Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 07-06-08, 01:10 AM   #1
一一
God of Gamer
sureone

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsureone
XBox Live Gamertagsureone
去Tokyo Game Show問題

1.係咪當日即場買飛都ok??即還是可以早D係其他地方買到?(eg.日本7-11,hk有無預售? )同埋幾錢張飛?
2.我見佢for公眾人士有星期6同星期日,有無話邊日去會少D人?
3.入場洗唔洗排好耐隊??
4.入到去,要試玩,係咪要排好耐隊??
5.個game show可以行幾耐度?(hk那個,我半個鐘就出返尼 )
6.搭鐵路去到<海浜幕張>,難唔難搵到game show個場地??定還是有其他方法會易D搵到?

好多問題tim無計,第1次去日本 thanks先
一一 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-06-08, 08:19 AM   #2
肥仔
Game Master
食力坐館!!!

註冊日期: Apr 2004
引用:
作者: 一一 查看文章
1.係咪當日即場買飛都ok??即還是可以早D係其他地方買到?(eg.日本7-11,hk有無預售? )同埋幾錢張飛?
2.我見佢for公眾人士有星期6同星期日,有無話邊日去會少D人?
5.個game show可以行幾耐度?(hk那個,我半個鐘就出返尼 )
6.搭鐵路去到<海浜幕張>,難唔難搵到game show個場地??定還是有其他方法會易D搵到?

等俾人MOVE上電視遊戲板LA

1.当日券1200円/前売券1000円(賣到business day最後個日)日本7-11有預售
2.基本上週休2日制都無得話邊日少人
3.視乎有乜野睇
4.視乎乜野GAME
5.至少3個鐘
6.唔難 因為會有好多人會行去GAME SHOW

舊 07-06-08, 08:39 AM   #3
Norm
=_="""""

註冊日期: Sep 2002
幕張果度你果日去到唔洗自己揾...因為實一大堆人一齊去...去果度梗係一早去啦,基本上咩都要排

舊 07-06-08, 10:47 AM   #4
十一月
Game Master

註冊日期: Jan 2003
引用:

3.如果12點先去,應該可以即時入場,不過試玩的機會就會少好多,亦攞少好多贈品。
我自己經驗,試過7:30去到排隊。可能由於人太多所以提早於9:30開放入場,但排到入去時我看一看錶,已經係過了9:50。

4.我見過最耐的,有塊牌寫住〔大約要等180分鐘〕。

另外,亦有部份攤位係採用派籌制「整理券」,派完就冇。如果攞到籌,只要在指定時間回攤位便可以。
而派籌的通常係看宣傳片之類的,由於有贈品,所以一般都十分踴躍。
十一月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-06-08, 11:00 AM   #5
Janus
こんにちは

註冊日期: Jan 2003
PSN  ID
XBox Live Gamertag
引用:

一般(中学生以上) 當日券:1200円 預售券:1000円
子供(小学生以下) 免費
http://expo.nikkeibp.co.jp/tgs/2008/exhibition/

星期6會少DD人
日本雖然實際每週5天工作制
仍然有些公司每週6天的
一些學校也有隔週星期六上課
所以星期6會少DD人

每年都人山人海﹐要預多些時間排隊

不知道香港GAME SHOW有甚麼內容
日本GAME SHOW的話﹐2007年有超過200家公司展示產品﹐應該可以行好耐
自己的話﹐會帶小孩去逛Kids Corner
去年有「仮面ライダー電王」SHOW﹐希望今年有「仮面ライダー」及「戦隊」SHOW

由地圖右上角JR海浜幕張駅行到中間国際展示場
之前自己去同會場看過恐龍SHOW﹐由JR站行到會場大約5分鐘左右
Janus 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-06-08, 03:12 PM   #6
JASUGUN
Crazy Gamer
精神病患者

註冊日期: Jan 2002
排隊入場, 排隊試game
一日其實好快過

舊年淨係排隊玩mgs4都坐底要兩粒鐘
拎隻雷頓教授體驗版又要三粒鐘
JASUGUN 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-06-08, 06:38 PM   #7
寂靜山丘
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2002
3DS Friend Code5155 3643 7013
XBox Live GamertagSilent Hill X
引用:
作者: JASUGUN 查看文章
排隊入場, 排隊試game
一日其實好快過

舊年淨係排隊玩mgs4都坐底要兩粒鐘
拎隻雷頓教授體驗版又要三粒鐘
你有冇拎到本勁靚 既設定集?....我上年都去左....
不過比較之前幾年(我去左三次).....真係越黎越多人....排隊排死你

舊 07-06-08, 08:44 PM   #8
JASUGUN
Crazy Gamer
精神病患者

引用:
作者: 寂靜山丘 查看文章
你有冇拎到本勁靚 既設定集?....我上年都去左....
不過比較之前幾年(我去左三次).....真係越黎越多人....排隊排死你
本野已經唔知丟左去邊
最正係試玩之前個briefing, 仲有排隊時有囡囡掛部psp係心口俾你試玩
JASUGUN 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-07-08, 01:19 AM   #9
一一
sureone

即入場易,試Games耐
會場入面有無野吃?排咁耐,好易肚餓
舊 07-07-08, 01:39 AM   #10
超合Game魂
Game Master
超サイヤ人

註冊日期: Oct 2006
引用:
即入場易,試Games耐
會場入面有無野吃?排咁耐,好易肚餓
會場內有小食檔(日式炒面/便當...hot dog...等),不過話你知通常99%都係又貴又唔好食(我食過多次日本展覽經驗 )

食少少叫做頂肚餓再行過
超合Game魂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-07-08, 08:05 AM   #11
布甸
Game Master
遊民一族

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDarashi-ck
XBox Live Gamertagarashick360
可以去附近商場餐廳食, 打個臨時出場印, 食完返去再行

舊 07-07-08, 10:09 AM   #12
聖鬥士星矢
Insane Gamer

註冊日期: Apr 2003
PSN  IDMacao-Seiya
XBox Live GamertagMacaoSeiya
引用:

1, 幕張車站都有仔票賣, 所以一早儲定1200yen, 一手交錢一手羅票...
2, 3,星期六同星期日(唔同年份)我都試過去, 我覺得星期六早入埸人多d(上次要排30mins以上先入到會場)
4, 睇你玩咩, 總之一早已經plan左去玩的話請早, 越遲越排得耐... xbox360的排得比較快, 可能日本人真係覺得佢冇咩吸引力... 最長條隊我見過應該係去年既mgs4, 最長240mins...
5, 我每次都係一早入行到三點幾就走, 去到車站好多好野食, 唔好係入面食咁浪費...
6, 上面都有大大提過, 基本上一出站跟住d 人行就ok 架la...
聖鬥士星矢 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-07-08, 03:39 PM   #13
issoccer
Game Master

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDissoccer
XBox Live Gamertagissoccer
引用:
作者: 布甸 查看文章
可以去附近商場餐廳食, 打個臨時出場印, 食完返去再行
我都好想去見識一下,不過又老婆,又小朋友~~~

舊 07-08-08, 01:29 PM   #14
一一
sureone

Game Show入面D工作人員/囡囡會唔會識少少英文??我驚到時要問野,溝通唔到 (我唔識日文 )

引用:
作者: issoccer 查看文章
帶埋老婆仔女去 一家人打機,幾開心
舊 07-08-08, 02:06 PM   #15
超合Game魂
Game Master
超サイヤ人

註冊日期: Oct 2006
引用:
作者: issoccer 查看文章
個場好大.人又超多...有小朋友小心走散
超合Game魂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-08-08, 03:30 PM   #16
破戒僧

註冊日期: Nov 2003
3DS Friend Code3523 2002 7295
PSN  IDLeifeiPatrick
XBox Live Gamertagfpatrick
搭鐵路去到<海浜幕張>...

條線係京葉線, 去disneyland o既人都係搭佢, 所以多人到爆
另外, 京葉線會再分有幾種 (特快, 特急, 各站停...etc), 有o的會唔停海浜幕張, 呢度都要留意...

無論你多接近神, 都依然係一個凡人, 別以為自己很了不起
破戒僧 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-09-08, 12:28 AM   #17
惡即斬
Ultimate Gamer

多口問問
今年展期會係幾時?
惡即斬 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-09-08, 05:32 PM   #18
破戒僧

註冊日期: Nov 2003
3DS Friend Code3523 2002 7295
PSN  IDLeifeiPatrick
XBox Live Gamertagfpatrick
引用:
作者: 惡即斬 查看文章
多口問問
今年展期會係幾時?
今年遲左...
10月9-12

無論你多接近神, 都依然係一個凡人, 別以為自己很了不起
破戒僧 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
頭文字D Extreme Stage [已售] romrom2004 電視遊戲討論版 249 11-13-17 07:44 PM
[PS3] PlayStation®Network ID 收集區(新格式使用中,請重新填寫<P.1>) LKC 攻略及心得交流區 344 01-27-14 05:09 PM
大家還在玩DREAMCAST嗎?[廉價DC GAME報料區] IDGAF 攻略及心得交流區 616 11-19-11 10:56 PM
RAMBO AC (HOD4筐体) 森羅 街機遊戲討論版 28 11-02-08 02:20 PM

現在的時間是 09:10 AM

手機版 | APP版