Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 11-21-19, 06:44 AM   #851
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
Breaking News: A surprised and dramatic move. The Senate version of #HumanRightsandDemocracyAct Passed the House. The Bill will go to the President Trump next.

This is a dramatic move to pass the bill. By the normal route via the reconciliation of two versions of the bill, the bill won’t pass until next year. Time is running out to defend Hong Kong’s Human Rights and freedoms! We can not wait until next year! It has to be NOW!

Hong Kong Watch #standwithHK
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-21-19, 07:15 AM   #852
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

【美國眾議院通過《香港人權民主法案》和《禁止向香港警察出口武器法案》‼️】

眾議院分別以417對1及417對0,通過參議院版本的《香港人權民主法案》(S. 1838)及《禁止向香港警察出口武器法案》(S.2710),下一步將會交由總統簽署。若特朗普同意並簽署,兩條法案將會正式生效!

經過5年不懈爭取,《香港人權民主法案》可以取得突破,並在短短2個月在兩院快速通過,最大功勞必定是堅持抗爭的香港人,令國際社會關注香港受中國打壓的情況。我們再次感謝各位香港人的堅持和犧牲,促成法案獲得通過!

《香港人權民主法案》全文:https://www.congress.gov/bill/116th-...bill/1838/text

《禁止向香港警察出口武器法案》法案:https://www.congress.gov/bill/116th-...bill/2710/text
============
由手機版發出
舊 11-21-19, 08:44 AM   #853
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

美眾議院通過參議院版《香港人權與民主法案》 (08:18)

美國眾議院通過參議院版本《香港人權與民主法案》。由於法案已在參眾兩院通過,美議員呼籲總統特朗普盡快簽署法案,讓其正式成為法律。眾議院議長佩洛西表示,美國國會與港人站在一起,爭取民主及法治。

法案要求美國國務卿每年最少向國會提交一次報告,評估香港有否足夠自治權,以決定是否維持對港提供特殊待遇,同時賦予總統法律基礎制裁侵害香港人權和自治的人,凍結他們的在美資產及禁止入境美國等。

(綜合)
由手機版發出
舊 11-21-19, 11:08 AM   #854
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
人民日報:任何干涉中國內政的法案都是廢紙一張

唔洗傾啦貿易協議

此篇文章於 11-21-19 11:11 AM 被 Sar8 編輯。
Sar8 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-21-19, 11:17 AM   #855
wing
God of Gamer
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: Sar8 查看文章
人民日報:任何干涉中國內政的法案都是廢紙一張

唔洗傾啦貿易協議
對中共來講, 任何國際協議同條約都係廢紙喇, 一向.

舊 11-21-19, 11:18 AM   #856
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
平時都係耿爽出來不爽一下
今次中共咁大反應跳晒舞
睇來個法案真係有阻嚇力
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-21-19, 11:23 AM   #857
Sar8
The One

咁就好玩
參議院果個係要你2020有普選
但你又講到明唔比
咁究竟可以點玩呢

舊 11-21-19, 11:31 AM   #858
wing
格鬥低手

引用:
咁就好玩
但你又講到明唔比
咁究竟可以點玩呢
好似寫明 "嚴重違反基本法同中英聯合聲明" 都可以罰~

舊 11-21-19, 11:38 AM   #859
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
侵侵要你用力含又三推四搪,咪即時落偉哥
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-21-19, 11:43 AM   #860
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
咁就好玩
但你又講到明唔比
咁究竟可以點玩呢
香港對中國其實係先甜後苦既毒藥

2020 俾香港民主,起香港既中國人見到香港有民主,自然會要求自己起中國既省份都要有自治權,最終必然分裂內戰。

2020 唔俾香港民主,又再同你打多幾個月,加埋美國制裁,部分起美國有資產既中國人篤灰倒戈,最終亦係滅國。
由手機版發出

此篇文章於 11-21-19 12:25 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 11-21-19, 12:15 PM   #861
wing
格鬥低手

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
香港對中國其實係先甜後苦既毒藥

2020 俾香港民主,起香港既中國人見到香港有民主,自然會要求自己起中國既省份都要有民主,最終必然分裂內戰。

2020 唔俾香港民主,又再同你打多幾個月,加埋美國制裁,部分起美國有資產既中國人篤灰倒戈,最終亦係滅國。
由手機版發出
我估未必會好快好順利, 雖然我都覺得呢件事係發生緊.

就算未來唔知幾時香港win到, 我諗國內其他省份都唔係想要民主.... 佢地已經被洗腦, 覺得專政冇問題喇. 我諗佢地諗o既訴求會係經濟或者民生方面, 例如強拆苦主要賠償, 攞得番養老金, 之類.

舊 11-21-19, 12:23 PM   #862
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: wing 查看文章
我估未必會好快好順利, 雖然我都覺得呢件事係發生緊.

就算未來唔知幾時香港win到, 我諗國內其他省份都唔係想要民主.... 佢地已經被洗腦, 覺得專政冇問題喇. 我諗佢地諗o既訴求會係經濟或者民生方面, 例如強拆苦主要賠償, 攞得番養老金, 之類.
咁又係呀,佢地都唔會知民主乜野黎,食得架?

或者改個講法,佢地有錢有權果批,見到香港都可以自己話事,點解你維尼仲管住我?

個個省自己想話事,最終必定會打內戰。
由手機版發出
舊 11-21-19, 12:24 PM   #863
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

https://www2.hkej.com/landing/mobArt...8F%8D%E5%B0%8D

美國國會眾議院通過參議院版本的《香港人權與民主法案》以及另外一項有關香港的法案,港府對此表示強烈反對,指兩項法案不單干預香港的內部事務,更會向暴力示威者發出錯誤訊息,無助香港局勢降溫。

政㾈發言人重申,外國政府及議會不應以任何形式干預本港內部事務。

發言人表示,美國在香港擁有龐大經濟利益,美國單方面改變對香港的經貿政策,將會對雙方的關係及美國的利益產生負面影響。此外,香港和美國在出口管制及執法方面亦有緊密合作。

發言人稱,特區政府希望繼續共同與美國維持互惠互利的合作關係,期望美國政府亦本着這目標,謹慎處理《香港人權與民主法案》以及另外一項有關香港的法案,避免兩項法案成為美國法律。

發言人昨日已明確表示,《香港人權與民主法案》以及另外一項有關香港的法案既無必要,亦毫無理據,更會損害香港和美國雙方的關係和利益。
由手機版發出
舊 11-21-19, 12:25 PM   #864
wing
格鬥低手

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
或者改個講法,佢地有錢有權果批,見到香港都可以自己話事,點解你維尼仲管住我?

個個省自己想話事,最終必定會打內戰。
由手機版發出
香港如果win到, 或者維尼政權不穩, 我都想像唔到內地會點....不過你呢個講法似乎都可能會發生.

舊 11-21-19, 12:38 PM   #865
Sar8
The One

所以中方先會咁驚
佢係唔可以比你香港win到
佢寧願你香港全部人入哂集中營,吸唔到外國資金都唔可以比你win
之前搞個上海自貿已經搞唔店,而家搞深圳自貿成效都唔大(你睇下第三季連廣州都贏唔到就知...)取代唔到香港
所以先要香港加速熔入大灣區等香港拉起大灣區減低返獨有優勢,到大灣區成功,香港就冇價值

舊 11-21-19, 01:21 PM   #866
Tano
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
引用:
香港如果win到, 或者維尼政權不穩, 我都想像唔到內地會點....不過你呢個講法似乎都可能會發生.
現階段美帝似想夾維尼在美家屬去傾之後的議題

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-21-19, 01:27 PM   #867
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
所以中方先會咁驚
佢寧願你香港全部人入哂集中營,吸唔到外國資金都唔可以比你win
之前搞個上海自貿已經搞唔店,而家搞深圳自貿成效都唔大(你睇下第三季連廣州都贏唔到就知...)取代唔到香港
所以先要香港加速熔入大灣區等香港拉起大灣區減低返獨有優勢,到大灣區成功,香港就冇價值
定 d 都得

歷史已經證明,香港取代唔到。

廣州深圳上海做唔到,大灣區(換個名,其實即係珠江三角洲)任何一個城市一樣唔得。

整得死香港,中國亦捱唔到幾耐。
由手機版發出
舊 11-21-19, 01:41 PM   #868
wing
格鬥低手

之後應該仲有好多黑暗, 但黎明真係o黎緊, 雖然唔知仲有幾耐

舊 11-21-19, 01:44 PM   #869
wing
格鬥低手

引用:
所以中方先會咁驚

有分析話下一步可能係金沙等美國賭場撤出澳門, 轉去日本發展....咁之後澳門賭業只靠大陸賭場係撐唔住, 死埋, 中共又斷一臂.

舊 11-21-19, 02:50 PM   #870
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
引用:
有分析話下一步可能係金沙等美國賭場撤出澳門, 轉去日本發展....咁之後澳門賭業只靠大陸賭場係撐唔住, 死埋, 中共又斷一臂.
其實好多賭業都轉網上經營

舊 11-21-19, 03:01 PM   #871
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
Xx電子賭場上線啦

今日馬交,已經完美示範啦,結果佢哋嘅普選呢?

https://news.rthk.hk/rthk/ch/compone...abChangeable=0
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-21-19, 03:12 PM   #872
wing
格鬥低手

引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
其實好多賭業都轉網上經營
洗......................

舊 11-21-19, 06:47 PM   #873
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
引用:
洗......................
坊間流傳,果班人一到大時大節就以我幾十至百倍糧黎玩
所以過程會走唔少,有黎意就知上面打網賭好緊

舊 11-22-19, 01:50 PM   #874
david
The One

註冊日期: Mar 2002
政府高層互毆?政務司極速澄清:捏造無聊 網民:五大訴求唔見咁快回應

引用:
政府高層發生打鬥?政務司司長辦公室喺星期四晚突然出post,話有網上傳言引述張建宗,指政府高層發生打鬥。帖文形容有關內容「完全捏造,非常無聊」。究竟發生咩事呢?

原來網上討論區連登,星期四有巴打出文,話政務司司長張建宗「受訪」時炮轟鄭若驊同鄧炳強等人係特區政府嘅毒瘤。篇文直接引述張建宗話,行政會議經常發生矛盾,指現任警務處處長鄧炳強處理在其母校中大嘅行動時,「指揮得很不自在」,曾用水樽怒擲速龍警員,之後竟然俾至少10個不屑鄧炳強所為嘅人員群毆。鄭若驊就喺側邊拍手叫好咁話。

美國參眾兩院剛通過嘅《香港人權與民主法案》,喺篇文入面都有提及,鄭若驊仲諷刺林鄭話:「全級第一,明天我們的資產就要回家了。」林鄭之後就用木棍,亂棍暴打鄭若驊,手執警棍嘅鄧炳強仲在旁呐喊助威,身邊嘅官員對面前情景就話:「瘋了,瘋了,都已經瘋了。」

大家見到情節咁荒誕離奇,應該都知係潮文一篇,一笑置之算啦。點知政務司司長辦公室竟然隆重其事,即日夜晚出post澄清。唔少網民就都笑司長「潮文都當真」 ,亦都有人話本來唔知政府高層有「打鬥」,經司長宣傳先知道。

有網民就一語中的:「五大訴求又唔見你應得咁快。」其實政府要證明有人睇住連登帖文,不如直接回應網民「五大訴求」好過啦。

係咪知道退休後無得移民美國成班友痴L曬線?

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-22-19, 11:05 PM   #875
安安

註冊日期: Jan 2002
https://www.thestandnews.com/politic...0%8C%E8%A1%8C/
未正面回應香港人權法案 特朗普:與香港同行,也與習主席同行

引用:
特朗普香港時間今晚(11月22日)接受霍士新聞台節目「Fox & Friends」電話訪問時,
被問及會否簽署法案,惟他未有正面回答,僅稱「我們必須與香港同行,但我也會與習主席同行。
(We have to stand with Hong Kong but I'm also standing with President Xi.)

特朗普又指,是他要求習近平不要破壞貿易談判,否則香港早已淪為「警察國家」,
大多人恐被殺死,更表示「要不是我,在14分鐘內香港就被夷平了。
(If it weren't for me, Hong Kong would have been obliterated in 14 minutes.)
安安 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 06:24 PM

手機版 | APP版