Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 08-23-08, 11:16 AM   #26
ChunChiG
Insane Gamer

註冊日期: Nov 2002
引用:
作者: 麥C 查看文章
唔係配唔配問題
樓主你話自己朋友都唔多的話
咁樓主你唔好諗拍拖住
你去建立返個社交圈子識多d人先
我都係咁話
首要係要埋堆
等d朋友幫樓主洗洗"灰"

配唔配個D
係多餘ge 諗法

任何人都可以有愛情
只係樓主未遇到0岩個個je
ChunChiG 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-23-08, 01:25 PM   #27
Designer
Registered User

註冊日期: Feb 2004
命裡有時終須有,命裡無時莫強求 有啲人唔結婚輕鬆又快樂,有啲人結咗婚壓力大辛苦,即是隨遇而安囉

引用:
作者: Home 查看文章
我指既蠢既意思係腦筋思考比較慢,反應同學習能力比一般人差,直接D講就係智商較低...

我就係果種人...一直只靠「勤力」兩字生存,做簡單既工作...
响人地眼中,人地既對我既評價正面既就勤力,聽話;
負面既就蠢鈍,完全唔駛變通...

出街果陣我見到唔少情侶一齊我非常羨慕,希望有一日好似佢地咁
曾經有嘗試過改變自己, 訓練溝通技巧來結識異性,但效果麻麻
(個腦跟唔上,唔好話一般交談,就連稍為複雜既句子都要諗一陣先講到出...仲要斷斷續續咁)

唔好話女朋友,連普通朋友都唔多個...
一直都想辦法改變自己...但越係諗辦法就越諗越灰,連自信都無埋...
唔通蠢人就有拖拍=「你都係算吧啦」,拍咩拖吖,一個人過世啦...?
Designer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-23-08, 01:44 PM   #28
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: Middle 查看文章
唔係架,而家有好多人都怕做怕學唔肯捱,
基本上我都算係其中一份子

有時女仔唔怕你窮,
就只怕你無志氣
我就係果d但求有份工餓唔死,
唔想高職(職位越高, 責任越大)ge人

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-24-08, 12:16 AM   #29
Home

註冊日期: Sep 2004
引用:
作者: 斯羅少尉 查看文章
其實樓主都同小弟差唔多....
你首先要隱短揚長....建立自信先
你至碼識話你夠勤力呀, 我感覺得你對自己仲有點肯定......
只係守株待兔同埋灰都冇用
一般女人鐘意有自信....唔係要[臭]事事問,要人照顧既小朋友
THAT'S ALL FROM MY BOSS.....加油

唔知道左邊段時間開始
我覺得寧願比人鬧我懶都好過比人讚我勤力

引用:
作者: 九里貓 查看文章
你睇下新界d牛都好勤力,聽話.
得勤力冇用的,轉數唔夠快都係唔掂
開頭出來做野都抱住「天生我才必有用」既精神做人
但後來覺得你果段說話講得一D都無錯
曾經都有同事話我咁勤力係無用...

引用:
作者: Deviantnip 查看文章
優點呢D野
好多時唔係自己覺得
而係其他人眼中睇到的

起碼你肯正視自己
唔會好似D人唔識又扮叻個種

同埋.你想過搵辦法改變.咁你有無實踐過任何方法?
我反而羨慕果種唔識又响度扮叻果種人
可能因為要維持自信既方式掛,最起碼睇起上來無咁頹...
我都有諗過如何多D溝通,但因為腦筋慢既關係咁係講講下「Dead Air」就「九唔搭八」,
比人既印象既一個智力障礙既形象...

可能其他人覺得我無乜溝通上既問題
可能因為响 Forum 上並唔需要响一般面對面溝通上既即問即答既反應掛...
我回親文都需要諗好耐先得...

事實上唔知點解,我硬係想諗野正面D,令自己自信D就越諗越頹
Home 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-24-08, 02:05 AM   #30
雷火武
God of Gamer
ワールド・エンド

註冊日期: Feb 2005
如果你平時有時間既話
不如買D書睇下.
我前排都買左D書係講同人溝通方面既野
或者你買D自己有興趣既書都好

我覺得睇多D書會對你有幫助
雷火武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-24-08, 04:28 AM   #31
綾小路雷太
God of Gamer

註冊日期: Aug 2005
樓主
識多d朋友,見多d世面
認清自己長短處,諗諗自己想要乜同埋自己容易吸引邊類型既人
慢慢你就會到步架啦

定d黎喎,你至少有憂慮,只要不過份,過會成為你向前走的原動力

加油好了

ps想識多d人,下次黎情版聚咪得囉
綾小路雷太 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-24-08, 01:23 PM   #32
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

註冊日期: Feb 2004
我都曾經睇過一大堆教人點同人相處的書
係幾有用的 所以我都建議樓主去圖書館借就好

有時唔好不斷諗住自己點差或者要點樣進步
試下得閒玩下d智力遊戲 例如數獨、方塊遊戲等等
不但可以抒緩一下 仲可以增強思考技能
如果覺得難的就一直玩最簡單的級數玩到升級為止
市面有好多遊戲可供選擇 總有一款適合樓主

Lost In Paradise
藍莓咖啡 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-24-08, 01:35 PM   #33
半熟蕃茄
Game Master
有朋自遠方來非姦即盜

註冊日期: Oct 2004
其實蠢...都無乜大不了(程度又有深淺,係霍金面前,我相信好多人都叫蠢吧)
我覺得有應付到日常生活的智力已經足夠
另外有人話呢d又可叫純真...都好大吸引力(雖然係女仔黎講會大好多)
如果對象都係純純的,會變成安全感(起碼一腳兩三船機會少好多吧)
朋友方面,用心去比人見到你肯真心幫人,做好自己本份,我相信唔會無朋友的(最緊要志同道合,不要刻意搵酒肉朋友)

此篇文章於 08-24-08 01:39 PM 被 半熟蕃茄 編輯。
半熟蕃茄 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-26-08, 07:54 PM   #34
Home

註冊日期: Sep 2004
引用:
作者: frankieccc 查看文章
其實蠢...都無乜大不了(程度又有深淺,係霍金面前,我相信好多人都叫蠢吧)
我覺得有應付到日常生活的智力已經足夠
另外有人話呢d又可叫純真...都好大吸引力(雖然係女仔黎講會大好多)
如果對象都係純純的,會變成安全感(起碼一腳兩三船機會少好多吧)
朋友方面,用心去比人見到你肯真心幫人,做好自己本份,我相信唔會無朋友的(最緊要志同道合,不要刻意搵酒肉朋友)
純真得人鍾意?
如果係女仔我都咁認為
男仔?
唔比人愚弄,欺騙同恥笑已經可以劏雞還神
我始終覺得蠢女好過蠢男...

睇書練習同人相處方面
我之前都間唔中有睇
都算有 D 幫助,但就諗野越諗越偏激, 變得好似個憤青咁
Home 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-27-08, 12:05 AM   #35
Middle
Moderator
K歌之王

註冊日期: Oct 2003
引用:
作者: Home 查看文章
睇書練習同人相處方面
我之前都間唔中有睇
都算有 D 幫助,但就諗野越諗越偏激, 變得好似個憤青咁
覺得真係試下識多d 唔同o既朋友、令眼界思想更廣闊,
明白有時一鑽左牛角尖就好難返轉頭,
但決心原來亦相當重要,下決心要自己變好係變好o既首要一步。
之前講志氣,其實又唔係真係要係d 咩成就,
但始終俾自己有一個目標去慢慢同不斷達成,
除左心態會無咁灰之外,個人望落都醒神吸引d

My BlogFacebook微博
Middle 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 07:53 PM

手機版 | APP版