Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 07-15-19, 11:11 AM   #26
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
按此模式發展落去,
就會同星期一反美、星期二反日果種人接軌,
然後唔記得打大佬…

舊 07-15-19, 11:48 AM   #27
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
唔好玩臭蟲論啦,始終香港人唔係中國人既

中國人反美反日既事實係,佢地都唔知美國幫清國出錢起清華大學,亦唔知日本年年有資助中國。

侵略中國/清國最多土地既係俄羅斯(俄羅斯帝國>蘇聯>俄羅斯聯邦),中國人就當佢地係朋友。

香港人有排都未會去到呢個低能程度。

此篇文章於 07-15-19 11:59 AM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-15-19, 12:17 PM   #28
十一月
Game Master

註冊日期: Jan 2003
好耐之前已經覺得,無論任何批評都咁樣用一句臭蟲論就否定哂,人會變得盲目。
即使爭取嘅野係正確,但手段令人反感的話,就難以令人心服。
而家問題唔係高尚或低能,而係做法。
十一月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-15-19, 12:25 PM   #29
Dyhalt Rushifar
God of Gamer
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: Lamsze 查看文章
仲用紙巾!用手巾啦!廁所裝洗屁屁廁板
有時真係水洗都唔清,廁紙好難完全唔用
價錢唔差得遠咪幫襯下其他囉…

舊 07-15-19, 03:17 PM   #30
真!DC
Banned User
奉行我道

抵制係希望用市場力量令到商家唔好奶共(或者唔好明奶),目標好明確,好理性
你中立或者唔出聲冇人會理你
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-16-19, 05:36 PM   #31
david
The One

註冊日期: Mar 2002
一向都唔用TEMPO,吉野家以前讀中學會食,之前去FOODCOURT玩桌遊都幫襯過一個TEA SET,而家永久BLACKLIST。

鼻水呢O的用手巾我覺得係極級唔衞生,汗呢O的還可以。

呢種抵制同支那口嫌身正直O既所謂抵制係完全兩個級別O黎,唔可以相並論。

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-05-19, 10:02 PM   #32
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

OK 我認錯

我以前成日飲一芳

Bye
由手機版發出
舊 08-06-19, 07:02 AM   #33
david
The One

我以前返港都會行去貢茶(好似係臺灣O既?),但而家越來越貴,已經無一定要飲O既衝動...

---
舊 08-06-19, 07:11 AM   #34
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

岩岩又有一芳員工用真 AC 講,佢地老闆係黃底而且香港一芳有罷工(唔洗 fact check,好肯定)。

要唔要買就自己決定啦
由手機版發出
舊 08-08-19, 03:02 PM   #35
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

Hi!

喺呢個時候開呢個page,係有幾個原因:

1)連日來有好多身邊嘅朋友,甚至一D公眾人物都幫口幫本人平返,反而自己就一直潛水。我明白香港人、台灣人及世界各地的朋友都仲有好多問題想知清楚多D,只要唔係影響到別人嘅其實我唔介意講。但都唔想一直搞住人,所以決定自己開一個平台;

2)大家喺我哋公司專頁嘅留言我都有睇曬,除咗俾人小同叫我快D執之外,我見到極多後來變相支持嘅留言都係一律叫我自立門戶創立自己品牌,甚至有人話要飲到我上市咁話!好,我就一於集想廣益,俾個平台大家俾吓 creativity ,我如果做品牌應該叫咩名?賣D乜?飲到全部同路人可以喺太空館外觀星之餘,仲可以跳埋開心舞!

3)我一直都想為香港年輕人做多點野,但又唔知可以做乜。諗咗好耐,我覺得我嘅所謂專業領域都算是飲食業。雖然而家未必有好多人有心機創業,但如果有的話,我好樂意同大家分享一下經驗。成功嘅經驗暫時冇乜,但失敗嘅經驗可能仲寶貴,起碼令你交少好多學費!我記得我偶像 joker (同我)講過:"if you're good at something, never do it for free." 但而家唔好講錢啦,費事傷感情;

4)亦係最重要一點,就係要公開多謝我一班好同事!大家連日來為公司同為我本人操心,真心感謝。特別一提係喺公開平台用真名發聲為我平反嘅 Yanki、Amigo等,仲有其他嘅但係唔開曬咁多名喇,我公司唔需要太多KOL。再一次多謝你哋每一位!呀仲有一班好可愛嘅前員工,大家去咗第二度發達都仲咁關心我,好感動

澄清事項:

1)以上所提及的各人實為本公司員工,清楚公司運作,所言亦為屬實;

2)我間公司係「力事達NextStep Gourmet Group」。旗下「One Tea Ltd」係香港「一芳」獨家總代理。我哋自己有開直營門市,亦有加盟店。至於有人話查到台灣總公司有喺香港註冊公司,我唔知情但亦覺得唔出奇,始終人哋有唔同品牌,註冊咗間公司亦唔代表有實質業務,總知香港所有「一芳」店係屬於我哋管,台灣總公司係品牌擁有人;

3)八月五日我哋有門市冇開,亦都有門市有開,我哋總代理冇過問,只係要求加盟商事先通知我哋,費事被人問到口啞啞。我哋亦冇通知台灣總公司;

4)我哋冇用微博,簡體字聲明唔係我哋出,事前亦未睇過篇聲明,直到上網先睇到。我哋一直冇回應及澄清,係因為我一直等緊台灣總部俾進一步指示(但到而家都冇收到),再加上我哋以為外間會知道大陸同香港嘅分別,直到連台灣自己及海外分店都誤會而炮轟我哋香港代理方,所以先決定要出返份聲明;

5)簡體字聲明係上海公司出,上海公司算係台灣總公司的子公司,我所知係咁多,佢哋公司內部嘢我冇問過。總之我哋從來冇同上海呢間公司deal 過,合約亦唔係同佢簽,但兩邊應該係同一個老闆;

6)到現時為止,冇任何員工因為呢件事被炒,我哋公司亦冇意向同任何鋪頭解約;

7)台灣公司創辦人柯先生係一位年靑有為,白手興家的企業家。我當佢係朋友亦非常尊重佢,至於佢政治立場及取態,我自己本身唔知亦冇意見,我身邊亦有唔少不同政見的朋友但係我尊重每一個人。有人話我應該查清楚佢政治立場先同佢合作,我覺得不太可能,因為做生意其實好少講呢D;

8)有人問我合約條款內容,呢個我唔講得,一來商業秘密,二來合約內條款係受保密協定限制,冇可能公開討論。大家問我如果幫襯香港「一芳」,台灣總公司有冇受益?我可以答大家一定有,唔係人哋授權俾我做咩?就算冇有形利益,無形利益都會有。好似據我所知有D外國代理商係見到我哋香港做得成功先知有呢個品牌,繼而代理去咗其他國家。如果有人因為咁而罷買我都無嘢講,不過大家最好確定一下你每日消費的商戶背後每一位股東的政治立場先。如果唔係,對我樓下D加盟商有欠公平。我出嚟講嘢主要都係為咗呢班努力經營辛苦創業的小本加盟商,我唔想佢哋D血汗錢因為有D人知D唔知D而血本無歸;

9)好搞笑係有人講到無嘢講,話我哋D飲品有化學味!嗱,我自己做生意好有底線嘅,我簽呢個品牌係因為自己都有小朋友,唔想佢哋飮化學嘢,之後知道一芳D原材料真係真材實料及天然所以先帶嚟香港,唔怕你fact check ,就怕你唔 check!我哋連糖都係由天然蔗糖店內熬出嚟,唔同其他有D品牌買一支支化學糖醬或者開粉呢樣嗰樣。我哋唯一一種可能有化學嘢嘅原材料係某乳酸飲品,最多唔賣囉⋯⋯

10)亦係最重要一點:好多人睇完個簡體字聲明之後就一口咬定我哋係大陸品牌扮台灣而罷買,「一芳」係台灣品牌,我哋係香港公司。我好欣賞大家咁有骨氣,但如果聽日我見到中國知名品牌「X茶」條龍長過我間鋪,我就只好收返「骨氣」兩個字.....

仲有其他問題,即管問。總之唔影響到人嘅我都可以答。

風波裡的總代理 - 劉心暉 Thomas
舊 08-11-19, 12:01 PM   #36
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
「拆一芳招牌」網讚爆 北投加盟店最後一PO:新的開始

〔即時新聞/綜合報導〕知名手搖飲料店一芳水果茶,因為在微博發表支持「一國兩制」,造成大量網友揚言抵制。對此,一芳水果茶北投一間分店表示「不能被輕言踐踏」,決定拆招牌重新裝潢。其臉書發出聲明後,也立刻被網友讚爆,揚言用「新台幣下架」;今日稍晚,北投分店也在粉專PO出「最後一篇的發文」,表示代表全體員工對於網友的鼓勵,獻上最誠摯的感謝。

一芳水果茶北投尊賢店今(10)日在臉書PO文表示,因為這幾日風波不斷,導致客戶觀感不佳,對長期支持的客人感到非常抱歉,決定下週開始做門面裝修,更換招牌,不再使用一芳的名稱,「同時也要表示我們的立場與多數人相同,不能輕言被踐踏」。

一芳北投尊賢店的聲明一出,立刻被網友讚爆,不過由於各方關注度太高,店家疑壓力太大,而將文章刪除。不過,下午5點多店家又在臉書PO出「最後一篇發文」,表示「感謝長期以來一直支持我們的朋友,也謝謝今天來粉絲專頁留言,並送上鼓勵的所有夥伴,北投店全體員工在此獻上最誠摯的感謝,因為有你們的支持,才有我們存在的價值」。

一芳北投尊賢店也PO上北投傍晚清澈、美麗的天空照,表示「休息不是結束,是另一個新的開始」、「北投的天空,依舊很美」。

https://m.ltn.com.tw/news/politics/b...ncfV0Q0jzSdYDU
台灣人自己都唔做

咁我諗罷買香港一芳都無乜問題,即使香港一芳既老闆係一個好人。
由手機版發出
舊 08-11-19, 04:17 PM   #37
Shirley Sheila
Crazy Gamer
雪莉☆雪娜

註冊日期: Aug 2006
如果因為品質、營銷手法有問題而罷買,我覺得好正常

但如果因為政治取向而咁做/要人跟住咁做,成件事真係好白痴

Melty Blood
Ciel
214C236C2CjAAAD63214C
MHP2G
膽小×游擊×大劍
一擊脫離之術!? OAO!?
MHX
地衝×臨戰×金剛身
托不住就閃人啦 =v=
Shirley Sheila 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-11-19, 07:08 PM   #38
2dn
Crazy Gamer
趁熱影

註冊日期: Jul 2005
引用:
作者: Shirley Sheila 查看文章
如果因為品質、營銷手法有問題而罷買,我覺得好正常

但如果因為政治取向而咁做/要人跟住咁做,成件事真係好白痴
咁有黑衫幫襯完出左門口,d 白痴員工就當住其他客面前咒罵,我親眼見唔少,點解仲要幫襯?
都仲未計飲食業的話會唔會加料,為保護自己,哩d舖避得就避啦。
罷唔罷無人迫到吧。

舊 08-11-19, 07:54 PM   #39
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

其實抵制/罷買,呢個行為本身已經係政治行為,有政治目的,政治必然係考慮之一。

Come on James,殺到埋身 ga la,生活上有乜野可以唔關政治事?無囉。
由手機版發出
舊 08-11-19, 08:42 PM   #40
david
The One

我而家O係鬼頭區買O野,因為標籤法好嚴,產地一定要寫得清楚,有得揀,一定唔會買MADE IN支那,今日就買佐塊唔係MADE IN支那O既砧板。

---
舊 08-11-19, 08:54 PM   #41
Crazy Gamer
雪莉☆雪娜

今日會因為商鋪既立場而擺第買
明日係學校會連分組gp都唔做
後日返工又因同事立場唔協力.etc
幾時又因家人立場不同登報斷六親?
到時會唔會因鄰居立場不同係門口放火撬門撬石?
批鬥?

我夠行過市中心條天橋唔簽名被人X啦
咁係咪我唔簽唔貼memo紙就要比人X先
大晒?焗簽?
呢種行為只會另人反感

Melty Blood
Ciel
MHP2G
膽小×游擊×大劍
MHX
地衝×臨戰×金剛身
托不住就閃人啦 =v=

此篇文章於 08-11-19 08:58 PM 被 Shirley Sheila 編輯。
Shirley Sheila 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-11-19, 09:01 PM   #42
Ginji
Senior Gamer

註冊日期: Feb 2006
我對現時嘅政府都好反感

請問我可以做咩

きっと 彼らがのぞいてる
Ginji 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-11-19, 09:06 PM   #43
Crazy Gamer
雪莉☆雪娜

你對學校反感會點?
你對公司反感會點?
你對論壇反感會點?

真係好難答...咩?

Melty Blood
Ciel
MHP2G
膽小×游擊×大劍
MHX
地衝×臨戰×金剛身
托不住就閃人啦 =v=
舊 08-11-19, 09:10 PM   #44
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

你簽唔簽罷唔罷, 我諗無乜人有興趣理

舊 08-11-19, 09:13 PM   #45
ben wai
Game Master
ゆがみねぇな

註冊日期: Feb 2004
PSN  IDDOP169WI
XBox Live GamertagDOP169WI
引用:
你對學校反感會點?
你對公司反感會點?
你對論壇反感會點?

真係好難答...咩?
類比錯誤

舊 08-11-19, 09:15 PM   #46
Crazy Gamer
雪莉☆雪娜

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
你簽唔簽罷唔罷, 我諗無乜人有興趣理

我係回緊 2dn 個段 (親眼睇見黑衫....比人鬧 下略)
咁將我親身經歷講出黎
同看得高唔高無乜關係

Melty Blood
Ciel
MHP2G
膽小×游擊×大劍
MHX
地衝×臨戰×金剛身
托不住就閃人啦 =v=
舊 08-11-19, 09:18 PM   #47
Ginji
Senior Gamer

註冊日期: Feb 2006
引用:
你對學校反感會點?
你對公司反感會點?
你對論壇反感會點?

真係好難答...咩?
你都答唔到

仲唔係難答aaa

きっと 彼らがのぞいてる
Ginji 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-11-19, 09:21 PM   #48
Crazy Gamer
雪莉☆雪娜

"真係好難答...咩"
不會是連反問都睇唔出嘛

搞笑???

Melty Blood
Ciel
MHP2G
膽小×游擊×大劍
MHX
地衝×臨戰×金剛身
托不住就閃人啦 =v=

此篇文章於 08-11-19 09:24 PM 被 Shirley Sheila 編輯。
舊 08-12-19, 07:41 AM   #49
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

記得 14 年 kennz 一開始講唔過都係話人係文革式批判

此篇文章於 08-12-19 07:43 AM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 08-12-19, 07:46 AM   #50
真!DC
Banned User
奉行我道

打緊丈喇仲潔癖

引用:
你對學校反感會點?
你對公司反感會點?
你對論壇反感會點?

真係好難答...咩?
如果我討厭地球呢?

由手機版發出

此篇文章於 08-12-19 07:49 AM 被 真!DC 編輯。
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 11:43 PM

手機版 | APP版