Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 12-13-06, 12:24 AM   #501
jamsquare
God of Gamer

註冊日期: Jul 2002
PSN  IDjamsquare
XBox Live Gamertagjamsquar
引用:
作者: 機場美少年 查看文章
睇咗1-5集,
感覺唔似係GUNDAM片,
反而好似Nadia(ふしぎの海のナディア)!

個故事幾好,但節奏就慢咗d!
而且一開始無乜講點解地球會發展成目前的局面,真係有點亂!(好在睇咗少少前傳漫畫版)

主角羅倫(or 羅拿!?)頭幾集經常全裸演出,
小羅倫又經常受難,真係一個幾惡攪的主角!

我覺得
頭2x 話, 太長
搞到後面去得超快

我才沒偷懶,
只是覺得很麻煩, 不想做而已
jamsquare 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-13-06, 12:39 AM   #502
com1010hkjp
‧唔知咩兔 .

註冊日期: Feb 2005
PSN  IDcom1010hk
引用:
作者: jamsquare 查看文章
純個人感覺

主角離棄最愛, 而選擇左一個好需要佢既人

歌就
cc都幾好聽丫

首月の繭真係. . . .

一首月の繭
一首愛の輪郭

兩首野真係令我服到菅野五體投地 orz
moon都好正

舊 12-13-06, 12:39 AM   #503
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:
純個人感覺

歌就
cc都幾好聽丫

首月の繭真係. . . .

一首月の繭
一首愛の輪郭

兩首野真係令我服到菅野五體投地 orz
我覺得羅倫對蘇絲亞ge感情由頭尾都唔係愛情
蘇絲亞對羅倫尼講可能係 身為工人要照顧ge大小姐, 戰友, 但唔會係戀人

愛の輪郭
Brain powerd ED?

幾套動畫中我鍾意ge歌同音樂, 之後睇番原本都係菅野
turn a度d音樂有d似民族音樂, 我幾鍾意

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-13-06, 12:40 AM   #504
Einhander
能登かわいいよ能登

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDRazgriZeroGAF
XBox Live GamertagRazgriz GAF
引用:
純個人感覺

我反而覺得係

主角離棄左一個好需要佢既人(自己攞黎), 而選擇最愛

生ける世に 我が身悲しも
夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

(」・ω・)」SAN値(/・ω・)/ピンチ!
iDontCare
Einhander 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-13-06, 12:48 AM   #505
Einhander
能登かわいいよ能登

引用:
睇咗1-5集,

而且一開始無乜講點解地球會發展成目前的局面,真係有點亂!(好在睇咗少少前傳漫畫版)

一開始比人話佢成套世界名作劇場咁
可能因為改左個風格
所以大家會覺得佢一開始好慢
但係我覺得佢慢係因為加插左好多以前gundam冇嘅野
好似平日生活片段, 人物描寫咁
>而且一開始無乜講點解地球會發展成目前的局面
呢段的確有啲問題
我要搵返啲背景資料黎睇先知....
>小羅倫又經常受難
好彩last happy endingbbb

夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

iDontCare
舊 12-13-06, 12:51 AM   #506
com1010hkjp
‧唔知咩兔 .

PSN  IDcom1010hk
外傳 月之風~羅蘭之日~

作畫怪怪地

女王身材勁左好多

舊 12-13-06, 12:54 AM   #507
真!DC
Banned User
奉行我道

去到月球黑歷史資料館(?)果度咪知地球發生左乜事
地球d人都唔知發生左乜事, 唔講比觀眾知我覺得合理

提起Nadia, 睇開頭幾集唔會估到最後會玩到上宇宙

舊 12-13-06, 12:57 AM   #508
Einhander
能登かわいいよ能登

引用:
作者: 真!DC 查看文章
去到月球黑歷史資料館(?)果度咪知地球發生左乜事
地球d人都唔知發生左乜事, 唔講比觀眾知我覺得合理

提起Nadia, 睇開頭幾集唔會估到最後會玩到上宇宙
我諗佢講緊唔知地球嗰幾個國家係點黎同埋個世界局勢係點....

夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

iDontCare
舊 12-13-06, 12:59 AM   #509
真!DC
Banned User
奉行我道

引用:
作者: Razgriz 查看文章
我諗佢講緊唔知地球嗰幾個國家係點黎同埋個世界局勢係點....
誤會左...

舊 12-13-06, 09:51 AM   #510
jerrychf
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2004
引用:
睇咗1-5集,

點只,仲要扮女添 XD

引用:
作者: com1010hkjp 查看文章
moon都好正
即係「月之繭」,不過 moon 係唔知咩文版,但絕對唔係法文

引用:
作者: 真!DC 查看文章
我覺得羅倫對蘇絲亞ge感情由頭尾都唔係愛情
蘇絲亞對羅倫尼講可能係 身為工人要照顧ge大小姐, 戰友, 但唔會係戀人
咁就應該唔係,因為係卡巴向佢求婚個時佢處處顯得避忌,而且又成日係自己部 MS 入面都係度輕聲呼喚羅倫,以表現上佢係鐘意羅倫無錯

引用:
作者: com1010hkjp 查看文章
外傳 月之風~羅蘭之日~

作畫怪怪地

女王身材勁左好多
請問一下有無全部 ~_~ 我搵唔到全部...只係得 1-5
jerrychf 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-13-06, 11:45 AM   #511
Einhander
能登かわいいよ能登

引用:
作者: jerrychf 查看文章

咁就應該唔係,因為係卡巴向佢求婚個時佢處處顯得避忌,而且又成日係自己部 MS 入面都係度輕聲呼喚羅倫,以表現上佢係鐘意羅倫無錯
我睇佢個post個大意都係差唔多...
總之我就覺得羅拿本身對女王嘅好感係大過二小姐
問題在二小姐係羅拿仲係和平時期嘅時侯有好多機會去同佢增進關係
但係佢放棄左
二小姐其實一直都鍾意羅拿, 所以我話卡巴係試金石就係咁解
羅拿去到後期對二小姐直頭得返愧疚感
二小姐係呢個時候已經兜都兜唔返...
因為羅拿同女王嘅關係已經打風都打唔甩啦b

夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

iDontCare
舊 12-13-06, 12:09 PM   #512
HAKAIDER
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
引用:
-skip-
即係「月之繭」,不過 moon 係唔知咩文版,但絕對唔係法文

-skip-
俄文版.................

女歌手origa的日本官網

http://www.r-s.co.jp/origa/index.html

攻殻動畫版的主題曲都係origa唱的
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-13-06, 12:51 PM   #513
阿魚

PSN  IDL_MajoR
引用:
作者: HAKAIDER 查看文章

http://www.r-s.co.jp/origa/index.html

有無人最終話ending隻歌

我搵左好耐都搵唔到

舊 12-13-06, 01:01 PM   #514
jerrychf

引用:

好似唔係俄文添 ~_~

聽講係世界語....

PS: 外傳月之風女王同哈利好噯梅咁 ~_~
舊 12-13-06, 01:05 PM   #515
jerrychf

引用:
作者: Razgriz 查看文章
我睇佢個post個大意都係差唔多...
總之我就覺得羅拿本身對女王嘅好感係大過二小姐
問題在二小姐係羅拿仲係和平時期嘅時侯有好多機會去同佢增進關係
但係佢放棄左
二小姐其實一直都鍾意羅拿, 所以我話卡巴係試金石就係咁解
羅拿去到後期對二小姐直頭得返愧疚感
二小姐係呢個時候已經兜都兜唔返...
因為羅拿同女王嘅關係已經打風都打唔甩啦b
原來如此,我諗其實好多人都對蘇絲亞玩弄感情呢件事幾有反感 @@
舊 12-13-06, 03:44 PM   #516
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
好似唔係俄文添 ~_~

聽講係世界語....

PS: 外傳月之風女王同哈利好噯梅咁 ~_~
有無歌詞可以睇睇................我無買"ターンA the Concert"又唔見有邪道版

俄文好易應的...................

http://ja.wikipedia.org/wiki/%E3%83%...82%A2%E8%AA%9E
舊 12-13-06, 04:11 PM   #517
jerrychf

引用:
有無歌詞可以睇睇................我無買"ターンA the Concert"又唔見有邪道版

俄文好易應的...................

http://ja.wikipedia.org/wiki/%E3%83%...82%A2%E8%AA%9E
E mi et le escontina
: O plenitas o colindia
: Mi mortis sicle ha juus costro
: Mawé poco entalius
: E mi et le di fenité
: Gledis clant o pledistiant
: Enti lai viginsé lescayan
: Mawe poco es vienticlo
: Taan ma taan la la la la la loo
: Plaute tai mi fai o gunema
: (mundiana mundiana)
: Taan les tai la la la, la la loo
: Morie taan mi fai es volta
: E mi et le escontina
: O plenitas o colindia
: Mi mortis sicle ha juus costro
: Mawe poco entalius
: Taan ma tai la la la, la la loo
: Plaute taan mi fai o gunema
: (mundiana mundiana)
: Tai les tai la la la, la la loo
: Morie taan mi fai es volta
: Taan ma tai la la la, la la loo
: Plaute taan mi fai o co....
: Mi mo....
: Tra taan......

以上就係....~_~
舊 12-13-06, 04:16 PM   #518
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
引用:
OTZ ~_~...

你而加仲有無 1-7 呢??

因為呢個前傳係日本幾受好評下...
有,不過其實呢個前傳唔係真係咁正!
都係講下d無聊嘢,例如地球之尾(類似賽車的活動)
傳送門算係gundam故事入面比較特別的東西!

引用:
如果係既話...多左一集 51 出泥就會好多野唔洗人自己去諗,當然...我係好希望佢地可以畫埋戰後主角既生活,得個五分鐘左右係唔夠既 XD
有51話?
咁講d乜o架?

目前只睇到第8話...
搵唔到第9 &10話,但係搵到11-16話,都唔知睇唔睇好!
(有點像在發掘黑歷史的地球人 )

其實TURN A係咪有劇場版(總集篇)?

舊 12-13-06, 04:20 PM   #519
jerrychf

引用:

有51話?
咁講d乜o架?

目前只睇到第8話...
搵唔到第9 &10話,但係搵到11-16話,都唔知睇唔睇好!

無 51 話,只係覺得如果出個 51 話出泥詳細解說角色既往後生活都好 XD

而....月之風有 9 話以上??? 唔係只係得 8 話炸咩? = =....

唔知係邊可以搵到??
舊 12-13-06, 04:28 PM   #520
MS331
Game Master

ost隻moon同concert隻moon係同一種語言,至於係咩語言,真係好多種講法,唔知邊個先岩
MS331 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-13-06, 04:33 PM   #521
jerrychf

引用:
作者: MS331 查看文章
ost隻moon同concert隻moon係同一種語言,至於係咩語言,真係好多種講法,唔知邊個先岩
演奏上面同首 Moon 係一樣既

不過兩首都係 Gabriela Robin 填詞.....一般人因為 check 過好多種語言都唔可以解譯到,所以稱之為「Gablish」

當然...演奏廳上唱個個唔係 Gabriela Robin 唱

PS: 有傳言話管野就係 Gabriela Robin....唔知你又信幾多?? ~_~ 而管野佢就好似係一個訪談錄入面,就話佢 d 歌有涉及非地球語言.....O_O 外星人語言??
舊 12-13-06, 04:53 PM   #522
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
引用:
無 51 話,只係覺得如果出個 51 話出泥詳細解說角色既往後生活都好 XD

而....月之風有 9 話以上??? 唔係只係得 8 話炸咩? = =....

唔知係邊可以搵到??
OIC

月之風,預告篇+8話=9話?
可能第8話之後重有完結篇吧...
唔知有無出單行本?(有邪道版就更好像,只差下一話未睇 )

舊 12-13-06, 05:06 PM   #523
jerrychf

引用:

有51話?
咁講d乜o架?

目前只睇到第8話...

回覆劇場版....基本上同 TV 版一樣,不過用 4 個鐘超濃縮版 ~_~ 好多野講唔明

我睇到既分別主要係係最尾個度

1. 最終 boss (唔記得咩名!) 同「靚女」主角鬥劍個時,比月光蝶吸入個時個驚訝既樣,多左呢個 shot

2. 都係係最終。姬艾爾接替左迪亞娜之後,可能係去月球資料房補完黑歷史既時候邊睇住歷史片段一邊流淚,對過係原作 TV 係無既

3. 一開始。羅倫佢地坐 FLAT 落地球個時既準備畫面,同埋羅倫一路唱日文版「有隻雀仔跌落水」既童謠

引用:
OIC

月之風,預告篇+8話=9話?
可能第8話之後重有完結篇吧...
唔知有無出單行本?(有邪道版就更好像,只差下一話未睇 )
9 之後係完結篇? ~_~ 我聽過 gundam ace 話 8 話就 = 完結....如果有 9 ,咁係唔係話係 turn a tv 故事完左之後各人既生活??

PS: 邪道版??? 咩邪道版...
舊 12-13-06, 08:18 PM   #524
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
演奏上面同首 Moon 係一樣既

不過兩首都係 Gabriela Robin 填詞.....一般人因為 check 過好多種語言都唔可以解譯到,所以稱之為「Gablish」

當然...演奏廳上唱個個唔係 Gabriela Robin 唱

PS: 有傳言話管野就係 Gabriela Robin....唔知你又信幾多?? ~_~ 而管野佢就好似係一個訪談錄入面,就話佢 d 歌有涉及非地球語言.....O_O 外星人語言??
睇完d歌詞...........會唔會係原創語言黎架
舊 12-13-06, 09:25 PM   #525
jerrychf

引用:
睇完d歌詞...........會唔會係原創語言黎架
追開管野洋子音樂既人稱之為「Gablish」....似乎真係自創語言...

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
「魔神英雄伝ワタル」BD-BOX 好評発売中 石光 日本動漫畫討論版 248 03-29-24 08:41 PM
[動畫] 「電脳コイル」 BD-BOX化決定 Designer 日本動漫畫討論版 29 05-06-15 04:16 PM
[動畫] 劇場版 機動戦士ガンダム00 -A wakening of the Trailblazer- BD/DVD 発売中 Vol.20 money 日本動漫畫討論版 415 08-19-13 02:53 PM
[動畫] 「CANAAN」 BD BOX 7月18日発売決定 supermanlady 日本動漫畫討論版 284 06-25-12 11:08 PM
[動畫] 学園戦記ムリョウ BD-BOX化決定 money 日本動漫畫討論版 0 11-09-11 11:09 PM

現在的時間是 03:19 PM

手機版 | APP版