Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Music UNIVERSE

主題工具 顯示模式
舊 07-25-10, 05:01 AM   #1226
Montague
God of Gamer
遺伝子生物工学博士号

註冊日期: Nov 2002
3DS Friend Code2363 6017 4707
PSN  IDultcth
XBox Live GamertagMontagueC
想問如果想直接錄電結他聲落電腦,應該要用咩野駁?

舊 07-25-10, 09:00 AM   #1227
StOnE
Game Master

註冊日期: Jun 2003
引用:
作者: Montague 查看文章
都好多方法既
電結他 > AMP > 經Phone Out > 電腦
電結他 > MBox > 電腦

舊 07-25-10, 09:07 AM   #1228
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

註冊日期: Sep 2003
引用:
首先你要有錄音既軟件啦,簡單到cool edit Pro都可以
之後可以直接將結他既Jack線用D轉插由大頭轉去細頭,直接插去電腦插Mic果個位
再去控制台>音量>內容>錄音 set返好唔好Mute左支Mic
咁就可以直接line in錄到音

當然有錢的話,買個interface去做接駁就最好啦

舊 07-25-10, 09:17 AM   #1229
Montague
遺伝子生物工学博士号

引用:
作者: StOnE 查看文章
都好多方法既
電結他 > AMP > 經Phone Out > 電腦
電結他 > MBox > 電腦
引用:
作者: kohta 查看文章
首先你要有錄音既軟件啦,簡單到cool edit Pro都可以
之後可以直接將結他既Jack線用D轉插由大頭轉去細頭,直接插去電腦插Mic果個位
再去控制台>音量>內容>錄音 set返好唔好Mute左支Mic
咁就可以直接line in錄到音

當然有錢的話,買個interface去做接駁就最好啦
oh原來係去mic果個位就得,即係我只係要jack線轉mini jack就得?咁又同咩interface有咩分別,謝指教

舊 07-25-10, 09:23 AM   #1230
StOnE
Game Master

引用:
oh原來係去mic果個位就得,即係我只係要jack線轉mini jack就得?咁又同咩interface有咩分別,謝指教
可以直接插去MIC 位
但會唔夠大聲, 有時重會有NOISE

舊 07-26-10, 06:47 PM   #1231
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

註冊日期: Sep 2002
Wii U ID↓招任意滿技297
3DS Friend Code195 689 341
PSN  IDctmk2
XBox Live Gamertagctmk2
引用:
要留意你插張soundcard有冇ASIO, 冇既話latency好勁

引用:
作者: StOnE 查看文章
可以直接插去MIC 位
但會唔夠大聲, 有時重會有NOISE
http://www.m-audio.com/products/en_us/MobilePreUSB.html
咁我呢個係普通sound card定係interface???我唔係咁識分

舊 07-26-10, 08:44 PM   #1232
StOnE
Game Master

引用:
作者: 小昭Teddy 查看文章
http://www.m-audio.com/products/en_us/MobilePreUSB.html
咁我呢個係普通sound card定係interface???我唔係咁識分
個名都講到明USB Interface 啦

舊 07-28-10, 10:28 AM   #1233
Montague
遺伝子生物工学博士号

嘩d 咩interface都唔平喎....
我只係想同d mp3 jam下歌....但驚就咁插mic位會好難聽?

舊 07-29-10, 06:36 PM   #1234
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

註冊日期: Sep 2002
Wii U ID↓招任意滿技297
3DS Friend Code195 689 341
PSN  IDctmk2
XBox Live Gamertagctmk2
引用:
嘩d 咩interface都唔平喎....
我只係想同d mp3 jam下歌....但驚就咁插mic位會好難聽?
問題係普通soundcard好多都冇ASIO, 唔理音質, 剩係你彈一粒音之後要等半秒佢先有聲, 你頂唔頂得順先???

-------

呢幾日唔知係咪掛住玩SC2既問題, 彈到pat屎咁

舊 08-03-10, 05:03 PM   #1235
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

註冊日期: Mar 2006
求神拜佛下年開始rock school 改syllabus 會改易d~~
咁我就可以抽水試下考鼓

舊 08-14-10, 02:57 PM   #1236
txl
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2005
XBox Live GamertagJonouil
http://www.youtube.com/watch?v=Z0oh0yV0J6E

Our performance in Yamaha Asian Beat Final
txl 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-15-10, 08:09 PM   #1237
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

引用:
作者: txl 查看文章
http://www.youtube.com/watch?v=Z0oh0yV0J6E

Our performance in Yamaha Asian Beat Final
正呀

舊 08-15-10, 08:32 PM   #1238
Dark_Terry

註冊日期: Jan 2004
引用:

Good Show!!!!

btw 呢個版都幾靜下.....
Dark_Terry 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-15-10, 09:06 PM   #1239
FOKKIT
Banned

註冊日期: Apr 2002
引用:
作者: Seppie 查看文章
求神拜佛下年開始rock school 改syllabus 會改易d~~
咁我就可以抽水試下考鼓
下年改拿,之前仲買左本GRADE 4...但未去練...

Dexter
My Favorite Drama
FOKKIT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-16-10, 10:11 AM   #1240
txl

引用:
正呀
thanks la~ 我呢d新仔band好彩地入到決賽者
舊 08-16-10, 10:23 AM   #1241
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

引用:
作者: FOKKIT 查看文章
下年改拿,之前仲買左本GRADE 4...但未去練...
e家既syllabus 去到2012年
不過我最後都決定考埋呢個syllabus, 應該出年年底或2012考 grade 3 鼓

trinity 就去到今年咋......

btw txl 真係 show ar~~!!

此篇文章於 08-16-10 10:26 AM 被 Seppie 編輯。
Seppie 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-16-10, 11:19 AM   #1242
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

引用:
thanks la~ 我呢d新仔band好彩地入到決賽者
你嬴左冠軍喎大師

舊 08-16-10, 11:30 AM   #1243
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

引用:
你嬴左冠軍喎大師
你踢爆佢架 佢好明顯想低調d啦

我連參加既機會都冇 ||||||||||

舊 08-16-10, 02:09 PM   #1244
txl

引用:
你踢爆佢架 佢好明顯想低調d啦

我連參加既機會都冇 ||||||||||
幻覺黎者呢d,咪又係19 band一隊
舊 08-16-10, 02:10 PM   #1245
txl

引用:
e家既syllabus 去到2012年
不過我最後都決定考埋呢個syllabus, 應該出年年底或2012考 grade 3 鼓

trinity 就去到今年咋......

btw txl 真係 show ar~~!!

Trinity轉歌先考慮考下Grade 8.....無錢
舊 08-16-10, 02:25 PM   #1246
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

引用:
Trinity轉歌先考慮考下Grade 8.....無錢
trinity 應該好快有新syllabus出了

引用: