Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 03-12-19, 08:00 PM   #1
opptysr5
Junior Member

註冊日期: Aug 2016
歐美fps既槍炮真實D定係日本動畫既槍炮真實D?

battlefield,cod,far cry,arma等等歐美fps同日本動畫比。由裝彈動作、槍聲、炮聲、外型等等幾方面比較既話,邊個既槍械、炮、炸彈真實D?
有D動畫有畫埋膛線出黎,歐美game係咪無?
opptysr5 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-12-19, 08:19 PM   #2
RPG之鬼
God of Gamer

註冊日期: Sep 2002
1) 絕大多數都係假,原因,真鎗外型是要比版權,但因為呢個世界好多改鎗,所以通常都係外型相似但實際(?)唔同
2) 炮聲會唔同,原因,真鎗係室外其實唔係好大聲
3) 膛線畫出黎又有幾難,認真啲既FPS的子彈唔係直線飛架
4) 所謂真實是因玩家感受而不同,有啲人會覺得打擊感差,但所謂打擊感是因聲畫組合得出的結論,而真實的鎗擊是很大反作用力,即使六發左輪都好勁

PS: 打過"真"手鎗

此篇文章於 03-12-19 08:22 PM 被 RPG之鬼 編輯。
RPG之鬼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-12-19, 09:03 PM   #3
iu fu pig
Ultimate Gamer
塵埃...

註冊日期: Jul 2004
唔知點解日本槍動畫,我淨喺諗到槍王乜乜無乜盡乜乜
我記得有好大嘅膛線⋯⋯⋯

Sorry......
其實日系玩真實系嘅槍炮,我真係唔識幾多,有冇好介紹
不過好多槍炮聲都喺疊咗好多層嘅sound effect
所以,除非你忍過真槍,啦,否則你接觸到嘅影視製作全部都喺後期砌嘅聲效
由手機版發出
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-13-19, 10:05 AM   #4
wing
God of Gamer
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
1) 絕大多數都係假,原因,真鎗外型是要比版權,但因為呢個世界好多改鎗,所以通常都係外型相似但實際(?)唔同
2) 炮聲會唔同,原因,真鎗係室外其實唔係好大聲
3) 膛線畫出黎又有幾難,認真啲既FPS的子彈唔係直線飛架
4) 所謂真實是因玩家感受而不同,有啲人會覺得打擊感差,但所謂打擊感是因聲畫組合得出的結論,而真實的鎗擊是很大反作用力,即使六發左輪都好勁

PS: 打過"真"手鎗
咁都有D似D認真D, 有D純創作o既.

我相信rainbow six果類會近似D真槍

舊 03-13-19, 10:41 AM   #5
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: wing 查看文章
咁都有D似D認真D, 有D純創作o既.

我相信rainbow six果類會近似D真槍
Rainbow 6 siege 有個 Tactical mode,無晒 HUD 同 UI,轉角係人定鬼你唔會知,一定要開 mic,五排彈就 reload 得 5 次。reload 個彈閘剩下既彈就無晒。

你個彈閘跌落地,人地仲可以睇到知你起附近。

爆頭死,乜槍打中身 2-4 槍唔死都重傷。

不過 d 槍 model 都唔係好真實,性能亦都因 balance 而有出入。

由手機版發出

此篇文章於 03-13-19 10:43 AM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-13-19, 11:33 AM   #6
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
點解用game同動畫比a
Game同動畫都係娛樂產品除左真實性仲要考慮娛樂性
有時太真實就會降低爽度令遊戲體驗/畫面演出不好
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具