Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 03-06-12, 03:10 PM   #1
Bigwater
God of Gamer

註冊日期: Aug 2003
飢餓遊戲2:星火燎原 The Hunger Games: Catching Fire 11月21日上映

美國同名暢銷科幻小說三部曲,首部曲終於拍成電影。

22/3 就上,好期待

個trailer 難得冇將最緊張的比賽過程剪出黎,仲吸引我去睇

此篇文章於 03-06-12 03:12 PM 被 Bigwater 編輯。
Bigwater 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-06-12, 03:27 PM   #2
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: Bigwater 查看文章
美國同名暢銷科幻小說三部曲,首部曲終於拍成電影。

22/3 就上,好期待

個trailer 難得冇將最緊張的比賽過程剪出黎,仲吸引我去睇
http://www.youtube.com/watch?v=_2dWxRRFm0Y

fixed the youtube embed
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-06-12, 06:57 PM   #3
赤目黑龍
赤貧神

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDdamnprincess
呢套又係必睇~~!!!!

許許許許許許許許
許許許許許許許許許許許許!!
赤目黑龍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-06-12, 08:13 PM   #4
候鳥
Crazy Gamer

註冊日期: Nov 2004
女主角係咪first class個妖后??
候鳥 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-06-12, 09:18 PM   #5
半人馬-RigiL-
Game Master

註冊日期: Jun 2007
引用:
作者: 候鳥 查看文章
女主角係咪first class個妖后??
係啊~
http://www.imdb.com/title/tt1392170/
半人馬-RigiL- 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-06-12, 11:02 PM   #6
Rance
The One
ガハハ

PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
下?科幻作品黎架?!

舊 03-07-12, 12:00 AM   #7
呂鳳仙
錢錢錢錢錢錢錢

註冊日期: Jan 2002
有冇大逃殺咁血腥先~~

PS:開放時間為17:00~23:00

每天提醒自己,施恩莫望報,不要把得失看得太重。
幸福不是必然,擁有它的人,請好好珍而重之……
呂鳳仙 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-07-12, 10:04 PM   #8
候鳥
Crazy Gamer

引用:
作者: 半人馬-RigiL- 查看文章
一直都覺得佢好有潛質做主角
舊 03-08-12, 12:21 PM   #9
Sito
Ultimate Gamer
人修羅

註冊日期: Mar 2011
其實個題材同日本d困獸鬥人性醜惡的漫畫好似,只係鬼佬睇得少覺得好新鮮
Sito 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-09-12, 03:00 PM   #10
Bigwater

引用:
作者: ahleung 查看文章
thx

引用:
作者: Sito 查看文章
其實個題材同日本d困獸鬥人性醜惡的漫畫好似,只係鬼佬睇得少覺得好新鮮
但個故事的主線唔係講個game

係講革命

舊 03-09-12, 06:30 PM   #11
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
引用:
作者: ahleung 查看文章
外國人設定真係好差的!

個設定係「近未來」,果D底下層既人都唔洗著番五六十年代果D衫?

舊 03-09-12, 07:08 PM   #12
凍檸茶
The One
青龍使用者

註冊日期: Dec 2002
睇過預告,
為自已族既榮耀/資源而戰
起碼好過大逃殺咁,.
唔知為乜!

PAD: 229 362 054
凍檸茶 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-10-12, 08:18 PM   #13
Bigwater

引用:
作者: 大情大性武大帝 查看文章
外國人設定真係好差的!

個設定係「近未來」,果D底下層既人都唔洗著番五六十年代果D衫?
因為當時的世界係經歷完毀滅性的大戰……

大帝,你都唔知故事背景又話設定差……

咁turn a 的地球人夠倒退返去工業革命時期啦

舊 03-10-12, 08:19 PM   #14
Bigwater

引用:
作者: 凍檸茶 查看文章
睇過預告,
為自已族既榮耀/資源而戰
起碼好過大逃殺咁,.
唔知為乜!
點解個個講呢套野都會聯系到大逃殺,香港係咪咁宣傳

舊 03-10-12, 11:05 PM   #15
Rance
The One
ガハハ

PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
引用:
點解個個講呢套野都會聯系到大逃殺,香港係咪咁宣傳
唔係講成班後生殺黎黎去O既咩?
咁個比賽係玩咩?鬥跑馬拉松同射箭打獵?

舊 03-10-12, 11:22 PM   #16
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
引用:
因為當時的世界係經歷完毀滅性的大戰……

大帝,你都唔知故事背景又話設定差……

咁turn a 的地球人夠倒退返去工業革命時期啦
毀滅性還毀滅性丫,「爛衫爛世」都好丫…佢果件野直頭係五六年代果個款來的…

舊 03-11-12, 09:59 AM   #17
2dn
Crazy Gamer
趁熱影

註冊日期: Jul 2005
引用:
外國人設定真係好差的!

有乜咁奇,科幻故事佢設定 50's 時大戰,無經過我地既時代都得啫。

舊 03-12-12, 07:48 AM   #18
Bigwater

引用:
作者: Rance 查看文章
唔係講成班後生殺黎黎去O既咩?
咁個比賽係玩咩?鬥跑馬拉松同射箭打獵?
唔係冇目的咁殺黎殺去,表面上係生存遊戲,背後發生的野,到第2集先會明朗……

舊 03-12-12, 07:50 AM   #19
Bigwater

引用:
毀滅性還毀滅性丫,「爛衫爛世」都好丫…佢果件野直頭係五六年代果個款來的…

咁冇科技,冇資源,整返d簡單款囉……去到都城d人的衣著就唔同晒啦

舊 03-12-12, 09:20 AM   #20
ammms
渣根懦夫

註冊日期: May 2007
佢個故事O既地理環境設係北美
咁果陣應該連美國都冇左
北美大約分左 13 個區同埋一個首都
首都就俾 d 有權有勢O既人住
其他各區主要係開發資源 (開礦之頖)
但長期受首都欺壓
結果最後 13 個區一齊叛變
但因為地理問題輸哂比首都區
首都最後將 13 區完全毀滅
剩番果 12 區為防再發生叛變
除左有限度供應糧食
唔俾每一區O既人離開自己區域
仲要每年攪個 Hunger Game
每區抽兩名 12-18 歲參賽者
簡單 d 講
殺哂 23 個人就贏
贏左自己區一年糧食增加
優勝者一生無限糧食供應
ammms 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-12-12, 09:26 AM   #21
凍檸茶
The One
青龍使用者

引用:
作者: ammms 查看文章
佢個故事O既地理環境設係北美
咁果陣應該連美國都冇左
北美大約分左 13 個區同埋一個首都
首都就俾 d 有權有勢O既人住
其他各區主要係開發資源 (開礦之頖)
但長期受首都欺壓
結果最後 13 個區一齊叛變
但因為地理問題輸哂比首都區
首都最後將 13 區完全毀滅
剩番果 12 區為防再發生叛變
除左有限度供應糧食
唔俾每一區O既人離開自己區域
仲要每年攪個 Hunger Game
每區抽兩名 12-18 歲參賽者
簡單 d 講
殺哂 23 個人就贏
贏左自己區一年糧食增加
優勝者一生無限糧食供應
>>簡單 d 講
>>殺哂 23 個人就贏
>>贏左自己區一年糧食增加
>>優勝者一生無限糧食供應

剩係知道呢點.
初時以為係一個真人SHOW 黎咋,
係一班貴族(?!)既玩意

PAD: 229 362 054
凍檸茶 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-12-12, 11:13 AM   #22
ammms
渣根懦夫

引用:
作者: 凍檸茶 查看文章
>>簡單 d 講
>>殺哂 23 個人就贏
>>贏左自己區一年糧食增加
>>優勝者一生無限糧食供應

剩係知道呢點.
初時以為係一個真人SHOW 黎咋,
係一班貴族(?!)既玩意

因為班貴族有權有勢
佢地會當呢個 live TV show 係一年一度O既盛事
落下賭注咁
同時全國廣播俾全部 12 區O既人睇
等佢地知道就算個 system 幾唔 fair
佢地都只可以啞忍
冇權出聲
所以窮人著 d 衫係好殘舊的
如果有件好 d O既衫
已經可能用左黎換麵包了
舊 03-12-12, 09:19 PM   #23
候鳥
Crazy Gamer

點解唔比區既人自己選出能人異士參賽,要抽籤?
舊 03-12-12, 10:33 PM   #24
ammms
渣根懦夫

引用:
作者: 候鳥 查看文章
點解唔比區既人自己選出能人異士參賽,要抽籤?
因為果 d 人根本冇得選擇
戰敗之後就一直被欺壓
舊 03-13-12, 09:32 AM   #25
凍檸茶
The One
青龍使用者

引用:
作者: ammms 查看文章
因為果 d 人根本冇得選擇
戰敗之後就一直被欺壓