Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 攻略及心得交流區

主題工具 顯示模式
舊 12-28-12, 12:58 PM   #101
teealpha
Ultimate Gamer

註冊日期: Dec 2011
3DS Friend Code0989 1805 2498
PSN  IDteealpha852
引用:
作者: BlackWing 查看文章
港口間屋過左海賊果章就有得買
沙漠過左港口就去架啦,港口d重要npc都有講過果邊咩環境
咁我應該有排先買到…
主線我冇推進,因為見到d可以練到o既料理、鍛造品我都會練到auto+先會去開新地方
teealpha 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-28-12, 02:45 PM   #102
oneal
Senior Gamer

引用:
作者: teealpha 查看文章
咁我應該有排先買到…
主線我冇推進,因為見到d可以練到o既料理、鍛造品我都會練到auto+先會去開新地方
我想問auto+有咩用?
auto 係唔係只有經驗,但output 只有一個,唔會出多?
oneal 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-28-12, 04:49 PM   #103
teealpha

引用:
作者: oneal 查看文章
我想問auto+有咩用?
auto 係唔係只有經驗,但output 只有一個,唔會出多?
auto,故名思意就係你生產個小遊戲時可以按Y轉成自動生產,會一直做到100%完成,不過就唔會每個step都會Great,可能連Nice都冇,當然成品質素都會較少機會出到高級品

而auto+同auto都係一樣,只不過會集中出Great、少量Nice,所以成品質素會高級d

料理因為只分普通、極上兩級,所以用得auto+的話就一定係出極上品質,不過就唔一定有生產多一份個bonus

當你全手動時件成品剩返好少時間先完成的話可以考慮用auto+去做,隨時出黎效果好過你手動,最緊要係夠快唔駛自己煩,不過用得自動缺點就係所得經驗值一定會少過手動,大概得返60%左右
舊 12-28-12, 10:33 PM   #104
mihipu
Insane Gamer

註冊日期: Aug 2007
想問下有無人知道 大工「案山子(カカシ)」嘅 recipe要點先有? 接左個職業quest但係發現整唔到

舊 12-28-12, 11:53 PM   #105
BlackWing
World Order
↘本氣度0

註冊日期: Aug 2003
3DS Friend Code3480 2495 6871
PSN  IDgafkalut
個自稱勇者衰到打怪扣0...

頂...魔王家人太有趣了

此篇文章於 12-29-12 12:10 AM 被 BlackWing 編輯。
BlackWing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-29-12, 05:15 AM   #106
風無霜

註冊日期: May 2006
3DS Friend Code0404 5618 5833
XBox Live Gamertagtomoyalau
一開始揀左戰鬥職業可唔可以走去學商業系果d技能?
風無霜 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-29-12, 11:43 AM   #107
teealpha

引用:
作者: 風無霜 查看文章
一開始揀左戰鬥職業可唔可以走去學商業系果d技能?
你做完左現時職業初期任務之後去返廣場度,噴水池8點鐘方向,小地圖上面有個好似齒輪間屋,入面有NPC幫你轉職
舊 12-29-12, 12:54 PM   #108
M-eye
Black Hearted Moderator
菜鳥蛋

註冊日期: Apr 2004
想問係咪只可save 一個角色...
同埋可否日後轉髮型髮色的...??

舊 12-29-12, 12:57 PM   #109
M-eye
菜鳥蛋

還有...boss 是否只可打一次..??

舊 12-29-12, 02:53 PM   #110
mihipu

原來有得reset bonus點,不過要clear左主線劇情先

舊 12-29-12, 03:20 PM   #111
LUFFY420

註冊日期: May 2010
引用:
作者: M-eye 查看文章
想問係咪只可save 一個角色...
同埋可否日後轉髮型髮色的...??

可以日後轉髮型髮色的

舊 12-30-12, 02:30 AM   #112
teealpha

打火洞隻マグマゴーレム交差之後有機會會派呢支野
舊 12-30-12, 08:33 AM   #113
M-eye
菜鳥蛋

引用:
作者: LUFFY420 查看文章

可以日後轉髮型髮色的
THX....^^

舊 12-30-12, 09:17 AM   #114
M-eye
菜鳥蛋

明明養左狗仔...但點解仲係帶唔到佢出去打怪..??
唔係按x後y嗎..??
但沒反應/...><

舊 12-30-12, 09:38 AM   #115
BlackWing
World Order
↘本氣度0

引用:
大翼石好似係火洞果舊礦石boss既名?
*剛剛去沙漠地底湖都見到大地之大翼石,陣間我又去火洞打下隻boss洗把野先

沙漠果舊"巨大化石"boss我用金工具打得入,ko埋
全部大翼石都打唔入

此篇文章於 12-30-12 12:26 PM 被 BlackWing 編輯。
舊 12-30-12, 11:45 AM   #116
AshleyYan
God of Gamer
↓打到乾晒水先出↓

註冊日期: Dec 2004
Wii U IDAshleyYan
3DS Friend Code2105 8594 0996
PSN  IDAshleyYan
XBox Live GamertagAshleyYan
引用:
作者: M-eye 查看文章
明明養左狗仔...但點解仲係帶唔到佢出去打怪..??
唔係按x後y嗎..??
但沒反應/...><
做緊主線任務時有時唔准帶寵物〜

舊 12-30-12, 02:05 PM   #117
亞飛
Moderator
野人生活中

註冊日期: Dec 2001
3DS Friend Code5086 0979 5484
頭post個密碼有咩用?

舊 12-30-12, 02:14 PM   #118
teealpha

引用:
大翼石好似係火洞果舊礦石boss既名?
*剛剛去沙漠地底湖都見到大地之大翼石,陣間我又去火洞打下隻boss洗把野先

沙漠果舊"巨大化石"boss我用金工具打得入,ko埋
全部大翼石都打唔入
你轉礦工同master附近個成日敲同一塊礦石NPC講野,之後佢會叫你做個quest,去挑戰水洞果度支風之大翼石(支石有金冠的),成功之後(支野唔會重生的)再同個NPC傾佢會叫你挑戰(唔記得邊度)地之大翼石…

支風之大翼石我用鐵工具都打得入,不過真係要搵佢弱點位(有爆防護壁特效)黎敲先攻略到,因為支石個弱點位你打幾次之後佢會轉位(有防護壁修復特效),而且你一路敲佢時佢都會同時間自動回血,仲回得好快潻,我試過停一停慢慢食幾支水佢就回返1/3血

引用:
作者: 亞飛 查看文章
頭post個密碼有咩用?
有裝拎囉
你入去郵局同櫃檯右邊隻NPC講野之後跟住入password就有

此篇文章於 12-30-12 02:16 PM 被 teealpha 編輯。
舊 12-30-12, 03:34 PM   #119
oneal

引用:
呢個我都有中到,
其實係交搬運之前SAVE,
可唔可以用S/L 大法刷出其他物品?
舊 12-30-12, 03:41 PM   #120
mihipu

引用:
呢個我都有中到,
未試過,不過畀你咁講又有啲心動...
打左四隻MaruMaru都出唔到一條毛

舊 12-30-12, 05:35 PM   #121
BlackWing
World Order
↘本氣度0

引用:
skip
唔該晒,好耐無返去搵師父了,正宗教識徒弟無師父...
陣間升完鍛治就去接任務,做到金工具開始頂唔順
要做返低級工具練下技先
舊 12-30-12, 05:45 PM   #122
oneal

引用:
作者: mihipu 查看文章
未試過,不過畀你咁講又有啲心動...
打左四隻MaruMaru都出唔到一條毛
岩岩試左,
S/L 係work 既
一共交左5次,
出毛->爪->鋸->爪->鋸,
其實個機率應該係一樣既,

個鋸要Lv5 skill,
我仲未夠,照要.....

舊 12-30-12, 05:48 PM   #123
BlackWing
World Order
↘本氣度0

上面把野無特效其實幾灰底

大工LV3用果把,最高有23同埋品質+率1%
舊 12-30-12, 05:49 PM   #124
teealpha

引用:
呢個我都有中到,
S/L大法我又冇試過,不過佢save一次好耐,我冇心機試,你試完報告返上黎啦

引用:
唔該晒,好耐無返去搵師父了,正宗教識徒弟無師父...
陣間升完鍛治就去接任務,做到金工具開始頂唔順
要做返低級工具練下技先
而家先搵到貝洞響邊
落到去攻略到水之大翼石個位,用埋支溶岩鑿敲落去…都係0
證明左工具點好,基本功唔得的話都係晒氣…
睇黎都係要升下掘礦技能先得,但而家LV9都覺得升得好慢,唔知升到LV10時敲唔敲得入
舊 12-30-12, 05:57 PM   #125
mihipu

引用:
岩岩試左,
S/L 係work 既
一共交左5次,
出毛->爪->鋸->爪->鋸,
其實個機率應該係一樣既,

個鋸要Lv5 skill,
我仲未夠,照要.....

等我又試下先,唔該晒

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[主題公園] Windows 8.1 Pro 用家聯盟! 正版使用者限定! 心得交流區! wongja0708 手機資訊/電腦軟硬討論 1069 09-14-17 06:50 PM
[WiiU] MH3G HD ver 純約戰 + 心得交流區 (#1 updated 有用資料) Hello MiMi 攻略及心得交流區 744 03-27-15 11:55 AM
[3DS] Fantasy Life | 「Fantasy Life LINK!」日版已售 W!LL 手提遊戲機討論版 287 09-22-13 11:04 AM
[NDS] Drawn to Life neo 手提遊戲機討論版 13 07-19-07 04:40 PM
The Booking Life 阿月 日本動漫畫討論版 1 03-15-04 09:44 PM

現在的時間是 02:42 PM

手機版 | APP版