Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 17  ... 最後
收藏品討論版>人造人間寫真日記
mikemike 01:23 PM 08-07-06
作者: KTN:
反光板..我會用幾塊去填補光盒左右上方的空隙

對焦用死中間個點..對好焦再就位

M MODE好像也可+/-EV(印象中)<<<不可以

不過偏暗我覺徥係因為無加反光板多

兩盒加反光板應該都會已經幾充足
但如果想影到光源是從一方來的效果
用一個箱就ok嗎
KTN 04:48 PM 08-07-06
個時影隻初號機就係用一個/\
>>HERE<<
KKH 10:03 PM 08-07-06
作者: Hayami:
...

大劍萌?
...

Heart attack!
KKH 10:51 PM 08-07-06
作者: mikemike:
但如果想影到光源是從一方來的效果
用一個箱就ok嗎
基本上是的.
不過留意另一邊即使肉眼看起來不算暗, 拍出來一樣可能黑漆漆 (相機不及人眼!)
除非這是你希望的效果, 否則另一邊加反光板 fill 一下比較自然, 補多少就隨喜好啦.
KKH 11:20 PM 08-07-06
昨天重拍的... 之前的太 dull 了. /\

riceking 09:59 PM 08-11-06
在家無聊.....唔用燈箱, 一塊反光板頹影兩張...

HMX-17c シルファ

愛沢ともみ

Rice
Hayami 12:06 PM 08-13-06
DSCF2802
メロンパンは命の源だよ(キャラ違うw

DSCF2812
『太るぞ!朝から夜までメロンパンばっかり食べて』
うるさい!うるさい!うるさい!

DSCF2833

DSCF2820
玩寫字

DSCF2859
寫得好難睇

DSCF2849
應用
KKH 01:18 PM 08-13-06
呵呵~ 有人玩寫字了~~

Archer 構思 good!
JoeII 01:15 PM 08-14-06

IXUS系,務必要有充足光源
riceking 01:48 PM 08-14-06

在公司吃飯時間無聊頹影...

Rice
riceking 03:50 PM 08-19-06
好耐冇玩燈箱了....玩左四個鐘....先來坂上智代

Negative Mode

Rice
riceking 03:53 PM 08-19-06
楓 - 煙花

Rice
riceking 03:55 PM 08-19-06
Feena 公主 - 玩玩下俾人踢場 =.=

Rice
Rosicky 04:04 PM 08-19-06
how to do the 寫字effect @@?
KKH 04:37 PM 08-19-06
作者: 松本秀人:
how to do the 寫字effect @@?
長時間曝光 + 電筒
KKH 04:45 PM 08-19-06
米爺, 你一連玩左四個鐘?.......

角度捕捉得好!
riceking 05:38 PM 08-19-06
作者: KKH:
米爺, 你一連玩左四個鐘?.......

角度捕捉得好!
是啊, 自從出事後都冇乜心機玩
今朝一早俾一個長途電話吵醒之後, 就起身起壇作法....

玩四個鐘...一來太耐冇玩, 要時間重拾觸覺. 一開始影智代的時候就頻頻出錯

二來玩順少少之後欲罷不能, 開下一盒又一盒...直至被老媽踢場

Rice
KKH 07:32 PM 08-19-06
大劍 is back!

No PMLB! \/

黐底黐得夠唔夠實呢...
Hayami 09:08 PM 08-19-06
>楓 - 煙花
唔玩八星鏡+電筒+multiple explosure?

ps> 仲有「長門用mouse」 咁就有紅色煙花
riceking 09:29 PM 08-19-06
作者: Hayami:
>楓 - 煙花
唔玩八星鏡+電筒+multiple explosure?

ps> 仲有「長門用mouse」 咁就有紅色煙花
有諗過碗筒, 可惜家中用開的掛掉了, LED的又不中用....
遲下去買支新的...

長門用Mouse我有, 但未諗過, 下次試下...

Rice
riceking 11:55 PM 08-21-06
不是我的東西
在沒有燈箱, 只利用現場光之下拍的....重要唔記得Set返ISO100....

不要打算上天台告發我Post不雅照片, 我可事先取了免升天金牌的 haha
原本拍下了一Set, 但種種因素只能Post兩張

Rice
ビスケット 11:59 PM 08-21-06
我咩都唔知~

哪裡有不雅?
a
riceking 12:07 AM 08-22-06
有時知少一點, 命也會長久一點.... (遠目)

全程ISO400而不自知, 我真的有夠頹....

Rice
Strider 12:16 AM 08-22-06
而家出d公仔原來神情咁仔細!
仲好誘人!
係咪好貴o架??
(當然有賴攝影師既技巧)
KTN 09:46 AM 08-22-06
重口味也知不會是米爺的喜好啦~/\

ISO400...
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 17  ... 最後

返回主題版面