Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 攻略及心得交流區

主題工具 顯示模式
舊 01-03-18, 12:13 PM   #1326
Kello820
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2009
Nintendo Switch ID1035-4401-7443
PSN  IDKello820
XBox Live GamertagKello820
引用:
作者: ZERO NEKO 查看文章
寶石夢款頭果四粒石 執極都蟲 依照攻略做 想放棄 吾明錯乜
建學校任務請問舊潛水衣邊度撈
由手機版發出
固定,睇攻略可以只執石唔執虫
執夠8粒石去做鑑定就搞掂

不過呢個任有d怪,完成左之後帶住瑪瑙係可以繼續去執剩低d石同蟲...

此篇文章於 01-03-18 12:17 PM 被 Kello820 編輯。 原因: quote錯人
Kello820 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-03-18, 12:25 PM   #1327
fortel
Game Master

註冊日期: Feb 2006
引用:
作者: GUSTAV 查看文章
其實體感個RARE BLADE數鎖係鎖PLAY時間...

成日唔出貨就掛返十幾個鐘先再抽啦

想問轉人時間係睇開到第幾圈定咩?
我2百個鐘啦,高橋你仲想我點姐

以後都係單抽都,諗諗下連抽都無次有好野
fortel 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-03-18, 12:33 PM   #1328
新月
Game Master

註冊日期: May 2005
PSN  IDSURYC_KO
引用:
作者: Kello820 查看文章
鎖時間呢個唔清楚,不過暫時見過齊blade既人全部都100hrs以上,最快果個應該係110~

轉人cool down睇信賴度個grade,越高越好
界面上數字反映1-5,越大代表越快
switch縮短5(or6,全隻game只有1個)基本係必裝
Switch 短縮我好似有幾個。。。但未齊料
同埋聽講無乜用
新月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-03-18, 12:35 PM   #1329
Kello820
Crazy Gamer

Nintendo Switch ID1035-4401-7443
引用:
作者: 新月 查看文章
同埋聽講無乜用
睇你打法啦,對玩4連既人黎講呢件神器黎
起碼用4以上,最好5或者6

舊 01-03-18, 12:36 PM   #1330
fortel
Game Master

引用:
作者: 新月 查看文章
同埋聽講無乜用
神劍冷卻短縮+超頻+世界樹水滴 基本上係後期主要玩法黎既啦,你裝個必殺LV3 6比焰佢爆COMBO可以打到全999999

潛水衣邊度撈 同求
舊 01-03-18, 12:41 PM   #1331
Kello820
Crazy Gamer

引用:
作者: fortel 查看文章
神劍冷卻短縮+超頻+世界樹水滴 基本上係後期主要玩法黎既啦,你裝個必殺LV3 6比焰佢爆COMBO可以打到全999999

潛水衣邊度撈 同求
SS唔裝必殺core其實都可以全9
0球999W同1球999W唔洗水滴都已經被開發出黎,所以先冇野做等DLC

潛水衣
係咪 旧式サルベージスーツ
如果係既話就係世界樹第7外郭

舊 01-03-18, 12:42 PM   #1332
ZERO NEKO
God of Gamer

註冊日期: Dec 2001
Nintendo Switch ID3666-9476-8489
PSN  IDzeroneko
XBox Live GamertagZero Neko
引用:
作者: GUSTAV 查看文章
寶石夢款頭果四粒石 執極都蟲

d位固定架wow 同farm 野比呢個好快做完啦 1個map得3個位 X)
我發現有些攻略位置是有標記 藍色感歎號的 我認為我一係bug左一係未觸發d事
由手機版發出
ZERO NEKO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-03-18, 12:49 PM   #1333
fortel
Game Master

引用:
0球999W同1球999W唔洗水滴都已經被開發出黎,所以先冇野做等DLC

潛水衣
完全無提,真係鬼知咩

我講普通劍com,唔係連鎖

----------
有個強化未係0岩屬一下爆珠,我以為裝比光/焰覺醒可以一野爆晒成行珠
舊 01-03-18, 12:57 PM   #1334
ZERO NEKO

Nintendo Switch ID3666-9476-8489
引用:

潛水衣
Thanks
由手機版發出
舊 01-03-18, 12:57 PM   #1335
Kello820
Crazy Gamer

引用:
完全無提,真係鬼知咩

我講普通劍com,唔係連鎖

----------
有個強化未係0岩屬一下爆珠,我以為裝比光/焰覺醒可以一野爆晒成行珠

全9(99w)我都係講緊blade combo,唔洗必殺core,不過要絆max攻擊up,結果一樣但後者用途廣泛過前者
後面講999w先係指chain combo

其實爆珠既正確玩法應該係每個turn只爆一粒,打足全trun先入full burst
同turn打爆1粒以上條bar會升得快幾倍,直接full burst會打少左傷害,不過最終都係999w所以先好多人唔在意
遲下如果dlc加d幾千萬或者上億hp既敵人,呢樣野可能會多返d人去重視

舊 01-03-18, 12:58 PM   #1336
Kello820
Crazy Gamer

引用:
Thanks
由手機版發出
岩岩其實睇唔到你都有問呢件野邊到撈,唔好意思

同埋你果個應該冇bug,我之前都見有人同你個情況差唔多,結果佢去晒全部攻略有寫既地方掘埋就解決左

舊 01-03-18, 01:17 PM   #1337
MultiPASS
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2004
引用:

全9(99w)我都係講緊blade combo,唔洗必殺core,不過要絆max攻擊up,結果一樣但後者用途廣泛過前者

其實爆珠既正確玩法應該係每個turn只爆一粒,打足全trun先入full burst
同turn打爆1粒以上條bar會升得快幾倍,直接full burst會打少左傷害,不過最終都係999w所以先好多人唔在意
遲下如果dlc加d幾千萬或者上億hp既敵人,呢樣野可能會多返d人去重視
原來買情報有講(遊戲入面),爆珠相剋屬性要兩次,唔同屬性要三次。
MultiPASS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-03-18, 01:28 PM   #1338
高級嘍囉
Crazy Gamer

註冊日期: May 2007
3DS Friend Code4038 6395 0913
PSN  IDtimen1972
XBox Live Gamertagtimen1972
引用:

但我有一次唔小心爆咗兩粒珠即入Full burst。
高級嘍囉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-03-18, 01:38 PM   #1339
fortel
Game Master

引用:

覺左佢第一下就會全部裂晒,基本上去到第2~3粒已經會爆full burst,好似好晒之後d 珠咁

又無理由唔爆覺醒既呀,招genesis sable咁鬼死大力
舊 01-03-18, 01:39 PM   #1340
ZERO NEKO

我個寳石1好似係僱兵團開的 其實試過曬
舊 01-03-18, 02:05 PM   #1341
Kello820
Crazy Gamer

引用:
作者: MultiPASS 查看文章
原來買情報有講(遊戲入面),爆珠相剋屬性要兩次,唔同屬性要三次。
引用:
作者: 高級嘍囉 查看文章
但我有一次唔小心爆咗兩粒珠即入Full burst。
我自己習慣1st turn用ball breaker打3粒,之後keep住唔好用反屬性黎打,基本可以好穩定咁每turn只爆1粒
係有時去到第5個turn之後可能要再打一次反屬性調整下,總之整體上唔會有意外

引用:
覺左佢第一下就會全部裂晒,基本上去到第2~3粒已經會爆full burst,好似好晒之後d 珠咁

又無理由唔爆覺醒既呀,招genesis sable咁鬼死大力
未齊blade之前我都習慣覺,果陣真係好大力
後面齊blade後加上發覺每turn爆1粒以上未必係好事,就習慣唔用覺了
始終覺既最大弊處係限死左唔可以揀其他blade出chain combo,講真後面大力過佢既balde有好多
kos八重天威呢d隨便都打全9,而且屬性自由選擇先可以確保每turn只爆一粒

舊 01-03-18, 02:12 PM   #1342
Kello820
Crazy Gamer

引用:
我個寳石1好似係僱兵團開的 其實試過曬
你去甲板搵人鑑定果度睇下自己總共拎過幾多粒石,有得揀既都全部鑑定左先
link盤果邊都去確認一下大鎖解左未,同埋?/4 ?/8呢d條件而家有幾多
我果陣冇特別遇到問題,而家冇乜想法,睇黎只可以從頭開始慢慢查

===

睇左眼wiki,呢個quest好似真係有bug
人地話12/22個patch修正左,如果未update既up左先

此篇文章於 01-03-18 02:14 PM 被 Kello820 編輯。
舊 01-03-18, 02:30 PM   #1343
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
剛才唔知乜事用焰打古拉恐龍居然火 > 火 > 火必殺技炸出999999,恐龍半條血立即冇咗……

有冇人試過對貓貓用超頻畀第二個人用?

舊 01-03-18, 02:32 PM   #1344
Kello820
Crazy Gamer

引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
剛才唔知乜事用焰打古拉恐龍居然火 > 火 > 火必殺技炸出999999,恐龍半條血立即冇咗……

有幾隻blade用唔到超頻,貓貓係其中之一,REX一筋

舊 01-03-18, 02:36 PM   #1345
fortel
Game Master

引用:
作者: RPG之鬼 查看文章

佢d技可以疊攻,所以用佢爆blade combo好鬼大力
-----------
(唔計隻game設定)其實理論上貓貓係●●●,正常係人都用到佢

此篇文章於 01-03-18 02:39 PM 被 fortel 編輯。
舊 01-03-18, 02:38 PM   #1346
Kello820
Crazy Gamer

引用:
佢d技可以疊攻,所以用佢爆blade combo好鬼大力

其實理論上貓貓係●●●,正常係人都用到佢
設定上blade呢個種族真係非常濫交
就算唔講後面maneater,早期就連一般怪物(擺明係低智商果種)都可以同blade同調,睇到我傻左

舊 01-03-18, 02:41 PM   #1347
ZERO NEKO

引用:
你去甲板搵人鑑定果度睇下自己總共拎過幾多粒石,有得揀既都全部鑑定左先
link盤果邊都去確認一下大鎖解左未,同埋?/4 ?/8呢d條件而家有幾多
我果陣冇特別遇到問題,而家冇乜想法,睇黎只可以從頭開始慢慢查

===

睇左眼wiki,呢個quest好似真係有bug
人地話12/22個patch修正左,如果未update既up左先
甲板鑑定果度都未開 而且個任務又一早比我接

敗家尚未成功,開箱仍需努力
舊 01-03-18, 02:45 PM   #1348
fortel
Game Master

引用:
設定上blade呢個種族真係非常濫交
就算唔講後面maneater,早期就連一般怪物(擺明係低智商果種)都可以同blade同調,睇到我傻左
我都見到有怪同blade一齊打我,我仲諗係唔係我眼花
舊 01-03-18, 02:47 PM   #1349
Kello820
Crazy Gamer

引用:
正常流程應該係
烈國宿屋訓覺出瑪瑙事件>烈國腹部採石場採第1粒石,寶石夢lv1GET>甲板開鑑定>(下略)

呢個流程以外既玩法我真係唔清楚,

舊 01-03-18, 02:47 PM   #1350
fortel
Game Master

引用:
正常應該係乜乜之地(唔記得左)拎一粒石,返甲板鑑定瑪腦先會開到"寶石夢"個技同埋個任

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[NS] Xenoblade 2『異度神劍2』|DLC︰黄金の国イーラ︱2018年9月 MO 電視遊戲討論版 1288 05-29-21 09:55 AM
[死闘の末][Bloodborne The Old Hunters] 獵人心得交流區 (劇透請Spoiler) reiyaw 攻略及心得交流區 1221 02-04-16 05:00 PM
賣日版 New 3DS Xenoblade golan 買賣專區 0 09-14-15 10:43 PM
[Wii] Xenoblade ゼノブレイド neo 電視遊戲討論版 487 12-20-14 11:13 AM
收WII舊GAME (XENOBLADE) Sheva 買賣專區 5 08-03-13 12:30 AM

現在的時間是 08:11 PM

手機版 | APP版