Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 01-17-14, 04:36 PM   #1
淡水
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2005
350億円の営業赤字に…ゲーム機不振

任天堂は17日、2014年3月期連結決算の業績予想について、本業のもうけを示す営業利益が350億円の赤字になると発表した。

従来の予想は1000億円の黒字だったが、ゲーム機の不振が響いて赤字に転落する。営業赤字は3期連続となる。

据え置き型ゲーム機「Wii U(ウィー・ユー)」の今年度の販売予想は、従来の900万台から280万台に大幅に下方修正した。携帯型ゲーム機「ニンテンドー3DS」の販売予想も、1800万台から1350万台に引き下げた。

(2014年1月17日16時50分 読売新聞)
淡水 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-17-14, 04:38 PM   #2
武藤遊戲
The One

註冊日期: Nov 2004
Wii U ID(ω・∩(ω・∩(ω
PSN  IDペロペロ(^ω^)
XBox Live Gamertag>_>
任天堂・岩田社長、辞任を否定

任天堂の岩田聡社長は17日の記者会見で、自身の進退について「(業績悪化の)責任を感じており、株主の皆様に申し訳なく思っている。
今後、早期にビジネスの勢いを回復させるのが何よりの責務」と話し、引責辞任せず続投する意向を示した。

http://www.nikkei.com/article/DGXNAS...10C14A1000000/

你想貼這個

舊 01-17-14, 05:01 PM   #3
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

註冊日期: Jul 2006
Wii U IDbb.729
Nintendo Switch IDSW-3362-5797-5988
3DS Friend Code3909 7471 5185
PSN  IDhideki_asaki
XBox Live Gamertaglapplay
一路赤字 , 一路賺大錢 , 幾有趣

舊 01-17-14, 05:25 PM   #4
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
任天堂市值已蒸發約80%。

龜聰:但我絕對不會落台喲0.<

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-17-14, 06:09 PM   #5
lodoss
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2012
流動資產有一萬億, 350億赤字小意思
lodoss 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-17-14, 06:18 PM   #6
噹噹dondon
Game Master

註冊日期: Oct 2006
ゲーム業界はハードが受け入れられれば、収益性が高いソフトも急速に売れる。『Wii U』の普及を進め、収益を出せる形にもっていきたい。具体的には1月30日に短期の施策を発表する

等1月30號
噹噹dondon 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-17-14, 06:55 PM   #7
tung999
Game Master

註冊日期: Nov 2008
Wii U IDknuckles0102
3DS Friend Code1891 1127 3592
PSN  IDtung0001jp
XBox Live Gamertagtung0001
市值已蒸發約80% 股價卻多了5成 任天堂在玩數字遊戲嗎W

tung999 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-17-14, 07:20 PM   #8
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
3ds+pkm+mh都搞到赤字咩料

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-17-14, 07:28 PM   #9
Viper II
God of Gamer
↘みもりんっ

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDViper-ll
XBox Live GamertagViper II DNA

Notice of Full-Year Financial Forecast and Dividend Forecast Modifications
http://www.nintendo.co.jp/ir/pdf/2014/140117e.pdf

YM: 「教徒論」與「蝗蟲論」一樣,是一種「污名化」手段
Viper II 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-17-14, 07:41 PM   #10
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
唔奇,wii u都無野玩…

又係唔同ps4同期…或者講又係落後一級的…

舊 01-17-14, 07:56 PM   #11
遊戲怪
Ultimate Gamer
高達DX

註冊日期: Jul 2005
PSN  IDhkboy2007
手提機熱賣又或者主機熱賣都唔會改變 開發費貴 其它濕星野都唔知有無拖累到公司市場運作

在打機既過程中迷走...
在電影中尋找故事...
在小說世界中尋找那個什麼~深度既內涵...
遊戲怪 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-17-14, 08:06 PM   #12
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: 大情大性武大帝 查看文章
唔奇,wii u都無野玩

又係唔同ps4同期…或者講又係落後一級的…
WIIU依家真係唔多掂,自家嘢又一堆未出到
今獲真係後悔太早買機

360當年已經冇GAME啱玩而放咗,ONE更加唔會入(主因係大部份GAME都有跨平台,一台P4就夠了)

睇嚟下一代老任主機就算再用MH都引唔到我即時出機了
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-17-14, 08:14 PM   #13
grxgr
Crazy Gamer
畫畫的好學流浪漢真竜

註冊日期: Dec 2004
好想知佢年報入邊咩支出搞到赤字
主機賣唔好都無理由搞成咁挂
3DS明明好賣得,仲大賺,PKMON賺死佢啦應該
其他產品又不見得蝕得多,係賺少左姐,反而可能因為日元貶值,早前持有過多日元造成外匯赤字都唔奇

1月30日既知期策略,估計一定係主機減價促消,但有無用又係未知,畢竟實在沒有軟件支持,出左咁耐真係搵唔到一款鎮山既WIIU遊戲吸引到人買
無論日本國內,外國,都不斷聽到放棄WIIU開發既聲音
沒有實力的細廠轉行去哂搞手機GAME
大廠又唔會投資落WIIU度,兩頭唔到岸,當年既突擊已經失去功效,WII賺大錢後都唔識得係硬件上爭一把刀
資金當時遠強過SONY跟M$,但就要整一部低級硬件,有D甚至差過PS3,叫人點敢幫襯...

此篇文章於 01-17-14 08:19 PM 被 grxgr 編輯。
grxgr 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-17-14, 08:19 PM   #14
tung999
Game Master

註冊日期: Nov 2008
Wii U IDknuckles0102
3DS Friend Code1891 1127 3592
PSN  IDtung0001jp
XBox Live Gamertagtung0001
引用:
作者: grxgr 查看文章
好想知佢年報入邊咩支出搞到赤字
主機賣唔好都無理由搞成咁挂
3DS明明好賣得,仲大賺,PKMON賺死佢啦應該
其他產品又不見得蝕得多,係賺少左姐,反而可能因為日元貶值,早前持有過多日元造成外匯赤字都唔奇
拿左去投資 買野 開發野 D錢未番來咪赤LO
當你一間公司某方面賺唔到既時候就要搞下其他野拉下數架啦
不過短時間未回到本咁解

tung999 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-17-14, 08:22 PM   #15
grxgr
Crazy Gamer
畫畫的好學流浪漢真竜

引用:
作者: tung999 查看文章
拿左去投資 買野 開發野 D錢未番來咪赤LO
當你一間公司某方面賺唔到既時候就要搞下其他野拉下數架啦
不過短時間未回到本咁解
咁又係既,不過上年個行情搞到咁未來好難展望好,佢有咩GAME係有高開發費用又可能高回報...難講
算了我地唔係做生意,靜觀其變
如果佢真係出返隻零新作,買佢部機支持一次又有咩所謂cwm26:
不過就算有機我估都係兩三隻GAME就封得塵,唔係粉絲向都唔會入手...

舊 01-17-14, 08:30 PM   #16
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

註冊日期: Jul 2006
Wii U IDbb.729
Nintendo Switch IDSW-3362-5797-5988
3DS Friend Code3909 7471 5185
PSN  IDhideki_asaki
XBox Live Gamertaglapplay
一間上市公司
四個字" 應收,未收 "

呢d 數字遊戲真係唔洗點理
WiiU 我講左成年都未入手
雖然最終都一定會入手 , 但我都好想有生之年見到老任手提機/家用機慣低後先醒果個樣

利申:我每個月都有比錢老任洗的

舊 01-17-14, 08:33 PM   #17
grxgr
Crazy Gamer
畫畫的好學流浪漢真竜

引用:
作者: 山內 一典 查看文章
一間上市公司
四個字" 應收,未收 "

呢d 數字遊戲真係唔洗點理
WiiU 我講左成年都未入手
雖然最終都一定會入手 , 但我都好想有生之年見到老任手提機/家用機慣低後先醒果個樣

利申:我每個月都有比錢老任洗的
WIIU我估我有生之年都一定會入,由佢出機我同朋友講話佢出零一定會入,但遲遲都無消息亦無...
不過我堅信佢點都會出,不過唔知邊一年既事了

舊 01-17-14, 08:46 PM   #18
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
WiiU會入,新Zelda 出先入

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-17-14, 10:31 PM   #19
噹噹dondon
Game Master

註冊日期: Oct 2006
只能夠盼望今年E3 仲係咁就真係掛得

我估計上年老任重整緊人手 無多餘人手 畢竟上年年頭都話自己資源錯配

人事變動遊戲就會難產....根據社長訊ZELDA眾神3原力內容

企劃初期開發整果陣兩位主要製作人被負責WIIU遊戲項目既團隊捉左去

搞到青沼親自接手寫程式等製作人番黎

某程度上都睇到佢地上年發生咩事

此篇文章於 01-17-14 10:35 PM 被 噹噹dondon 編輯。
噹噹dondon 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-17-14, 10:39 PM   #20
武藤遊戲
The One

註冊日期: Nov 2004
Wii U ID(ω・∩(ω・∩(ω
PSN  IDペロペロ(^ω^)
XBox Live Gamertag>_>
引用:
作者: sugihara 查看文章
3ds+pkm+mh都搞到赤字咩料
錢用去食大餐洗大咗每部限定主機
2DS都是錢來

舊 01-17-14, 11:48 PM   #21
Navism
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2008
3DS Friend Code0860 3619 1923
由當年來DS, Wii 過份保守同過份成功,
到 3DS, Wii U 過份自信既結果.

不過如果無3DS, Wii U 過份自信, 部機一定弱過宜家. 重慘!!
因為3DS機能叫ok, Wii U叫差dd....

唯一大錯係認為第三廠唔重要!!
自已team support 唔到兩部機!
Navism 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-18-14, 12:28 AM   #22
knight-philip
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
作者: 野良猫 查看文章
WIIU依家真係唔多掂,自家嘢又一堆未出到
今獲真係後悔太早買機

360當年已經冇GAME啱玩而放咗,ONE更加唔會入(主因係大部份GAME都有跨平台,一台P4就夠了)

睇嚟下一代老任主機就算再用MH都引唔到我即時出機了
WIIU明明就有最強的獨家WIISOUND(JOYSOUND)
日版原版PS3又難找又比較貴,歌又不夠WIIU版齊
WIIU根本就是家用日K設備最強機(連V家歌都有一大堆

舊 01-18-14, 09:29 AM   #23
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: knight-philip 查看文章
WIIU明明就有最強的獨家WIISOUND(JOYSOUND)
日版原版PS3又難找又比較貴,歌又不夠WIIU版齊
WIIU根本就是家用日K設備最強機(連V家歌都有一大堆
下一句就是還有全高清黑白旗吧

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-18-14, 10:37 AM   #24
teealpha

註冊日期: Dec 2011
3DS Friend Code0989 1805 2498
PSN  IDteealpha852
講真佢上年業績都麻麻,佢自己都有講,只不過係因為匯率關係所以最後計落都係有賺之嘛
不過350億對任記黎講真係濕碎,起碼都未駛要搞到賣物業黎填數先
teealpha 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-18-14, 11:04 AM   #25
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235
佢要賣樓填氹至算

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 08:13 AM

手機版 | APP版