Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 03-22-20, 12:42 AM   #126
雪人
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2002
其實SSD除左load快左,對畫面效能有咩提升?
雪人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-22-20, 12:17 PM   #127
C.K.F.
Ultimate Gamer

註冊日期: Dec 2001
鑑於全球武肺疫情, 我覺得罪大押後到明年先好出PS5, 同埋趁呢段時間再執執部機的性能, 否則真係被人笑。

"Sony's engineers suck at GPU design, as the GS proves. The Dreamcast with a older GPU design destroys the GS in the PS2 when it comes to features. The GS is a very simple rendering part. Sony bragged so much about how many pixels they can push, but never talked about the quality of the pixels being pushed." - Edge
C.K.F. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-22-20, 12:29 PM   #128
darkvolver
God of Gamer
頹冗

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDhwong909
引用:
作者: Terry仔 查看文章
我好多年前已經有相同諗法
但係,原來廠家(programmer)並唔係咁諗

佢哋會覺得,如果spec 唔夠勁而又要有高質遊戲
廠家就要落多啲資源(人手)去fine tune 隻game,變相用多咗錢
IT 人一向都覺得,理應係硬件去配合人
而唔係人去”將就“硬件

20 30年前,硬碟/記憶體容量細
當時對programmer 寫嘅coding 長度好有要求,唔可以過長
出到黎軟件容量唔大,code 寫得精簡run起上嚟都快d
望下硬碟空量增長速度vs軟件size增長
軟件size 增長根本就遠超記憶體容量增長速度
你可以大概估到,依家d coding 寫到有咁長得咁長
無他嘅,programmer 就係覺得依家CPU速度咁快
寫多兩行code, 都只係0.001s嘅分別,根本feel 唔到分別

IOS 已經話咗俾好多人知,對APP 有嚴格要求下
即使硬件唔係最top, 但係APP 表現出嘅效果一d都唔失禮
引用:
作者: ayane123 查看文章
無錯
套用返整game,平台機能越強做優化時間就越小
因為咩都比機能消化左
反而有利中小廠做小啲優化未比小啲人工

以前成日話機能高左增加開發成本,其中一個原因係以前啲機係獨特架構
要學熟佢個套野都要二三年,而家X86去寫咁都唔識就唔好做呢行
引用:
但係我自己都係希望廠家針對主機性能去開發
依家所謂嘅”針對“, 只係就返主機spec 將隻game 一d特效減少,就可以keep 到stable FPS

如果個個都恃住CPU 行得快,對programme coding 無要求
出到黎就隻隻都好似 真三8咁,食資源又無表現
CPU 有32core 64threat, 32GB ram 都一樣死
引用:
作者: jeffyen83 查看文章
冇辦法,依家照搬電腦架構會方便三廠
依家攪特化主機,可能三廠會詐型或hea出算數
以上兄台,其實簡單d請.....
game engine係好食錢...如果下下做development會死得,你睇下fox engine....係有好好的效果,但係有人終需要負責任離場。

另一方面,大家可以睇下FF7 remake用左好多時間在unreal engine做development,但係出來效果,4月頭大家未玩,都感覺不失禮便知道。

舊 03-22-20, 06:15 PM   #129
12號四分衛
Game Master

註冊日期: Jan 2006
XBox Live Gamertagqbgabe12
引用:
作者: 雪人 查看文章
其實SSD除左load快左,對畫面效能有咩提升?
畫面 - 無
玩家體驗 - 有
版圖設計 - 可能會影響
12號四分衛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-22-20, 06:42 PM   #130
sgouki
gakky奸爸dee

註冊日期: Jul 2002
引用:
作者: darkvolver 查看文章
以上兄台,其實簡單d請.....
game engine係好食錢...如果下下做development會死得,你睇下fox engine....係有好好的效果,但係有人終需要負責任離場。

另一方面,大家可以睇下FF7 remake用左好多時間在unreal engine做development,但係出來效果,4月頭大家未玩,都感覺不失禮便知道。
日廠以前就係有呢種執著係要攪自家engine 浪費吾少開發時間, SE返而係用左UE4 後似慳左時間, 優化又做得好, FF7 RE己經係PS4.5級畫面, PS5 值上4K + 60FPS就夠做...

又好似RE3 RE DEMO, ONE X 行高過PRO 約200P 但底過RPO 10FPS 以上, 所以吾介意PS5 行底少少解像黎換FPS, 何況而家RT技術根本未成熟, 與其浪費金錢硬谷出黎效果又麻麻, 倒不如2-3年後硬軟件都成熟先出部RPO仲好, 反正佢出一部買一部, 抵過換手機多多聲..

舊 03-23-20, 12:55 AM   #131
MTse
Crazy Gamer

PSN  IDMTSe
引用:
作者: 12號四分衛 查看文章
畫面 - 無
玩家體驗 - 有
版圖設計 - 可能會影響
Ssd對畫面無影嚮???
你知道資料傳輸速度係streaming engine(即係你地成日話嘅open world game)條命嚟㗎 !?
MTse 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-23-20, 01:15 AM   #132
Rance
The One
ガハハ

PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
要用佢D專用SSD咁咪好似PSV咁要換就要買佢D貴幾倍嘅貨

舊 03-23-20, 03:03 AM   #133
X&Y
Game Master

註冊日期: Jul 2005
Nintendo Switch ID5965-4236-9786
PSN  IDakitoxy
XBox Live GamertagXanYZ
引用:
作者: Rance 查看文章
要用佢D專用SSD咁咪好似PSV咁要換就要買佢D貴幾倍嘅貨
PS5 有m.2 NVMe slot for 擴充用 (兩邊usb 都係只限裝上世代既games)
雖然有可能會用速度測試或其他型式去決定要有一定既i/o速度先可以用黎裝ps5 games
現時去到佢internal 個隻講既uncompressed 5.5gbps 既m.2 都唔知有幾多隻

xbxs 就真係要買佢seagate 專用插口個隻
X&Y 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 03-23-20, 07:35 AM   #134
Terry仔

註冊日期: Feb 2003
其實上一代,SSD對畫面係有影響
不過好難留意到
Terry仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-23-20, 10:33 AM   #135
12號四分衛
Game Master

註冊日期: Jan 2006
XBox Live Gamertagqbgabe12
引用:
作者: MTse 查看文章
Ssd對畫面無影嚮???
你知道資料傳輸速度係streaming engine(即係你地成日話嘅open world game)條命嚟㗎 !?
係你岩
的確load 唔切佢會用低解的texture/唔ren太遠
由手機版發出
12號四分衛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-26-20, 10:42 AM   #136
MTse
Crazy Gamer

PSN  IDMTSe
引用:
作者: Marco 查看文章
所以好奇怪,連PS3時代的 Archive 都係咗
算啦,有d野都係我一廂情願架啫
其實人哋幾時有講過PS5淨係對應PS4game?
人哋只不過係講俾你聽佢哋個PS4support係由
AMD硬件直接Backward support。佢仲冇提過Sony會唔會有emulation行ps1-3嘅game。

整堆SPU入PS5內浄係為咗音響?我唔信囉
舊 03-26-20, 02:56 PM   #137
Terry Sham
Crazy Gamer
Lazy Gamer

註冊日期: Nov 2003
Wii U IDshumfukuen
Nintendo Switch ID413115694034
3DS Friend Code0920 2570 3686
PSN  IDshumfukuen
PS5玩唔玩到FFVII Remake?如果得我唔想而家再花錢買PS4 Pro。

舊 03-26-20, 03:47 PM   #138
豪傑公子

註冊日期: Jan 2005
引用:
作者: Terry Sham 查看文章
PS5玩唔玩到FFVII Remake?如果得我唔想而家再花錢買PS4 Pro。
我覺得玩到, 不過你諗住用PS5玩不如等PS5版?

舊 03-27-20, 10:31 PM   #139
Terry Sham
Crazy Gamer
Lazy Gamer

註冊日期: Nov 2003
Wii U IDshumfukuen
Nintendo Switch ID413115694034
3DS Friend Code0920 2570 3686
PSN  IDshumfukuen
引用:
作者: 豪傑公子 查看文章
我覺得玩到, 不過你諗住用PS5玩不如等PS5版?
咁正!唔知會出PS5版。

舊 03-28-20, 01:00 AM   #140
Rance
The One
ガハハ

PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
之後嗰PART有排都未出到,到時PS5都出左一段時間啦,你覺得佢會凈係出PS4版?
情況就好似PS3 PS4交接嗰期

舊 03-28-20, 02:16 AM   #141
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
引用:
作者: Terry Sham 查看文章
咁正!唔知會出PS5版。
以而家各廠個款,佢恨不得之後每出一部主機都出一隻...

舊 03-28-20, 04:25 AM   #142
DevilElvis
The One
還我香港!!

3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
最想佢emu PS2 Dgame

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-28-20, 01:20 PM   #143
HI_Ricky
深山人士

註冊日期: Sep 2009
PSN  ID封左塵....
XBox Live Gamertag封左塵....
引用:
其實人哋幾時有講過PS5淨係對應PS4game?
人哋只不過係講俾你聽佢哋個PS4support係由
AMD硬件直接Backward support。佢仲冇提過Sony會唔會有emulation行ps1-3嘅game。

整堆SPU入PS5內浄係為咗音響?我唔信囉
PS4 CU=/=PS5 CU , 所以唔係直接Backward support, 要PATCH
emulation行ps1-3嘅game ....... , 佢地話目標Backward 4千隻以上, 所以應該沒..
因為獨立Core 做 ,所以叫番SPU, 而係過往PS1,2,3 SPU都只係sound, PS3 SPU 仲用黎SACD decode , 之所以4 比人插MP3 ,CD都 play唔到....就係當時乜都唔理就出部機 .... 5又聽番developer意見(大部分來自小島...)

http:/www.machouse.hk
https://www.facebook.com/machouse2004/
另回收/維修各類特殊,開發,除錯 用途主機,可以PM 我
寵物用品 零售 http://www.applecare.com.hk

此篇文章於 03-28-20 05:44 PM 被 HI_Ricky 編輯。
HI_Ricky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-28-20, 07:30 PM   #144
DevilElvis
The One
還我香港!!

3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
其實E家大陸都開緊工量產,spec應該都改唔到

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-29-20, 12:27 PM   #145
Shadow 神
混沌與光明的創造者

註冊日期: Nov 2006
PSN  IDShadowNel
引用:
作者: Sar8 查看文章
以而家各廠個款,佢恨不得之後每出一部主機都出一隻...
同埋好大機會到 PS5時會出部同捆特別版主機

PSN: ShadowNel
wii friend code: 3580 5742 2557 1699
Shadow 神 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-29-20, 10:36 PM   #146
MTse
Crazy Gamer

PSN  IDMTSe
引用:
作者: HI_Ricky 查看文章
PS4 CU=/=PS5 CU , 所以唔係直接Backward support, 要PATCH
emulation行ps1-3嘅game ....... , 佢地話目標Backward 4千隻以上, 所以應該沒..
因為獨立Core 做 ,所以叫番SPU, 而係過往PS1,2,3 SPU都只係sound, PS3 SPU 仲用黎SACD decode , 之所以4 比人插MP3 ,CD都 play唔到....就係當時乜都唔理就出部機 .... 5又聽番developer意見(大部分來自小島...)
1)就係CU唔同先至要做backward,一樣嘅就唔使做啦
2)基本上大部份game用AMD個backward都唔使patch的。人哋試過百幾隻game大部份都係直接行到㗎
3) SPU唔係生Sound processor Unit 而係Cell 內果D Synergistic Processing Unit,Sony叫amd 特登加的。而PS3 Emulation 最難搞嘅就係cell內果八粒SPU
舊 03-30-20, 03:47 AM   #147
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

註冊日期: Sep 2002
Wii U ID↓招任意滿技297
3DS Friend Code195 689 341
PSN  IDctmk2
XBox Live Gamertagctmk2
引用:
作者: sgouki 查看文章
日廠以前就係有呢種執著係要攪自家engine 浪費吾少開發時間, SE返而係用左UE4 後似慳左時間, 優化又做得好, FF7 RE己經係PS4.5級畫面, PS5 值上4K + 60FPS就夠做...

又好似RE3 RE DEMO, ONE X 行高過PRO 約200P 但底過RPO 10FPS 以上, 所以吾介意PS5 行底少少解像黎換FPS, 何況而家RT技術根本未成熟, 與其浪費金錢硬谷出黎效果又麻麻, 倒不如2-3年後硬軟件都成熟先出部RPO仲好, 反正佢出一部買一部, 抵過換手機多多聲..
自家engine要有成本效益, 係你有好多作品都用呢套engine去整, 多產, 咁就有用. 開發咁耐得幾隻game用, 之後又差唔多換代, 不如乖乖地用人地整好既, 花多D時間去諗下隻GAME點設計好過啦

引用:
我好多年前已經有相同諗法
但係,原來廠家(programmer)並唔係咁諗

佢哋會覺得,如果spec 唔夠勁而又要有高質遊戲
廠家就要落多啲資源(人手)去fine tune 隻game,變相用多咗錢
IT 人一向都覺得,理應係硬件去配合人
而唔係人去”將就“硬件

20 30年前,硬碟/記憶體容量細
當時對programmer 寫嘅coding 長度好有要求,唔可以過長
出到黎軟件容量唔大,code 寫得精簡run起上嚟都快d
望下硬碟空量增長速度vs軟件size增長
軟件size 增長根本就遠超記憶體容量增長速度
你可以大概估到,依家d coding 寫到有咁長得咁長
無他嘅,programmer 就係覺得依家CPU速度咁快
寫多兩行code, 都只係0.001s嘅分別,根本feel 唔到分別

IOS 已經話咗俾好多人知,對APP 有嚴格要求下
即使硬件唔係最top, 但係APP 表現出嘅效果一d都唔失禮
console個spec係固定左, 所以以前寫console game對呢D都有要求, 唔止coding, 素材大小都要控制. PC game個要求當年就比較寬鬆.

iOS個例子, 其實有部份都要歸功因為個spec相對比andriod固定.
Mac同Windows都係咁.

此篇文章於 03-30-20 03:57 AM 被 小昭Teddy 編輯。
小昭Teddy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-20, 12:16 PM   #148
holsety
http://www

註冊日期: Oct 2003
幾時有得訂ps5

舊 03-30-20, 01:10 PM   #149
C.K.F.

引用:
作者: holsety 查看文章
幾時有得訂ps5
識買一定等pro

"Sony's engineers suck at GPU design, as the GS proves. The Dreamcast with a older GPU design destroys the GS in the PS2 when it comes to features. The GS is a very simple rendering part. Sony bragged so much about how many pixels they can push, but never talked about the quality of the pixels being pushed." - Edge
C.K.F. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-20, 01:15 PM   #150
HI_Ricky
深山人士

註冊日期: Sep 2009
PSN  ID封左塵....
XBox Live Gamertag封左塵....
引用:
1)就係CU唔同先至要做backward,一樣嘅就唔使做啦
2)基本上大部份game用AMD個backward都唔使patch的。人哋試過百幾隻game大部份都係直接行到㗎
3) SPU唔係生Sound processor Unit 而係Cell 內果D Synergistic Processing Unit,Sony叫amd 特登加的。而PS3 Emulation 最難搞嘅就係cell內果八粒SPU

1),2) 正如PS4 NEO/ps4 mode 本身要game SFO 去select 先會行唔同system call, 呢D 唔係1時三刻可以寫好
3) PS3 SPU/SPE 去PPU/PPE 係 Synergistic Processing, 但都講到明用core 做sound 不用cashe 所以叫SPU.就好似PS3 SACD 只用1個core 做sound stream

而且叫SPU 又唔係沒前科.
又或者你arm 㗎, 我機都未有,識條鐵咩....

http:/www.machouse.hk
https://www.facebook.com/machouse2004/
另回收/維修各類特殊,開發,除錯 用途主機,可以PM 我
寵物用品 零售 http://www.applecare.com.hk

此篇文章於 03-30-20 01:27 PM 被 HI_Ricky 編輯。
HI_Ricky 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
亞洲首個PLAYSTATION®3遊戲製作課程─「數碼創意大本營」 Designer 電視遊戲討論版 7 04-30-08 06:57 PM
Playstation 1 問題 Gizmo 電視遊戲討論版 5 04-29-04 03:35 PM

現在的時間是 05:16 PM

手機版 | APP版