Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機平板遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 02-09-11, 05:36 PM   #1
Metal Gear NT
Moderator
核搭載二足步行戰車

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDjasonpoon
Nokia反擊戰? 正式加入Windows Phone 7陣營

Nokia CEO Stephen Elop rallies troops in brutally honest 'burning platform' memo? (update: it's real!)
http://www.engadget.com/2011/02/08/n...honest-burnin/

篇文幾長, 不過幾有趣
今次似乎真係徹底反思(雖然都係大家都明既道理, 不過由CEO口中咁樣承認錯誤就唔同講法)
期待佢過兩日個戰略發表會
會點?加快MeeGo開發? 加入Windows Phone 7? Android?
我相信佢都已經判MeeGo死刑, 之前傳得最熱係加入WP 7陣營

我一直覺得依家主流WP7/Android手機商造工一般
冇iPhone種實在感
Nokia造工的確係好
配上WP7/Android就

此篇文章於 02-11-11 09:51 PM 被 Metal Gear NT 編輯。
Metal Gear NT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-09-11, 06:05 PM   #2
大情大性武大帝
God of Gamer
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
引用:
作者: Metal Gear NT 查看文章
Nokia CEO Stephen Elop rallies troops in brutally honest 'burning platform' memo? (update: it's real!)
http://www.engadget.com/2011/02/08/n...honest-burnin/

篇文幾長, 不過幾有趣
今次似乎真係徹底反思(雖然都係大家都明既道理, 不過由CEO口中咁樣承認錯誤就唔同講法)
期待佢過兩日個戰略發表會
會點?加快MeeGo開發? 加入Windows Phone 7? Android?
我相信佢都已經判MeeGo死刑, 之前傳得最熱係加入WP 7陣營

我一直覺得依家主流WP7/Android手機商造工一般
冇iPhone種實在感
Nokia造工的確係好
配上WP7/Android就
應該兩家都買晒!!!

舊 02-09-11, 06:12 PM   #3
POKA
Banned

註冊日期: Aug 2008
冇用,佢而家連維修都做唔好
以前佢D野 新出大把問題
起碼維修個度好,整唔到換比你
而家佢D維修服務態度差到

叫你試清楚先好黎整
好好笑

佢淨係呢幾年 D試驗機都趕走晒D客好耐了
POKA 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-09-11, 06:16 PM   #4
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
引用:
作者: POKA 查看文章
冇用,佢而家連維修都做唔好
以前佢D野 新出大把問題
起碼維修個度好,整唔到換比你
而家佢D維修服務態度差到

叫你試清楚先好黎整
好好笑

佢淨係呢幾年 D試驗機都趕走晒D客好耐了
咁又係喎!!

試清楚先喎,少少野又話壞…

舊 02-09-11, 06:55 PM   #5
metal snake
Game Master

註冊日期: Nov 2004
以前nokia d用料同系統幾好
我一路都係nokia支持者,最記得我用最後個兩部係n82同n79
n82還可以,n79差唔多每日hang一次
之後轉用iphone同Android簡直係上天堂咁爽,唔轉幾都唔知原來電話系統可以咁強大

nokia一日唔轉Android我點都唔會返去

http://www.gamerankings.com/

DLC=DISK LOCKED CONTENT
metal snake 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-09-11, 07:02 PM   #6
teamkiller

註冊日期: Dec 2003
佢D機個殼D元件真係超易爛....之前部N85用幾個月就成塊上蓋甩出黎....上蓋入面居然係用係雙面膠黎癡

舊 02-09-11, 07:28 PM   #7
POKA
Banned

註冊日期: Aug 2008
引用:
作者: metal snake 查看文章
以前nokia d用料同系統幾好
我一路都係nokia支持者,最記得我用最後個兩部係n82同n79
n82還可以,n79差唔多每日hang一次
之後轉用iphone同Android簡直係上天堂咁爽,唔轉幾都唔知原來電話系統可以咁強大

nokia一日唔轉Android我點都唔會返去
我都係比佢迫走
我係S60 支持者
用左好多年
對上一部係N97
今年轉左I風4
POKA 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-09-11, 07:54 PM   #8
神龍
Banned Banana
↘大家比d掌聲

註冊日期: May 2005
3DS Friend Code3780 9311 2412
PSN  IDMalcolm_Shum
最好唔好單邊wm7啦

用過下wm7, 如果m$嚟緊個改進係做唔好嘅話
n記會死得更難睇

舊 02-09-11, 08:51 PM   #9
DC 97
The One

註冊日期: Jun 2003
Nintendo Switch ID3334-6659-7010
PSN  IDDC97
引用:
作者: 神龍 查看文章
最好唔好單邊wm7啦

用過下wm7, 如果m$嚟緊個改進係做唔好嘅話
n記會死得更難睇
主力做ANDRIOD好D
WM都差唔多黃昏期~

DC 97 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-09-11, 09:01 PM   #10
12號四分衛
Game Master

註冊日期: Jan 2006
XBox Live Gamertagqbgabe12
撘上Android係一個Quick fix,不過長線來說會被Google及其他廠牽著鼻子走
12號四分衛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-09-11, 09:08 PM   #11
FOKKIT
Banned

註冊日期: Apr 2002
再用Symbian真係等死

加入Android應該會係雙贏

Dexter
My Favorite Drama
FOKKIT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-09-11, 09:11 PM   #12
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
meego仲想睇佢有冇機會返身.....而家真係未出就死.......

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-09-11, 11:02 PM   #13
Moderator
核搭載二足步行戰車

Google VP tips Nokia's hand for Friday
http://tech.fortune.cnn.com/2011/02/...nd-for-friday/

睇Google高層咁講
似乎Nokia真係向WP 7走

Metal Gear NT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-09-11, 11:40 PM   #14
jlai
Ultimate Gamer
下一站 南美....

註冊日期: May 2006
引用:
作者: Metal Gear NT 查看文章
Google VP tips Nokia's hand for Friday
http://tech.fortune.cnn.com/2011/02/...nd-for-friday/

睇Google高層咁講
似乎Nokia真係向WP 7走
唔好唔記得依家n記ceo之前都係m$既人

我96年開始用n記, 一路用到06年
之後死心轉wm到依家既iphone
等佢出touch screen等足咁多年都唔出,俾佢迫走

唔用android, 我覺得係留返一手
到最後乜都唔掂先用
咪好似moto咁返生囉

jlai 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-09-11, 11:52 PM   #15
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDkaga0401
我最後一部n記機. N95
當年好鐘意用nokia, 8810, 8850, 8890果d全部都用過
好肯比錢換電話XD

舊 02-09-11, 11:55 PM   #16
12號四分衛
Game Master

引用:
作者: jlai 查看文章
唔用android, 我覺得係留返一手
到最後乜都唔掂先用
咪好似moto咁返生囉
不竟N記業績上有中低價手機頂下.

WP7... M$要人大力支持,而N記又要人幫,其實都夾
舊 02-10-11, 12:25 AM   #17
jlai
下一站 南美....

引用:
作者: 12號四分衛 查看文章
不竟N記業績上有中低價手機頂下.

WP7... M$要人大力支持,而N記又要人幫,其實都夾
中低價手機冇肉食
講真, apple搵真錢既地方係apps
低階手機根本開唔到呢條水

wp7, 我完全對佢冇興趣, 累鬥累, 我真係睇唔到m$+n記可以攪到0的咩出0黎

再講, 冇iphone既話, 今日好多電訊商仲死死0下, 和黃3g仲蝕緊錢
如果wp7做唔到數據用量既話, 你估電訊商會唔會幫你手推?

舊 02-10-11, 01:08 AM   #18
X&Y
Game Master

註冊日期: Jul 2005
Nintendo Switch ID5965-4236-9786
PSN  IDakitoxy
XBox Live GamertagXanYZ
引用:
作者: jlai 查看文章
中低價手機冇肉食
講真, apple搵真錢既地方係apps
低階手機根本開唔到呢條水

wp7, 我完全對佢冇興趣, 累鬥累, 我真係睇唔到m$+n記可以攪到0的咩出0黎

再講, 冇iphone既話, 今日好多電訊商仲死死0下, 和黃3g仲蝕緊錢
如果wp7做唔到數據用量既話, 你估電訊商會唔會幫你手推?
iphone幫手扯爆電訊商既網絡流量, 又要補貼返俾APPLE, 其實唔係想像中咁著數.
X&Y 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-10-11, 02:39 AM   #19
神龍
↘大家比d掌聲

n記唔係覺得android個市場比人分晒, 走去分個未有咩人分嘅wm7係行得通下化
wm7除咗順之外真係邊part都差過人喎

舊 02-10-11, 08:38 AM   #20
jlai
下一站 南美....

引用:
作者: X&Y 查看文章
iphone幫手扯爆電訊商既網絡流量, 又要補貼返俾APPLE, 其實唔係想像中咁著數.
你不如睇吓smc業績先啦

舊 02-10-11, 09:21 AM   #21
Moderator
核搭載二足步行戰車

引用:
作者: 神龍 查看文章
n記唔係覺得android個市場比人分晒, 走去分個未有咩人分嘅wm7係行得通下化
wm7除咗順之外真係邊part都差過人喎
雖然我未正式玩過WP7
不過我覺得佢有少少似Apple走向
Android太過電腦化
iOS, WP7可以俾大眾更接受
如果WP 7搞得好個App環境
真係有機會一戰
依家問題係起步得太遲
發力追唔係問題, 不過當你要追既係Apple, Google, 就係一個大難題

舊 02-10-11, 09:38 AM   #22
Strider
初段

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDAStrider
XBox Live GamertagStriderAdrian
我仲有用n記, 不過係低階幾百蚊o個d...
而家nokia好似係變左中下層機品牌咁
(邊d係上層唔駛講啦)
希望nokia能夠重新振作!

舊 02-10-11, 09:41 AM   #23
12號四分衛
Game Master

咁講真,埋WP7堆 點都比N記獨力攪Meego好 WP7最少都起左步先

當然埋Google堆最簡單就手....
舊 02-10-11, 10:35 AM   #24
神龍
↘大家比d掌聲

引用:
作者: 12號四分衛 查看文章
咁講真,埋WP7堆 點都比N記獨力攪Meego好 WP7最少都起左步先

當然埋Google堆最簡單就手....
唔同, 當時android一出有d獨特又大部份人會用到嘅功能
wm7有d咩? 淨係個起跑線都輸咗

meego生得出一堆特別野嘅話, 絕對會好過wm7
生得出嘅話

此篇文章於 02-10-11 10:38 AM 被 神龍 編輯。
神龍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-11-11, 04:16 PM   #25
enishi

註冊日期: Apr 2005
Wii U IDtsuiwil
3DS Friend Code1461 6149 1247
PSN  IDtsuiwil_jp
真係 Microsoft, windows phone 7 會成為主要 smartphone 平台, 所有 Nokia service 會加入 MS services/Marketplace
由手機版發出

此篇文章於 02-11-11 04:21 PM 被 enishi 編輯。
enishi 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 10:07 PM

手機版 | APP版