Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 01-03-09, 11:28 PM   #1
masaki
God of Gamer
小峽谷肥安娜

註冊日期: Aug 2002
450D配乜鏡好?

近期見450D又跌價 係時候買機
諗住配支tamron既18-270mm天涯鏡既
定係平平地配kit lens+長鏡好?

另外既係...買機既話去邊買好?
其實我想知tamron既鏡頭邊度有得賣?
dcfever定百記好?
thx!

"唔該要串光陰走辣"
"加左價, 要3串金喎"

此篇文章於 01-03-09 11:33 PM 被 masaki 編輯。
masaki 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-03-09, 11:47 PM   #2
>>>>>劉伯<<<<<
The One
業餘歌手

註冊日期: Apr 2004
PSN  IDlauhenry
XBox Live Gamertaglauchai
學各位同學咁講
睇你自己想影乜先啦
唔係入左你又用唔著就唔好喇

舊 01-03-09, 11:49 PM   #3
小光
でっかいお世話です。

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDInfinitier
XBox Live GamertagInfinitier
而家450d都有kit set係跟18-200天涯鏡
感覺比tamron支18-270可靠, 起碼扭zoom唔會反方向先

相片藝廊 (Album)
ARIA COMPANY《Trusty Bell ~ショパンの夢~》《THE IDOLM@STER》
小光 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-03-09, 11:54 PM   #4
abcdekfc
Game Master
乜都要學

註冊日期: Apr 2008
3DS Friend Code0688 5224 4406
死馬買50 1.4~~

舊 01-03-09, 11:56 PM   #5
>>>>>劉伯<<<<<
The One
業餘歌手

註冊日期: Apr 2004
PSN  IDlauhenry
XBox Live Gamertaglauchai
引用:
作者: abcdekfc 查看文章
死馬買50 1.4~~
幾錢先?

舊 01-03-09, 11:57 PM   #6
abcdekfc
Game Master
乜都要學

引用:
作者: lauchai 查看文章
幾錢先?
因為LZ都無講budget/

舊 01-04-09, 12:08 AM   #7
com1010hkjp
‧唔知咩兔 .

註冊日期: Feb 2005
PSN  IDcom1010hk
買套裝~
18-55 is + 55-250 is

平到笑

舊 01-04-09, 12:13 AM   #8
masaki
小峽谷肥安娜

引用:
作者: 小光 查看文章
而家450d都有kit set係跟18-200天涯鏡
感覺比tamron支18-270可靠, 起碼扭zoom唔會反方向先
唔記得問呢支鏡tim
其實最大都係諗緊佢地呢兩支
影相既質素方面邊支好d?
聽過人講kit鏡既防震做得好d
tamron鏡邊度買比較平?

另外今日聽過Sigma 18-200mm OS
呢支質素如何

我預最多9k 鏡頭+body

"唔該要串光陰走辣"

此篇文章於 01-04-09 12:16 AM 被 masaki 編輯。
舊 01-04-09, 12:29 AM   #9
小光
でっかいお世話です。

引用:
作者: masaki 查看文章
唔記得問呢支鏡tim
其實最大都係諗緊佢地呢兩支
影相既質素方面邊支好d?
聽過人講kit鏡既防震做得好d
tamron鏡邊度買比較平?

另外今日聽過Sigma 18-200mm OS
呢支質素如何

我預最多9k 鏡頭+body
tamrom 18-270成像色水的坊間評價好像不太好, 但好在有hood送

我自己就有支canon 18-200
我個人就幾滿意, 但冇得比較下唔敢講成像出來係咪好過tamron
焦距100mm起會開始有點鬆散的感覺, tamron支都有同樣的問題, 所以我自己end up變到好少用長焦距

ARIA COMPANY《Trusty Bell ~ショパンの夢~》《THE IDOLM@STER》
舊 01-04-09, 01:40 AM   #10
getter173
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2006
呢個moment比我用9k買野,
我會揀 水貨50d + 二手A16 b

引用:
tamrom 18-270成像色水的坊間評價好像不太好, 但好在有hood送

我自己就有支canon 18-200
我個人就幾滿意, 但冇得比較下唔敢講成像出來係咪好過tamron
焦距100mm起會開始有點鬆散的感覺, tamron支都有同樣的問題, 所以我自己end up變到好少用長焦距
我枝Tamron 18-270用左都叫一段日子
色水我覺得幾好
成像就...點都好過dc仔好多

防手震方便真係好掂, 18mm手持1s 影都可以唔散

始終天涯鏡,成像一定唔會計較咁多
方便得咁緊要真係唔知度搵~

呢家18-200好似同18-270差不多價錢
咁當然原廠好la
我當時買果陣, 兩枝相差千三蚊

舊 01-04-09, 03:40 AM   #11
masaki
小峽谷肥安娜

唔...睇黎我諗番18-200原廠鏡隱陣
去邊買好呢不過

"唔該要串光陰走辣"

舊 01-05-09, 11:01 AM   #12
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

Wii U ID↑プスドラID
3DS Friend Code105 743 596
其實一早就諗用天崖鏡,有無考慮過用prosumer?
都係3k頭有交易,亦做到你想要既野,成像也不差,但價錢平好多.

DSLR此終係為左佢既可變性先買,大家都想有更好既成像先用DSLR...
如果本未倒置既話, 不如一開始prosumer會更省錢,唔洗一定要dslr,除非你想話比人聽"我用緊pro機".

嘿哈兒 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-05-09, 12:55 PM   #13
initial

註冊日期: Jun 2002
3DS Friend Code1263 6620 0970
PSN  IDphilip_son23
XBox Live Gamertagphilipwing
引用:
作者: 嘿哈兒 查看文章
都係3k頭有交易,亦做到你想要既野,成像也不差,但價錢平好多.

DSLR此終係為左佢既可變性先買,大家都想有更好既成像先用DSLR...
如果本未倒置既話, 不如一開始prosumer會更省錢,唔洗一定要dslr,除非你想話比人聽"我用緊pro機".
中哂point~

"想話比人聽"我用緊pro機"<-----呢個的確係一撮人買入門級dsrl o既心態.

2004 東京 2005 仙台 2006 首爾
2010 廣島, 四國 (愛知縣, 高知縣, 香川縣, 德島縣), 岡山, 神戶, 大阪
2010 吳哥窟, 越南
2011 Sep 北京 (故宮, 長城, 789 Art Zone) Dec 台北
2012 名古屋, 白川鄉, 萋籠宿, 馬籠宿, 高山, 飛驒, 沖繩
2013 倫敦, 格林威治, 溫莎堡, 曼徹斯特
2014 秘魯 馬丘比丘 玻利維亞
initial 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-05-09, 01:14 PM   #14
abcdekfc
Game Master
乜都要學

引用:

咁ISO方面DC又的確比DSLR差D...不過喺低階機黎講其實差無幾

舊 01-05-09, 01:47 PM   #15
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

引用:
作者: abcdekfc 查看文章
咁ISO方面DC又的確比DSLR差D...不過喺低階機黎講其實差無幾
一般prosumer 去到iso 400已經唔錯...係打後先開始唔得...
就算買入門dslr....頂多去到iso800已經係好多雜訊了.講成本效益, 4,5k 買多一級ISO...值嗎??

我諗唔到如果用天崖鏡既DSLR 同prosumer 有咩大分別???

的確dslr iso會好少少,但都只係差一級.

至於成像....除非你聞相,否則一般3R/4R 相晒出來一般人都分唔到係用prosumer定dslr影.

價錢, 不用講, dslr買最平既body 都要3.5k左右, 一支天崖鏡最少要差不多3k,加起要差不多7k.

但prosumer機 4k已經係頂級機.平過最低級既dslr 最少有2-3k(當然都要看你買咩band)

最後就係....DSLR最主力分別就係換鏡.......如果跟本唔會換鏡, 同買架法拉利係市中心行50km一樣,發揮唔到性能.

我唔係介意人用天崖鏡,因為有時真係用天崖鏡好方便,尢其是去長途旅行,一支過唔洗諗,但平時就用返普通zoom鏡,不同用途換不同既鏡,咁先有用DSLR既趣味係度

舊 01-05-09, 02:36 PM   #16
小光
でっかいお世話です。

老實講, 人家又冇話過只會買一支天涯鏡
唔通一入門就一次過買晒自己需要的鏡咩
差唔多成皮野買架相機+支鏡, 除非真係好有錢的人, 否則都唔會真係話一時衝動想要靚少少的質素或者扮pro而去貴成6千幾買架機掛, 我相信樓主自己心裡有數既

舊 01-05-09, 02:54 PM   #17
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
我正正就係咁情況, 由 SLR 轉投 PROSUMER , 錢銀方面...有錢買機未有錢買想要既鏡
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-05-09, 03:50 PM   #18
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

引用:
老實講, 人家又冇話過只會買一支天涯鏡
唔通一入門就一次過買晒自己需要的鏡咩
差唔多成皮野買架相機+支鏡, 除非真係好有錢的人, 否則都唔會真係話一時衝動想要靚少少的質素或者扮pro而去貴成6千幾買架機掛, 我相信樓主自己心裡有數既
但睇post,真係覺得樓主依家想買支天崖鏡就算...
而且只係見議,唔係絕對,可能樓主plan得好好我地唔知姐.
但如果真係只買天崖鏡,我只係題議佢轉買prosumer,唔好浪費DSLR性能姐.

ps.我都相信樓主唔係扮pro 去買DSLR,但可以既話,點解唔提供多方面既意見比樓主參巧呢?
話唔定佢睇完我個post覺得有道理而考慮prosumer呢?
就算無視我,樓主都係會買DSLR.

舊 01-05-09, 04:34 PM   #19
Villasaki
Ultimate Gamer
現正播放: 賴床

註冊日期: Dec 2003
XBox Live GamertagDie Zauberflote
引用:
作者: com1010hkjp 查看文章
買套裝~
18-55 is + 55-250 is

平到笑
我暫時都係450D, 18-55 + 55-250, 窮人黎講都算夠用...

計劃f/2.8 18-55 or 50 f/1.4, 睇錢做人.

阿沙奇發燒球會 2010 FC de TORO Eleven 魚腩十一:
:今晚要打好D.

賴床 - Kay
想於被窩植根 如可將我家變賣化作這份氣溫
不消半秒資產盡賣 來購取這無價品
Villasaki 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-05-09, 11:49 PM   #20
getter173
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2006
引用:
但如果真係只買天崖鏡,我只係題議佢轉買prosumer,唔好浪費DSLR性能姐.

ps.我都相信樓主唔係扮pro 去買DSLR,但可以既話,點解唔提供多方面既意見比樓主參巧呢?
話唔定佢睇完我個post覺得有道理而考慮prosumer呢?
放心la
鐘意影相既人, 用兩用支天涯鏡一定會中毒
而唔鏡意影相既人, 用dslr咪當比貴d買部dc lo

舊 01-05-09, 11:54 PM   #21
凍冰冰綠茶
Game Master
風味絕佳

註冊日期: Sep 2002
引用:
一般prosumer 去到iso 400已經唔錯...係打後先開始唔得...
就算買入門dslr....頂多去到iso800已經係好多雜訊了.講成本效益, 4,5k 買多一級ISO...值嗎??

我諗唔到如果用天崖鏡既DSLR 同prosumer 有咩大分別???

的確dslr iso會好少少,但都只係差一級.

至於成像....除非你聞相,否則一般3R/4R 相曬出來一般人都分唔到係用prosumer定dslr影.

價錢, 不用講, dslr買最平既body 都要3.5k左右, 一支天崖鏡最少要差不多3k,加起要差不多7k.

但prosumer機 4k已經係頂級機.平過最低級既dslr 最少有2-3k(當然都要看你買咩band)

最後就係....DSLR最主力分別就係換鏡.......如果跟本唔會換鏡, 同買架法拉利係市中心行50km一樣,發揮唔到性能.

我唔係介意人用天崖鏡,因為有時真係用天崖鏡好方便,尢其是去長途旅行,一支過唔洗諗,但平時就用返普通zoom鏡,不同用途換不同既鏡,咁先有用DSLR既趣味係度
所以我成日都同人講
有無淋住買鏡先
先點解唔淋prosumer
凍冰冰綠茶 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-06-09, 12:07 AM   #22
加賀KAGA
Ultimate Gamer
有冇人可以教我影相?

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDkaga0401
引用:
作者: lauchai 查看文章
幾錢先?
sigma 50/1.4
約3.5k

舊 01-06-09, 10:23 PM   #23
nestal
Senior Gamer

註冊日期: Sep 2005
引用:

我唔同意
DSLR仲有好多好處,例如連拍快D,對焦快D等等
就算天崖鏡都好過prosumer
如果樓主有此需要,買DSLR就比較好
nestal 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-08-09, 08:39 AM   #24
masaki
小峽谷肥安娜

引用:

我的確無講過我會一支鏡就算
我後來選左canon18-200 kit set
用天涯鏡原因係我可以save一支鏡
對我黎講炮我唔會特登去買一支 我寧願玩定焦/marco鏡
咁如果我支kit有得zoom既我寧願用佢

我細機係用LX2既 算係幾年前既prosumer既
其實唔同取向既 平時出街我都會帶佢去玩
至於450D...對我得份pt既大學生黎講我今次都買得有d肉痛
我都儲左一段時間有閒錢先買
坦白講 我絕對唔會因為想型而用佢 而家成街都係DSLR啦

往後既目標物都仲有好多...入得DSLR就預左舊舊野都係錢
呢個先係我考慮得耐既原因
好就好在我有大量canon用家 哈哈

"唔該要串光陰走辣"

論壇跳轉

現在的時間是 05:22 AM

手機版 | APP版