Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 02-07-20, 05:31 PM   #251
cat722uk
Junior Member

註冊日期: Jul 2004
醫護罷工無人理......
由手機版發出
cat722uk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-07-20, 05:41 PM   #252
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
罷工就係要製造倒麻煩癱瘓運作做籌碼談判
講到明唔想影響病人冧檔會番去幫手露晒底牌
表態式罷工冇阻嚇作用
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-07-20, 06:20 PM   #253
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
大致認同

佢地講 d 野仲係好幼嫩,唔夠恨。

咁既款去同班老野談判,一定俾人食住上,乜都傾唔到。

引用:
重點放在前,不論罷工成敗,希望各位朋友都不要對醫護苛責。

關於罷工,罷工是需要高度組織的群眾活動,只要用腦想想就知道,沒有領導是不可能成功的,所以「起大台」的指控是無稽之談。我更加相信,在這個走錯一步就受盡千夫所指的風口浪尖,沒有人會白痴得以當大台為樂。

一直有在新聞片段留意員工陣線主席余慧明及其他發言人的表現,他們面對鏡頭的生硬對答,毫不掩飾地告訴大家,他們都只是生手,是被逼走出來。搏奕經驗不夠,是無可避免的事實,但沒有英雄救世,本如你我的普通人終究還是挺身而出,平凡變為不凡。

我有一位醫生朋友,他在罷工街站舉的牌寫着「我是律敦治罷工醫護,只要星期五前封關,我自願做Dirty Team直至疫情完結為止」。其實,許多醫護都和他一樣,說到底就是過份善良的人。不假思索地以善良的意願來回答一切,在許多人眼中看來是近乎愚昧,但對勇敢、無私、正直等美善特質的追求,卻恰巧正是這場時代革命‧進行式迸發的光采。 

醫護罷工是為港人福祉,爭取封關的責任,從來不應單獨地落在他們身上。何況,到最後無論結果如何,走上戰場押上生命抗疫的還是他們。

願榮光歸香港。
由手機版發出

此篇文章於 02-07-20 06:30 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-07-20, 08:03 PM   #254
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: chitkan 查看文章
李文亮單野好似好爆
真既話,如果咁上面都無暴動/革命
班建設民主中國人士係咪可以死心
燒山係時候醒下

Lewis Loud

//事實上,不只是李文亮和陳秋實,其實香港人對中國「進步人士」、「覺醒民眾」的趨之若鶩基本上就和毒撚對女神的單方向意淫沒有分別。若然大家能夠拉回褲子,從神經反射式的性亢奮中回過神來冷靜觀察,不難反應中國的所謂「維權人士」、「覺醒民眾」,大抵從本質上可分為三級:

1)反庸官不反政府,如陳秋實、李文亮等
2)反政府不反黨,如烏坎村民、茂名村民等
3)反黨不反國家,如王丹等

在我眼中,只有真正能夠尊重及追求民主、自由、人權的價值,以普世人民的獨立、自主、尊嚴和福祉為信念,能夠認清中華帝國作為人類當代文明毒瘤的真相,不被中國的黨國信仰和民族狂熱所綁架者,才能有資格稱為「進步人士」、「民主鬥士」。正因如此,我才尊敬劉曉波,一個萬中無一,能夠喊出中國需要被殖民三百年的中國人--可是他已經死了--最慘是死了以後,他的屍體還要被香港那群假惺惺的泛民主派抬上建設民主中國的神壇供奉。//
由手機版發出
舊 02-07-20, 10:42 PM   #255
J+1
God of Gamer
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
原來係早一日收風,扮爭取成功

https://tw.appledaily.com/internatio...ZKBTLKWPCVE34/
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-08-20, 04:28 AM   #256
chitkan
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2009
正常國家呢種時候比人禁飛一定係死死氣硬食
見口交部呢幾日日日發砲話強烈抗議美國意大利禁支人入境
硬係覺得佢backup plan係拖多d國家落水,人人都疫區就抵取佢自己傷害
最好就出面爆得仲勁過支國,到時笑住講“中國模式”比其他國家有效率
chitkan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-08-20, 10:10 AM   #257
ComeLOLoh

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
https://www.hk01.com/%E5%8D%B3%E6%99...A2%BA%E8%A8%BA
「鑽石公主號」累計有64人確診。

呢隻船傳染得咁勁既?

舊 02-08-20, 10:53 AM   #258
捲毛老爺

註冊日期: Nov 2007
3DS Friend Code4983 5603 1689
應該係中央冷氣既問題。

如果如實,咁係現今既寫字樓都好危。
新既寫字樓9成落地玻璃,通風差,依靠冷氣。
一個確診,好大機會經冷氣周圍傳
捲毛老爺 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-08-20, 03:05 PM   #259
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

其實絕大部分公共交通工具同大型建築都係中央空調既....

郵輪特別易中我諗係成個居住環境,水循環,食物供應,排污同廢物處理,基本上係一個流動既住宅區。

所以我先諗會唔會除左空氣,仲要液體或排泄物先會咁中招。
由手機版發出
舊 02-08-20, 05:34 PM   #260
捲毛老爺

註冊日期: Nov 2007
3DS Friend Code4983 5603 1689
小弟冇update 而家鐵路/郵輪既設施,想問下而家小/大便係咪會直出大海
捲毛老爺 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-08-20, 06:01 PM   #261
安安

註冊日期: Jan 2002
[February 4, 2020]
https://globalnews.ca/news/6506946/r...h1n1-has-died/
Renowned scientist Frank Plummer, who helped develop response to SARS, H1N1, has died

https://winnipeg.ctvnews.ca/frank-pl...t-67-1.4797116
Frank Plummer, former head of the National Microbiology Lab dead at 67

引用:
病毒學家邱香果夫婦被帶離加拿大實驗室 (2019年7月15日)
https://news.now.com/home/internatio...?newsId=355452

安全防護水平達最高級別四級的實驗室在北美寥寥可數,位於溫尼伯的
加拿大國家微生物實驗室是其中之一,十年前曾經有研究員企圖將
伊波拉病毒的遺傳物質偷運到美國。

而邱香果1996年開始在加拿大從事科研,目前是實驗室特別病原體項目、
疫苗研發及抗病毒治療部主管,多年來由中國帶來不少學生協助她進行研究。

此篇文章於 02-08-20 06:07 PM 被 安安 編輯。
安安 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-08-20, 06:50 PM   #262
cat722uk
Junior Member

註冊日期: Jul 2004
777痴左線...
(記者會真實對白!)林鄭:「如果大家有方法採購到口罩,方便嘅話,請轉介比特區政府!」
cat722uk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-08-20, 07:01 PM   #263
Heaven
Game Master

註冊日期: May 2013
引用:
作者: cat722uk 查看文章
777痴左線...
(記者會真實對白!)林鄭:「如果大家有方法採購到口罩,方便嘅話,請轉介比特區政府!」
根本無方法 依家變左無口罩就唔敢出街 點生產都應付唔到個需要 我諗大部分人既存貨夠頂 半個月至一個月 好難想像之後會點
由手機版發出
Heaven 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-08-20, 09:35 PM   #264
Heaven
Game Master

【武漢肺炎・最新】消息:一男子確診 18同枱打邊爐親戚多人不適
https://www.hk01.com/article/431797

之後一個人食好啦 只會愈來愈恐慌
由手機版發出
舊 02-08-20, 10:28 PM   #265
半人馬-RigiL-
Game Master

註冊日期: Jun 2007
引用:
作者: Heaven 查看文章
【武漢肺炎・最新】消息:一男子確診 18同枱打邊爐親戚多人不適
https://www.hk01.com/article/431797

由手機版發出
所以d政府粉角仲叫人無需要唔使戴口罩。。一d公民責任都無。
隻病毒傳播力咁勁都可以低估。。
由手機版發出
半人馬-RigiL- 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-09-20, 07:17 AM   #266
WKF~
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2003
引用:
作者: 半人馬-RigiL- 查看文章
所以d政府粉角仲叫人無需要唔使戴口罩。。一d公民責任都無。
隻病毒傳播力咁勁都可以低估。。
由手機版發出
政府唔係低估,係要聽從中衛所講,唔好抵制中國,中國係疫情上控制得好。
三條柒情願比晒d口罩大陸都唔留比香港人,你就知三條柒幾咁憎香港人。

此篇文章於 02-09-20 07:20 AM 被 WKF~ 編輯。
WKF~ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-09-20, 08:40 AM   #267
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:

由手機版發出
名符其實一鑊熟
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-09-20, 09:12 AM   #268
Heaven
Game Master

引用:
作者: WKF~ 查看文章
政府唔係低估,係要聽從中衛所講,唔好抵制中國,中國係疫情上控制得好。
三條柒情願比晒d口罩大陸都唔留比香港人,你就知三條柒幾咁憎香港人。
都唔係阿 大陸d政策做得嚴其實比其他地方更好 不過下邊d人聽唔聽又另一回事 因為唔聽先搞到今事今日
廣州市防控疫情工作指揮部發出通告,廣州所有居住小區實施封閉式管理,除速遞員和外賣員之外,非小區居民或車輛不得進入。速遞、外賣物品送到指定區域,由客戶自行領取;居民憑證出入,並要量體溫。
由手機版發出
舊 02-09-20, 10:37 AM   #269
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
上個月仲官腔全力講緊「有限度人傳人同可防可控」

咩都唔_知既狀況下,邊度有人會對風險低估到呢個境界。
呀…土共同港共完美示範。

呢隻真係唔攞雜種個名黎命名真係嘥晒,明明佢係最大功臣。

舊 02-09-20, 10:54 AM   #270
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
可以唔洗理法律人權
可以由得你冇野食冇人醫
獨裁國家實做得好架
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-09-20, 11:33 AM   #271
martinnitram
Ultimate Gamer
地獄黑仔王

註冊日期: May 2002
引用:
作者: cat722uk 查看文章
777痴左線...
黑心講, 而家有現貨口罩, 都自己拎去炒或者派/成本價咁拎下光環, 仲同你政府一齊癲咩...
BTW, WIKI 會唔會成機同阿林鄭講下數開下綠燈比佢搞?

舊 02-09-20, 11:35 AM   #272
martinnitram
Ultimate Gamer
地獄黑仔王

註冊日期: May 2002
引用:
作者: 野良猫 查看文章
名符其實一鑊熟
之後真係有其他人中咗的話, o的人即係會唔會信高溫都殺唔死隻毒...

舊 02-09-20, 12:38 PM   #273
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: martinnitram 查看文章
之後真係有其他人中咗的話, o的人即係會唔會信高溫都殺唔死隻毒...
其實係A和B談天時噴到口水到B

和火鍋沒有直接關係

因為佢講這隻武漢病毒可以停留在空氣

無可能18人用一個煲
所以應該A 在這空間沒口罩又在說話做成空氣傳播
先做到18人一起死

引用:
作者: WKF~ 查看文章
反對我的人不是人
最好全部死哂

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-09-20, 02:34 PM   #274
HM

註冊日期: May 2007
引用:
都唔係阿 大陸d政策做得嚴其實比其他地方更好 不過下邊d人聽唔聽又另一回事 因為唔聽先搞到今事今日
廣州市防控疫情工作指揮部發出通告,廣州所有居住小區實施封閉式管理,除速遞員和外賣員之外,非小區居民或車輛不得進入。速遞、外賣物品送到指定區域,由客戶自行領取;居民憑證出入,並要量體溫。
由手機版發出
上面d法律寫一回事,點實行另一回事
人治社會
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-09-20, 09:47 PM   #275
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

有鬼呀!!!
捉鬼!!!

引用:
黃碧雲促警方加強突擊上門
監察接受強制檢疫人士

【Now新聞台】民主黨議員黃碧雲擔心更多人須接受強制檢疫時,政府會不夠人手監察,又認為警方應加強突擊上門。

黃碧雲又聯同多名民主黨成員由海富中心出發,遊行到政府總部外。他們指收集到一萬個簽名,支持醫護人員罷工權利,要求局方不要秋後算帳。政府派員接收請願信。
由手機版發出

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 05:18 PM

手機版 | APP版