Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 01-09-09, 10:00 PM   #1
ZombieTerry
Game Master

註冊日期: Jun 2007
カラオケJOYSOUND Wii

http://joysound.com/ex/wii/index.htm
有冇師兄見過有貨?
ZombieTerry 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-09-09, 10:38 PM   #2
ELT
God of Gamer
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
之前見過信和有

舊 01-09-09, 11:13 PM   #3
Smarties
Senior Gamer

註冊日期: Oct 2003
引用:
作者: ELT 查看文章
之前見過信和有
已經行過好多鋪 , 問過話唔返貨了...
這裡也有師兄想買這隻game, 如果有人能join埋一齊集體買, 應該有人會幫得到手吧??

Wii Code = 4052 7296 4409 7513
Smarties 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-10-09, 11:51 AM   #4
MO

註冊日期: Aug 2005
其實有無英文歌的...
MO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-10-09, 02:34 PM   #5
浦木豪
Insane Gamer

註冊日期: Aug 2003
PSN  IDgouuraki
以呢排yen 價黎講,係yesasia 訂都可以接受(免運費500 左右),有興趣版友可以考慮
浦木豪 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-10-09, 06:09 PM   #6
失業中年漢
Game Master
真係失業啦:(

註冊日期: May 2002
Wiiウェア版
・発売日:2009年予定
・予定価格:未定
・ジャンル:家庭用通信カラオケ
・ネット接続:楽曲データ配信
・内容物:3曲お試し付

遲下有wii ware版, 爭在有無咪賣

舊 01-10-09, 06:32 PM   #7
shingo512

XBox Live Gamertagsummer66
Wa!
而家先知Wii出左JOYSOUND
唔使出去唱勁貴日文K啦
shingo512 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-10-09, 07:40 PM   #8
你的好朋友
Junior Member
JHK_GIRORO

註冊日期: Dec 2008
好得意呀 !
識日文果 d 人就正喇 !! 可以話必買
不過係唔係任 DL ?
我諗隻 game o係日本應該會大賣
你的好朋友 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-10-09, 08:07 PM   #9
marumaru
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2006
我都想要呀
各位兄弟知唔知邊0度仲有...價錢多少
marumaru 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-10-09, 08:22 PM   #10
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

註冊日期: Oct 2002
Nintendo Switch ID050897379389
3DS Friend Code1118 0515 1117
PSN  IDTommyLauHK
引用:
作者: 浦木豪 查看文章
以呢排yen 價黎講,係yesasia 訂都可以接受(免運費500 左右),有興趣版友可以考慮
應該係無得選擇先真
d鋪頭都唔打算入貨
所以我都訂左,下星期入手預定
引用:
作者: 炸彈馬騮 查看文章
Wiiウェア版
・発売日:2009年予定
・予定価格:未定
・ジャンル:家庭用通信カラオケ
・ネット接続:楽曲データ配信
・内容物:3曲お試し付

遲下有wii ware版, 爭在有無咪賣
可惜唔知要等幾耐
引用:
作者: 你的好朋友 查看文章
好得意呀 !
識日文果 d 人就正喇 !! 可以話必買
不過係唔係任 DL ?
我諗隻 game o係日本應該會大賣
係揀一首就「load」一首
無得「download」落黎
情況同出街唱一樣
引用:
作者: marumaru 查看文章
我都想要呀
各位兄弟知唔知邊0度仲有...價錢多少
太遲啦(我都係)
除左搵人幫你去日本買或者上網訂(亞馬遜yesasia之類)之外可以放棄
價錢會跟返而家個滙率

舊 01-10-09, 09:31 PM   #11
浦木豪

註冊日期: Aug 2003
PSN  IDgouuraki
我上個月都訂左,不過佢拖到琴日先寄
浦木豪 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-10-09, 09:44 PM   #12

Game Master
なんですて

註冊日期: Nov 2002
我都係看到這個post先知有此Game....,有D想入

マリオカートWii フレンドコード:はるか / 5327-1033-9997
大乱闘スマッシュブラザーズX フレンドコード:はるか /3222-5697-6518
 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-11-09, 09:25 PM   #13
shingo512

買左Game o既版友, 想問係香港link到JOYSOUND個database嗎??
舊 01-11-09, 09:29 PM   #14
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

Nintendo Switch ID050897379389
引用:
作者: shingo512 查看文章
買左Game o既版友, 想問係香港link到JOYSOUND個database嗎??
聽新聞組果邊無話過有問題
否則根本連wii channel, wifi對戰果d都唔得啦

舊 01-11-09, 09:54 PM   #15
shingo512

引用:
作者: Gundam MK-2 查看文章
聽新聞組果邊無話過有問題
否則根本連wii channel, wifi對戰果d都唔得啦
我驚JOYSOUND個Server好似US XBOX LIVE video rental咁 有IP Block ar 麻
舊 01-11-09, 10:16 PM   #16
ELT
Lunar使者

引用:
作者: shingo512 查看文章
我驚JOYSOUND個Server好似US XBOX LIVE video rental咁 有IP Block ar 麻
理論上上到shipping channel, dl到vc game, 就冇問題

舊 01-11-09, 10:53 PM   #17
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

註冊日期: Sep 2002
Wii U IDlastwill
3DS Friend Code5241 1873 3778
188驚怯好似見過
$450
咪唔記得有冇散賣...

大乱闘X
WILL 3780-8206-2363
按此看我的3DS Mii
有老任分紙多出可以pm俾我,謝謝
W!LL 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-12-09, 01:48 AM   #18
Funny
Ultimate Gamer
超平和バスターズ

註冊日期: Dec 2002
之前喺荃豐間曉豐問過, 話會番, 係未番到姐....
不過唔知宜家番咗未
Funny 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-12-09, 03:21 AM   #19
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

引用:
作者: Funny 查看文章
之前喺荃豐間曉豐問過, 話會番, 係未番到姐....
不過唔知宜家番咗未
我之前都問過基板同熱線
兩間都答得超保守
基板話最快可能都要1月中
(仲要唔敢收訂orz)
熱線就話可能要過埋農曆新年

d鋪頭入貨咁少,除左因為yen貴同d鋪頭估計唔到我地對日文Karaoke嘅愛之外,我覺得好多人改機玩都有好大影響

舊 01-12-09, 09:16 AM   #20
no3no4
Junior Member
nono

註冊日期: Nov 2007
PSN  IDno3no4nono
大家好, 我係來自台灣既 Joysond Wii 玩家

カラオケJOYSOUND Wii 詳盡評測:

日版發售日 : 2008年12月18日
カラオケJOYSOUND Wii 同梱版 ( 附上麥克風)
售價 : ¥ 7,999

カラオケJOYSOUND Wii専用USBマイク (單體版)
售價 : ¥ 2,940

Wii Ware 版 joysound ( 明年春季推出有料下載)

官網 : http://joysound.com/ex/wii/index.htm

HUDSON公司宣布,Wii 平台新作《卡拉OK JOYSOUND Wii(カラオケJOYSOUND Wii)》

《卡拉OK JOYSOUND Wii》是日本通信卡拉OK“JOYSOUND”运营商XING与HUDSON共同开发的游戏作品,

将提供零售和下载两种销售形式,零售版由HUDSON 公司发行,并将同捆专用USB麦克风;

Wii Ware版由XING公司提供,可以另外购买USB麦克风进行游戏。

只需要缴纳月租金就可以自由演唱由XING公司提供的数量膨大的热门歌曲。

官方CM視頻:
http://www.youtube.com/watch?v=INipiN2_n3I

這是nono仔特意從PA 網購回來的Karaoke Joysound Wii同梱版輿麥克風單體版( 因為一支 MIC 真的不夠唱的)

這是遊戲光碟輿內頁實圖:

這是主要的周邊 ( 麥克風) :

需要連接在Wii機後面的 USB插口才能使用:

遊戲光碟自帶更新系統( 改機玩家, 購買前請務必要留意,不然中磚)

更新完畢后, 進入遊戲頁面

nono 來從遊戲頁面左邊最下排的淺藍色圖示格說起, 那個是遊戲說明專欄:( 講解此遊戲的運用輿內部運作之詳細介紹)

遊戲頁面右邊最下排的青色圖示格是設定功能專欄:

(就是設定麥克風的音量大小, 回聲量大小之控制)

遊戲頁面右邊第三排的深紫色圖示格是月租金空間:( 分別是一天 300 yen , 三天 500 yen , 30 天 1000 yen 以及 90 天 2000 yen )

我個人覺得收費很便宜, 畢竟我去 Red BOX 唱 K , 才那幾個小時就要 RM28++ ( 還不包花生,service tax 等費用)

nono仔交納的月租金是 1000 yen ( 30 日) :loveliness: 抵到爛

(目前已經在倒數中)

遊戲頁面右邊第一排的深藍色圖示格是 Joysound Wii 課程 1 :

右邊的 lesson 是教唱歌 ( 光碟內附送的70首曲子,任選一個上來教唱)

左邊的lesson 是音樂課教學迷你遊戲課程:

I) DO RE MI 小考

II) 聽聲辨聲

III) 音樂常識小考 ( 我的成績還算可以)

遊戲頁面右邊第二排的橙色圖示格是 Joysound Wii 創意遊戲欄 :
( 4 + 1 隱藏遊戲關)

我任選其中一個遊戲作為示範圖:

可以選擇高達 4人以上玩家參與, 誰把杯子的水倒瀉出來就為之輸 ( 被罰者需要過小關, NPC 決定)

遊戲頁面左邊第二排的紅色圖示格是 2 人 karaoke PK賽專欄:

參賽者可以決定要挑戰幾個回合: ( 之後雙方都輸入自己要挑戰對方的歌曲)

當然, 比賽一定會有勝負的:

這一回合,我敗給了我的朋友

最後,

遊戲頁面左邊第一排的粉紅色圖示格是 單人 karaoke 專欄:

在進入此專欄后, 遊戲會要求你選擇你喜歡的場景, ( 5 + 1 隱藏場景)

選擇自己要的場景後, 遊戲系統就會以該場景作為媒介演唱台:

這裡我有必要介紹下整個空間物品的使用功能:

I) 電話 是代表 EXIT 的意思
II) 麥克風 是調整音量

III) 百科全書 就是代表光碟內附送的 70 曲子( 不需繳月租金也能免費唱)

IV) 電視螢幕 代表轉換演唱場地的背景 。( 三種選擇)

V) Today's Ranking 是 這個月的全國( 日本) 歌唱比賽主題曲是 GreeeeeN 的 ( 扉 )

有勇氣的玩家就進去挑戰吧。。 目前全日本最高分的玩家得分是 90.547 分

不知量力的我硬闖賽場, 果然還是被打敗 ( 得分是 80.367 ,暫時排在 183 位)

VI) PDA 機是單人演唱模式: ( 進入需要 WIFI 通過)
系統會徹查玩家是否已繳月租金, 有繳費當然可以順利進入。。。

進入頁面后:

就如一般我們去karaoke 套房一樣, 裡頭的機可以讓我們打字授尋歌曲, 歌手名字尋找歌曲, 本周 hit songs , 老歌, 民謠, 兒歌, 節日慶典歌, JPOP 流行曲 等等,應有盡有。。

之後就可以演唱自己選好的曲子 ( 同時也可以預點 30 首歌曲)
( 當然有兩個麥克風就可以合唱呀)

P/S: 如果不喜歡遊戲內的人物, 可以使用自己的 Mii 人物喔

唱完后,評分會打出來 :
(對於害羞輿自信心不足的玩家,你可以選擇取消打分制度)

===============================
以下是

nono仔破天荒首次處男下海, 測試使用 karaoke Joysound Wii 獻給 電玩巴士,

第一次露面演唱 koda kumi 的 Moon Crying 一曲,

演唱視頻分享:
----->點入
我朋友錄製時,手不小心遮到收音器, 所以聲音不大清楚, 況且也是中庸的水平, 獻醜了,請多多包涵。

最後打分出來的成績,沒有我之前練習時唱的那麼理想

這首我在 大合奏 DX 上演唱,得分還蠻高的, 只能說 Wii 的評分制度要求水準提高很多, 不然人人都爭做歌星了

遊戲評測分享完畢, 希望愛唱歌的朋友會對這遊戲產生興趣喔。。

此篇文章於 01-12-09 09:19 AM 被 no3no4 編輯。 原因: 請有關人士幫我顯示圖
no3no4 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-12-09, 09:18 AM   #21
ELT
Lunar使者

引用:
我之前都問過基板同熱線
兩間都答得超保守
基板話最快可能都要1月中
(仲要唔敢收訂orz)
熱線就話可能要過埋農曆新年

d鋪頭入貨咁少,除左因為yen貴同d鋪頭估計唔到我地對日文Karaoke嘅愛之外,我覺得好多人改機玩都有好大影響
我幾年前買過一盒ps2 o既karaoke連mic (konami出), 不過冇乜點唱過
因為好驚會嘈到d鄰居

雖然wii版更吸引, 有得連上server, 不過都仲係驚嘈住人唔敢買

舊 01-12-09, 09:29 AM   #22
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

引用:
作者: no3no4 查看文章
-delete-
http://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=280&t=874069
其實成個post都係copy的話,直接post link咪唔駛咁辛苦囉......
而且咁多圖攪到個post load得好辛苦

此篇文章於 01-12-09 09:52 AM 被 Gundam MK-2 編輯。
Gundam MK-2 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-12-09, 01:49 PM   #23
小雨

註冊日期: Jul 2002
哇....
必買....但點解得 JOYSOUND >.<
如果有 DAM 就好...
1000yen 30 日歌放題真係勁抵玩...
希望佢之後會越來越多歌 la

舊 01-12-09, 02:36 PM   #24
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

引用:
作者: 小雨 查看文章
哇....
必買....但點解得 JOYSOUND >.<
如果有 DAM 就好...
1000yen 30 日歌放題真係勁抵玩...
希望佢之後會越來越多歌 la
點解想dam?
動畫歌的話係joysound多d的說......

2000yen 90日先係皇道v

舊 01-12-09, 02:47 PM   #25
小雨

註冊日期: Jul 2002
引用:
點解想dam?
動畫歌的話係joysound多d的說......

2000yen 90日先係皇道v
DAM, UGA 同 JOYSOUND 我都有唱過...
我覺得 DAM 既 BACKGROUND 音樂係最好...
JOYSOUND 佢 D 音樂有好多 "叮叮" 聲...(唔計良音果堆歌)..好奇怪...
搞到好似 MIDI 咁...

所以我去親唱 K 都係揀 DAM 多...

2000YEN 90 日...
等於晌日本唱兩次 FREE TIME 咋...
而家可以唱足 90 日 FREE TIME...

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[任天堂] [轉貼] (第2回) 誰搶佔了Wii/NDS熱潮的先機?三位元權威看任天堂主機遊戲開發走勢 wsx360 電視遊戲討論版 288 05-17-08 10:19 PM

現在的時間是 11:13 AM

手機版 | APP版