Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 07-01-21, 12:02 AM   #1876
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
唔好意思,上面有少少過咗火位,謝指教,真係有啲似舊年年中套片~

本人無期待過好似西片噉一味狂打,又未必係《真》版咁講官僚運作(失敗),本人對虛淵套幾有意見都好,命名嘅始終係焦點,呢套出場時間連另一隻四腳爬爬嘅都不如~(苦笑)

編劇又實在太懶。有評者講過,個劇本要玩時間有三種理由:哲學探討(存在主義?),一係偷懶,又或者玩死自己被迫要用時間旅行解圍(好似 Endgame)。另一方面,好多「危機」,好似最後一話個「真正主角」搞到好似好大鑊,鏡頭一轉就自己搞掂晒。(攤手)

相對最正路嘅,反而係嗰件間唔中出場嘅四眼仔,你肯追晒就明。

最唔明嘅係:明明噉鬼「爛」,本人都追鬼晒~ 都係同賢妻一齊追《全裸2》好過。

此篇文章於 07-02-21 03:07 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-02-21, 03:37 AM   #1877
肉羊哩咖
griffin611

Rebel Without a Clue

《機動戰士高達 -- 閃光的凱薩衛》係三部曲嘅第一部。部片唔長,粒半鐘多啲。

好:動畫仲好過 UC 系列,流暢細緻,尤其開頭穿梭機嗰度,美指作畫好顯到質感;戰鬥場面(你睇得清嘅話),比 UC 第七話仲正!人設同(日)配都好嘅(唔好打面!)

唔係噉好:故仔似乎係個系列中段嚟 -- 無咗個頭,啲嘢就係咁唔多知點嚟又唔多背景,望佢之後交待多返,啲人物動機唔多著墨,你好難投入啲角式度,尤其凱薩衛身邊班人,你唔會點著緊佢哋啲安危。另一個問題係就係連邦係衰,但你又唔多覺班「恐怖份子」有幾正義。戰鬥幾乎全部都係晚黑進行,有時唔知睇緊啲乜,尤其第一場,啲連邦啲 MS 打到中後段先見到個樣~

舊 07-02-21, 12:04 PM   #1878
魚伕
Moderator

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
《機動戰士高達 -- 閃光的凱薩衛》係三部曲嘅第一部。部片唔長,粒半鐘多啲。

好:動畫仲好過 UC 系列,流暢細緻,尤其開頭穿梭機嗰度,美指作畫好顯到質感;戰鬥場面(你睇得清嘅話),比 UC 第七話仲正!人設同(日)配都好嘅(唔好打面!)

唔係噉好:故仔似乎係個系列中段嚟 -- 無咗個頭,啲嘢就係咁唔多知點嚟又唔多背景,望佢之後交待多返,啲人物動機唔多著墨,你好難投入啲角式度,尤其凱薩衛身邊班人,你唔會點著緊佢哋啲安危。另一個問題係就係連邦係衰,但你又唔多覺班「恐怖份子」有幾正義。戰鬥幾乎全部都係晚黑進行,有時唔知睇緊啲乜,尤其第一場,啲連邦啲 MS 打到中後段先見到個樣~
原來唔係淨係我覺得戰鬥畫面有問題(我仲不停咁調較光度)...
唔知係唔係想比人真實感(暗+快)啦...不過睇唔清...講乜都冇用...

套野作畫同聲效都好好,真係只差睇唔清戰鬥場面(如果係戲院睇會唔會好好多呢..)

期待第二,第三部 (希望唔好似EVA咁...要等十年...)

人類總要重覆同樣的錯誤
開始到中段其實都描述呢個凱薩維性格都係同十幾年前經歷馬反既佢係一模一樣,所以都一樣走向被阿寶預言中的結局

此篇文章於 07-03-21 03:04 PM 被 魚伕 編輯。
魚伕 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-02-21, 05:28 PM   #1879
X&Y
Game Master

註冊日期: Jul 2005
Nintendo Switch ID5965-4236-9786
PSN  IDakitoxy
XBox Live GamertagXanYZ
我用oled tv同熄燈睇
無睇唔清既問題
X&Y 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-02-21, 05:46 PM   #1880
魚伕
Moderator

引用:
作者: X&Y 查看文章
我用oled tv同熄燈睇
無睇唔清既問題
感謝師兄提醒!

原來真係要全熄燈睇。。

光暗差+音效 ,正正就係戲院原有效果。。
舊 07-02-21, 10:59 PM   #1881
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
真是把螢光幕較亮看,不然會大叫回水

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-03-21, 03:01 PM   #1882
肉羊哩咖
griffin611

He-man 第二條予告:

——————
經過 GoT 同 WW84 之後,特登整到黑忟忟都幾驟忌吓。閃光都仲有啲位要讚嘅:除咗上面提到第一身視點,戰鬥對地面有幾災難性,寫嘅角度好新。

舊 07-04-21, 02:09 AM   #1883
X&Y
Game Master

註冊日期: Jul 2005
Nintendo Switch ID5965-4236-9786
PSN  IDakitoxy
XBox Live GamertagXanYZ
引用:
——————
經過 GoT 同 WW84 之後,特登整到黑忟忟都幾驟忌吓。閃光都仲有啲位要讚嘅:除咗上面提到第一身視點,戰鬥對地面有幾災難性,寫嘅角度好新。
我相信如本身預係戲院睇係完全無問題
用OLED 睇其實連背景都整得好有細節無因為暗就求其
我前日睇真係高質到睇到眼突
不過厘類場景對IPS/VA panel顯示屏 本身就淚目
新個啲分區背光既miniLED / FALD 更加應付唔到厘種畫面

唔似GoT S7 white walker 大戰個幕,個幕更似係拍攝同壓片既問題
如果拎HBO ASIA 條片源係點推光都無野睇,壓到唔見晒
係AMAZON 個片源先睇到啲,但都唔多細節。

不過套片真係要預先知道晒UC 線既來龍去脈先
友人唔識NT, 唔知馬反去睇睇完完全中間啲劇情安排咩都唔明
gigi 個幕係NT 第一次感受到附近有好多人死既驚
而唔係普通女仔面前見到戰爭驚腳震咁,厘啲位理解左對觀感影響都幾大

此篇文章於 07-04-21 02:20 AM 被 X&Y 編輯。
X&Y 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-04-21, 08:26 AM   #1884
魚伕
Moderator

https://twitter.com/gundam_hathaway/...48347189547008

【#閃光のハサウェイ メイキング企画 第2回】
今作では最終的な画面の明暗やコントラストなどを撮影で調整しています。基本的にはシーンに合わせて処理内容を変えますが、カットごとの見た目で違和感がある場合は、画面に馴染むように個別の調整が必要でした。(撮影監督:脇)
舊 07-05-21, 02:58 AM   #1885
肉羊哩咖
griffin611

套《十年》月尾落架,有睇趁手。

舊 07-05-21, 04:21 AM   #1886
mrk

註冊日期: Mar 2009
Wii U IDmrk_us_1st
Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
3DS Friend Code3050 7594 0791
PSN  IDmrk1us
XBox Live Gamertagmrk hk
引用:

A1:因為一開始係空戰突擊!
睇唔到對方機體個樣好正常!
(如有研究電子化空戰既人兄會好清楚,
當敵方機體出現黑點咁細時,
其實電子雷達射程已經可以打得中架啦!

A2:重有2集先完,所以依家D戲好鍾意打後先講個起因!
A3:好多背景都採用晒CG,靚到爆!(聽講製作組有去菲律賓實地取景!
A4:作畫真係好靚,由其琪琪對長頭髮!(都唔知作畫,畫左幾多個通宵!

PS:其實攞UC比,應該攞第4、5集黎比先啱!

switch日服Acc_2707-3945-3492(HK*mrk_jp1)
switch美國Acc_7963-3777-4483(HK*mrk_us1)
switch港服Acc_6669-1669-8277(HK*mrk_hk1)
switch英服Acc_3093-4099-7614(HK*mrk_uk1)

此篇文章於 07-05-21 04:24 AM 被 mrk 編輯。
mrk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-05-21, 03:39 PM   #1887
肉羊哩咖
griffin611

回上:
A1 -意思係佢補返兩個連邦側 MS 嘅 shot,唔慳嗰一秒半秒咪冇嘢囉。
A4 - 第七話兩部高達一邊轉一邊扭打,流順度細緻程度本人覺得極致咁啫,冇嘢嘅~

——————
《變形金剛》動畫第三部有予告:

此篇文章於 07-06-21 01:12 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 07-06-21, 10:23 AM   #1888
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
引用:
回上:
A1 -意思係佢補返兩個連邦側 MS 嘅 shot,唔慳嗰一秒半秒咪冇嘢囉。
A4 - 第七話兩部高達一邊轉一邊扭打,流順度細緻程度本人覺得極致咁啫,冇嘢嘅~

——————
《變形金剛》動畫第三部有予告:
月尾就有了

終於可以看到文哥對奧迪姆

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-07-21, 12:25 AM   #1889
肉羊哩咖
griffin611

講返 MS 偵測呢味嘢,理論上應該嚮 DCS World 個帖講嘅,不過呢度搭少少。

UC 講至從米粒嚮軍事上廣泛應用,基本上廢咗長距離雷達,啫用嚟偵測,鎖定/瞄準視距外(BVR)目標唔洗諗,唔係咁大隻嘅 MS 老早被大炮導彈,未埋身就被打爆。

雖然係噉講,UC 世界嘅科技發展同現實有好大分別(或者當年根本無噉嘅資訊):六七十年代開始,遙距武器唔限於雷達誘導:
  • 紅外線追踨 -- UC 係仲用得著,0079 電視版 White Base 再上返宇宙,第一戰嗰陣,隻自護軍艦係發覺到「有強大熱能嘅物體高速接近」(其實係高逹嚟)。問題係短距離,易受天氣同雲雨影響,F-14初期機頭有紅外線相機,用嚟搜索同追踪(IRST),但唔可靠之後換咗電視攝影機。不過八九十年代,蘇聯好可能開發出更有效嘅 IRST,裝嚮第四代嘅 MiG-29 同 Su-27 系上面,雖然唔可以代替雷達,但一定程度上達到 BVR 嘅效果,用紅外線有個大特點,就係鎖定咗目標唔似用雷逹噉會驚動到目標,可以好陰濕噉由後面射人一嘢,死咗唔知咩事~ 似乎 UC0088 (咳)以嚟啲導彈(?)都係紅外線引導。
  • 激光:幾乎 BVR,亦可以受干擾,但近年開發到被鎖定嘅警報器,缺點係對固定同慢嘅目標比較有效,瞄準郁得快嘅 MS 好難,記得 0079 係有雷射用嚟通訊,但係點解用唔到嚟誘導炸彈飛彈就唔知喇~
  • GPS:加舊全球定位儀,即使係普通嘅「鐵彈」/「蠢彈」即刻好平咁變成「智能彈」。入咗個座標,粒彈識自行「滑」到去個目標,唔洗講,個目標唔多識郁嘅會好啲~ 以 UC 嘅地球圈,唔係受干擾,就係啲衛星係噉被破壞嘅情況,無乜用。
  • 光學/電視:唔係最早,但曾經現實中被廣泛使用嘅誘導方法。好可能 UC 係基本嘅偵測方法,記得有套 CG 動畫講,連邦早期嘅反 MS 導彈就係電視誘導。好可能好似高達嗰頭頂咁,有部比「對眼」更大口徑嘅鏡頭,可以比肉眼望得遠好多,亦可以想像到會有夜視能力(咳)。不過缺點係好受能見度影響,矩離始終遠極有限,而 UC 世界似乎都有人工智能開發,會唔會用 AI 嚟方便搜敵就唔知,不過斷估都會有用到。

如果知道 UC 0100 年之後啲 MS 科技係點,務請指教。

此篇文章於 07-07-21 12:46 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 07-07-21, 11:48 AM   #1890
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
錯錯錯

分幾個 post 用返基本既工程科學知識答你
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-07-21, 03:55 PM   #1891
肉羊哩咖
griffin611

好吖,賜教賜教,一個人齋噏好鬼死悶㗎~

舊 07-07-21, 04:36 PM   #1892
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

Infra red (IR) missile 最簡單,即係熱源追蹤,當然遠距離無效,更加唔係 Beyond Visible Range (BVR)。

熱源係唔會分敵人自己人,所以發射時講 fox2 係通知自己人離開我既攻擊範圍。

被攻擊既人可以因應 IR 特性,做相對既行動,如日間時貼地飛,搵其他熱源做利誘,發射 flare 或 熄 engine etc.
由手機版發出
舊 07-07-21, 04:38 PM   #1893
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

Laser Guided 用 Laser 做個 mark 起目標上面或附近,發射一個 device/missile 佢會一直向住個 laser mark 飛,如個 mark 郁,個 device 既飛行路線就會跟住改變。

飛機唔可以停起空中點算?起機腹裝一個專為發射 guiding laser 既 ball 頭,一路飛時個 ball 一路修正角度,確保個 laser mark 留起目標上,但 ball 頭角度有限,所以飛機發射後要好慢/兜圈咁飛,直至命中為止

直升機無呢個問題

定翼機通常都係特定既轟炸機/攻擊機會用 laser guide、除空對地,亦有地對地、海對海,唔會地對空或空對空(咁快你點 point 個 laser mark?)

戰鬥機可以加掛專用 laser guiding device,當然會有 software/hardware 既相容問題

光學 Laser 係直線,當然唔係視距外(BVR),好處係無任何既警報,唔會俾人發現,但對方都有可能肉眼望到個 laser mark

地對地同海對海時,視線受地球弧度水平面限制,有效距離約 5-10 km,空對地時會長d,但都唔會係 BVR,laser 去唔到就 guide 唔到
由手機版發出
舊 07-07-21, 04:40 PM   #1894
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

雷達先係 BVR,Radio/EM Wave 係可以透過大氣層反射 (多次反射會有 phase differential 問題,如要深究你要同我一樣花4年學一個 bachelor degree)

攻擊方 radar 發射 EM Wave,撞到目標後反射去 radar 度,電腦根據反射時差同 wavelength 判目標既位置同速度

一路用 radar 偵查目標既位置,一路用 RF 遙控一個 device/missile 跟住目標,咁就係 radar guided

發射 EM wave 去偵察,人地都收到,知你會攻擊

因此有 ECM,一係干擾你所發出既偵察電波,一係切斷你同 missile 之間既通信

發射時講 Fox 1/3,指 missile 係由機體進行遙控,定係 missile 有個 radar 會自己追目標(呢d都會好大型&好貴)

再之後有穩形戰機,機身唔會反射 EM Wave,你既 radar就搵唔到佢

Radar 係要有大氣層反射先會成為 BVR,地球以外既地面就唔會係 BVR

由手機版發出

此篇文章於 07-07-21 04:51 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 07-07-21, 04:53 PM   #1895
肉羊哩咖
griffin611

謝指教。

UC 世界因為米粒嘅散播,干擾到無線電波,起碼無得用雷達作 BVR -- 雖則有指元祖高達額頭嗰舊紅色嘢係雷達噉話~ 又有老細話可以噉噉就可以視距外偵測到 MS,所以獻醜斷估,志在拋磚引玉。

[廣告]關於雷達同 datalink 同 ECM (電子反制)同 導彈系統種種,都係移師去 DCS World 討論再講,就快就快~

舊 07-07-21, 05:14 PM   #1896
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

如果起宇宙空間作戰,無乜所謂 BVR ,所有野都係直線

一個 cover area 夠大,放大率夠高既 camera system 應該重要過 Radar 好多
由手機版發出
舊 07-09-21, 12:07 AM   #1897
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
bio hazard infinite darkness 已上架, 全四話
咁嘅長度點解唔做電影呢
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-09-21, 09:54 AM   #1898
Reishin
Ultimate Gamer
Feels good

註冊日期: Feb 2006
3DS Friend Code1118 1586 3100
引用:
作者: aquarius 查看文章
bio hazard infinite darkness 已上架, 全四話
咁嘅長度點解唔做電影呢
真係當1套CG電影咁睇都得
不劇情9流
黑幕腦殘好似Wesker咁都算
Boss戰仲要好無迫力

哀しみで強くなれた  歓びは僕等を包む
何度でも願うよ  何処まででも振り返らずに

raize / INORAN
Reishin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-09-21, 02:05 PM   #1899
肉羊哩咖
griffin611

Red Notice 11月12,個牌面好有睇頭:
https://twitter.com/NetflixFilm/stat...37843996614667

此篇文章於 07-09-21 02:08 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 07-09-21, 09:35 PM   #1900
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

Resident Evil 好似都吹左兩年

唔好睇, 膠到爆

vendetta 仲好睇d, 起碼 rebecca 養眼 d, 同埋好笑 d

論壇跳轉

現在的時間是 05:19 AM

手機版 | APP版