Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 08-12-19, 07:28 PM   #1426
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
Tommy Cheung 張秀賢
34mins

斷網?我喺機場打status,斷左咩網?

要贏,就唔好散播謠言。唔係要大家次次都要嚴密fact check,但大家都唔好搞到太恐慌。

呢個telegram msg,就真係完全係謠言啦。
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-19, 07:36 PM   #1427
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
我覺得每場丈都應該考慮撤退路線
開始被包圍就應該轉場

不過我只係冷氣軍師冇咩資格講,尊重前線決定
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-19, 08:07 PM   #1428
Ginji
Senior Gamer

註冊日期: Feb 2006
其實由依家開始

有防暴到場當解放軍到場處理好唔好呢

きっと 彼らがのぞいてる
Ginji 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-19, 08:12 PM   #1429
srx
Insane Gamer

咁事實上搞機場殺傷力係最大,當然問題係要確保撤退路線有一定難道
srx 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-19, 08:12 PM   #1430
Tano
God of Gamer
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
出奇竟然澳洲第一

引用:
作者: 真!DC 查看文章
開始被包圍就應該轉場

由手機版發出
係每次都計算
逗留時間
負重
移動距離
而且絕對係地區性

不過機場同東涌這類角位真係One way in, One way out

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ

此篇文章於 08-12-19 08:45 PM 被 Tano 編輯。
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-19, 09:28 PM   #1431
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: 真!DC 查看文章
開始被包圍就應該轉場

由手機版發出
呢 d 假資訊資訊就當係磨煉

大家想要民主自由,就要時刻對情報資訊保持警惕。

撤定唔撤,就由現場既人自己諗辦法一齊決定。
由手機版發出
舊 08-12-19, 11:37 PM   #1432
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: Rance 查看文章
都唔知邊個天才搞機場活動,諗都諗到入左無得走
徹夜難眠咪會諗到去24小時開放的HKIA行下囉。

舊 08-13-19, 06:36 AM   #1433
女裝少年
Game Master
おねーちゃん大好き~

註冊日期: Dec 2007
引用:
作者: 亍 ◣ 查看文章
我覺得呢手係超錯一步棋,因為鏡頭前太多錯誤做左出來
我之前預測係驚收手,用25犬燒汽油彈,今日文宣就直接指你們過分暴力將淺黃做分化,而家呢個結果邊有得割
分分鐘呢步係政府搵警犬祭旗既第一步
共產黨實唔止兩手準備

我覺得要拉晒d示威者就冇可能
靠恐怖靠嚇成效睇嚟又唔係好大
萬一政府退讓要搵人祭旗
一定係呢班毅進仔

機場單野
如果班警真係殺到
我相信示威者真係會變成曱甴屋入面既曱甴
其實機場入面
係咪有因為航班受阻而濟留既外國遊客?
有佢地喺度
道理上班警係唔會出手

光明頂講左膠

此篇文章於 08-13-19 07:01 AM 被 女裝少年 編輯。
女裝少年 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-13-19, 07:32 AM   #1434
真!DC
Banned User
奉行我道

高層應該唔想機場開戰
只係放d狗兇下你
但班散仔同中国公安會唔會發癲失控唔聽命令係另一回事
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-13-19, 08:36 AM   #1435
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

【關於FactCheck】驗證消息、風險管理和行動指引

盡量不要用「Fact Checked」玩膠。在現代戰爭概念之中,「信息戰」已被廣泛視為決定勝負的關鍵要素,信息真偽和多寡對如何部署和採取行動都起著至關重要的作用。在示威警務和抗爭的博弈之中,學者也常常提及到信息戰,例如現代警察常常透過「滲透」、「截取」、「入侵」等方式收集示威方的情報再以強制力量鎮壓,又會發放虛假信息製造示威者內部衝突分化與人民之間的矛盾,令抗爭潰散 (Donatella della Porta, 1998)。我們應該認真看待信息的真偽,若然自己陣營先運用「Fact Check」來玩膠,容易製造「狼來了」效應,矮化詞義,致使日後無法再用同一字眼強調信息的可信度。

信息真偽相當重要,但如何確認其實是個比大家想像中更困難的課題,正如有圖有片有錄音不一定有真相(因為可以看圖作故事,也可以偽造),無圖無片無錄音不一定無真相(因為信息來源可以很可靠,或透過多方相互認證)。自 721 起,坊間和網上一直傳言元朗鄉黑會將有襲擊市民的報復行動,傳言四起,這些消息都難以進一步追查核實。雖然最終這兩天沒有「大事」發生,但也不代表當初信息一定是虛假的,因為各方行動的臨時變動是抗爭期間的尋常事。

這次事件也帶來了一個問題:究竟應該怎樣確認消息真偽?有人擔心類似「消息難以證實」的狀況會造成信息混亂、白色恐怖,長遠來說更可能成為分化的源頭,瓦解彼此信任,因此建議大家應該建立較為嚴格的核實原則,例如有圖有片先代表可信,或者有第一手資訊才算是可靠。然而,在今次反送中運動,採取嚴格的 factcheck 標準並不現實。日常之中,社會事務的資訊多數是由傳統媒體提供,基於專業能力和公信力,大家比較能正確判斷消息的真偽。但今次運動,許多信息都是來自 telegram 的頻道或群組裡個別成員,要再進一步追查這些消息來源是極度困難;不少消息更是純文字報道,無圖無片,但還是獲得大家信納。

那麼,我們應該確認信息真偽?首先,我們應該先接受「風險管理」的思維,不要把簡單地把信息分為「完全證實/證偽」,而是以「消息提供了多大可信度」來判斷「事件可能為事實的概率」。換言之,我們要判斷的不是消息是「真或假」,而是用等級(例如「微可能」、「可能」、「一半半」、「很可能」、「幾可確信」)來區分信息「多可信」,然後採取相應合乎比例的行動去預防和應對。

以「元朗鄉黑報仇市民/黑吃黑」為例,連登、傳統媒體(包括網媒)、telegram 一直傳出相關消息、相片及錄音(可惜這些消息無法再核實),加上部分商店和保安的措施反應,可以視為初步的表面證據成立,屬「可能」程度級別。這種風險程度不應構成混亂恐慌(例如恐慌性購入物品),若然只是商店短暫閉門落閘或市民短暫不出街,還算是可接受的範圍。當然,這種情況持續下去也絕非好事,如同市民自行進行戒嚴,不過這兩天沒有特別事情發生,市民也已相對放鬆很多,可見香港市民還是相當有智慧和謹慎去應對這些消息。

由於今次運動裡多數人都是(甚至傳統媒體也有部分)依靠 telegram 接收信息,但 telegram 的消息難以再追查核實,所以接下來我們如何劃分信息機構的可靠程度是至關重要。我們可以透過經驗歸納和消息機構的謹慎態度來將消息機構進行「可靠度」的排序。愈可信的消息機構(例如傳統媒體、多有圖片影片佐證的 tg 頻道)就愈視為優先,給予愈大信心;愈不可信的消息機構就愈應該對它們的信息保持懷疑,在未有提供進一步核實或獨立證據支持,就應將這些消息機構提供的信息歸類為「微可能」或「可能」程度。

另外,大家也可以通過「多方認證」的方法來判斷信息的可信度,即如果愈多消息機構傳出相同消息,這消息就愈可能為真。不過大家也要注意這些「同一消息」是否其實都是來自於同一信息來源,而非各自有獨立的證據支持該消息。例如如果發現多個頻道報道的同一信息其實都是forward自同一個人或頻道,就不應該視此為「多方認證」的證據。

最後,避免自己成為散佈假消息的來源。在網絡時代,每個人既是消息接收者,也是消息發佈者。你接收了一個信息,再把信息轉寄或發佈出去,就變成了發佈者。認知科學提到人有「確認偏差」和「逆火效應 (backfire effect)」的認知偏差現象,當一個人率先收到某個錯誤的信息而信之,之後即使有明顯的相反證據反對原有信息,那個人也不一定會更正自己的信念,甚至有時反過來加強原有的錯誤信念。因此身為發佈者的我們,應該更謹慎傳送信息。我知道大家都很擔心身邊朋友或戰友的安危,只傳遞那些嚴格得到證實的信息很難,我建議大家不妨運用上述區分可信度的概念,在傳送信息時,都列明這消息來源,和消息有多大可信程度,再讓公眾自行判斷。

總結一下如何處理信息的方式:
1. 根據過去的經驗和機構的報道手法和態度,將手頭上的消息機構進行「可靠度」的排序,從而判斷消息的可信度。若在 TG 裡,可以把最可靠的五個消息頻道置頂在對話表上;
2. 放棄「已 fact check 或未 fact check」二元區分,將消息劃分「可信度」的等級,再評估相關風險和採取合比例的行動;
3. 盡可能加入更多群組和頻道,擴大自己消息機構的範圍,然後運用「多方認證」的方法加以確認,但避免陷入多方消息原來不過是出自同一來源的陷阱;
4. 認識自己也是消息發佈者。在傳遞信息時,應盡量謹慎,提供信息是出自哪個信息機構和指明信息的可信度;假如消息是虛假的話所造成的公共風險(例如造成恐慌混亂或社群分化的機率)愈高,就愈應該謹慎發佈或傳送消息。
5. 保持懷疑精神,不要太相信自己的「直覺」去判斷消息的可信度;有時間成本的話,應該盡可能追查消息的來源,同時謹慎判斷哪個消息機構是可靠,並將它分享給親朋戚友知道;
6. 遇到相反證據時,應該保持開放的心給予相反證據多點信心,下決心降低消息的可信度;

#FactCheck #反送中 #信息處理
@書生百用

【Reference】Donatella della Porta (edit) (1998). Policing Protest: The Control of Mass Demonstrations in Western Democracies
由手機版發出
舊 08-13-19, 06:02 PM   #1436
chitkan
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2009
委國示威少年臉中52橡膠彈致失明兩警被控企圖謀殺
https://news.mingpao.com/ins/%E5%9C%...AC%80%E6%AE%BA

俄被捕女示威者遭警拳打腹部 內政部調查濫暴
https://news.mingpao.com/ins/%E5%9C%...89%87%E3%80%91

防暴警打女示威者斷正 俄政府拒包庇:有罪就要承擔後果
https://hk.news.appledaily.com/inter...90813/59926112

.....................................................................................................................................

天下黑警一樣黑,但香港政府呢就仲衰過委內瑞拉同俄羅斯
chitkan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-13-19, 06:28 PM   #1437
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: 女裝少年 查看文章
係咪有因為航班受阻而濟留既外國遊客?
有佢地喺度
道理上班警係唔會出手
唔只有遊客, 仲有外國領事館代表.

舊 08-13-19, 06:37 PM   #1438
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: wing 查看文章
唔只有遊客, 仲有外國領事館代表.

即係又可扣「勾結外國反動勢力」呢頂高帽

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-13-19, 07:17 PM   #1439
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

機場 Capture 左個中國公安

徐錦焬
福田分局

'As always, should you or any of your IM Force be caught or killed, the Secretary will disavow any knowledge of your actions.'

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10157703049865774&id=768970773&sfnsn=mo

由手機版發出

此篇文章於 08-13-19 07:23 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 08-13-19, 07:40 PM   #1440
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
機場 Capture 左個中國公安

徐錦焬
福田分局

'As always, should you or any of your IM Force be caught or killed, the Secretary will disavow any knowledge of your actions.'

https://m.facebook.com/story.php?sto...70773&sfnsn=mo

由手機版發出
佢只係來港參與示威
沒資料他是公安
沒資料他是卧底

算吧啦,大家好清楚武警出左好耐
要信既一早信,唔信既點都唔信,所以係唔係都唔影響一個誠信破產既正苦

除非真係咁勇武捉到佢著警察制服

舊 08-13-19, 07:54 PM   #1441
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: 小草 查看文章
佢只係來港參與示威
沒資料他是公安
沒資料他是卧底

算吧啦,大家好清楚武警出左好耐
要信既一早信,唔信既點都唔信,所以係唔係都唔影響一個誠信破產既正苦

除非真係咁勇武捉到佢著警察制服
咁有實質證據係唔同 d 既

呢度始終係香港唔係中國, 仲有 d d 規矩同法律既

掉返轉諗

如果中國真係 100% 起香港可以打橫行既, 又洗乜修例捉人?

如果中國人既部隊真係 100% 起香港可以自出自入既, 又洗乜偷偷摸摸 ?

此篇文章於 08-13-19 07:59 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 08-13-19, 08:08 PM   #1442
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
果dd都好似無左

仲有唔係美國
我估收左香港皮好耐

舊 08-13-19, 08:41 PM   #1443
GreenTea
Administrator

註冊日期: May 2007
引用:
咁有實質證據係唔同 d 既

呢度始終係香港唔係中國, 仲有 d d 規矩同法律既

掉返轉諗

如果中國真係 100% 起香港可以打橫行既, 又洗乜修例捉人?

如果中國人既部隊真係 100% 起香港可以自出自入既, 又洗乜偷偷摸摸 ?
yes 有實質證據咁抗爭既會愈硬靜
當然唔信既都會選擇唔信 或者話咁又點
GreenTea 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-13-19, 08:44 PM   #1444
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

facebook 個 algorithm 好快咁滅左聲

原 post del 左

我個 fb 完全唔見到咁滯
舊 08-13-19, 08:56 PM   #1445
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

好似 google 都滅埋 ?

我 search 唔到
舊 08-13-19, 09:01 PM   #1446
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: GreenTea 查看文章
yes 有實質證據咁抗爭既會愈硬靜
當然唔信既都會選擇唔信 或者話咁又點

當然有實質證據係好事,之但係而家對家根本就連電視現場直播面前犯罪都無有怕...

而家擺明犯法O既係犬,報案都係要入去狗屋,等於送羊入犬口,除非有途徑可以蹺過狗屋都可以掟佢上庭又唔同講法...

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-13-19, 09:28 PM   #1447
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
掉返轉諗

有說修例係要抄家, 同理可以在香港捉鬼佬.

舊 08-13-19, 09:42 PM   #1448
cat722
Senior Gamer
雪凝騎士

註冊日期: Sep 2003
睇緊live
現場有人攞左公安部電話不過要密碼
由手機版發出
cat722 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-13-19, 09:45 PM   #1449
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: wing 查看文章
有說修例係要抄家, 同理可以在香港捉鬼佬.
我一早都話捉外國高官同特工係修例目的之一

以防止何志平孟晚舟呢類事情再發生

邊個威脅一帶一路, 就連經香港轉機都有危險
舊 08-14-19, 01:46 AM   #1450
kev00269270
Game Master

註冊日期: Apr 2004
因為對政府更加不滿
所以公眾才會對武勇派最大化理解

今晚機場開始過火位
希望佢地冷靜一下