Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 12-17-21, 12:24 PM   #126
420secured
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2020
引用:
作者: J+1 查看文章

怪怪的
奇異博士今集既行為好奇異,雖然佢口講呢次拉其他宇宙人物過來好嚴重,但佢既行為比唔到我有任何緊張感,去到尾補天嗰時都係感受唔到。

成套大部分畫面都係後製。。。。結果有d場景膠感特別重,好彩今集重點係賣情懷多於畫面

由手機版發出
Again
都係COVID問題,本來DS出街先,之後改左,兩邊劇本都係邊拍邊重寫+補拍

420secured 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-17-21, 01:11 PM   #127
額倆羅
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2002
都係咒文問題
其實呢個係令人失憶嘅咒文,定改變事實本質呢?修改咗人嘅記憶,咁新聞、YOUTUBE呢啲資料記錄呢?同埋PETER搵唔到NICK FURY啫,HAPPY識得搵佢喇掛,俾人用假片踢爆自己個身份,都可以用假片話自己唔係蜘蛛俠嘛,橫掂地球上面個NICK FURY扮乜似乜,要做到PETER同SPIDERMAN一齊出現同一場合,唔係乜嘢難事呀嘛……

舊 12-17-21, 01:27 PM   #128
王小虎
God of Gamer

註冊日期: Apr 2002
我諗原本劇本唔係咁,本來NWH係第二集,延續Doc 2,結果Doc 2延期,NWH就要獨立故事。我估本身唔係因為咁小事而用魔法而又因為多嘴令魔法走火咁無謂,好多都講唔通,例如點解Venom不嬲都唔知邊個係蜘蛛俠又扯埋嚟又最後一同消失。啲人啲造型唔同咗,求奇一句吐槽就帶過。例如Jamie Foxx以前造型係地中海再變光頭,今次廢事剃?地中海居然長返頭髮,又係一句對白輕輕帶過。

我估原來劇情係Doc 2關Wanda事(類似House of M故事),最後引發multiverse亂入(當然而家Doc 2應該會再改結局),然後先有NWH。

講吓漫畫彩蛋,
- 開頭劇情同結尾參考漫畫One More Day,都曾經去搵Doc Strange要全世界忘記蜘蛛俠身份,漫畫都係同MJ分手,之後劇情就叫Brand New Day,好多新敵人(Mister Negative)

- 幾個Spider-Man漫畫好多次,舊的有Clone Saga,新的有Spider-men、Spider-verse
- Ned叫Peter個幕,三個Peter企位同動作,令我諗起三個spider-man互指的meme
- Ned聽到話Peter best friend變咗壞人要殺Peter,其實漫畫Ned Leeds係Hobgoblin
- Doc 2 trailer個條八爪魚,當我都以為係Shuma-Gorath,不過Lego話個隻係Gargantos(同Shuma-Gorath都係單眼一樣樣),而漫畫Gargantos係Namor敵人
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-17-21, 02:27 PM   #129
Heaven
Game Master

註冊日期: May 2013
睇完覺得場面好豐富 中段幾悶 好多段冷笑話搞到時間好長 成2個幾鐘 如果無左會緊湊d,好多位都比較,牽強,慶幸高潮位開頭已經有,真係賣雜錦情懷向
由手機版發出
Heaven 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-17-21, 03:13 PM   #130
420secured

引用:
作者: 王小虎 查看文章
我諗原本劇本唔係咁,本來NWH係第二集,延續Doc 2,結果Doc 2延期,NWH就要獨立故事。我估本身唔係因為咁小事而用魔法而又因為多嘴令魔法走火咁無謂,好多都講唔通,例如點解Venom不嬲都唔知邊個係蜘蛛俠又扯埋嚟又最後一同消失。啲人啲造型唔同咗,求奇一句吐槽就帶過。例如Jamie Foxx以前造型係地中海再變光頭,今次廢事剃?地中海居然長返頭髮,又係一句對白輕輕帶過。

- Doc 2 trailer個條八爪魚,當我都以為係Shuma-Gorath,不過Lego話個隻係Gargantos(同Shuma-Gorath都係單眼一樣樣),而漫畫Gargantos係Namor敵人
.

照計講兩句就走火真係唔通,唯一可能係同一刻發生緊Loki 第6集 / Wanada變Scarlet Witch事件?

另外Venom入到都算,可以留係到仲怪,話哂係魔法趕佢走..

八爪魚以為係Shuma-Gorath +1,再加埋黑化DS,即刻諗唔通What If故事會亂入埋

舊 12-17-21, 03:15 PM   #131
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: 額倆羅 查看文章
都係咒文問題
其實呢個係令人失憶嘅咒文,定改變事實本質呢?修改咗人嘅記憶,咁新聞、YOUTUBE呢啲資料記錄呢?同埋PETER搵唔到NICK FURY啫,HAPPY識得搵佢喇掛,俾人用假片踢爆自己個身份,都可以用假片話自己唔係蜘蛛俠嘛,橫掂地球上面個NICK FURY扮乜似乜,要做到PETER同SPIDERMAN一齊出現同一場合,唔係乜嘢難事呀嘛……
呢條橋我記得DC用過, 超人著套蝙蝠衫扮batman, 同bruce同場出現

舊 12-17-21, 03:20 PM   #132
420secured

Spell

諗落就當除左失憶,連相片文字所有證據都會改埋

但Peter仔無失憶的話,係班Avengers面前講番哂d insider information,我又唔信搵唔到一個人信佢

不過當然啦,咁樣先有故仔講ge

舊 12-17-21, 03:22 PM   #133
420secured

引用:
作者: wing 查看文章
呢條橋我記得DC用過, 超人著套蝙蝠衫扮batman, 同bruce同場出現
更可況上集已經有科技做到
舊 12-17-21, 04:02 PM   #134
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
Ironman 3 做咗嗽~~~

肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-17-21, 04:28 PM   #135
Heaven
Game Master

博士
就好似博士講咁好似peter parker唔存在,咁就唔係失憶咁簡單, 改晒peter parker存在既情節,MJ作為同學都唔認得peter parker已證明了, 我講得字眼上用錯左 唔應該叫失憶同忘記
舊 12-17-21, 04:52 PM   #136
肉羊哩咖
griffin611

同意並補充

博士最尾有句:無人會再識 Peter Parker 係邊個,真正係 nobody(孤獨終老,無伴一生?),但留低佢同蜘蛛俠有咩關係嘅紀錄會點,無交待;但斷估 The Daily Bugle 仲係咁鬧蜘蛛俠,佢哋唔知兩者個關係,似乎 Peter Parker 真係「消失」嗰隻,會唔會畀人遞介出境,同埋點入大學,要睇落去佢點畫。

關於 DS:TMoM

有人話條「予告」好誤導,因為
⋯⋯

Wanda 先至係大奸

舊 12-17-21, 05:25 PM   #137
420secured

引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
同意並補充

博士最尾有句:無人會再識 Peter Parker 係邊個,真正係 nobody(孤獨終老,無伴一生?),但留低佢同蜘蛛俠有咩關係嘅紀錄會點,無交待;但斷估 The Daily Bugle 仲係咁鬧蜘蛛俠,佢哋唔知兩者個關係,似乎 Peter Parker 真係「消失」嗰隻,會唔會畀人遞介出境,同埋點入大學,要睇落去佢點畫。

關於 DS:TMoM

有人話條「予告」好誤導,因為
⋯⋯

Wanda 先至係大奸

Spiderman

然後諗番攪到咁大鑊
都係因為入唔到MIT又無扣門
真係值得嗎

DS2

MCU出左街,Multiverse相關的牌面

Scarlet Witch
Kang
Trailer好似有What If 黑化DS / (有黑化DS就可能有埋Ultron???)

Kang無理由咁早出手,Scarlet Witch有機但太快House of M劇情又唔知Wandavision Season 2點算,而如果What If變成Canon之一,黑化DS都有得玩ge
舊 12-18-21, 08:09 PM   #138
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
個spell…

其實個spell只係令世人忘記咗Peter Parker, 最尾Happy仲記得識GG俠而識May, 又MJ被佢再次自我介紹完都會記得佢係Peter Parker, 咁GG俠應該依然可以蒙面直接見番Avengers舊相識,再除mask咪又可以再次相識過

不過咁編都係要三代目之後走番正路friendly broke neighbour式GG俠再開始, 再慢慢進步去lead 下代 young avengers啦,$ony同滴滴妮都幾無可能放棄到呢隻合作而成嘅超級金蛋,雖然$ony明顯依然想自玩spiderverse就夠的説

C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-19-21, 02:32 AM   #139
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
引用:
作者: sgouki 查看文章
BUG/伏線
最後個spell會影響埋1,2代?
如果你明Endgame嘅時空穿梭理論嘅話,其實唔難化解呢個疑問。

你就算返到過去阻止某樣事情發生,你本身嘅世界係完全唔會受影響,你只係製造緊一個新嘅時間線。

例如話大家都想返去1949年殺死老毛,但只會係製造一個冇中共嘅新宇宙,中共喺我哋原有嘅宇宙仍然安然無恙。

同樣地

Norman同Doc Ock佢哋所返去嘅地點(分別為SM1 - 2002年及SM2 - 2004年)都會唔同,而且佢哋活著返去果一刻就已經係創造緊一個新嘅時間線。

Tobey佢所返去嘅地點亦係同上述兩位唔同。(因為呢個Tobey已經中年,仍然有親眼見到Norman同Doc Ock死去嘅記憶同經驗)

同理,ASM啲反派所返去嘅宇宙會同Andrew返去嘅宇宙截然不同。

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-19-21, 09:38 AM   #140
Heaven
Game Master

Kevin Feige Confirms Marvel, Sony Are “Actively Beginning to Develop” More ‘Spider-Man’
The Marvel Studios president says he outright confirmed the news "because I don’t want fans to go through any separation trauma like what happened after 'Far From Home.'"
https://www.hollywoodreporter.com/mo...an-1235064978/

下一部希望比返D正路故事走向黎睇下 今集番外篇咁款
舊 12-19-21, 10:53 AM   #141
holsety
Ultimate Gamer
http://www

註冊日期: Oct 2003
一埸處境式鬧劇之自作自受,所以今次"入面d原理"對我一d都唔重要w
都係睇聚舊情懷細節位。

期待奇異博士2

此篇文章於 12-19-21 11:31 AM 被 holsety 編輯。
holsety 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-20-21, 05:06 AM   #142
肉羊哩咖
griffin611

週未單全球收過伍億捌仟柒佰万(美金,下同),無上大陸收過十億都應該無問題。睇嚟今年 Sony 單靠賣懷舊都賺到笑。

另一個關於個咒語嘅解釋⋯⋯

根據呢條片,個咒語未必清晒啲紀錄,即係 Peter Parker 無人對佢會有咩印象,但佢啲證件依然仲嚮度;每當有人睇到啲資料,蜘蛛俠就係 Peter 嘅時候,佢嘅記憶會被 block 咗,睇過即忘。

William DaFoe 都 6 張有幾,但呢套啲動作都係佢親身上陣?!嘩!

仲有啲彩蛋第一周天睇唔多覺
  • 戲開頭嗰陣仲做緊套音樂劇 Rogers,啫係 Hawkeye 都見都嗰套。
  • 個全黑色杉原來唔係咩新嘢,因為原本件污糟咗啲油洗唔甩,要反轉件杉嚟著~
  • J. Jonah Jameson 由開頭一個地踎嘅製作,去到後嚟有車有廠,發到佢吖~
  • 最後,個自由神像好似都無裝到個盾。
  • Peter 片尾著嗰件原來係新杉,仲要回復返傳統配色。佢仲「飛」過洛克菲勒中心,唔知會唔會撞到 Hawkeye?佢大結局好可能都嚮嗰度。

此篇文章於 12-20-21 06:03 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 12-20-21, 10:45 AM   #143
Reishin
Ultimate Gamer
Feels good

註冊日期: Feb 2006
3DS Friend Code1118 1586 3100
。。。
點解得Venom果pat嘢可以留低唔駛走?
Venom (Tom Hardy)都係因為SM3 Venom識PP (Tobey)所以先嚟咗MCU世界

另外好多人拎ENDGAME比較
ENDGAME係由第一集IRON MAN開始已經打算集合晒一齊演出
但呢套當初真係無諗過會齊到3代,果種震撼又係唔同啲嘅

哀しみで強くなれた  歓びは僕等を包む
何度でも願うよ  何処まででも振り返らずに

raize / INORAN
Reishin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-20-21, 05:24 PM   #144
肉羊哩咖
griffin611

回上

留低 pat 嘢好唔通
Venom 2 片尾有講佢一族係誇宇宙嘅 hive mind嚟,所以呢隻好可能由 Toby 個宇宙,得知蜘蛛俠個真身,所以過咗嚟玩~

舊 12-20-21, 05:59 PM   #145
420secured

引用:
回上

留低 pat 嘢好唔通
Venom 2 片尾有講佢一族係誇宇宙嘅 hive mind嚟,所以呢隻好可能由 Toby 個宇宙,得知蜘蛛俠個真身,所以過咗嚟玩~
,
過到尼還解得通
但留得低
舊 12-20-21, 06:01 PM   #146
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
最尾 & 彩蛋
個咒語點解要用忘記peter parker 而唔用返忘記peter parker 係蜘蛛俠?

感覺係Sony 比咗意見,想蜘蛛俠獨立出去

同埋Venom好失望,一個過客....

本身Venom 知道peter parker 係蜘蛛俠?佢點過到嚟E個宇宙?

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-21-21, 04:18 PM   #147
呂鳳仙
錢錢錢錢錢錢錢

註冊日期: Jan 2002
疑似最後件衫官圖

Logo由細蜘蛛變成大蜘蛛(參考左2位前輩Peter?

PS:開放時間為17:00~23:00

每天提醒自己,施恩莫望報,不要把得失看得太重。
幸福不是必然,擁有它的人,請好好珍而重之……

此篇文章於 12-21-21 04:29 PM 被 呂鳳仙 編輯。
呂鳳仙 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-21-21, 06:07 PM   #148
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: DevilElvis 查看文章
最尾 & 彩蛋
本身Venom 知道peter parker 係蜘蛛俠?佢點過到嚟E個宇宙?
呢度試解:
https://www.gaforum.org/showpost.php...&postcount=144

而片尾

上兩套好多人批評唔係蜘蛛 man,而係蜘蛛 boy,咩都係靠 Tony Stark 照住。呢套最尾終於可以大個仔獨立,套杉變咗直正嘅 man。

有評論指做 MJ 嘅 Zendaya 之前好木,其實佢嚮 Dune 都有人咁話,讚佢呢度生晒,事關開頭好易寫到佢好自私,Peter 出咗噉大劑嘢,隨時翻枱走人,但佢由頭到尾都支持 Peter 所有嘢。

第一週埋數,美國開畫票房排第二最高,過貳億陸仟万,掃低咗 A:IF 同 SW:TFW。

此篇文章於 12-21-21 06:22 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 12-21-21, 06:18 PM   #149
王小虎

註冊日期: Apr 2002
引用:
作者: DevilElvis 查看文章
最尾 & 彩蛋
個咒語點解要用忘記peter parker 而唔用返忘記peter parker 係蜘蛛俠?

感覺係Sony 比咗意見,想蜘蛛俠獨立出去

Kevin Feige講話唔想再出現Homecoming之後無啦啦又話唔拍,劇情被逼斷尾的情況。我諗而家係真正斷開,最多係其他角色插入Spider-Man電影(配角或cameo, Deadpool+Spider-Man, Spider-Man+F4, Spider-Man+Wolverine),但Spider-Man唔再係Avengers(雖然短期都唔會有Avengers),咁隨時可以終止借用合約。講真,Marvel需要Spider-Man的程度唔算好高,佢仲大把貨未出(X-Men, F4)。

hive mind
原來symbiote有同Eddy講佢哋係multiverse hive mind,漫畫都有提到symbiote有hive mind,其實近幾年漫畫有講返好多symbiote歷史,仲有個終極級大佬Knull,如果Venom繼續拍可以拍佢。不過點解最後唔帶走晒所有symbiote就解釋唔到了。
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-21-21, 06:27 PM   #150
シスグノ
Insane Gamer

註冊日期: Oct 2011
Wii U IDJulian_Lau
引用:
呢度試解:
https://www.gaforum.org/showpost.php...&postcount=144

而片尾

上兩套好多人批評唔係蜘蛛 man,而係蜘蛛 boy,咩都係靠 Tony Stark 照住。呢套最尾終於可以大個仔獨立,套杉變咗直正嘅 man。

有評論指做 MJ 嘅 Zendaya 之前好木,其實佢嚮 Dune 都有人咁話,讚佢呢度生晒,事關開頭好易寫到佢好自私,Peter 出咗噉大劑嘢,隨時翻枱走人,但佢由頭到尾都支持 Peter 所有嘢。

第一週埋數,美國開畫票房排第二最高,過貳億陸仟万,掃低咗 A:IF 同 SW:TFW。
A:IF 同 SW:TFW
請問呢兩套分別係咩戲,唔係好明。
由手機版發出
シスグノ 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[西片] Spider-Man: Into the Spider-Verse ︱ 蜘蛛俠:跳入蜘蛛宇宙(2018年12月20日) 信長 電影版 34 07-06-19 10:22 PM
Spider-Man 4 neo 電影版 102 01-14-10 02:39 AM
Spider-man ??? 大懶財 日本動漫畫討論版 8 10-21-06 07:50 AM
Spider Man 2 Yakumo Fujii Neo Entertainment TREND 261 08-29-04 08:18 AM
spider man 2 Raymondz Neo Entertainment TREND 33 07-29-03 11:01 AM

現在的時間是 05:22 PM

手機版 | APP版