Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 03-05-20, 06:36 PM   #301
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
當年開game各方面都好衝擊
一開始就第一迷宮戰鬥唔係主角條村開始
主角係cool大劍型男(表面)
充滿未來科幻感既背景

我印象中既巴叔比較穩重
Remake版比我感覺好靠唔住咁
由手機版發出
真!DC 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 03-05-20, 07:04 PM   #302
Terry仔
God of Gamer

註冊日期: Feb 2003
從來無玩過一集FF
玩過哩次Demo, 個感覺好似係十幾年前第一次show FF15 影片咁
如果FF15一直由野村去follow,應該就係今日嘅FF VII re
Terry仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-05-20, 07:25 PM   #303
C.K.F.
Ultimate Gamer

註冊日期: Dec 2001
呢隻game當年係ps擊敗ss的關鍵, 亦為ps日後稱霸奠下根基。所以好有特別意義。

"Sony's engineers suck at GPU design, as the GS proves. The Dreamcast with a older GPU design destroys the GS in the PS2 when it comes to features. The GS is a very simple rendering part. Sony bragged so much about how many pixels they can push, but never talked about the quality of the pixels being pushed." - Edge
C.K.F. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-05-20, 09:20 PM   #304
darkvolver
頹冗

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDhwong909
引用:
作者: C.K.F. 查看文章
呢隻game當年係ps擊敗ss的關鍵, 亦為ps日後稱霸奠下根基。所以好有特別意義。
OT:

SS積弱係一早既事...但我個人覺得MGS亦係SS一個打撃..始終軍事,電影,遊戲方式行太前,開正西方個套,銷情太強..

至今重新再玩都沒有outdate到,仍然吸引。

舊 03-05-20, 09:55 PM   #305
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
引用:
作者: C.K.F. 查看文章
FF7係重創SS嘅第一擊
之後DQ7放棄SS陣營入埋PS應該先係最大關鍵

畢竟係全盛期嘅兩大RPG巨頭..
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-05-20, 11:16 PM   #306
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
以前明明覺得Barrett好型,但而家Remake(起碼呢個試玩版)就整到成個中二病大叔。XD

當年玩襲擊魔光爐壹號係好熱血,雖然後來發現都係神羅公司故意放水,但起碼炸佢個爐真係以為係全靠自己嘅炸彈,有種成就感喺度。

而家你同我講我哋嘅炸彈完全無料到,間爐結果都係由神羅自己啟動自爆裝置。
你地美化太多 其實一路以黎前期既巴列特都係完全唔有型、好嘈、好暴躁
係去到黃金圓盤之後先至開始穩重同埋似番個真正既大人

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-06-20, 02:14 PM   #307
Eking

註冊日期: Feb 2006
....隻GAME轉型成咁....完全唔想買.....真係得番個畫面吸引

舊 03-06-20, 04:43 PM   #308
edman27
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2004
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
你地美化太多 其實一路以黎前期既巴列特都係完全唔有型、好嘈、好暴躁
係去到黃金圓盤之後先至開始穩重同埋似番個真正既大人
舊時睇文字(未有中文個陣) 同二頭身方塊人都睇唔出係咁生鬼
edman27 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-06-20, 04:48 PM   #309
edman27
Crazy Gamer

引用:
作者: darkvolver 查看文章
OT:

SS積弱係一早既事...但我個人覺得MGS亦係SS一個打撃..始終軍事,電影,遊戲方式行太前,開正西方個套,銷情太強..

至今重新再玩都沒有outdate到,仍然吸引。
FF7 97年1月出, MGS 98年9月出
所以佢講FF7係關鍵都啱, 年半後黎多隻MGS完全收左SS皮
舊 03-06-20, 04:53 PM   #310
darkvolver
頹冗

引用:
作者: edman27 查看文章
FF7 97年1月出, MGS 98年9月出
所以佢講FF7係關鍵都啱, 年半後黎多隻MGS完全收左SS皮
OT:

我印象中MGS一出都好轟動,好多鬼佬呆左,而且要2隻碟玩...

不似Bio 2...2隻碟分A / B故事

舊 03-06-20, 05:04 PM   #311
edman27
Crazy Gamer

https://gnn.gamer.com.tw/detail.php?sn=193568

節錄兩個比較有趣
比起action, 更偏向ATB戰鬥系統, 應該可預見唔少人會以動作game玩法去鬧
另外連對白都好鬼認真

野村:的確是這樣,還曾經有一段時期,因為太過注重原始系統,所以拿掉動作要素,變回原本的 ATB 系統。

原本我提出的目標,就是「雖然採用即時制動作系統,但依然要是必須管理數值的《FF》風格戰鬥,還得保留《FF VII》ATB 系列下的戰術運用」,實在是很亂來的要求。能夠打造出現在這個系統,全都是製作團隊為了實現目標而不斷反覆嘗試,努力工作之下的成果。

媒體:所以從一開始就不僅僅是要改成動作系統,還決定要保留《FF VII》的要素。

野村:是啊,另外還有一件事也是事前就有規劃,那就是可以切換玩家使用角色的設計。採用動作系統的話,玩家在同一時間內可操縱的角色大多都只會剩下一個人,但是這樣做的話就會變得不像《FF VII》。所以我們一開始,也是針對是不是有必須加入能切換角色這種設計,而討論了非常多次。

這些要素都固定下來之後,才讓人感覺到看起來就像是《FF VII》的戰鬥系統。可以說原始版遊戲戰鬥時玩家像是在外頭旁觀,而《FF VII 重製版》則是可以讓人更加投入。

媒體:戰鬥中角色之間的互動,是讓人覺得很有趣的地方。角色台詞變化很多,就會讓人想要多試試各種不同行動呢。

野村:這部份的確也是評價很好的要素啦……

媒體:咦?為什麼要露出有些尷尬的表情呢?

野村:因為語音量龐大,所以收音工作真的是非常累人…… 台詞真的是太多了,讓我自己都覺得這樣下去絕對不行,製作團隊裡也有人說「太過頭」而砍掉不少台詞,但即使是這樣還是如此龐大。這部份如果受到玩家好評的話,「後續」就會陷入一樣的情況……

媒體:這部分就希望你們多多加油了(笑)。

野村:不是這樣吧!不要說什麼每週收音七次了,有時甚至是八次九次耶!同時用了兩、三間錄音室來收音,才勉強完成收音工作。

媒體:並不是因為東京電玩展上展示的版本是第一個頭目,所以才奮力加入大量台詞,而是整款遊戲大概都這個樣子嗎?

野村:是啊,整款遊戲都是那樣,而且角色還會持續增加啊,所有人一路上都講個沒完。
舊 03-06-20, 05:08 PM   #312
darkvolver
頹冗

利申﹕我從來不會玩RPG遊戲

但是,佢個動作成份+RPG受傷或配技系統+loading時間處理方法,個人覺得幾match,而且相信應該會有廠商學習。

舊 03-06-20, 05:27 PM   #313
jeffyen83
Insane Gamer

註冊日期: Apr 2010
引用:
作者: edman27 查看文章
舊時睇文字(未有中文個陣) 同二頭身方塊人都睇唔出係咁生鬼
印象以前方塊人都成日dup地向天開槍甘亂發脾氣X)
jeffyen83 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-06-20, 10:15 PM   #314
yuhon
Insane Gamer

註冊日期: Feb 2005
DEMO 幾好
當年企係Game 鋪睇人玩開波呢段覺得PS好神
yuhon 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-07-20, 01:50 AM   #315
ComeLOLoh

PSN  IDChun-li
當年FFVII個OP真係贏十條街!

不過,我覺得FF7係重創任天堂多d。
而SS其實2D係比較好,例如玩Street Fighter Zero/ Marvel Vs Capcom等等格鬥Game係SS出色好多。
PS版我直頭唔想玩。所以當年我係2D格鬥Game就玩SS,3D Game就玩PS1。

當年SS/PS各有各好。

舊 03-07-20, 01:51 AM   #316
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
其實本質真係好RPG Game
你睇番隔離隻P5S 果D就真係動作Main
呢隻其實目前黎講你淨係連打攻擊、睇Timing拉檔、有特別提示果時先走位避大招係完全打到
ATB咪落指示叫同伴出招,其實實質做緊既野係好似以前個玩法
只係等ATB果段時間變左你係度平A緊對手

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-07-20, 10:22 AM   #317
真!DC
Banned User
奉行我道

當年N64用盒帶冇位放片放配音注定要失敗了
高層只顧眼前利益冇長遠眼光而失敗既典範
由手機版發出
真!DC 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 03-07-20, 12:13 PM   #318
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

註冊日期: Sep 2003
引用:
作者: ComeLOLoh 查看文章

而SS其實2D係比較好,例如玩Street Fighter Zero/ Marvel Vs Capcom等等格鬥Game係SS出色好多。
PS版我直頭唔想玩。所以當年我係2D格鬥Game就玩SS,3D Game就玩PS1。

對我黎講
果時SS真係格GAME專用機黎
lunn 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-07-20, 05:24 PM   #319
qwe
Game Master

註冊日期: Oct 2008
PSN  IDTCShing
想問邊度仲有鐵盒訂?
信和地庫無晒
qwe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-07-20, 07:03 PM   #320
HM

註冊日期: May 2007
引用:
作者: 真!DC 查看文章
由手機版發出
係記得當年老任同索尼合作出新主機
玩玩下老任起索尼飛腳
搞到索尼自己出去整PS同拉SQUARE入黎
SQUARE本身果期又同老任唔愉快於是同索尼一拍即合
結果重創老任

引用:
作者: ComeLOLoh 查看文章

記得SS果期出左隻GRANDIA諗住挑戰FF7
結果後尾連GRANDIA都要移植落PS...
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-07-20, 10:14 PM   #321
零式
Ultimate Gamer
Banned

引用:
作者: HM 查看文章
係記得當年老任同索尼合作出新主機
玩玩下老任起索尼飛腳
搞到索尼自己出去整PS同拉SQUARE入黎
SQUARE本身果期又同老任唔愉快於是同索尼一拍即合
結果重創老任

記得SS果期出左隻GRANDIA諗住挑戰FF7
結果後尾連GRANDIA都要移植落PS...
呢D真係歷史轉捩點...

如果冇呢件事就唔會成就SONY遊戲機王國...

另外一個印象深就係SEGA當年如果食到BANDAI...

舊 03-07-20, 10:15 PM   #322
龍寶寶
天才兒童訓練營
明天會更好

註冊日期: Dec 2001
Wii U IDbobogaf
Nintendo Switch ID4565-6477-0890
3DS Friend Code2793 0561 7788
PSN  IDbobogaf
XBox Live Gamertagbobogaf
引用:
作者: qwe 查看文章
想問邊度仲有鐵盒訂?
信和地庫無晒
試吓黃金老鋪

舊 03-08-20, 02:57 AM   #323
ComeLOLoh

PSN  IDChun-li
引用:
作者: 真!DC 查看文章
由手機版發出

N記用盒帶既理由係Loading快,呢樣係事實。
而家NS上都有呢個影子。
但同社會上好多高層一樣,你有你堅持,但忽略左實質取向。
盒帶成本貴,碟平會大流行,佢又意識唔到。
唔聽離地咪失敗囉。

Dreamcast一樣,明明有DVD呢個格式剛出,佢唔用,又唔聽玩家意見,意識到DVD會流行但怕比人破解,堅持用GDROM,認為夠位,大不了用兩隻碟囉。點知比人發現有個Bug,可以破解晒。同任記告失去大好江山既結果一樣。

此篇文章於 03-08-20 03:37 AM 被 ComeLOLoh 編輯。
ComeLOLoh 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-08-20, 03:24 AM   #324
harakuma
Game Master

註冊日期: Mar 2007
引用:
作者: 零式 查看文章
呢D真係歷史轉捩點...

如果冇呢件事就唔會成就SONY遊戲機王國...

另外一個印象深就係SEGA當年如果食到BANDAI...
S食唔到B係因為蛋的出現

校花1號, 始的妻子之一
老師, 始的妻子之一
人妻, 始的妻子之一
校花2號, 始的妻子之一
你究竟有幾多個老婆呀??
harakuma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-08-20, 09:25 AM   #325
darkvolver
頹冗

OT

SEGA / DC的敗筆係好像阿富汗戰爭禁....一直有一樣野磨死蘇聯,這就是剛推出不久的莎木3,前身莎木2。

鈴木係唔係SEGA時代無間道?

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
「KINGSGLAIVE FINAL FANTASY XV」「BROTHERHOOD FINAL FANTASY XV」配信中 supermanlady 日本動漫畫討論版 21 03-24-24 02:10 AM
[PS4] 當日的期望,今日的誓言 **Final Fantasy VII リメイク 攻略區** darkvolver 攻略及心得交流區 18 04-18-20 09:13 PM
[PS2]FINAL FANTASY X 七曜武器/其他問題討論區 草薙さん 攻略及心得交流區 160 11-06-05 05:44 PM
[FC]Final Fantasy X 移植決定 !! neo2046 電視遊戲討論版 14 07-19-05 11:29 PM
[PS2]Final Fantasy XXL 發表!! neo2046 電視遊戲討論版 27 04-06-04 08:38 AM

現在的時間是 12:50 PM

手機版 | APP版