Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手提遊戲機討論版

主題工具 顯示模式
舊 12-13-05, 03:34 PM   #1
labeebilly
Senior Gamer

註冊日期: Feb 2005
XBox Live GamertagBillyLamHK008
12月大戰(有wifi大戰冇wifi)

無意筆戰 , 不過有感而發:

十二月, psp 同 nds 都出佢地的殺手級遊戲, psp 繼winning eleven 9:ue 後, 推出 monster hunter portable , 一出即有過十萬銷售, 而呢隻game 耐玩度好高, 人氣會持續好耐...

咁nds搵咩來穩固手提機市場呢, 係兩隻殺手級遊戲...再加免費wifi...

mario kart ds , 佢有幾勁係人都知, 而隻同 monster hunter p 都係育成的animal crossing: wild world 在日本都係好勁的 !!! 而家有埋wifi 就連香港gamer 都玩埋一份 !!!

我雖然係nintendo fans, 但係我都有psp, 都想psp 好, 我今次想講, 係有wifi 同 冇 wifi 的分別...

而家gaforum, mhp 的post 係好多, 不過ac 仲多 !!! 而mkds 幾過topic 加埋又好 多 !!!!
大家知唔知, mkds 同 ac forum 入邊, 大部份都係講呢幾句:

"add me pls"

"added"

"disconnet, sorry"

"gate opened now, welcome"

點解, 咪就係有wifi lor!!! 如果冇wifi, 香港就唔會咁多人玩ac, 而mkds 都冇咁正 !!! 但係點解 monster hunter 冇wifi??? 如果有, 可能仲勁過 ac ga!!!

由呢度可以睇倒 nintendo 做 wifi 的決心, 就算日後third party made games 都有wifi!!! (期待bomberman wifi!!!) 但sony 出psp 就係咁話有wifi, 但係mhp 咁重要都唔加落去. 唔通d錢真係去晒promotion??? 定係隻game 係 capcom 做的, 就唔理 ???

希望psp 以後多d wifi game, 咁我地又多d野玩 !!!

3DS game: MK7, M3D land, Zelda, DOA

此篇文章於 12-13-05 03:35 PM 被 labeebilly 編輯。 原因: 應該係有wifi vs 冇wifi
labeebilly 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-13-05, 03:44 PM   #2
失業中年漢
Game Master
真係失業啦:(

註冊日期: May 2002
你所講既wifi... 其實係咪應該叫做WFC /免費無線上網對戰 好D呢?

因為WIFI其實係指無線網絡連線...

舊 12-13-05, 03:57 PM   #3
arnoldyuhin
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2005
唔想嘈..但係

你成篇野同我講有乜用?_?
我可以幫你整個psp server?_?
定幫你炸爆nds個server呀?_?
要psp有效率打返nds請send比sony
我一定撐你

TETRIS:794221 620873 AC name: DARKSOUL code: 0473-0579-8393
pokemon: arnoldyuhin/アーノルド/3565 6144 2096
JUS: arnoldyuhin/XdarksoulX/0129 6999 9812 大亂鬥: arnoldyuhin/アーノルド/3995-6109-7079
arnoldyuhin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-13-05, 04:17 PM   #4
>>>>>劉伯<<<<<
The One
業餘歌手

註冊日期: Apr 2004
PSN  IDlauhenry
XBox Live Gamertaglauchai
呢篇野D隱喻真係"xxxx"
恕我個人太直

此篇文章於 12-13-05 05:48 PM 被 >>>>>劉伯<<<<< 編輯。
>>>>>劉伯<<<<< 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-13-05, 04:30 PM   #5
Wizhei
Insane Gamer

註冊日期: Apr 2003
佢係唔係都係想講如果psp有wifi
nds就可以閃開一邊...
Wizhei 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-13-05, 04:57 PM   #6
The One
業餘歌手

引用:
作者: Wizhei
佢係唔係都係想講如果psp有wifi
nds就可以閃開一邊...
我冇講過[你覺得係乜就乜啦 ]

唉~~
雖然佢自己都有nds,不過咁既講法就真係= ="

舊 12-13-05, 05:02 PM   #7
oogami
God of Gamer
帝國華擊團

註冊日期: Aug 2002
引用:
作者: lauchai
我冇講過[你覺得係乜就乜啦 ]

唉~~
雖然佢自己都有nds,不過咁既講法就真係= ="
真係!?!

更係真係正啦... MKDS不知幾好玩!

- 做工務員之路 -
oogami 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-13-05, 05:15 PM   #8
The One
業餘歌手

唔講啦
廢事話我撩交打:P

舊 12-13-05, 05:18 PM   #9
House
里村★紅葉

註冊日期: Jun 2004
PSN  IDHouse544
--del-

Get

グリザイアの果実 ED SONG+OST

Get 周防天音!

House 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-13-05, 06:27 PM   #10
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
好似PSP唔可以好似NDS咁上網對戰的!PSP上網只可以睇網頁的…(講錯唔好話我…)

舊 12-13-05, 06:29 PM   #11
忍者

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDchanryo
XBox Live Gamertagchanryo
你講左咁多野,唔係講緊wifi,係講緊對應internet online與否
你咁鐘意打online你都係去打online game啦

個人覺得手提機最重要o既野唔係o係佢online
係人同人坐埋一齊玩,有講有笑咁先係

舊 12-13-05, 06:30 PM   #12
safishhy
Game Master

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDKennyFish86
XBox Live GamertagKennyFish86
有wi-fi 係有優勢
但都要睇番隻game 本身好唔好玩
唔關部主機事.........
safishhy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-13-05, 06:44 PM   #13
enishi

Wii U IDtsuiwil
3DS Friend Code1461 6149 1247
PSN  IDtsuiwil_jp
引用:
作者: A HoManTin Work
好似PSP唔可以好似NDS咁上網對戰的!PSP上網只可以睇網頁的…(講錯唔好話我…)
Several Western PSP games (e.g. SOCOM) have infrastructure mode (connect through server to have online games like PS2 does) But seems that this feature is not well supported by Japanese developers....

此篇文章於 12-13-05 06:47 PM 被 enishi 編輯。
enishi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-13-05, 06:45 PM   #14
t-cup
Moderator
CD-ROM

註冊日期: Dec 2001
3DS Friend Code4511 1485 9506
PSN  IDtcuphk2
XBox Live Gamertagtcuphk
Monster Hunter 根本一定係要 online 打.. 佢個架構根本就係

不過我相信 capcom 炒冷飯, 都要唔想炒到用咁多錢. 先唔加 server 俾 monster hunter 用... 最大原因.. 錢從何來?!?!? 玩 psp 的人可能無乜人屋企有 wireless.. 仲要俾月費玩就真係咪講笑

對 capcom 哩方面好失望

t-cup 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-13-05, 07:56 PM   #15
怪人怪人
最低級亂鬥者

註冊日期: Mar 2003
Wii U IDkaijintik
引用:
作者: 忍者
你講左咁多野,唔係講緊wifi,係講緊對應internet online與否
你咁鐘意打online你都係去打online game啦

個人覺得手提機最重要o既野唔係o係佢online
係人同人坐埋一齊玩,有講有笑咁先係

NONO~
玩ac 左手o係村一齊玩,右手上gaf 出post 都好正的說

吾乃傳說中的貓車(偽)勇者
怪人怪人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-13-05, 08:01 PM   #16
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235
本末倒置

e+係"game搭online"
唔係"online搭game"
主賓唔該搞清楚

MKDS不嬲wireless好評過WFC

此篇文章於 12-13-05 08:05 PM 被 メソウサ 編輯。
メソウサ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-13-05, 08:30 PM   #17
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

註冊日期: Sep 2002
Wii U IDlastwill
3DS Friend Code5241 1873 3778
mkds WFC根本唔掂, 只有4人打, 少賽道, 少道具, , 冇battle戰, 冇得車尾hold道具
ac 唔WFC玩咩問題都冇, on唔online玩items都係radrom出
原來mhp唔online唔好玩?? 呢個我唔知

但起碼mkds/ac 上唔上到網玩都冇問題~
尤其係mkds, 見面打好玩過上WFC玩..

大乱闘X
WILL 3780-8206-2363
按此看我的3DS Mii
有老任分紙多出可以pm俾我,謝謝
W!LL 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-13-05, 10:28 PM   #18
The One
業餘歌手

引用:
作者: t-cup
Monster Hunter 根本一定係要 online 打.. 佢個架構根本就係

不過我相信 capcom 炒冷飯, 都要唔想炒到用咁多錢. 先唔加 server 俾 monster hunter 用... 最大原因.. 錢從何來?!?!? 玩 psp 的人可能無乜人屋企有 wireless.. 仲要俾月費玩就真係咪講笑

對 capcom 哩方面好失望
好同意

舊 12-13-05, 10:30 PM   #19
The One
業餘歌手

引用:
作者: 小恐
mkds WFC根本唔掂, 只有4人打, 少賽道, 少道具, , 冇battle戰, 冇得車尾hold道具
ac 唔WFC玩咩問題都冇, on唔online玩items都係radrom出

8人對戰才是王道

舊 12-13-05, 10:57 PM   #20
enishi

Wii U IDtsuiwil
3DS Friend Code1461 6149 1247
PSN  IDtsuiwil_jp
引用:
作者: 小恐

係任記對於流暢度o既執著, 而家 cut 左咁多 function 上 WFC 都有機會 lag, 如果比哂全部功能, 可能會經常 lag 到唔能夠接受...
enishi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-14-05, 12:03 AM   #21
遊戲怪
Ultimate Gamer
高達DX

註冊日期: Jul 2005
PSN  IDhkboy2007
其實上網對戰 ~sony一向都做得唔係咁好 (講錯唔好插~我) 可能係主要 賣主機 但網路一向欠人開發~好可能 sony祗係想一心想開發遊戲機~ 但對網上對戰這回事 祗靠軟件商 sony ~ 一個可愛 / 可恨既 開發機體廠商~總之跟大隊 有得玩咪玩囉~都唔好要求 什麼~就好似世貿~一樣~!!!

在打機既過程中迷走...
在電影中尋找故事...
在小說世界中尋找那個什麼~深度既內涵...
遊戲怪 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-14-05, 01:28 AM   #22
GimGim

註冊日期: Jun 2002
[AC fan]AC success not all depend on wifi connection, the main point is this game is great
juz look at the sale number in Japan, they went crazy [/AC fan]

舊 12-14-05, 02:19 AM   #23
thom
Ultimate Gamer

註冊日期: Dec 2001
其實我玩ac都唔係為wfc,我無玩wfc ac都一樣咁正
對ac黎講wfc只係一個大bonus,唔係全部,唔好講到ac咁多人玩就只係因為wfc咁啦
thom 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-14-05, 03:24 AM   #24
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

註冊日期: Sep 2002
Wii U IDlastwill
3DS Friend Code5241 1873 3778
其實AC最重要既地方始終係番自己條村....
WFC係交換ITEMS, 吹下水, 同FD玩下, 冇咁自閉o者...XD
AC唔算完全係隻Online game.....

大乱闘X
WILL 3780-8206-2363
按此看我的3DS Mii
有老任分紙多出可以pm俾我,謝謝
W!LL 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-14-05, 09:36 AM   #25
labeebilly
Senior Gamer

註冊日期: Feb 2005
XBox Live GamertagBillyLamHK008
OH, 估唔倒咁多人reply...

sorry, 我咁講都係唔想得失d psp fans jar!!! 之前咁多筆戰, 攪到我出個post 都唔係我原意...

sorry!!!

不過我係見ac 有WFC 先買JAR (MKDS就一出就買), 買左先知係咁好玩 (任天堂好野!!!) 咁我咪以為好多人係咁LOR~~~
SORRY!!! 細路仔唔識唔好見怪 !!!

3DS game: MK7, M3D land, Zelda, DOA
labeebilly 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 01:58 AM

手機版 | APP版