM   #76
antony chan
God of Gamer
大合奏部隊!

註冊日期: Nov 2003
Wii U IDantony34
Nintendo Switch ID2591-1991-9995
3DS Friend Code4038 5946 9782
PSN  IDantony34
我覺得係cross platform 連動多過就咁出隻game俾人DL去博人課金賺錢
講真要屈人課金呢D招數就算佢乜都唔做齋出killer title已經可以賺大錢(如PKMon)
要帶動兩邊業務,一定係cross platform 連動先可以達到佢嘅雙贏目標

至於部NX,個人覺得只不過係阿婆TV+維他TV類產品,用來管理cross platform資料,做streaming同埋用來玩DL title(包括VC),即係話你買唔買都得。

GGFR
名:Antony ID:49466199
GAF版友『飛燕』的畫作被「G-ZONE」盜用﹗
好Game分享

此篇文章於 03-22-15 10:13 PM 被 antony chan 編輯。
antony chan 目前離線  
舊 03-22-15, 11:33 PM   #77
八仙果
youtube 頻道

註冊日期: Mar 2002
Wii U IDeightsin88
Nintendo Switch ID3414-6520-7624
3DS Friend Code1762 2635 0638
PSN  IDeightsin88
XBox Live Gamertageightsin88
wink

我期望新的會員系統,
但相信不會像 Club Nintendo 一樣,
有這麼多禮品送,
早期的禮品真的很吸引!

在此分享一下 Club Nintendo 我喜歡的部份禮品,
謝謝觀賞:

https://youtu.be/Qdr_HsIOMTo

[ 歡迎讚好 八仙果遊戲頻道,只要跟 TV games 有關的,都想跟大家分享,多多指教 ]
fb:https://www.facebook.com/myTVgames/
Youtube:https://www.youtube.com/channel/UCoF...bwIuJXg/videos

PSN ID 收集區:[這裡]
| Switch ID 收集區:[這裡] | Xbox One ID 收集區:[這裡]
八仙果 目前離線  
舊 03-23-15, 02:45 AM   #78
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
任天堂歷年,賴以贏硬果幾手野,全部無效…
(正如無線,當年贏來贏去就贏四大天皇,而家都退晒休一樣…)

而任天堂最強項既地方,就係,每每出遊戲機,都係緊緊夠機能,而成本好底,由紅白機,超任(超任更加係經典中既經典),n64,gc,wii,手提機一樣,gb,gba,nds,連而家3ds其實都唔係好強…但唔多唔少就剛剛夠用!!

但而家wii u,就完全洗出唔這強項,但其實機能緊緊夠又係架(xb360再強少少,其實360機能都夠玩喇。),而我恨左好耐遊戲機可以雙mon玩,亦都在wii u巧妙地用上,可惜無人識欣賞(或活用。)

死喇,好想買wii u…

舊 03-23-15, 04:03 AM   #79
神風@AMD
Action!

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID2776-5245-9304
3DS Friend Code5327 1257 3881
PSN  IDamd8899
超任既機能,當年推出時係非常強大的,你覺得佢落後,係因為超任戰足兩個世代
n64係輸用卡帶受到容量限制,純粹計機能係n64勁過ps同ss
gc,算係55波

而手提機,除左nds同3ds外,機能落後?只是取得平衡吧
gb只係黑白就需要4粒2a電
而sega竟然推出超科技既GAME GEAR,結果要8粒2a,仲要極速無電
你可以話有火牛就解決到…但定位係手提機,同埋真係好重同唔係幾好拎…

而gb其實都係戰足兩代
gbc都係意思意思升級黎應對遊戲開發既進步(我覺得完全唔係因為對手而升級)

而gba亦係當時機能一線既手提機

而wii就大家所知,機能輸成條街

wii u,其實都係輸成條街,其實有玩過ps4/xb1.番轉頭睇ps3/xb360,係有少少頂唔順(至少我係)
不過雙mon都算係細個打機既幻想之一,但個設計其實可以整好d,而家好玩具
同埋個人覺得最大既失誤,係wii當初目標係想食埋非核心玩家,但wii u比人既感覺只係wii既升級版
d非核心玩家根本分唔到wii 同wii u既分別,有d人仲以為只係多左一個配件
=====================================================
講番正題
其實老任d game,好多時都附帶d mini game功能(或者即頭係出mini game啦)
個模式拆出去做app都有排玩

一諗就諗到既係made in WARIO 系列(課金買關卡?)
同埋簡易大亂鬥…(課金抽item同角色.買衫咁
任天堂pad其實係試水溫既前奏?

此篇文章於 03-23-15 04:11 AM 被 神風@AMD 編輯。
神風@AMD 目前離線  
舊 03-24-15, 07:56 PM   #80
wsx360
Game Master

註冊日期: May 2005
就萛NX係手提機都會用AMD GPU

日前傳出聯發科與 AMD 簽署協議,獲得了後者的 GPU 授權並準備聯合研製用於移動設備的低功耗 GPU。未來聯發科的晶片可能集成 Radeon 品牌的圖形核心。
http://technews.tw/2015/03/11/mediatek-amd-agreement/

說溜嘴?AMD 財長暗示任天堂 2016 年將推新主機
http://technews.tw/2014/12/30/amd-de...computer-2016/
wsx360 目前離線  
舊 06-01-15, 08:18 PM   #81
enishi

註冊日期: Apr 2005
Wii U IDtsuiwil
3DS Friend Code1461 6149 1247
PSN  IDtsuiwil_jp
日經消息應該係 50% 可信
http://www.nikkei.com/article/DGXMZO...5A520C1000000/

「OSはアンドロイド」- (NX's) OS is Android
enishi 目前離線  
舊 06-01-15, 09:18 PM   #82
強化人間ですの~★
鋼の救世主ですの!
↘ルルティエ

Nintendo Switch ID8445-2408-9599
3DS Friend Code4768 8206 2595
PSN  IDTrombeElzam
XBox Live Gamertagtrombeningen
引用:
作者: enishi 查看文章
http://www.nikkei.com/article/DGXMZO...5A520C1000000/

「OSはアンドロイド」- (NX's) OS is Android
十二碼一係入一係唔入

Apple Mobile Device Support 加入同伴了!
Apple Software Update 加入同伴了!
MobileMe 加入同伴了!
Apple Application Support 加入同伴了!
Apple Software Update 召喚了 Safari!
Apple Software Update  召喚了 iPhone軟體!
C85 count
強化人間ですの~★ 目前離線  
舊 06-01-15, 10:04 PM   #83
enishi

註冊日期: Apr 2005
Wii U IDtsuiwil
3DS Friend Code1461 6149 1247
PSN  IDtsuiwil_jp
引用:
作者: 強化人間ですの~★ 查看文章
十二碼一係入一係唔入
應該咁講, 日經報導通常係全中 (例如 12 年 E3 前話 WiiU 賣 30000 yen, 準備出 3DSLL)
http://getnews.jp/archives/227286

一係完全流料 (例如電子書計劃)
enishi 目前離線  
舊 06-01-15, 11:10 PM   #84
強化人間ですの~★
鋼の救世主ですの!
↘ルルティエ

Nintendo Switch ID8445-2408-9599
3DS Friend Code4768 8206 2595
PSN  IDTrombeElzam
XBox Live Gamertagtrombeningen
引用:
應該咁講, 日經報導通常係全中 (例如 12 年 E3 前話 WiiU 賣 30000 yen, 準備出 3DSLL)
http://getnews.jp/archives/227286

一係完全流料 (例如電子書計劃)
咪一係入一係唔入囉

Apple Mobile Device Support 加入同伴了!
Apple Software Update 加入同伴了!
MobileMe 加入同伴了!
Apple Application Support 加入同伴了!
Apple Software Update 召喚了 Safari!
Apple Software Update  召喚了 iPhone軟體!
C85 count
強化人間ですの~★ 目前離線  
舊 06-02-15, 10:06 AM   #85
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

註冊日期: Oct 2002
Nintendo Switch ID050897379389
3DS Friend Code1118 0515 1117
PSN  IDTommyLauHK
引用:

今次都無咩走雞
手遊根本就得兩個平台
NX's目標唔係家用而係手遊
IOS基本上無可能,唔係andriod仲有咩可以揀?

舊 06-02-15, 11:13 AM   #86
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: 強化人間ですの~★ 查看文章
咪一係入一係唔入囉
但以往傳統
通常任天堂急著否認的話
都是真的...

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線  
舊 06-02-15, 01:15 PM   #87
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
WIIU 輸機能就梗, 價錢反映左出來, 但輸成條街我又覺得未必.

始終 3rd party 都係細日廠為主, 又係自己 D 渣 engine, 畫面好極有限.

如果有高技術既鬼佬廠專為 WIIU 出 GAME, 我相信唔會差過日廠多平台既好多, 甚至更好.

不過都無乜可能拗到鬼佬廠咁做.

但係要玩到 BAYONETTA XENO 同零呢 D 日本人先有既創作, 又真係得 WIIU, 唉.

諗諗下, 任天堂買唔買到 ACE COMBAT, SILENT HILL 到 METAL GEAR 呢 ?

引用:
作者: 神風@AMD 查看文章
超任既機能,當年推出時係非常強大的,你覺得佢落後,係因為超任戰足兩個世代
n64係輸用卡帶受到容量限制,純粹計機能係n64勁過ps同ss
gc,算係55波

而手提機,除左nds同3ds外,機能落後?只是取得平衡吧
gb只係黑白就需要4粒2a電
而sega竟然推出超科技既GAME GEAR,結果要8粒2a,仲要極速無電
你可以話有火牛就解決到…但定位係手提機,同埋真係好重同唔係幾好拎…

而gb其實都係戰足兩代
gbc都係意思意思升級黎應對遊戲開發既進步(我覺得完全唔係因為對手而升級)

而gba亦係當時機能一線既手提機

而wii就大家所知,機能輸成條街

wii u,其實都係輸成條街,其實有玩過ps4/xb1.番轉頭睇ps3/xb360,係有少少頂唔順(至少我係)
不過雙mon都算係細個打機既幻想之一,但個設計其實可以整好d,而家好玩具
同埋個人覺得最大既失誤,係wii當初目標係想食埋非核心玩家,但wii u比人既感覺只係wii既升級版
d非核心玩家根本分唔到wii 同wii u既分別,有d人仲以為只係多左一個配件
http://www.cinemablend.com/games/Wii...-62437-p2.html

This might also explain why Nintendo's first-party games look and run so well at high resolutions and stable 60 frames per second. They're tapping into the system's actual capabilities. Now the real question is: will third-party developers start tapping into the system's actual capabilities?
歌絲˙暮斯 目前離線  
舊 06-02-15, 01:23 PM   #88
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
我好樂意佢買MGS架,因為無左小島既MGS無打算玩

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線  
舊 06-02-15, 01:41 PM   #89
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

話晒以前都整過 the twin snake, 有機 wor

個 pad 大把空間俾你玩發揮

不過無 multi touch
歌絲˙暮斯 目前離線  
舊 06-02-15, 01:44 PM   #90
wsx360
Game Master

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
話晒以前都整過 the twin snake, 有機 wor

個 pad 大把空間俾你玩發揮

不過無 multi touch
但係任豚唔鍾意玩,銷量低過GC版bio remake好多
wsx360 目前離線  
舊 06-02-15, 02:00 PM   #91
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
諗諗下, 任天堂買唔買到 ACE COMBAT, SILENT HILL 到 METAL GEAR 呢 ?
要買既以任記既資金冇可能買唔到個BRAND,不過掟錢出去叫人開發都仲話,
買人地個BRAND仲要自己開發,不如做返自己個BRAND果D先啦…

舊 06-02-15, 02:20 PM   #92
pet3
The One

引用:
作者: wsx360 查看文章
但係任豚唔鍾意玩,銷量低過GC版bio remake好多
世上最強神作也只是首周8萬5, 累計不過12萬

所以其實零和老女人之類買版權作算好賣了

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線  
舊 06-02-15, 02:45 PM   #93
貓太部
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2004
係我心目中,MGS係game黎嘅咩?
只係一(隻)賣弄個人風格嘅小電影~
如果要玩,我欣賞白金隻MGS 斬多過隻正版~
貓太部 目前離線  
舊 06-02-15, 02:50 PM   #94
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
要買既以任記既資金冇可能買唔到個BRAND,不過掟錢出去叫人開發都仲話,
買人地個BRAND仲要自己開發,不如做返自己個BRAND果D先啦…
我都係諗唔明點解 wiiu 唔全球發賣, 行貨得歐美澳日, 咁有錢驚乜野蝕姐.

水管技工果 d 我都無興趣, 俾錢買人地 BRAND 又好, 成 TEAM 人買起又好, 總之有得玩就得啦

MG, SH, AC 呢 D 真係陪住好多人大
歌絲˙暮斯 目前離線  
舊 06-02-15, 02:51 PM   #95
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: pet3 查看文章
世上最強神作也只是首周8萬5, 累計不過12萬

所以其實零和老女人之類買版權作算好賣了
邊隻咁神 ?
歌絲˙暮斯 目前離線  
舊 06-02-15, 03:01 PM   #96
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
我都係諗唔明點解 wiiu 唔全球發賣, 行貨得歐美澳日, 咁有錢驚乜野蝕姐.

水管技工果 d 我都無興趣, 俾錢買人地 BRAND 又好, 成 TEAM 人買起又好, 總之有得玩就得啦

MG, SH, AC 呢 D 真係陪住好多人大
任記係大把錢,不過再癲唔會咁駛,好歹都係商業機構。

舊 06-02-15, 03:16 PM   #97
pet3
The One

引用:
邊隻咁神 ?
小強眼 RPG

在出之前中台(其實日也是)網站都不斷吹噓超神作

出了賣得不好後就改口說
我早就估只有5萬到的普作 現在8萬已經超越預期好多

X天X 只賣良心DLC
絕不賣解鎖式DLC

之後DLC 只有64K

零和魔女都沒有這樣做神運動

mgs 和 最近PS4 停產果隻鬼片 我都覺得是在做神

FGO 目標預算
pet3 目前離線  
舊 06-02-15, 03:44 PM   #98
wsx360
Game Master

引用:
作者: pet3 查看文章
小強眼 RPG

在出之前中台(其實日也是)網站都不斷吹噓超神作

出了賣得不好後就改口說
我早就估只有5萬到的普作 現在8萬已經超越預期好多

X天X 只賣良心DLC
絕不賣解鎖式DLC

之後DLC 只有64K

零和魔女都沒有這樣做神運動

mgs 和 最近PS4 停產果隻鬼片 我都覺得是在做神
咁Xenoblade係評價高,口碑好
但係銷量差
話好個班人都係真係玩過隻game
佢地對續作有大期望有乜問題

XenobladeX出之前中台日網站都已經係度不斷抹黑隻game
又話畫面大縮水,但係實際上有有好多地方做得比E3 trailer更好

唔明班任黑點解用咁多時間去"關心"一隻自己唔會玩既game
wsx360 目前離線  
舊 06-02-15, 04:00 PM   #99
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
咁畫面比較呢d野360中左好多次招啦
佢同自己條片比差咁多又講唔過去0既

sugihara 目前離線  
舊 06-02-15, 04:18 PM   #100
CardGameDan
Ultimate Gamer
蔬菜汁好味w

註冊日期: Jul 2006
引用:
作者: sugihara 查看文章
咁畫面比較呢d野360中左好多次招啦
佢同自己條片比差咁多又講唔過去0既
有玩過第一集的玩家係唔會在意畫面如何
黑畫面縮水的人都唔會玩呢個系列啦

World of Tanks US:ID=CardGameDan、Clan=503rd Joint Fighter Wing Typhoon Witches<---現在主力
CardGameDan 目前離線  
關閉主題

標籤
Nintendo Switch 香港, NS, 任天堂, 綜合情報

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[NS] ゼルダの伝説 | 薩爾達傳說 曠野之息 | The Legend of Zelda: Breath of the Wild | 已售 | 繁體中文免費更新 MO 電視遊戲討論版 964 11-12-21 10:55 AM
[WiiU] Wii U 情報區 6 |Nintendo Switch 3 月 3 日發售 | HK$2,340 | 29,980 日圓 | US$299.99 八仙果 電視遊戲討論版 3738 04-19-17 12:12 PM
[討論] 你覺得 Nintendo Switch 喺家庭機版定手提機版開 “ TAG ” 好 ? neo2046 電視遊戲討論版 106 01-11-17 04:43 PM
出售 全新 任天堂 Nintendo 日版 白色 New 3DS Terry Sham 買賣專區 0 12-25-14 01:34 PM
[任天堂] [E3] 6月11日零時至12日 [極秘的樹屋博覽會] : "Let's Play 任天堂 -『Nintendo@E3』" Netnet 電視遊戲討論版 190 06-12-14 04:07 PM

現在的時間是 11:05 PM

手機版 | APP版