Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 06-19-21, 10:09 PM   #101
怪盜小G
God of Gamer
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
引用:
作者: KENSNAKE 查看文章
勇者:「這個世界不是屬你是屬於活在這個世界的所有人。」

所以世界要找數時就全世界一齊找數。
拎哂去做燃料

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-19-21, 11:00 PM   #102
casio
Ultimate Gamer

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
呀....要怪就要怪阿哥影響太深

其實今集內容原本係好短,駛唔駛咁拖?
小說好似呢邊冇出機械
好似係吸血子打傷半精靈 > 修救人時生級頭痛 > 白出場
哇下集要完的話佢夠時間?
不過都冇人理囉
班機械應該係俾小白玩啩,照佢咁排,下集應該係蜘蛛子復活+開名,然後跳到人類線睇小白掃場

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾
casio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-21, 01:30 AM   #103
怪盜小G
しゃろとも

官翻果個到底想點魔偶

舊 06-26-21, 02:25 PM   #104
十一月
Game Master

註冊日期: Jan 2003
真係好奇怪
你個勇者咁多嘢講咁多嘢問,但點解偏偏就不問對方為乜要把elf殺盡?
對方的動機,也是判斷應否繼續打的因素吧
十一月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-26-21, 04:10 PM   #105
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: 十一月 查看文章
真係好奇怪
你個勇者咁多嘢講咁多嘢問,但點解偏偏就不問對方為乜要把elf殺盡?
對方的動機,也是判斷應否繼續打的因素吧
動畫你覺得好長,但小說其實好短時間發生好多事

係咁

1) 以故事進度嚟講勇者一行係妖精之森是現在的事,隔日帝國便打到嚟,時間嚟講係好短
2) 妖精不會將事情講比勇者知,而妖精本身也唔知人渣既事
3) 老師一直出發點是為咗學生,所有學生將會死係妖精之森,而佢因為技能關係而無法把呢件事話比學生,同時老師應該已有禁技而知道真相,但重申佢係想保護學生唔想佢地有事
4) 修因為未有LV10禁技所有就算同佢講佢都唔信,魔王軍裡的轉生者已認定係咁,而又係事實,之後呢集應該會頭痛掛
5) 那個由古同修有牙齒印,而佢又係唔知真相
6) 吸血子本身係S屬性,而佢係拖延時間等魔王同白可以殺死人渣,所以又唔可以出錯,雖然佢有出錯啦XD

舊 06-26-21, 05:33 PM   #106
casio

引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
動畫你覺得好長,但小說其實好短時間發生好多事

係咁

1) 以故事進度嚟講勇者一行係妖精之森是現在的事,隔日帝國便打到嚟,時間嚟講係好短
2) 妖精不會將事情講比勇者知,而妖精本身也唔知人渣既事
3) 老師一直出發點是為咗學生,所有學生將會死係妖精之森,而佢因為技能關係而無法把呢件事話比學生,同時老師應該已有禁技而知道真相,但重申佢係想保護學生唔想佢地有事
4) 修因為未有LV10禁技所有就算同佢講佢都唔信,魔王軍裡的轉生者已認定係咁,而又係事實,之後呢集應該會頭痛掛
5) 那個由古同修有牙齒印,而佢又係唔知真相
6) 吸血子本身係S屬性,而佢係拖延時間等魔王同白可以殺死人渣,所以又唔可以出錯,雖然佢有出錯啦XD

有兩點要更正

3 )老師有禁忌但未滿級所以唔知真相,佢揾破提幫手只係單純因為就近而已
4) 勇者(笑)禁忌滿咗都冇用,有真相檔案都冇去睇

舊 06-26-21, 09:34 PM   #107
RPG之鬼

引用:
作者: casio 查看文章
有兩點要更正

3 )老師有禁忌但未滿級所以唔知真相,佢揾破提幫手只係單純因為就近而已
4) 勇者(笑)禁忌滿咗都冇用,有真相檔案都冇去睇
謝修正

舊 07-03-21, 09:30 PM   #108
RPG之鬼

完咗
冇得睇虐兒XD
比較想睇鬼兄同四隻蜘蛛,各自個性太正

舊 07-03-21, 10:07 PM   #109
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
之後連蜘蛛都要手畫?會唔會由半套崩滅變成全套崩既開始?

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-04-21, 02:25 PM   #110
KENSNAKE
╮(╯_╰)╭

註冊日期: Feb 2005
終於蜘蛛故事才正式開始。

勇者繼續自己一個攪棟篤笑。
KENSNAKE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-04-21, 08:18 PM   #111
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
安娜原來係忍者唔係精靈
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-04-21, 09:24 PM   #112
怪盜小G
しゃろとも

引用:
作者: 野良猫 查看文章
安娜原來係忍者唔係精靈
斬一刀落去既時間夠佢跑成條街

舊 07-05-21, 10:08 AM   #113
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
變左人形冇左顏藝反而覺得有d失落

即係妖精王會令世界滅亡,所以魔王軍進攻妖精村?
做乜魔王方轉生者唔嘗試同老師果邊轉生者解釋理由一尼就打左先
系統設定左唔講得?
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-05-21, 11:10 AM   #114
casio

引用:
作者: 真!DC 查看文章

系統設定左唔講得?
由手機版發出
破提唔係會令世界毀滅……係破提已經毀過個世界一次
當然第二次係現在進行式
不過魔王子要殺破提原因主要係私怨,其次係為咗女神,救世界只係順便嘅副產品
冇講嘅原因
其實對蜘蛛子嚟講其他轉生者死活唔關佢事,佢會對轉生者手下留情嘅原因只係因為老師
因為蜘蛛子前世真係蜘蛛,俾老師救咗一命所以要報恩(老師其實非常鍾意蜘蛛呢類生物),問題係老師靈魂被破提嘅技能纏上(破提嘅技能有將靈魂轉移到其他人身上嘅效果,類似24集蜘蛛子復活嘅上級版),蜘蛛子怕講出嚟破提會用老師做人質,所以冇講
順便蜘蛛子會似若葉姬色嘅原因
因為D就係若葉,佢為咗繼續偷懶就塞咗自己嘅靈魂碎片落蜘蛛子度當自己替身誤導要捉佢返去做嘢嘅人

此篇文章於 07-05-21 11:30 AM 被 casio 編輯。
舊 07-05-21, 12:06 PM   #115
RPG之鬼

引用:
作者: 真!DC 查看文章

系統設定左唔講得?
由手機版發出
以前係咁

以前世界是有人同龍族,而妖精王變成妖精前是人,佢係科學家並發現M能量,但原來係星球生命力。由於呢種能量比傳統能量更好,所以世界大多數國家都用咗佢,結果GAMEOVER。
與此同時妖精王為咗不死而想成為神,所以做各種人體鍊成,令到正常人的魔王的體內不斷製造劇毒。
同一時間女神(即升級時的聲音)來到星球並希望人類放棄使用M能量,而佢也收留了被妖精王改造的人,當中包括魔王,呢個時候龍族的邱列邱列喜歡咗女神。
在世界滅亡前,龍族決定消滅人類,而女神迎戰龍族。
最後世界滅亡時,妖精王提出拯救方法但其實係冇用,於是D出來搞事,以女神性命重組世界。過去使用M能量的變晒魔族,沒有使用M能量,即教皇果邊繼續是人類。同時世界也多出怪物,目的是要人類升級學會技能然後在死時讓技能回歸系統來拯救世界。
在世界重組後,妖精王率先組成自己妖精勢力並開了保護罩,所以其他人(教皇、魔王)都沒辦法對付佢直至現在。
因此妖精王是人渣就係咁嚟。
妖精王除咗有很多後備體身,技能更是能夠依附妖精身上(同時監視),所以不殺死所有妖精的話,即使殺咗人渣佢都會不斷重生。因此如果告訴老師,就會令老師有危險。

舊 07-06-21, 10:21 AM   #116
佐佐木莊尼
Game Master
亂入禁止

註冊日期: Nov 2002
有下季嘅話可唔可以真係換左間製作公司佢

新 FF14 - (Bahamut) - Icecream Sandwich, 回復 + 職人 (已引退)

GW2 - (Tarnished Coast) - Arturia P Saber, warrior || Asuna Alfheim Yuuki, Elementalist (兼職)
佐佐木莊尼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-06-21, 04:34 PM   #117
RPG之鬼

引用:
作者: 佐佐木莊尼 查看文章
有下季嘅話可唔可以真係換左間製作公司佢
XD
其實佢比得24集即係對呢套係覺得有潛力
但咁玩法都係睇水說好

舊 10-07-22, 09:22 AM   #118
怪盜小G
しゃろとも

小說完得好求L奇

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
仰木日向「スーパーヒロイン学園」ボイスドラマ公開 supermanlady 日本動漫畫討論版 0 11-30-14 09:31 PM

現在的時間是 05:20 PM

手機版 | APP版