Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 11-28-23, 05:08 AM   #176
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
日本 11月24日~26日の3日間集計、興行通信社調べ

1. 翔んで埼玉~琵琶湖より愛をこめて~
人次:29万2300人
興行収入:4億1500万円
上週:新片

2. ゴジラ-1.0
人次:18万5500人
興行収入:2億9200万円
上週:1
累計人次:223万人
累計興収:34億5600万円

3. 首
人次:17万5200人
興行収入:2億6100万円

4. 鬼太郎誕生 ゲゲゲの謎
人次:無數據
興行収入:無數據
上週:2

5. 映画 すみっコぐらし ツギハギ工場のふしぎなコ
上週:3

按:岡媽套《すみっコぐらし ツギハギ工場のふしぎなコ》一月四號上 Netflix。

肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-29-23, 02:12 AM   #177
肉羊哩咖
griffin611

北美 November 17-19, 2023

1 The Hunger Games: The Ballad of Songbirds & Snakes
收:$29,042,517
升/跌:-35%
院數:3,776
每院平均:$7,691
累計:$98,601,297
討論:http://gaforum.org/showpost.php?p=11756212&postcount=62

2 Napoleon
收:$20,638,887
升/跌:新片
院數:3,500
每院平均:$5,897
累計:$32,752,716
討論:http://gaforum.org/showthread.php?t=255725

3 Wish
收:$19,698,228
院數:3,900
每院平均:$5,051
累計:$31,609,340
討論:http://gaforum.org/showthread.php?t=255726

4 Trolls Band Together
收:$17,809,660
升/跌:-41%
院數:3,893
每院平均:$4,575
累計:$64,763,725
討論:N/A

5 Thanksgiving
收:$7,070,793
升/跌:-31%
院數:3,204
每院平均:$2,207
累計:$24,000,325
討論:http://gaforum.org/showpost.php?p=11756212&postcount=62

舊 11-30-23, 04:28 AM   #178
肉羊哩咖
griffin611

香港 由2023年11月20日至2023年11月26日

1 年少日記
收:4,151,919
累計:6,524,220
討論:http://gaforum.org/showthread.php?t=255728

2 白日之下
收:3,305,202
累計:15,925,485
討論:http://gaforum.org/showthread.php?t=255679

3 拿破崙
收:2,153,477
累計:2,180,867
討論:http://gaforum.org/showthread.php?t=255725

4 飢餓遊戲前傳: 鳴鳥與靈蛇之歌
收:1,933,526
累計:3,987,480

5 Marvel隊長2
收:1,484,428
累計:14,174,727
討論:http://gaforum.org/showthread.php?t=253075

嘩,啲數字「靚」到仆一聲,疊埋心水待《旺卡》同《戈師奶》嚟打救票房好過~

追加:爭啲唔記得有 Beyond C 添。

此篇文章於 11-30-23 12:31 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 12-04-23, 09:54 PM   #179
肉羊哩咖
griffin611

日本 12月1日~3日の3日間集計、興行通信社調べ

1. 翔んで埼玉~琵琶湖より愛をこめて~
人次:22万2000人
興行収入:2億9500万円をあげ
累計人次:83万8000人
累計興収:11億5000万円

2. ゴジラ-1.0
人次:14万8000人
興行収入:2億1700万円
累計人次:248万人
累計興収:38億円

3. 鬼太郎誕生 ゲゲゲの謎
人次:14万人
興行収入:1億8900万円
上週:4
累計人次:57万人
累計興収:8億円

4. 青春ブタ野郎はランドセルガールの夢を見ない

5. 首

舊 12-06-23, 05:22 AM   #180
肉羊哩咖
griffin611

北美 December 1-3, 2023

1 Renaissance: A Film by Beyoncé
收:$21,801,216
院數:2,539
每院平均:$8,586
累計:$21,801,216

2 The Hunger Games: The Ballad of Songbirds & Snakes
收:$14,173,460
升/跌:-51.2%
院數:3,691
每院平均:$3,840
累計:$120,916,868

3 Godzilla Minus One
收:$11,419,975
院數:2,308
每院平均:$4,947
累計:$11,419,975
討論:http://gaforum.org/showthread.php?t=255545

收:$7,830,405
升/跌:-56%
院數:3,616
每院平均:$2,165
累計:$75,063,460

5 Wish
收:$7,707,150
升/跌:-60.9%
院數:3,900
每院平均:$1,976
累計:$42,251,092
討論:http://gaforum.org/showthread.php?t=255726

今期兩套上塝新片都係票房「救星」,但全部失靈~ 唔好理啲反滴住嚟嘅台點吹,「戈師奶負一」齋講條數完全唔收得,不過下星期睇口碑帶唔帶得郁佢,點都好,呢套成本只係壹仟伍佰万花旗紙,絕對有賺無賠。

連 Beyond 姐畀佢係票房冠軍,但係條數,比上個月阿甜姐四份一度,死火。其他「大片」好似 Wish 同第六嘅拿玻侖,繼續前仆後繼~ 無眼睇。

舊 12-13-23, 05:05 AM   #181
肉羊哩咖
griffin611

日本 12月8日~10日の3日間集計、興行通信社調べ

1. ウォンカとチョコレート工場のはじまり (Wonka)
動員: 26万6800人
興収: 4億1700万円
上週名次:新片

2. あの花が咲く丘で、君とまた出会えたら。
動員:24万6500人
興収:3億2200万円

3. 鬼太郎誕生 ゲゲゲの謎
動員:16万6300人
興収:2億4900万円
上週名次:3
累計成績は動員:81万人
累計成績は興収:11億5000万円

4. 翔んで埼玉 -琵琶湖より愛をこめて-
動員:13万3100人
興収:1億8900万円
上週名次:1
累計成績は動員:107万人
累計成績は興収:14億7700万円

5. ゴジラ-1.0 (Godzilla Minus One)
動員:無數據
興収:無數據
上週名次:2
累計成績は動員:270万人
累計成績は興収:41億5400万円

舊 12-13-23, 05:19 AM   #182
肉羊哩咖
griffin611

北美 December 8-10, 2023

1 The Boy and the Heron
收:$12,972,683
院數:2,205
每院平均:$5,883
累計:$12,972,683
討論:http://gaforum.org/showthread.php?t=238089

2 The Hunger Games: The Ballad of Songbirds & Snakes
收:$9,296,441
升/跌:-34.4%
院數:3,665
每院平均:$2,536
累計:$135,552,367

3 Godzilla Minus One
收:$8,591,413
升/跌:-24.8%
院數:2,540
每院平均:$3,382
累計:$25,592,747
討論:http://gaforum.org/showthread.php?t=255545

收:$6,088,410
升/跌:-22.2%
院數:3,451
每院平均:$1,764
累計:$82,970,185
討論: N/A

5 Renaissance: A Film by Beyoncé
收:$5,475,265
升/跌:-74.9%
院數:2,542
每院平均:$2,153
累計:$28,526,429
討論: N/A

頭五最大輸家,唔洗講梗係 Beyonce 姐,據報唔似演唱會錄影,似幕後花絮多啲~ 唔係吖嘛。《戈師奶 負一》仲係第三,不過每院平均收,只差過頭位宮崎潺套新片。

舊 01-09-24, 04:56 PM   #183
肉羊哩咖
griffin611

日本 1月5日~7日の3日間集計、興行通信社調べ

(本期無數)

1. 劇場版 SPY×FAMILY CODE: White
上週: 1 (按:連續三個星期!)

2. ウィッシュ (Wish)
上週: 2

3. あの花が咲く丘で、君とまた出会えたら。
上週: 3

4. TVシリーズ特別編集版「名探偵コナン vs. 怪盗キッド」

5. エクスペンダブルズ ニューブラッド (Expend4bles)

唔好意思,返咗鄉下就「忙」到無更新~

此篇文章於 01-09-24 04:56 PM 被 肉羊哩咖 編輯。 原因: 日本 1月5日~7日の3日間集計、興行通信社調べ
舊 01-09-24, 06:15 PM   #184
肉羊哩咖
griffin611

北美 January 5-7, 2024

1 Wonka
收:$14,077,078
升/跌:-37.4%
院數:3,817
每院平均:$3,687
累計:$164,301,380
討論:http://gaforum.org/showpost.php?p=11757163&postcount=66

2 Night Swim
收:$11,797,155
院數:3,250
每院平均:$3,629
累計:$11,797,155

3 Aquaman and the Lost Kingdom
收:$10,600,624
升/跌:-42%
院數:3,553
每院平均:$2,983
累計:$100,011,903
討論:http://gaforum.org/showthread.php?t=254487

4 Migration
收:$9,996,880
升/跌:-41.2%
院數:3,712
每院平均:$2,693
累計:$77,567,015

5 Anyone But You
收:$9,751,317
升/跌:+11.4%
院數:3,055
每院平均:$3,191
累計:$43,964,961

旺卡継續旺場,無意外,呢個假期根本無對手。反而唯一頭五新片,第二位嘅 Night Swim,就算以恐怖片計,個數真係好唔掂。水人繼續下沉,但好好歹歹都過億~~~~ 點都好,WB 今個假期真係袋錢袋到笑~ 算係「奇疤」嘅係套限級愛情喜劇 Anyone But You,上個五個禮拜,都收埋肆仟幾万,估計成本只係貳仟伍佰万,都應該有啲水食,因為係喪你嘅關係,等上 Netflix~

另:戈師奶負一嚮第十三位,共收都未夠伍仟万~~~ 唉。

舊 01-18-24, 02:55 PM   #185
肉羊哩咖
griffin611

日本 1月12日~14日の3日間集計、興行通信社調べ

1. 劇場版 SPY×FAMILY CODE:White
動員: 22万7000
興収: 3億1700万円
累計動員:361万人
累計興収:48億円

2. 《ある閉ざされた雪の山荘で》
動員: 15万人
興収: 2億1900万円

3. アクアマン/失われた王国 (Aquaman Lost Kingdom)
動員: 14万8000人
興収: 2億3900万円

4. 《あの花が咲く丘で、君とまた出会えたら》
累計動員:251万9000人
累計興収:31億7400万円

5. ウィッシュ (Wish)

Spy X Family 四連霸!勁!而東野圭吾改編作品得第二,水人新上只係得第三,唉~

舊 01-18-24, 03:07 PM   #186
肉羊哩咖
griffin611

北美 January 12-15, 2024

1 Mean Girls
收:$33,610,910
院數:3,791
每院平均:$8,865
累計:$33,610,910

2 The Beekeeper
收:$18,736,566
院數:3,303
每院平均:$5,672
累計:$18,736,566

3 Wonka
收:$11,075,015
升/跌:???
院數:3,346
每院平均:$3,309
累計:$178,888,870
討論:http://gaforum.org/showpost.php?p=11757163&postcount=66

4 Migration
收:$8,542,570
院數:3,224
每院平均:$2,649
累計:$88,108,205

5 Anyone But You
收:$8,500,469
院數:2,935
每院平均:$2,896
累計:$56,739,839

無乜好講~ 計足第四日,條數都係咁;新片係重製,仲要玩音樂劇模~ 都係等 3月 Dune Part 2 上。

舊 02-08-24, 04:02 AM   #187
肉羊哩咖
griffin611

日本,2月2日~4日の3日間集計、興行通信社調べ

1. 「鬼滅の刃」絆の奇跡、そして柱稽古へ
人次:44万3700人
收:6億4700万円

2. 機動戦士ガンダムSEED FREEDOM
人次:31万8400人
收:5億2300万円
累計人次:121万人
累計收:19億円

3. ゴールデンカムイ
人次:16万3500人
收:2億4700万円
累計人次:111万人
累計收:16億円

4. 劇場版 SPY×FAMILY CODE:White』
累計人次:423万人
累計收:57億円

5. 『あの花が咲く丘で、君とまた出会えたら。』
上週:5
累計人次:308万人
累計收:39億円

偷懶咗成兩個禮拜,要開返工。

高達 Seed Freedom 坐咗冠軍,就畀《鬼滅》打咗落嚟。另外,套《朦面超人 555》新上得第六,而《哥斯拉 負一》上咗 14 個星期,得第八,累計有 372万人次、共收 57億円

舊 02-10-24, 03:58 AM   #188
肉羊哩咖
griffin611

北美 February 2-4, 2024

1 Argylle
收:$17,473,540
院數:3,605
每院平均:$4,847
累計:$17,473,540
討論:http://gaforum.org/showpost.php?p=11759010&postcount=68

2 The Chosen: S4 Episodes 1-3
收:$5,942,114
院數:2,280
每院平均:$2,606
累計:$7,375,331

3 The Beekeeper
收:$5,282,175
升/跌:-20.9%
院數:3,277
每院平均:$1,611
累計:$49,424,551

4 Wonka
收:$4,678,475
升/跌:-17.4%
院數:2,901
每院平均:$1,612
累計:$201,034,847

5 Migration
收:$4,192,455
升/跌:-14.4%
院數:2,830
每院平均:$1,481
累計:$106,261,740

Apple 用咗貳億買返嚟嘅 Argille,一開就仆得直一直,影評兩極,觀眾口碑認真曳,得個 C+,好明顯扭得太多太長,唉。養蜂嘅,居然耐力十足,個勢應該有錢賺。

舊 02-10-24, 04:00 AM   #189
肉羊哩咖
griffin611

香港 由2024年1月29日至2024年2月4日

1 劇場版 Spy x Family Code: White
收:5,005,952
累計:5,005,952

2 特工亞皆老
收:2,230,575
累計:2,230,575

3 金手指
收:1,195,099
累計:42,426,324

4 潛行
收:749,557
累計:10,909,522

5 真的狠愛你
收:409,414
累計:1,940,015

舊 02-14-24, 08:38 AM   #190
肉羊哩咖
griffin611

日本 2月9日~11日の3日間集計、興行通信社調べ

1機動戦士ガンダムSEED FREEDOM
人次:163万5000人
興収:26億8400万円

2 「鬼滅の刃」絆の奇跡、そして柱稽古へ
人次:20万4000人
興収:2億9400万円
累計人次:87万4000人
累計興収:12億5000万円

3 ゴールデンカムイ
人次:15万8000人
興収:2億4100万円
累計人次:142万2000人
累計興収:20億8500万円

4 夜明けのすべて

5 身代わり忠臣蔵

GSF 唔止破咗 《Gundam III めぐりあい宇宙編》個紀錄,興収23億円(未經通漲調整),有可能破埋《劇場版 SPY×FAMILY CODE:White》條數。

舊 02-14-24, 09:26 AM   #191
肉羊哩咖
griffin611

北美 February 9-11, 2024

1 Argylle
收:$6,249,360
升/跌:-64.2%
場數:3,605
每院平均:$1,733
累計:$28,563,505
討論:http://gaforum.org/showpost.php?p=11759010&postcount=68

2 Lisa Frankenstein
收:$3,695,785
升跌:新片
場數: 3,144
每院平均: $1,175
累計: $3,695,785

3 The Beekeeper
收:$3,398,372
升/跌:-35.7%
場數: 3,057
每院平均: $1,111
累計: $54,663,224

4 Wonka
收:$3,056,430
升/跌:-34.7%
場數: 2,764
每院平均: $1,105
累計: $205,183,453

5 Migration
收:$2,935,590
升/跌:-30%
場數: 2,684
每院平均: $1,093
累計: $110,065,035

今個週末真係慘烈,亞街佬跌多過六成都仲係冠軍,新片一套上到頭五,唔止劣評如潮,仲要得過第二⋯⋯ 今個週末上 Madame Web,單係啲影評已經不忍卒睹,唔洗旨意會好票房;真係要 等 Dune Part 2 打救。

舊 02-20-24, 02:48 PM   #192
肉羊哩咖
griffin611

日本 2月16日~18日の3日間集計、興行通信社調べ

1. 劇場版ハイキュー!! ゴミ捨て場の決戦 (排球少年)
人次:152万9000人
興収:22億3000万円

2. 機動戦士ガンダムSEED FREEDOM
人次:16万人
興収:3億1800万円
累計人次:186万人
累計興収:31億円

3. 「鬼滅の刃」絆の奇跡、そして柱稽古へ
人次:10万人
興収:1億4500万円
累計人次:103万人
累計興収:14億円

4. ゴールデンカムイ
動員:8万6000人
興収:13億8000万円
累計人次:156万人
累計興収:23億円

5. ミッドサマー

GSF 再次被新片打敗,今次係「網球少年」,本人估再次攀登返上冠軍有啲難,不過繼續破紀錄,可喜可賀。 《劇場版 SPY×FAMILY CODE:White》跌到去第七,累計人次444万人、興収60億円。GSF 有可能過到呢個數。

舊 02-22-24, 02:11 PM   #193
肉羊哩咖
griffin611

北美 February 16-19, 2024 (美國總統日假期)

1 Bob Marley: One Love
收:$33,633,822
院數:3,539
每院平均:$9,503
累計:$51,505,027

2 Madame Web
收:$17,851,256
院數:4,013
每院平均:$4,448
累計:$26,055,875
討論:http://gaforum.org/showthread.php?t=254437

3 Argylle
收:$5,856,575
升/跌:無數
院數:3,647
每院平均:$1,605
累計:$37,605,055

4 Migration
收:$5,308,530
院數:2,455
每院平均:$2,162
累計:$116,386,525

5 Wonka
收:$4,646,051
院數:2,347
每院平均:$1,979
累計:$211,067,348

四日,有成四日,咁睇到 MW 有幾仆~ 無嘢好講,下個星期 Dune Part 2 先正式上,預呢個星期都係好淡靜。

舊 02-22-24, 02:24 PM   #194
肉羊哩咖
griffin611

香港 由2024年2月12日至2024年2月18日

1 飯戲攻心2
收:16,716,990
累計:30,299,931
討論:http://gaforum.org/showthread.php?t=255756

2 盜月者
EMP
12,108,878
19,284,004

3 臨時劫案
7,126,422
10,040,946
討論:http://gaforum.org/showthread.php?t=255819

4 劇場版 Spy x Family Code: White
5,220,782
15,243,126

5 鴨仔也移民
4,306,078
6,423,122

Madame Web 去咗邊?第六,係咁先~ 唯一亮點,相對地,《飯 2》口碑麻麻,有指佢係貂尾狗續,但係都收得唔錯。

舊 02-27-24, 05:12 PM   #195
肉羊哩咖
griffin611

日本 2月23日~25日の3日間集計、興行通信社調べ

1 劇場版ハイキュー!! ゴミ捨て場の決戦
人次:78万1000人
興収11億2000万円
累計人次:290万人
累計興収:41.8億円

2 マッチング
人次:20万3000人
興収:2億9550万円

3「鬼滅の刃」 絆の奇跡、そして柱稽古へ
人次:15万5000人
興収:2億2950万円
累計人次:124万人
人次:興収17.7億円

4 機動戦士ガンダムSEED FREEDOM
累計人次:207万人
累計興収:34.8億円

5位 マダム・ウェブ (Madam Web)

兩樣「外賣」:《鬼滅之刄》唔好再出埋啲咩偽電影版,唔叫座,好多人唔再受呢一套。二則雖然 GSF 可以話係紀錄作,但比起其他作品,唔好講 SxF 「咁遠」,連《排球少年》都好表現過你~

再追加:據《維基》講, Gundam III 1982 年收 2,310,000,000円,計返通漲調整,都係得 3,161,171,264.24円,結果都係 GSF 嬴。

此篇文章於 02-28-24 07:16 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 02-28-24, 06:39 PM   #196
肉羊哩咖
griffin611

香港 由2024年2月19日至2024年2月25日

1 臨時劫案
收:4,783,305
累計:14,824,251
討論:http://gaforum.org/showthread.php?t=255819

2 飯戲攻心2
收:3,866,396
累計:34,166,327

3 盜月者
收:3,792,779
累計:23,076,938
討論:http://gaforum.org/showthread.php?t=255756

4 「鬼滅之刃」 絆之奇蹟,邁向柱訓練
收:1,787,077
累計:1,787,077
討論:http://gaforum.org/showthread.php?t=250316&page=12

5 劇場版 Spy x Family Code: White
收:1,392,439
累計:16,636,145
討論:http://gaforum.org/showthread.php?t=253641

舊 02-29-24, 05:37 PM   #197
肉羊哩咖
griffin611

北美 February 23-25, 2024

1 Bob Marley: One Love
收:$13,458,354
升/跌:-53%
院數:3,597
每院平均:$3,741
累計:$71,147,050

2 Demon Slayer: Kimetsu No Yaiba - To the Hashira Training
收:$11,500,703
院數:1,949
每院平均:$5,900
累計:$11,500,703
討論:http://gaforum.org/showthread.php?t=250316&page=12

3 Ordinary Angels
收:$6,163,600
升/跌:
院數:3,020
每院平均:$2,040
累計:$6,163,600

4 Madame Web
收:$5,915,452
升/跌:-61.4%
院數:4,013
每院平均:$1,474
累計:$35,361,426
討論:http://gaforum.org/showthread.php?t=254437

5 Migration
收:$2,869,420
升/跌:-24.9%
院數:2,434
每院平均:$1,178
累計:$120,315,305

終於有實數,不過同估嘅差唔得幾多 -- 都係一潭死水,無乜可以講,唔通真係等 Dune Part 2 打救?!

舊 03-05-24, 05:30 PM   #198
肉羊哩咖
griffin611

日本 3月1日~3日の3日間集計、興行通信社調べ

1. 『映画ドラえもん のび太の地球交響楽(シンフォニー)』
人次:53万8000人
興収:6億5600万円
新片

2. 『劇場版ハイキュー!! ゴミ捨て場の決戦』
人次:38万人
興収5億2500万円
累計人次:359万人
累計興収:51億円

3. 『マッチング』
人次:8万8000人
興収1億2300万円
累計人次:38万人
累計興収:5.4億円

4. 『ARGYLLE/アーガイル』
人次:8万6000人
興収:1億2800万円
新片

5. 『機動戦士ガンダムSEED FREEDOM』
累計人次:220万人
累計興収:37億円

無咩好講,要講嘅係《鬼刄》跌咗落去第七~

舊 03-06-24, 05:46 AM   #199
武藤遊戲
The One

註冊日期: Nov 2004
Wii U ID(ω・∩(ω・∩(ω
PSN  IDペロペロ(^ω^)
XBox Live Gamertag>_>
買唔破就這裏講樓主叫我來
40萬seed freedom未破票房

(尊重完了的)
很久沒去看電影高達自從Z高達開始沒去 (未找到正式工作)

舊 03-06-24, 06:27 AM   #200
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: 武藤遊戲 查看文章
買唔破就這裏講樓主叫我來
40萬seed freedom未破票房

無論如何,謝指正。

此篇文章於 03-06-24 06:24 PM 被 肉羊哩咖 編輯。

論壇跳轉

現在的時間是 12:32 AM

手機版 | APP版