Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 12-18-19, 03:10 PM   #1001
wing
God of Gamer
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
有咩好可疑?你話無啦啦貼咩唔駛讀書勇武搵食之後咩都唔講都仲話…
觀點唔同,大家理論一下冇咩問題。
雖說防人之心不可無,不過下下一野跳去動機論都幾土共FEEL。
同意

舊 12-18-19, 05:55 PM   #1002
安安

註冊日期: Jan 2002
https://gnn.gamer.com.tw/detail.php?sn=190249
德國球星Mesut Özil 對新疆穆斯林問題發表看法 《世界足球競賽》手機遊戲代理網易宣布除名
安安 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-19, 07:16 PM   #1003
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

PSN  IDhigurash66442088
引用:
作者: Heaven 查看文章
只可以話大陸維穩得好好, 我有唔少大陸親戚經我十幾年返去睇過, 當然你話幾十年後就無人知
大陸係將幾個大城市谷到盡
用最有錢嗰一成人口嚟維穩
佢地無親身體會,唔會當新疆西藏係一回事

你返一轉三線城市,嗰班最窮嘅先係俾人屈到盡
扶貧俾幹部做數食夾棍,數字靚到暈
但呢班窮人出事根本傳唔到資訊出嚟
佢地生產力賺到嘅咪俾中央轉晒去北京上海

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-23-19, 10:34 AM   #1004
wing
格鬥低手

https://lihkg.com/thread/1599112/page/1
唔該睇一睇

舊 12-23-19, 11:34 AM   #1005
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: wing 查看文章
有d野心照唔洗出聲
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-23-19, 11:44 AM   #1006
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
獨立定自治無乜意見,香港人應該審時度勢,同一件事睇場合時機可以講唔同既野。

但佢篇文有個技術問題錯左。

中英聯合聲明受攻擊,如正式宣佈無效,唔會對中國有利,因為主權移交都係黎自聯合聲明,而香港所有問題,又係黎自展拓新界專條。

睇到最尾,有陣熱狗國師味,自己睇路。

由手機版發出

此篇文章於 12-23-19 12:02 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-23-19, 12:26 PM   #1007
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
E+ 資訊爆炸年代,所有進程都會快左好多,應該就唔洗 30 年。

我諗最長等到 2047,快既 5-6 年。

End result 一係中國完全跟返承諾,只搞國防外交,其他香港既野放手唔管,配合銷國將香港自治對中國既影響減到最低;

一係香港實質上獨立(近似台灣),各省份見到維尼管唔到香港台灣,要求下放權力,先係權鬥,最終內戰瓦解中國(亦會打埋周圍有牙齒印既)。
由手機版發出
我認同會快過北愛,但唔會係忽然間就黎
同埋就算忽然中共倒台,香港既鬥爭係會持續落去,呢樣係緊局
因為大中華思想已經入骨,除非全個中國都各自有自決思維識尊重香港
但呢樣野太唔現實了

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-23-19, 01:28 PM   #1008
wing
格鬥低手

引用:
作者: 真!DC 查看文章
有d野心照唔洗出聲
由手機版發出
弊在唔係個個識咁諗

舊 12-24-19, 10:18 AM   #1009
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
因為大中華思想已經入骨,除非全個中國都各自有自決思維識尊重香港
但呢樣野太唔現實了
所謂大中華,口講五千年歷史/大家中國人,揭後語就係:你 d 錢係我既,你 d 地係我既,殺你唔死算你好彩。

其實不過係另一個方式既侵略。而起遠東呢個支那地區,歷史上侵略者往往都係由西北向南侵,一直 loop 完再 loop。

假設中國(中華人民共和國)真係出事,無論新既霸主叫乜國名,佢都一定會向南侵略香港台灣越南 etc。

無乜必要期望有自決思維識尊重香港。

擔心大中華入骨,不如從自己開始做起。

認識歷史,八國聯軍之恥就係大中華既起點。

由手機版發出

此篇文章於 12-25-19 03:40 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 12-24-19, 11:48 AM   #1010
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

來自中亞既遊牧民族建立既清國,拒絕同國際接軌,係錯。

1911 年以後,中國(中華民國/中華人共和國)人,將清國既歷史改成自己既歷史,認賊作父,就係一錯再錯。

引用:
https://www.cup.com.hk/2019/12/24/qing-dynasty-trading/

陶傑:絕口不提的歷史

美國向中國發動貿易戰,並無欺凌中國的意思。總統多次在推特,正告天下:與中國要簽訂公正的貿易協議。所謂公正就是對等。

因此,杜林普總統雖在西方文明國家陣營內聲名狼藉,但說到對付中國,英法歐盟俱人同此心、心同此理,一致支持。

因為以英國為首的西方與中國人通商,蒙受不公正的剝削欺凌,早有歷史記憶。

由 18 世紀中開始,英國荷蘭等人與清國通商,只限於駐紮在廣州外的十三行。中國對外商實施了種種苛刻歧視的限制,例如「番婦」不得來廣州,即英國商人不可攜眷前來一同生活。此外「夷船」離開廣州灣之後,「夷商」必須隨船回到澳門或回國,不得在廣州逗留,連尋找商機、與本地人溝通也不准。

此外,英國商人隨船在廣州時出外行走,最多只能到「河南花地」(所謂河南不是指河南省,而是廣州珠江南岸),每月只許三次,每次不得超過十人,並需有本地政府的「通使」隨時監視。

此外英商等「外夷」不准坐轎,也不准學習漢文,不准購買書籍。

「外夷」有文書或請求遞交當地政府,必須由「十三行」代轉。除了由「十三行」轉譯為中文,開頭必需用「稟」字。

英商等外夷每次租用十三行,僱用的僕役有限制,而且需要十三行的華人通使代僱。換言之,這些僕役有監視西方商人的秘密任務。

而且清國人喜歡囉囉唆唆。即使有此等規則,每年秋末的開市,官吏將這些禁令都宣佈一次,並訓令十三行好好開導「外夷」,每次宣讀訓令,一開頭就是一大段,指斥外夷如何不知華夏文化禮義廉恥的傳統,以示譏諷羞辱之意。

此等禁令用意有三。

一、防止英國人和其他外商,包括美國荷蘭人等,連同串成一氣,盤踞組織商會。

二、防止外人了解清國國情,以無法告發清國官吏的貪污舞弊。

三、防止外商互通聲氣,了解貨品批發價格差異,聯手對付中方。

如有違反,由清國宣佈停止貿易或撤退其配給的僕役僱員,斷絕接濟。這樣就幾令英商陷入一座糧水俱絕的孤島。這幾招使用多次,每次見效,遂令清國政府以為駕馭洋人易如反掌。

18 世紀時,與清國通商的最大對手是英國東印度公司,而不是英國政府。東印度公司是私人企業,政策由股東決定,股東來自英國民間,目的只在紅利。

東印度公司除了想打開清國市場,在荷蘭和馬來也賺了大錢。因此對於清國的鎖國,暫時可以將就。英國政府則在留意印度,對於廣州十三行的種種歧視措施,英國政府不多理會,只想用外交協助清國改善其自私閉塞的排外行為。

加上在廣州的外商覺得種種歧視壓迫,與中央的皇帝無關,只出自地方官吏,非皇帝所願。英商通過東印度公司向外交部陳言,英國外交部終於答應派出特使直接到北京找乾隆皇帝直接面告。這就是馬加爾尼伯爵來華之行的由來。

讀中國人的歷史教科書,一切只講一方面如何被所謂列強霸凌,絕口不提 18 世紀末。世界已經進入國際法的初步狀態,清國拒絕與國際接軌,種種愚行是如何一步步被英國為首的西方文明國家,引領其走向理性與文明。

所謂「地方官種種惡行與皇帝無關」這種心智,今日仍在中國人的猜想中非常盛行。這個國家二百年來有幾多進步,一讀歷史,今古對照,一切可想而知。
由手機版發出
舊 12-24-19, 02:04 PM   #1011
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

其實八國聯軍之後變法失敗,先係國恥嘅開始
日本一變就打到光緒七個一皮
結果慈禧為攬權打壓維新
之後一百年日本吊住中國嚟打
本身康有為想行君主立憲
佢成功的話又係另一個故事

舊 12-24-19, 02:59 PM   #1012
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

清國十萬九千個問題,一個百日維新唔會改變滅亡既結果,對外打仗唔係直接死因,直接整死清國既係太平天國。

滿人君主立憲最後成功而又現代化工業化既,不過唔叫大清帝國,叫做滿洲國。

不過中國人蔣介石睇唔過眼,想食左佢(滿洲人,去滿洲,立滿洲國,何來偽國?),最後搞到中日全面開戰。
由手機版發出

此篇文章於 12-25-19 09:12 AM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 12-24-19, 07:24 PM   #1013
安安

https://hk.news.appledaily.com/local...E2QGM6HQJK6RQ/
美凍資產禁入境 張俊勇辭任人大

引用:
張父親是潮州商會前會長張成雄,妻子是金朝陽太子女陳慧苓,
張早前先後被澳門美高梅及美國拉斯維加斯康士登酒店入稟追債。
安安 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-24-19, 08:13 PM   #1014
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

滿洲國太細啦,有日本幫手先撐到十幾年
太平天國係削弱咗大清國力,但肯定夠翻身
睇下幕府俾歐美打到慘過林則徐
但明治維新只係30年,日本就可以連炒中俄

戊戌維新喺內政方面係好重視漢族
工業經濟日本成個成功樣版喺度
俾康有為梁啟超搞掂的話世界藍圖可能同而家完全唔同
辛亥革命個爆點係慈禧廢維新再出個袋住先吖…

舊 12-24-19, 11:36 PM   #1015
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

國情唔同,起日本 work 既, copy 去清俄唔 work。

朱玩璋建立明之後,其實窩闊台汗國(元)無滅國,只係最大片既殖民地俾明搶左。

後來金有滿蒙聯婚,兩個遊牧民族聯合滅明帝國,先有清。

俄羅斯更加係蒙古人既直系後裔。

蒙古四大汗國統治既殖民地,一直都將唔同文化民族既人分級隔離,無共同文化共通記憶。受蒙古鐵騎洗禮,俄國清國注定組織唔到民主政制既民族國家。

梁啟超創作中華民族,有所謂黃人下於白人又勝於黑人,根本就係法西斯(岩丫,中華民國亦係法西斯既一份子)。

俾佢上到位,清國應該會提早一百年搞一帶一路,嘗試侵略中東非洲。不過無民主政制又無自由市場,所以亦無現代化無工業化,美英法圍剿,死得更快。
由手機版發出

此篇文章於 12-24-19 11:57 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 12-26-19, 10:05 PM   #1016
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

大逃殺開始??

引用:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/201...00822_001.html

立法會議員張華峰女兒 半山地利根德里墮斃

港澳新聞

立法會議員張華峰女兒 半山地利根德里墮斃
12月26日(四) 21:44更新 15:22建立
半山地利根德里有女子從高處墮下死亡。
半山地利根德里有女子從高處墮下死亡。

半山地利根德里世紀大廈女子墮樓亡。今日(26日)下午1時44分,上址一名保安人員突然聽聞巨響,循聲查看,發現一名女子昏迷倒臥於花槽位置,懷疑她從高處墮下,於是報警求助。救援人員接報到場,證實女子已當場死亡,毋須送院。警方於現場沒有檢獲遺書,初步調查後相信死者為立法會議員張華峰的其中一名女兒(22歲),事件沒有可疑,惟死因有待驗屍後確定。張華峰回應表示,女兒患躁鬱症,有看醫生,已超過兩年。
由手機版發出
舊 12-26-19, 10:19 PM   #1017
真!DC
Banned User
奉行我道

未清楚死因唔知用咩心情睇哩單新聞好
由手機版發出
舊 12-27-19, 07:34 AM   #1018
搖搖
Eternal Flame™
永遠的毛毛王子↓

註冊日期: Apr 2002
PSN  IDARMY_Momo
無可疑

舊 12-28-19, 06:59 AM   #1019
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: 真!DC 查看文章
未清楚死因唔知用咩心情睇哩單新聞好
由手機版發出
https://lihkg.com/thread/1800041/page/1

A. 人形豬,死得好
B. 一家人最緊要齊齊整整
C. 人都死左,積下口德
D. 張華鋒先係有權果個
由手機版發出
舊 12-28-19, 09:49 AM   #1020
真!DC
Banned User
奉行我道

引用:
https://lihkg.com/thread/1800041/page/1

A. 人形豬,死得好
B. 一家人最緊要齊齊整整
C. 人都死左,積下口德
D. 張華鋒先係有權果個
由手機版發出
這個時候只要笑就可以了

由手機版發出
舊 12-28-19, 12:56 PM   #1021
plokplok00
Insane Gamer

註冊日期: Mar 2008
可以整番之前學舌鳥果隻新春歌「時辰到」比佢
plokplok00 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-28-19, 05:16 PM   #1022
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
曾鈺成駕車於香港仔捱的士撞 無人受傷

立法會前主席曾鈺成(72歲),今日(25日)下午3時許駕駛私家車,在香港仔沿壽山村道西行至黃竹坑道交界時,遭一輛沿黃竹坑道南行駛至之的士撞及,私家車右車身損毀兼刮花,的士車頭蓋凸起。警方接報到場調查,證實曾鈓成及姓劉(59歲)的士司機均無受傷,案件列作交通意外無人受傷。
佢係對中國最忠心,最低機會報料篤灰既一批。

我相信中國一定唔會買起佢。
由手機版發出
舊 12-29-19, 03:39 PM   #1023
wing
格鬥低手

引用:
佢係對中國最忠心,最低機會報料篤灰既一批。

我相信中國一定唔會買起佢。
由手機版發出
佢係真心愛國但未必係最奶習最聽話果d
暴君係會連忠於自己嘅都殺

舊 12-29-19, 04:36 PM   #1024
HM

註冊日期: May 2007
引用:
作者: wing 查看文章
佢係真心愛國但未必係最奶習最聽話果d
暴君係會連忠於自己嘅都殺
老實講中共本身都唔太相信佢
唔係以佢既能力,一早俾埋特首佢做
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-29-19, 07:02 PM   #1025
fmptsrhk
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2009
由689上位, 唐英年呢啲愛國家族都比人玩一鑊, 遊戲規則就唔同左
你見何已完那班契仔都冒起哂
中共想奪取全面管治權都唔怕做出樣
fmptsrhk 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 06:34 AM

手機版 | APP版