Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 學術文化綜合研討區

主題工具 顯示模式
舊 10-24-09, 02:39 AM   #51
Reishin
Ultimate Gamer
Feels good

註冊日期: Feb 2006
3DS Friend Code1118 1586 3100
算係半個過來人, 可以講下我個經歷...
不喜勿睇XDD

而家讀緊Account嘅top-up degree(話就話degree, 不過並唔係大學度上堂),
我o係IVE讀左3年account,最後degree又係讀返account,
不過我可以同你講, 我對Account完全冇興趣。

由IVE year2起我已經覺得account唔係我杯茶,
自己做左半年account internship, 自問真係做唔黎。
到升HD果陣選科, 1st choice又係選返account...
因為怕轉左其他科會唔收...
到HD, 讀d野又深左, 雖然客觀黎睇d野真係唔難,
但自問果段時間真係捱得好辛苦...不過最後到係死掂左cert返黎。
另外Year 2同Year 3時, 學校有LCCI course讀,
o係呢兩年分別考左lv.2 & lv.3, 都肥哂
都算啦......

好喇, HD捱過左, 跟住就到大學......
當初都報左好多間Local U, 不過都只得一間有機會interview
(之後仲要冇2nd in添), 結果當然唔收。
其實我都預左會冇乜機會, 我又唔係distinction, 又冇乜課外活動,
但好彩之前有報定幾個top-up degree, 佢地都收我,
其中一個係account, 另一個係management。
當初有諗過 既然我都唔太鍾意讀account, 咁我仲揀唔揀返佢好??
最後都係決定揀返account...
因為 既然都洗濕左個頭, 無謂再掙扎喇, 捱多2年拎埋個degree算吧啦~

其實樓主...你而家再後悔當初冇點點點...都冇咩大作用
成日諗返轉頭又點?? 時光真係可以倒流??
不如搵下有咩方法改善而家嘅情況...
同人比唔係唔好, 適當嘅比較可以令自己有動力/目標去努力,
但當你太計教邊個成績好嘅時候, 就會得不嘗失, 令自己多左種無形壓力。

當你一路後悔, 一路比壓力自己, 令自己越黎越多無謂野諗,
越諗越亂, 咁又點可以令自己發放d正能量呢??

建議樓主你
(1)諗清楚自己想讀咩科, 想係邊方面發展
(2)諗清楚你點解想讀U?? 為左張Cert?? 定係大學校園生活??
(3)搵定後路, 真係升唔到U點算, 唔好再浪費時間
有時真係馬死落地行(可能你會覺得自己係最慘果個, 但其實仲有大把人慘過你),
冇$$就搵份工做住先, 將來儲到咁上下先去讀個degree返黎.

加油

哀しみで強くなれた  歓びは僕等を包む
何度でも願うよ  何処まででも振り返らずに

raize / INORAN
Reishin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-24-09, 10:15 AM   #52
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: Reishin 查看文章
建議樓主你
(1)諗清楚自己想讀咩科, 想係邊方面發展
(2)諗清楚你點解想讀U?? 為左張Cert?? 定係大學校園生活??
(3)搵定後路, 真係升唔到U點算, 唔好再浪費時間
有時真係馬死落地行(可能你會覺得自己係最慘果個, 但其實仲有大把人慘過你),
冇$$就搵份工做住先, 將來儲到咁上下先去讀個degree返黎.

加油
我覺得校園生活都係一個好難得既體驗. 邊番工邊上堂純綷拎個degree真係有d浪費.......
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-24-09, 11:40 AM   #53
irismong
God of Gamer
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
引用:
作者: ahleung 查看文章
我覺得校園生活都係一個好難得既體驗. 邊番工邊上堂純綷拎個degree真係有d浪費.......
我反而覺得o係香港上莊, 住宿, 叫埋哂d低b口號好side時間就真
(除非你泛指既校園生活唔係呢d =w=)

On-going games (?!):
PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
Wii: [封塵中]
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MHP限定3000 X2+紅色3000PSP: [閒置中]
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

PSV的日本PSN ACC: devil_hyde
PS3的香港PSN ACC: iRis_MonG
irismong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-24-09, 01:56 PM   #54
LonelyBlue

註冊日期: Dec 2001
3DS Friend Code3652 0501 5654
PSN  IDChho_eadgbe
引用:
作者: irismong 查看文章
我反而覺得o係香港上莊, 住宿, 叫埋哂d低b口號好side時間就真
我聽左三四年d人咁嗌, 讀asso pt得個睇字
到你無得咁玩個陣你就覺得有咁既時間哂係一種享受
pt 全部人真係上完堂就閃(鬼咩下下九半十點), 無校園生活, 無女溝(有d結左婚,全部有男朋友)
<-----真真正正為張紙讀書既人的心聲
LonelyBlue 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-24-09, 03:23 PM   #55
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
引用:
上莊可以試攪活動. 就算中學有參加學會, 大學攪莊普遍認真d, 活動規模大d, 資源多d, 同中學唔同.

而宿舍, 大部份香港人中學前都係同父母住, 鄰里關係又疏離; 大學宿舍成棟都係差唔多年紀既年青人, 共用浴室廚房, 你又要自己攪掂家務&一日三餐, 生活文化真係好唔同.

而最重要係, 大學生活唔止呢d野. 我以前都同d師弟講, 咁大個校園, 其實有好多資源, 3年後你想帶走d乜野, 由你自己決定.
利用佢設備優良既學習環境日日K書GPA 4.0? 上D嚴肅正經既莊(e.g. 學生會)學玩政治面對傳媒? 為career舖定路不停參加咩實習/intern計劃?

唔好咁功利, 參加多d活動識多d人, 純綷擴闊生活圈子又得; 就算以溝女為樂, 立志要過3年甜密既校園半同居生活, 我覺得都係一件「事」o丫

大學入面真係多好多機會, 多好多選擇. 出左黎做野就好難再得到.
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-24-09, 06:52 PM   #56
irismong
Goo ◕ ω ◕

引用:
作者: ahleung 查看文章
上莊可以試攪活動. 就算中學有參加學會, 大學攪莊普遍認真d, 活動規模大d, 資源多d, 同中學唔同.

而宿舍, 大部份香港人中學前都係同父母住, 鄰里關係又疏離; 大學宿舍成棟都係差唔多年紀既年青人, 共用浴室廚房, 你又要自己攪掂家務&一日三餐, 生活文化真係好唔同.

而最重要係, 大學生活唔止呢d野. 我以前都同d師弟講, 咁大個校園, 其實有好多資源, 3年後你想帶走d乜野, 由你自己決定.
利用佢設備優良既學習環境日日K書GPA 4.0? 上D嚴肅正經既莊(e.g. 學生會)學玩政治面對傳媒? 為career舖定路不停參加咩實習/intern計劃?

唔好咁功利, 參加多d活動識多d人, 純綷擴闊生活圈子又得; 就算以溝女為樂, 立志要過3年甜密既校園半同居生活, 我覺得都係一件「事」o丫

大學入面真係多好多機會, 多好多選擇. 出左黎做野就好難再得到.
我對香港果D上莊入宿真係無咩興趣 -3-"
可能因為之前已經一直o係英國讀書掛...
一直都有自己照顧自己起居飲食, plus唔駛side時間夜媽媽走去練埋哂d唔知咩
又唔知要去埋哂d咩function等等....
仲要做咩dem beat?
sorry, 我真心唔覺得呢d叫大學生生活
I really can't see the point of doing all those
叫下口號, 迫人每個sem做個所謂既批判會就可以有訓練到 "communication skills"? 團結精神?
更加唔覺....

當然, 如果你講緊大學資源, internship, scholarship, exchange既機會係真係好多
亦都好應該把握

plus, 先說明, 我絕對唔係讀書好勁, 又會勁讀書既人 XDDDDD
我只係個hea到爆既人, 哈哈

另 @@
我們OT了 =口=

PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

舊 10-24-09, 08:45 PM   #57
Hei Man
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2002
引用:
我對香港果D上莊入宿真係無咩興趣 -3-"
可能因為之前已經一直o係英國讀書掛...
一直都有自己照顧自己起居飲食, plus唔駛side時間夜媽媽走去練埋哂d唔知咩
又唔知要去埋哂d咩function等等....
仲要做咩dem beat?
sorry, 我真心唔覺得呢d叫大學生生活
I really can't see the point of doing all those
叫下口號, 迫人每個sem做個所謂既批判會就可以有訓練到 "communication skills"? 團結精神?
更加唔覺....

當然, 如果你講緊大學資源, internship, scholarship, exchange既機會係真係好多
亦都好應該把握

plus, 先說明, 我絕對唔係讀書好勁, 又會勁讀書既人 XDDDDD
我只係個hea到爆既人, 哈哈

另 @@
我們OT了 =口=
雖然我都覺得香港上莊的文化有d無聊,
不過我都見過唔少人上完莊後成個人有好大改變,
個人主動左、活躍左、辦事能力都高左,
所以我覺得上莊又唔係真係你講到咁衰既。

講返正題,
好老實講,樓主你話你gpa得3.0好差,
講真,3.0係副學士來講的確唔可以話高,
但係更唔可以話差囉。
3.0報ugc degree的確有點難度,
不過坊間都好多有點質素的top-up degree值得考慮,
當然,top-up degree係比較貴,
如果家庭經濟唔太好的話,
做一兩年野先再讀返書都係另一個選擇。
總之,路仲有好多條比你選擇既,
唔使灰心住。

尋尋覓覓  冷冷清清  悽悽慘慘戚戚
乍暖還寒時候  最難將息
三杯兩盞淡酒  怎敵他晚來風急
雁過也  正傷心
卻是舊時相識  滿地黃花堆積
憔悴損  如今有誰堪摘
守著窗兒   獨自怎生得黑
梧桐更兼細雨   到黃昏點點滴滴
這次第  怎一個愁字了得

Hei Man 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-24-09, 09:23 PM   #58
codianno@GAF
Senior Gamer
i-Designer

註冊日期: Sep 2004
引用:
作者: cloud 查看文章
其實最大問題都係金錢.....
因為我唔讀書要還LOAN
所以由ASSO 升U 要一氣呵成.....讀完U 先出黎會好D....起碼多人一樣野先...
一做錯一個DECISION MAKING 既影響真係好大
其實自己又唔係冇努力...只不過真係咁岩唔岩讀...
一個學期既2.3 教人點追呢...
哈哈.....岩一半唔岩一半. 我6年前外國degree畢業返黎, 頭一兩年做野人工都未必多得過冇degree果d人. 係社會工作最重要gei一定唔係學歷. 學歷好多時係用係當你想apply高d既position既時候. 我依家請人, 如果係剛畢業既. degree定asso定hd, 根本都係一樣.

你講得出"起碼多人一樣野先"呢d說話, 仲有當初讀IT只因為"U cs收得低"依d心態. 其實你根本冇咩目標吧, 只為入U而入U. 如果你連自己想做咩都搞唔清楚, 你之後既decision會一直錯.

如果你未有決定, 聽你呀媽講, 出來做下野先lor, 之後你慢慢會明白自己為咩讀書. 或者到時已經冇讀書既必要.

我做左野咁耐就讀書讀咁耐, 冇停過. 機會係不斷會有既.

仲有一樣一定要提你, 讀書唔係用來逃避工作. D Loan你點都要還. 讀完U你又唔駛還咩? 一般人U出來還錢都還3,4年.

祝你好運la.

I've seen her once
Through her blurry eyes, I saw her fading soul
codianno@GAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-25-09, 12:02 AM   #59
irismong
Goo ◕ ω ◕

引用:
作者: Hei Man 查看文章
略 =w="
我都明係見人見智
但係果d所謂既 "team spirit" 真係不敢苟同
見得太多, 聽得太多了..... Orz

樓主嘛~ 都係果句...
唔好迫死自己就得架喇!!
無絕路的啊!
今日唔讀degree時, 咪遲下再讀
真係有心唔怕遲的!!

舊 10-25-09, 01:04 AM   #60
cloud

PSN  IDsteve_ho110
我都想樂觀d,但做唔到
但係人人有得玩NON JUPAS報UGC , 自己仲ON居居坐係度......
自己又唔係比人地懶.........
都係SEM 1既錯

人並不是生來給打敗的。人可被消滅,但不能夠被打敗。

Hemingway (1899-1961)
cloud 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-25-09, 09:50 AM   #61
irismong
Goo ◕ ω ◕

引用:
我都想樂觀d,但做唔到
但係人人有得玩NON JUPAS報UGC , 自己仲ON居居坐係度......
自己又唔係比人地懶.........
都係SEM 1既錯
你照報先啦 =_=
有冇機都應該試左先...
btw, 仲有OU架嘛

舊 10-25-09, 03:05 PM   #62
elmond
女權主義信奉者

註冊日期: Nov 2003
XBox Live Gamertagelmond1986
其實係咪做左幾年野,到25歲都可以報PART TIME DEGREE

舊 10-25-09, 03:16 PM   #63
irismong
Goo ◕ ω ◕

引用:
作者: elmond 查看文章
其實係咪做左幾年野,到25歲都可以報PART TIME DEGREE
幾時都可以 ._.
夠學歷就可以報, 就可以讀

舊 10-27-09, 04:47 AM   #64
lwl

註冊日期: Feb 2006
PSN  IDlwlworld
XBox Live GamertagLWLWORLD
睇左咁耐
樓主都係怨緊sem 1 成績唔好
我唔知asso 係點計gpa, 但大學係計個科既level 同 credit
sem 1 既科應該都係低lv 同少credit 架喎
而sem 3, 4個d 科目lv 同credit 應該係多d, 佔gpa 比重多d 架喎
如果你唔放棄,點解會追到??

而且邊個同你講大學收生唔睇sem 4 成績咁有趣????
無一間大學剩係睇頭3 個sem 既成績架喎
我明白你報U 個時, 你得頭3 個sem 既成績係手
但其實你d 資料會入左大學個收生系統
之後你報個d 科目既系主任係可以透過電腦睇晒你咁多個sem既成績 同 比較咁多位申請者

而且偷步收生其實好少, 除非個條友超勁
否則都會等sem4 既成績出左之後, 先決定收ng收你

最後
樓主你比sem 1 既成績限死住, 咁一定無心機讀
怨其實無意思
老老實實同你講, 你得兩條路
1. asso 可能係你入 U 最後機會, 唔好諗sem 1, 報non ju , 比心機爆埋佢
2. 大學夢碎, 預備好心情出黎做野

如果仲有野唔明, or 想知多d, 可以 pm 我

此篇文章於 10-27-09 04:52 AM 被 lwl 編輯。
lwl 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-13-09, 10:49 PM   #65
cloud

我應唔應該報UGC?我覺得一定唔會收...

舊 11-15-09, 08:34 AM   #66
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:
報佐唔收一回事,唔報就連收o既機會都無。

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-15-09, 08:00 PM   #67
mmssm
Game Master

註冊日期: Jun 2004
其實我唔係好明, 3.4 唔係算好高?
mmssm 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-15-09, 08:18 PM   #68
代官

註冊日期: Feb 2005
引用:
作者: mmssm 查看文章
係高
不過算係報大學的基本條件

代官 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-15-09, 09:18 PM   #69
cloud

引用:
作者: mmssm 查看文章
一個SEM 3.4都冇用
三個SEM 加埋除3 既CGPA 3.4 就OK LA.....

舊 11-15-09, 09:45 PM   #70
Freddy
博麗神社信徒

引用:
報左冇壞
就算覺得唔會收
都當買個希望先
可能有驚喜呢

一個十分喜歡 東方 系列的Fans
棋局幻無常,智者樂其中
任天堂大亂鬥 FC: Freddy/FRED/2105-8095-6543

少女祈禱中....
Freddy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-15-09, 10:07 PM   #71
cloud

引用:
作者: Freddy 查看文章
報左冇壞
就算覺得唔會收
都當買個希望先
可能有驚喜呢
我諗我個分係first round已經比電腦剔走左

舊 11-16-09, 11:28 AM   #72
kimtch

註冊日期: Mar 2008
PSN  IDkimtch
引用:
我諗我個分係first round已經比電腦剔走左
老老實實 越早報越有機
kimtch 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-18-09, 12:55 PM   #73
cloud

MID TERM 真係死左.......
今個sem已經玩完

舊 11-18-09, 02:04 PM   #74
Hei Man
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2002
引用:
講一個個宗比你聽:我兩三年前有個朋友,
cgpa 2.7左右,IEd收左佢,仲要係讀year2。
雖然IEd唔算係名校,但係以呢個成績來講有得讀ugc degree仲要係year2,
算係好難得。

所以,如果你gpa仲未差得過我朋友的話
都請唔好咁快放棄。

尋尋覓覓  冷冷清清  悽悽慘慘戚戚
乍暖還寒時候  最難將息
三杯兩盞淡酒  怎敵他晚來風急
雁過也  正傷心
卻是舊時相識  滿地黃花堆積
憔悴損  如今有誰堪摘
守著窗兒   獨自怎生得黑
梧桐更兼細雨   到黃昏點點滴滴
這次第  怎一個愁字了得

Hei Man 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-19-09, 07:37 PM   #75
cloud

今個SEM 一定拉唔到CGPA去到3
唉.....我究竟讀乜書.....
見到而家D YEAR 1 個個都好叻....諗返自己SEM 1究竟係度做緊乜?
如果可以重頭黎過就好了.....

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 07:48 PM

手機版 | APP版