Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 08-05-08, 05:25 PM   #51
咖哩魚蛋
Crazy Gamer
Chiyuu

註冊日期: Feb 2005
PSN  IDkalubibi
XBox Live Gamertagkalubibi
人越大, 同你傾到計既朋友越來越少
最重要是自己不用在意, enjoy就好, 簡簡單單才是最開心
我很享受一個人獨處的時候

此篇文章於 08-05-08 06:03 PM 被 咖哩魚蛋 編輯。
咖哩魚蛋 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-05-08, 06:45 PM   #52
liverwan
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2004
其實樓主太計較了

只要你明唔係所有人都要對你好,你就無咁辛苦

你咁諗你身邊人時,其實你身邊o既人都係覺得你難相與,久而久之當然會疏遠你甚至杯葛你

如果你想做個活躍份子,唔好咁計較,唔怕人串,多d笑,真心對人好d,多d幫人
只係想平平淡淡,照做你而家個角色吧,但就唔好埋怨什麼了
因為真係無人需要對你好

識得對人好o既人,一定會搵到對你好o既人o既
有必要因為幾個衰人而放棄你認識到好朋友o既機會嗎?

此篇文章於 08-05-08 06:59 PM 被 liverwan 編輯。
liverwan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-05-08, 07:40 PM   #53
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

註冊日期: Feb 2004
引用:
作者: 綾小路雷太 查看文章
最初, 我會覺得, 教會, 團契 = 一家人
有乜事都可以一齊撐
況且我認為每個相遇都總有安排
放得係呢個地方就會有一個原因係度

而且轉去其他地方, 可能根本問題仍然存在
去到邊, 結果可能都係一樣?
冇人知

不過你當人一家人, 人地又會點睇?
人地既一家人同你既一家人既定義又係點?
冇人知
直到有一日, 你會發覺, 你係度不單只對自己生命冇長進
甚至個舊怨毒更日益增長既時候
可以點做?

所以, 藍妹妳講既野, 正正係我最近係腦海一念閃過既念頭
不過, 十四年..... 真係有感情, 要我走, 真係心如刀割
如果有日我有個咁既決定, 就真係因為我忍無可忍
唔想攬炒個陣先會咁做...
1. 教會的人並唔係你真正的家人
2. 每個人都有自己的煩惱 尤其是教會入面 有好多人係無法用自己能力去面對問題
所以唔好期望出左事實有人撐你
3. 你都識講14年 你依家再唔走 繼續冇改善你只會更痛 長痛不如短痛
4. 呢個教會有冇野值得你留戀?
5. 點解要等到忍無可忍先走? 有需要就走啦
6. 同人相處 你當人係寶 好難人地會一樣當你寶 正如有d人當你係寶 你都當佢係草
7. 你係對教會有感情定對d人有感情?
8. 照你咁講, 去到邊都可能一樣, 咁d人可以全部唔駛搬屋同轉工啦
還掂未來的事都冇人知 去到第度可能仲衰tim

Lost In Paradise
藍莓咖啡 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-05-08, 10:06 PM   #54
Norm
God of Gamer
=_="""""

註冊日期: Sep 2002
衰啲講,要講衰既家人都可以出賣你,何況係教會既所謂教友.....

舊 08-05-08, 11:11 PM   #55
iu fu pig
Ultimate Gamer
塵埃...

註冊日期: Jul 2004
十年前的你是怎樣的?
現在你的是怎樣?
"你"其實一直在變,很多事也一直在變..
你認為那裡不適合你..因為你最初只是給那些幻覺騙了...
隨著你對那裡的認識...時間把那些幻覺破滅....
"他們沒有改變...你亦沒有分不清楚..."只是因為假像令你好像什麼也分不清..
既然現在知道不適合你...怎下決定是你選擇了~不過//很多事也是如此
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-05-08, 11:15 PM   #56
emiko
Crazy Gamer

註冊日期: May 2005
[極認真MODE]
建議樓主將"要不要轉教會"的事向上帝禱告,慢慢找答案。
我明白你的掙扎,要離開相處14年的群體不容易。
emiko 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-05-08, 11:27 PM   #57
綾小路雷太

註冊日期: Aug 2005
引用:
作者: windycg 查看文章
回樓主:

基本上會比人杯葛有好大誘因係樓主ge性格促成
樓主會覺得同人相處困難原因都差唔多
但如果因為以上問題而打算與世隔絕只係斬腳趾避沙蟲
我諗樓主其實係想有多d人關心自己吧

基本上耶教教會有好多都係歪曲耶教教義的偽教會
建議樓主嘗試参加其他教會試試
都係架, 我其實都係想有人關心既

另外, 咁我可以拍心口同你講, 我間教會又真係冇歪曲教義架喎
(起碼唔會叫你飲雙氧水先 )
都係個句, 唔係教會問題, 而係班人既問題者
班人真係醒到.......有時自己睇到都白勞氣

另外, 講開關心, 可以帶出一個例子講佢地有幾醒:

話說係官司前失踪過一排, 官司之後應承左導師會穩定返教會
不過係失踪既時間, 有一次聽到個姊妹同我講
"阿邊個邊個同埋邊個邊個都好關心你, 想知你近況點..."
我想講, 我一個禮拜七日, 係屋企 / 公司就會長開msn,
電話除訓覺外亦會長開 (吾乃夜鬼也)
團契亦都有通訊錄, 裡面有地址電郵電話 (我電郵仲係俾msn個個)
msn list中都有一d團契既人係度
但係我就係冇收過任何人既問候同好奇問我近況囉...

呢個例子, 除左腦殘, 我諗唔到有乜關聯詞語可以扯上關係

引用:
作者: 咖哩魚蛋 查看文章
人越大, 同你傾到計既朋友越來越少
最重要是自己不用在意, enjoy就好, 簡簡單單才是最開心
我很享受一個人獨處的時候
係架, 所以有時我都鍾意自己一個人睇戲打機上網食飯睇漫畫

引用:
作者: liverwan 查看文章
其實樓主太計較了

只要你明唔係所有人都要對你好,你就無咁辛苦

你咁諗你身邊人時,其實你身邊o既人都係覺得你難相與,久而久之當然會疏遠你甚至杯葛你

如果你想做個活躍份子,唔好咁計較,唔怕人串,多d笑,真心對人好d,多d幫人
只係想平平淡淡,照做你而家個角色吧,但就唔好埋怨什麼了
因為真係無人需要對你好

識得對人好o既人,一定會搵到對你好o既人o既
有必要因為幾個衰人而放棄你認識到好朋友o既機會嗎?
都岩既, 確實我有時都幾計較, 不過人大左, 好多野都會take it easy
除非問題核心係會對往後既發展有好大阻礙, 否則而家我都冇咁好火囉

唔怕傷身咩你估

引用:
作者: 天童沙雪 查看文章
1. 教會的人並唔係你真正的家人
2. 每個人都有自己的煩惱 尤其是教會入面 有好多人係無法用自己能力去面對問題
所以唔好期望出左事實有人撐你
3. 你都識講14年 你依家再唔走 繼續冇改善你只會更痛 長痛不如短痛
4. 呢個教會有冇野值得你留戀?
5. 點解要等到忍無可忍先走? 有需要就走啦
6. 同人相處 你當人係寶 好難人地會一樣當你寶 正如有d人當你係寶 你都當佢係草
7. 你係對教會有感情定對d人有感情?
8. 照你咁講, 去到邊都可能一樣, 咁d人可以全部唔駛搬屋同轉工啦
還掂未來的事都冇人知 去到第度可能仲衰tim
1. 其實係冇血緣關係既, 但我信得基督, 自然都會信 "主內一家"呢個信念
2. 已經冇乜期望架啦, 不過冧既原因子明顯係有權威講明我有事會撐我, 但到我有事相求時就叫我食自己者 (呢d事真係講一次火滾一次 )
3. 其實或者我天真, 一路有人同我講, 我一路都相信一係事 "神會係我地裡面作工"
4. 講真, 雖然話就話佢地腦殘, 但我份人就係一個姣婆, 仲係守唔到寡個種, 有事我都唔會袖手旁觀既... 始終真係當佢地係一家人; 況且, 其他年齡可以傾到計既大有人在, 只係自己個心已經開始逞現封閉跡象就是了...
5. 源於3. + 4. , 我對改變呢個可能仲存有一絲期望; 再者, 而家我女朋友都係返同一度, 冇可能就咁就走 (而佢亦都希望留係度)
6. 我明白, 所以我冇強求, 除非係2. 個種狀況
7. 兩者都有
8. 都有咁既諗法, 所以停步不前

引用:
作者: Norm 查看文章
衰啲講,要講衰既家人都可以出賣你,何況係教會既所謂教友.....
咁我又好好彩, 家人係好家人, 雖然有拗撬, 但有起事黎都仍然係一家人

引用:
作者: emiko
[極認真MODE]
建議樓主將"要不要轉教會"的事向上帝禱告,慢慢找答案。
我明白你的掙扎,要離開相處14年的群體不容易。
謝謝妳, 也請妳在私禱中為我紀念吧 (妳咁覆得我, 該都會係基督徒吧? 哈哈)
綾小路雷太 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-06-08, 12:55 AM   #58
Norm
=_="""""

簡單啲講,樓主有潔癖....

舊 08-06-08, 01:30 AM   #59
綾小路雷太

引用:
簡單啲講,樓主有潔癖....
都係唔明 (雖然我真係處女座, 又有輕度潔癖的說)
詳情希望.....

此篇文章於 08-06-08 01:36 AM 被 綾小路雷太 編輯。
舊 08-06-08, 06:00 AM   #60
犬夜叉
Game Master
徇眾要求改下先啦

註冊日期: Jan 2004
即係"會對醜惡既事情敬而遠之"...........(我估)

公式

超絕可愛+賣萌+天然呆+冒失娘+短髮=本田翼
紅字為重點

本王決定中日開戰之時會去做漢奸
犬夜叉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-06-08, 07:59 AM   #61
emiko
Crazy Gamer

註冊日期: May 2005
引用:
謝謝妳, 也請妳在私禱中為我紀念吧 (妳咁覆得我, 該都會係基督徒吧? 哈哈)
無問題,雖然我自己都係游離分子,好少返教會。
emiko 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-06-08, 08:16 AM   #62
Norm
=_="""""

引用:
都係唔明 (雖然我真係處女座, 又有輕度潔癖的說)
詳情希望.....
我非常懶,所以希望一句搞掂... ...
其實你不能和其他人相處,可能因為你過去經歷同埋家庭背景令到你個人比較執著同偏激,對某些事情都有特定既價值觀,而且對其他人有不同既價值觀感到不耐煩(不是憎惡既態度,只是不耐煩),因為你既經歷令到你對善惡分明,你既家庭環境可能令到你不需要因為生活或者生存而違背你自己既價值觀,所以你同其他不同背景既人相處可能會感到煩厭....你要明白,這個世界不是完美,人不是機械人,不是遊戲機裡面既角色,不會跟著一定既程式運行,雖然好老套,但係什麼是對或錯,不是咁易界定的...

舊 08-06-08, 09:35 AM   #63
abcdekfc
Game Master
乜都要學

註冊日期: Apr 2008
3DS Friend Code0688 5224 4406
其實呢種事情我都試過,不過係o係一個BBS果度。一班以前以為傾得下o既“FD”因為我同管理層有意見衝突結果紛紛倒戈+插水。有D私下就話我會幫妳結果開POST辯論果陣就隱咗形。搞到最尾我隻能夠走人。
不過呢件事都教咗我好多嘢,其實呢D嘢過后會想起都係因為覺得自己付齣好多結果D囬報係咁樣所以唔甘心咯,雖然話完全放低係比較難伽啦(起碼我而傢都仲係想鏟(黑)咗果個BBS )筆過想起0既話就搵其他事做下黎分散下註意力咯,慢慢黎啦,時間可以衝淡一切0既
abcdekfc 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-06-08, 11:52 AM   #64
綾小路雷太

引用:
作者: emiko 查看文章
無問題,雖然我自己都係游離分子,好少返教會。
多謝。
[非常認真mode, too!]如果可以的話, 就搵個地方穩定返聚會吧
聖經都有教導"不能停止聚會"啊[/非常認真mode, too!]

引用:
我非常懶,所以希望一句搞掂... ...
其實你不能和其他人相處,可能因為你過去經歷同埋家庭背景令到你個人比較執著同偏激,對某些事情都有特定既價值觀,而且對其他人有不同既價值觀感到不耐煩(不是憎惡既態度,只是不耐煩),因為你既經歷令到你對善惡分明,你既家庭環境可能令到你不需要因為生活或者生存而違背你自己既價值觀,所以你同其他不同背景既人相處可能會感到煩厭....你要明白,這個世界不是完美,人不是機械人,不是遊戲機裡面既角色,不會跟著一定既程式運行,雖然好老套,但係什麼是對或錯,不是咁易界定的...
你個死懶鬼
你講得岩既, 我確實算係善惡觀念重個種。不過出黎做野同埋以前既經歷加加埋埋, 好多野既底線都調整左好多, 亦同外界貼近左好多。但係有d問題, 經歷過, 知事情嚴重, 唔希望再有後來既人會因此受害時, 對呢d事會嚴厲好多 (eg 工作制度上有漏洞~ 通常都係大陸同事 / 團契肢體對人既態度 / 更甚者係清談所講既警權問題)

於我而言, 有d野, 我覺得, 自己受左, 就算, 但要我眼掙掙望住再會繼續錯落去 / 鑊落去 / 有人有機會因而受害, 恕我不能袖手旁觀

引用:
作者: abcdekfc 查看文章
其實呢種事情我都試過,不過係o係一個BBS果度。一班以前以為傾得下o既“FD”因為我同管理層有意見衝突結果紛紛倒戈+插水。有D私下就話我會幫妳結果開POST辯論果陣就隱咗形。搞到最尾我隻能夠走人。
不過呢件事都教咗我好多嘢,其實呢D嘢過后會想起都係因為覺得自己付齣好多結果D囬報係咁樣所以唔甘心咯,雖然話完全放低係比較難伽啦(起碼我而傢都仲係想鏟(黑)咗果個BBS )筆過想起0既話就搵其他事做下黎分散下註意力咯,慢慢黎啦,時間可以衝淡一切0既
我都好想搵野分散自己注意力, 所以先開呢個post
舊 08-06-08, 12:34 PM   #65
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

註冊日期: Feb 2004
睇完你比我d回應.....
我發現我真係唔識同基督徒溝通 我完全諗唔到你會諗到的野......
點都好 希望你快d得到神的指引 唔駛再迷惘

Lost In Paradise
藍莓咖啡 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-06-08, 01:06 PM   #66
綾小路雷太

引用:
我發現我真係唔識同基督徒溝通 我完全諗唔到你會諗到的野......
竟然.....
我突然覺得自己好似怪物(笑)
舊 08-06-08, 01:37 PM   #67
abcdekfc
Game Master
乜都要學

引用:
竟然.....
我突然覺得自己好似怪物(笑)
無乜o既,妳都係想髮洩姐,明o既明0既
(其實我都係順便髮洩
舊 08-06-08, 05:10 PM   #68
雷火武
ワールド・エンド

註冊日期: Feb 2005
引用:
因為你唔係基督徒...嗎
理想同現實既唔同而引起既思想分別
不過既然樓主都話想集思廣益
那就試下接受其他人既意見吧..
否則又係沒改變..

此篇文章於 08-06-08 05:14 PM 被 雷火武 編輯。
雷火武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-06-08, 06:13 PM   #69
綾小路雷太

引用:
作者: Deviantnip 查看文章
因為你唔係基督徒...嗎
理想同現實既唔同而引起既思想分別
不過既然樓主都話想集思廣益
那就試下接受其他人既意見吧..
否則又係沒改變..
唔想接受, 就唔會係度開post啦

不過, 有時就係咁樣一言一語既對話同思考過程, 先會覺得自己仍然活著...

同埋, 你地既意見好好, 真的. 不過我想要更多更多, 兼且要d時間消化

我不否認我係好貪心的
舊 08-06-08, 08:17 PM   #70
Norm
=_="""""

引用:
唔想接受, 就唔會係度開post啦

不過, 有時就係咁樣一言一語既對話同思考過程, 先會覺得自己仍然活著...

同埋, 你地既意見好好, 真的. 不過我想要更多更多, 兼且要d時間消化

我不否認我係好貪心的
其實同你是否基徒冇太大關係....最重要係睇你個人本身喺點......

舊 08-07-08, 06:46 PM   #71
Ryokoryoko
師奶陳

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDJack-M
XBox Live GamertagJackYM
引用:
另外, 講開關心, 可以帶出一個例子講佢地有幾醒:

話說係官司前失踪過一排, 官司之後應承左導師會穩定返教會
不過係失踪既時間, 有一次聽到個姊妹同我講
"阿邊個邊個同埋邊個邊個都好關心你, 想知你近況點..."
我想講, 我一個禮拜七日, 係屋企 / 公司就會長開msn,
電話除訓覺外亦會長開 (吾乃夜鬼也)
團契亦都有通訊錄, 裡面有地址電郵電話 (我電郵仲係俾msn個個)
msn list中都有一d團契既人係度
但係我就係冇收過任何人既問候同好奇問我近況囉...

呢個例子, 除左腦殘, 我諗唔到有乜關聯詞語可以扯上關係
我不覺得這是腦殘,而是虛僞的lip service。就像很久沒見面的點頭之交,碰見了,會互換電話,再說"得閒約出黎飲茶”一樣。最可能的情形是那個姊妹某天和阿邊個邊個同埋邊個邊個,在閑聊之際提起了你“啊,很久沒見xxx了。上次聼說他官司纏身,不知道他現在怎樣了……”
“對啊,我也很想知道他的近況。“
“我也是,blah blah blah。”

於是,那個姊妹碰見你的時候,也許是無話可說,也許是想表達‘我們還記得你’的憐憫,就變成了“阿邊個邊個同埋邊個邊個都好關心你, 想知你近況點..."

My Apps
Ryokoryoko 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-15-08, 12:09 PM   #72
c_fu
Game Master
3陪達人

註冊日期: Aug 2002
我反而欣賞樓主wo

事實上我有個朋友同你既情況有點似
番了教會既時間好長
但都不怎麼被接納
除了教會活動外, 閒時既聚會都唔會預佢
(與其話杯葛, 倒不如說是被遺忘吧)
即使做很多事嘗試去入群同討好
效果都不怎麼顯著

但同樓主唔同既地方係
佢成日埋怨教會既人唔對佢好
只礙於地理關係被迫繼續番呢間教會
覺得只要轉會所有問題就會解決
但事實上佢同人相處的技巧和態度都好有問題
(最大死穴就係個人真係好無禮貌同自我中心)
但又唔會去檢討自己既問題
身邊好多曾經關心佢既人都放棄左佢

會唔會樓主都有地方討左人厭而不自知?
嘗試搵出癥結對症下藥
當然如果唔想麻煩
可以嘗試轉場去碰碰運氣

但我認同轉教會唔同轉工
相反留低係一種磨練
但如果這種人際關係影響了你的信仰就另計啦

舊 08-16-08, 03:00 PM   #73
abcdekfc
Game Master
乜都要學

其實LZ會唔會係自己搵擋箭牌逃避現實阿
舊 08-16-08, 07:29 PM   #74
奇蹟少年J
Ultimate Gamer
高登駐GAF特派社員

註冊日期: Dec 2004
will anyone feel sad when their friends leave you for a stupid reason? (for example: online game , girl friend, or church)

此篇文章於 08-16-08 07:48 PM 被 奇蹟少年J 編輯。
奇蹟少年J 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-21-08, 11:57 AM   #75
endolberry

註冊日期: Aug 2004
PSN  IDtomoyohk
XBox Live Gamertagendolberry
其實樓主都不用太介懷, 這只是大家的相處方式不一樣吧。

我曾經也試過發現過"比個良心出來, 人地當狗肺不單止, 還要再"湯"2刀"~
也有為左自己對黑白睇得太執著唔妥協而比其他人說教~
就算年紀大左, 也會有唔少野係要一定作出妥協, 但隱隱的又覺得這樣有所不妥的感覺吧。

基本上, 我現在的處理方法是盡量用溫和的手法去同人地提出自己的想法,
如果不被接納就算數~
反正唔可能迫人地要跟自己果套做吧? (你覺得A做法先係岩, 但人地可能覺得B做法已經足夠)

如果真係意見好不合, 我會選擇慢慢將大家的距離拉遠少少
最少不用"短兵交接", 大家都會比較易做到好來好去吧...
唔要求人地回報, 但如果人地有心去了解, 都唔會拒絕
呢個就係我而家的對人方式呢... 最少現在, 我少左好多唔開心(唔會咁易同人有磨擦
同埋就算發生咩事, 個人都可以處之泰然... (已經變左老餅 XD

返教會沒問題~ 可能就只是你太熱情, 人地唔知點反應姐
大家的距離拉遠少少, 熱度無咁高可能關係大家都易點處理吧?

論壇跳轉

現在的時間是 08:08 PM

手機版 | APP版