Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 10-25-06, 10:01 PM   #1
一小英口
God of Gamer

註冊日期: Mar 2005
Wii U IDwilkins930
PSN  IDwilkins930_hk
動 漫 效 應 Cosplay 萌 感 覺 燃 燒

http://appledaily.atnext.com/templat...art_id=6440537

引用:
「 電 車 男 」 、 「 御 宅 族 」 、 「 隱 蔽 青 年 」 , 負 面 形 象 廣 泛 流 傳 , 大 多 數 人 都 以 有 色 眼 鏡 看 這 班 人 , 社 會 學 者 、 心 理 學 家 紛 紛 為 這 班 人 加 上 標 籤 兼 且 分 析 研 究 。 香 港 有 不 少 Cosplay 愛 好 者 、 同 人 誌 支 持 者 、 動 漫 迷 和 儲 物 狂 , 這 個 族 群 當 中 , 有 十 多 歲 年 輕 男 女 、 大 專 學 生 、 也 有 三 十 多 歲 的 上 班 族 , 且 看 他 們 如 何 看 待 自 己 所 扮 演 的 這 個 角 色 ﹖
大家點睇, 我睇完第一段已經冇心機睇落去, 講到我(地)好似心理變態咁

此篇文章於 10-25-06 10:09 PM 被 一小英口 編輯。
一小英口 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-25-06, 10:05 PM   #2
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
link錯....改改.....另....最好quote出黎....唔係過多兩個鐘就睇唔到.......

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 10-25-06, 10:09 PM   #3
riceball
Ultimate Gamer

註冊日期: Apr 2004
先破後立呀朋友...
我認為篇文冇咩問題
riceball 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-25-06, 10:13 PM   #4
李某人
Game Master
初心者

註冊日期: Jun 2004
> 角 色 : 長 門 大 萌 神
我笑了...

人類因為別人幸福而自己也感到幸福這種事,只不過是望梅止渴而已。
李某人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-25-06, 10:16 PM   #5
Hayami
絢 爛 舞 踏
劫很大

註冊日期: Dec 2001
XBox Live Gamertagk0h4ku
save低左頁
處 男 Cos : 《 機 動 戰 士 》 特 種 計 劃 的 基 拉 大 王

//Blog
//Flickr
Hayami 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-25-06, 10:17 PM   #6
一小英口

另 :

處 男 Cos : 《 機 動 戰 士 》 特 種 計 劃 的 基 拉 大 王

舊 10-25-06, 10:18 PM   #7
火之焰
Insane Gamer
叫我"焰狼"會比較好

註冊日期: Oct 2005
唔覺提過或誤導
不過只是你有先入為主的感覺罷了

長 門 大 萌 神......XD
而且看到cpg的小傑XD

而且之前在無記的影響力太深
只要提到"動漫",你就已經變成變態了

此篇文章於 10-25-06 10:21 PM 被 火之焰 編輯。
火之焰 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-25-06, 10:19 PM   #8
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
好中肯喎篇文
好多一般人既誤解佢都無犯到
而且仲要指正唔少野

咩睇一篇新聞報導真係咁難咩?

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-25-06, 10:19 PM   #9
河野貴明
Game Master

註冊日期: Feb 2005
PSN  ID有無人拖捨部比我…:(
XBox Live Gamertag有無人拖捨部比我…:(
引用:

寫野果個掂,完全無錯

\\___(`・ω・´)//
河野貴明 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-25-06, 10:23 PM   #10
一小英口

「 電 車 男 」 、 「 御 宅 族 」 、 「 隱 蔽 青 年 」 , 負 面 形 象 廣 泛 流 傳 , 大 多 數 人 都 以 有 色 眼 鏡 看 這 班 人 , 社 會 學 者 、 心 理 學 家 紛 紛 為 這 班 人 加 上 標 籤 兼 且 分 析 研 究 。

就呢段已經好夠
人人都有興趣, 佢地咁講會唔會有d過火?
何況頭三個尊稱係三種唔同既野, 點都講唔埋啦

雖然我唔係佢邊個, 我亦都冇權話人(自己未出過報導
但係俾佢咁講法, 以訛傳訛, 個個都咁睇我(地)既時候又有咩感受呢?

此篇文章於 10-25-06 10:26 PM 被 一小英口 編輯。
舊 10-25-06, 10:25 PM   #11
クラウド
死相が見えるぞ

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: Hayami
save低左頁

係咪有心寫錯?

舊 10-25-06, 10:27 PM   #12
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: 紫亞
「 電 車 男 」 、 「 御 宅 族 」 、 「 隱 蔽 青 年 」 , 負 面 形 象 廣 泛 流 傳 , 大 多 數 人 都 以 有 色 眼 鏡 看 這 班 人 , 社 會 學 者 、 心 理 學 家 紛 紛 為 這 班 人 加 上 標 籤 兼 且 分 析 研 究 。

就呢段已經好夠
老實講句
香港九成幾人都是咁諗嫁啦
這是你改變不到的事實

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-25-06, 10:28 PM   #13
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:

就呢段已經好夠
咁我問你
呢三個名係咪有負面形象廣泛流傳?
係咪有好多人用有色眼鏡去睇呢班人?
係咪有好多學者去研究?
上面三個問題都好明顯答案都係Yes
佢只係講緊事實,好中肯,有咩問題?

你知唔知咩叫做斷章取義?

ペルソナ5

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
舊 10-25-06, 10:29 PM   #14
龍之子
Game Master

註冊日期: Sep 2006
對於生果日報的news無咩好感

>處 男 Cos : 《 機 動 戰 士 》 特 種 計 劃 的 基 拉 大 王
係唔係處男唔知
大王就好正XD

出位? 笑話 真係笑話
龍之子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-25-06, 10:29 PM   #15
一小英口

引用:
作者: mikemike
老實講句
香港九成幾人都是咁諗嫁啦
這是你改變不到的事實
改變唔到都唔係咩問題

但係再咁落去情況只會更惡劣

舊 10-25-06, 10:31 PM   #16
一小英口

引用:
作者: 鈴蘭
咁我問你
呢三個名係咪有負面形象廣泛流傳?
係咪有好多人用有色眼鏡去睇呢班人?
係咪有好多學者去研究?
上面三個問題都好明顯答案都係Yes
佢只係講緊事實,好中肯,有咩問題?

你知唔知咩叫做斷章取義?
我知

但係你認為睇完第一段之後仲有心機睇落去咩 我完全對段新聞提唔起興趣囉

如果你話用D正面少少既詞語, 當成一門興趣既新聞黎報導既話唔會令人咁反感囉..

舊 10-25-06, 10:38 PM   #17
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

我唔覺得呢度既用語有幾唔正面囉
我睇完呢段野完全無感覺喎
不如話佢呢度令我更想睇佢下面點improve佢既論點

ペルソナ5

隨時更新
舊 10-25-06, 10:40 PM   #18
河野貴明
Game Master

註冊日期: Feb 2005
PSN  ID有無人拖捨部比我…:(
XBox Live Gamertag有無人拖捨部比我…:(
引用:
如果你話用D正面少少既詞語, 當成一門興趣既新聞黎報導既話唔會令人咁反感囉..
再正面D少少就會變「美化」架喇~

\\___(`・ω・´)//
河野貴明 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-25-06, 10:42 PM   #19
narukaze
Junior Member

註冊日期: Apr 2006
正經一下:
首先讓我來澄清一下長門名字一事:
我們從來沒在記者的筆記上寫過任何有關大萌神的字眼,亦不覺記者的筆記上寫錯。
我們這些sos死忠,不可能連角色名都打錯吧。
不然之前在網站寫的角色名也不會是正確的﹖
相信是有關方面做research時搞錯了。
可能他們對該動漫/小說的了解未必深入,出錯亦屬正常吧,大家就不要太介意好嗎﹖
希望大家多多包涵。
-----------------------------------------
我從來冇講過有希做大萌神...因為我覺得我配唔上大萌神一詞
我只是在cos有希罷了
我真的十分佩服影師的技術,完全不覺得那是自己XD
讓大家見笑了m_-_m

此篇文章於 10-25-06 10:46 PM 被 narukaze 編輯。
narukaze 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-25-06, 10:43 PM   #20
一小英口

引用:
作者: 河野貴明
再正面D少少就會變「美化」架喇~
莫非...在香港真的要淪落到如此下場....

舊 10-25-06, 10:43 PM   #21
大山椒魚
......

註冊日期: Sep 2002
引用:
另 :

寫果個有d料到

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛
大山椒魚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-25-06, 10:45 PM   #22
Matthew.Y
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2004
其實呢...
篇野都暗中改左/誤解左唔少野..
COS同同人果到都有.....||

此篇文章於 10-25-06 10:58 PM 被 Matthew.Y 編輯。
Matthew.Y 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-25-06, 10:51 PM   #23
kyu
我要搞掂丁力個衰人

註冊日期: Oct 2003
報導只覺一般,
但看到那裡寫長門大萌神基拉大王,看完之後給其他人很怪的感覺。而且,只覺得記者搜集有關動漫資料不足。

此篇文章於 10-25-06 10:59 PM 被 kyu 編輯。
kyu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-25-06, 10:57 PM   #24
riceball
Ultimate Gamer

註冊日期: Apr 2004
引用:
作者: 鈴蘭
我唔覺得呢度既用語有幾唔正面囉
我睇完呢段野完全無感覺喎
不如話佢呢度令我更想睇佢下面點improve佢既論點
我同意b
文章就係要這樣做才可以吸引讀者注意的..

事實上好多香港人早已將隱青、御宅族、電車男掛鉤
這篇文至少能改變一下一些人錯誤的想法啊
riceball 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-25-06, 10:58 PM   #25
~昊~
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2003
引用:
莫非...在香港真的要淪落到如此下場....
淪落甚麼?
就連御宅族的發源地日本,
一般人對御宅族都載住有色眼鏡…
直至近年,「電車男」大熱後,
情況先有所改善…

係香港,呢篇已經算係中肯o既報導,
我覺得無問題囉…

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
新人問cosplay a-fung Cosplay同人MIX討論區 7 11-15-06 07:01 PM
CosPlay潮扮大激鬥 tenchi Cosplay同人MIX討論區 0 08-15-06 04:24 AM
有關一則Cosplay的新聞 SPIKE Cosplay同人MIX討論區 3 08-02-06 07:50 PM
超級Cosplay大戰U Cosplay? 張飛後代 Cosplay同人MIX討論區 6 01-04-04 11:09 PM
22/12 (星期一)沙田snoopy公園cosplay Mr.Big 照相館 0 12-13-03 03:33 AM

現在的時間是 10:10 PM

手機版 | APP版