Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 04-22-04, 09:01 PM   #1
C@T
God of Gamer
伊達と酔狂で・・・

註冊日期: Apr 2002
Post Kill Bill 2 謀殺比爾? XDDD 觀後感(內有劇情)

開新topic廢事d未睇既人入舊topic果陣中招

看完之後的第一個感覺是.... QT那小子一定是一開始就預定拍兩集的!
甚麼因過長而剪片絕對是胡扯, vol.1 跟vol.2 的風格差太遠了
基本上如果以期待跟vol.1相似(血流成河XD)的期望進場的話一定會大失所望, 因為全齣電影只有對Elle Driver的一場算是比較像樣的打鬥. 對Bill的重頭戲一如所料, 少做事多說話.... lol

但反過來說, 期待QT式對話的大慨會覺得vol.2才是真正他們想看的電影
無論是Bill串Crazy 88s, Elle Driver的Black Mamba speech, 還是Bill走步才死( ), 都貫徹QT一貫的作風.... 雖然本人還是覺得Pulp Fiction的對白到肉點~

個人認為值得一提的是飾演Bill的David Carradine那種不在乎的說話方式真的很正, 尤其是尾段的一句"You're not a bad person. You're a terrific person. You're my favorite person. But every once in a while you just can be a real cunt."真是極之爆笑. 當然作為script writer的QT更加功不可沒~
(但令本人較為失望的是Elle戲份偏少.... 不知QT看完Once upon a time in Mexico上後會否後悔浪費了這麼大的一塊Eyepatch XDDD)
Gordon Liu的部份不知是QT特意的還是甚麼了, 一如七十年代的港產片一樣, 字幕跟對話意思不一樣, 用詞死板.... 不知當時Gordon忍笑忍得有多辛苦了....

好了, 說完了正面的意見, 是時候發表一下超獨斷主觀刻薄言論了
vol.2最令人失望的地方是配樂, 起用大量舊片配樂不至, 全套電影有大量對話是沒有背景音樂的!
雖然有些場面的確是沒有配樂會較能營做那種沉重的氣氛, 但未免太單調了吧? 尤其是當整套戲當中有80%是對話, 而當中又有80%的對話是除了對話本身以外是甚麼都沒有的時候, 我忽然間覺得是在看Mystic River.... 配樂在QT電影一直以來都佔很重的部份, Pulp Fiction有Misirlou, Kill Bill vol.1有Bang Bang(My baby shot me down), 但偏偏這一次Kill Bill vol.2卻沒有令人印象特別深刻的配樂.... 是不夠budget嗎?(謎)

大慨是這些了, 才剛剛看完, 可能有很多地方想不起沒提及, 想起了再說, 就這樣
那個看了的也發表一下感想吧~

p.s. 有多少個人跟我一樣無聊去看credit後的那一個blooper scene了?XD
p.p.s. 有人聽到個西班牙佬講咩嗎? 除左話比Beatrix聽Bill響邊之外基本上我都係好似聾左咁 XDDD

此篇文章於 05-02-04 03:31 PM 被 C@T 編輯。
C@T 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-22-04, 09:04 PM   #2
Metal Gear NT
Moderator
核搭載二足步行戰車

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDjasonpoon
你o係外國?

Metal Gear NT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-23-04, 12:23 AM   #3
C@T
伊達と酔狂で・・・

引用:
作者: Metal Gear NT
你o係外國?
係....
舊 04-22-04, 11:47 PM   #4
大粒麥
最後衝刺......

註冊日期: Dec 2001
多唔多悶場?

竹谷隆之,鬼木祐二,韮沢靖,安藤賢司,高柳佑介,鬼頭栄作
OMG...
大粒麥 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-23-04, 12:28 AM   #5
C@T
伊達と酔狂で・・・

引用:
作者: 大粒麥
多唔多悶場?
睇你悶場既定義係乜喇....
要好似vol.1咁殺個不停先叫冇悶場既話, 你唔好睇算啦

不過都要睇下d字幕譯成點, 一陣真係直譯就算既話可能會miss好多笑位 lol
舊 04-22-04, 11:50 PM   #6
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

註冊日期: Sep 2002
Wii U IDlastwill
3DS Friend Code5241 1873 3778
第1集都得閒睇禁快就上左續集喇=0=?
太out既橙......

大乱闘X
WILL 3780-8206-2363
按此看我的3DS Mii
有老任分紙多出可以pm俾我,謝謝
W!LL 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-23-04, 03:26 PM   #7
fu~~
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2003
淨係鍾意kill bill 1 的朋友:

雖然kill bill2 係好正, 但我明白有好多冇睇開塔侖天奴電影的人會認為好悶 (其實幾可惜)
所以如果初接觸塔侖天奴又只愛vol1的新朋友可以睇番由他負責編劇同主演的舊片"殺出個黎明".
應該幾合這層面的朋友. 首先天奴哥有份主演已經正(佢做左治古尼細佬),同埋成套片係由2個片種組成, 上半部係玩黑色公路電影, 下半部突然變成殭屍片大屠殺勁噴血花, 十分玩?, 可以一看^^
公認是cult片經典之一~~

舊 04-23-04, 03:38 PM   #8
Bigwater

KILL BILL2勁悶........
我唔明佢拍攝手法有幾高明囉

我想聽下鍾意佢的人,對佢有咩見解?

我真係唔識欣賞
Bigwater 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-23-04, 05:38 PM   #9
★☆無 敵☆★
奸人才是王道
新選組三喪 無敵堅

註冊日期: Aug 2002
引用:
作者: Bigwater
KILL BILL2勁悶........
我唔明佢拍攝手法有幾高明囉

我想聽下鍾意佢的人,對佢有咩見解?

我真係唔識欣賞
下,咁我碟都唔洗買....

個導演本身都係癲果隻架啦,你睇kill bill1就知
根本唔洗噴哂血咁款,但專登做到咁.....
通常正常人睇見"紅"就唔開胃架啦....
佢就越拍越過癮.....

不過第一集d鏡頭幾得,但故事無必要慢慢講.....
★☆無 敵☆★ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-23-04, 03:51 PM   #10
fu~~

其實很難說, 但不代表喜歡他的人就聰明些, 不喜歡的人就蠢些, 不是這樣.
但喜愛電影和編劇的人都頗like他的作品, 喜愛他不守常規,情節經常偏離但又互相緊扣,時空永遠交錯,口水多多但又常有莎士比亞風格的比喻,很有趣.
這是很個人喜好, 覺得悶不打緊, 但絕不是爛片, 不要把2者混為一談就ok了^v^

舊 04-23-04, 05:23 PM   #11
C@T
伊達と酔狂で・・・

QT的拍攝手法並不高明
但無論作為script writer, actor還是director他都敢於違反常規
對白比其他戲到肉, 古古怪怪得來又不失趣味
所以其fans大有人在

但問題是這類cult片一直以來都叫好不叫座(睇下Snatch, Lock, Stock and two smoking barrels, trainspotting果d就知), 最主要原因是現今大部份觀眾都比Hollywood的公式戲寵壞
以戲論戲, Lost in translation絕不比Lord of the Rings差, 但風格迂迴之餘無動作場面
對一般觀眾來說吸引力始終不及所謂的A-class大製作

就正如在hk蔡瀾, 張小嫻的書一定比Milan Kundera的書多人看一樣

不過, Kill Bill 2有跌watt的趨勢卻是不爭的事實
vol.1無論鏡頭運用, 情節鋪排, 配樂都屬一級之作(姑旦不論劇情XD)
但vol.2卻起用了大量的長鏡及對白做主線, vol.1 跟2是分開的兩齣戲還好
一旦是有連貫性的話卻會令大部份觀眾適應不來
而且, kill bill這種主線薄弱的題材是很難寫出精警對白的, 偏偏vol.2卻選擇了這種方式....

如果要比喻的話, Pulp Fiction是烈酒, Kill BIll vol.1是可樂, Reservoir Dogs跟Kill Bill vol2則是接近清茶了
所以Kill Bill vol.2絕對不是爛片, 只是觀眾以飲可樂的期望來呷清茶吧了
舊 04-23-04, 05:52 PM   #12
fu~~

係呀c@t, 他的電影就是這樣, 但我就是愛他的口水多多,
kill bill 1 的成功引了一大班冇睇開他作品的人入埸看2, 才引起這泵h不滿, 以前他的戲只有電影迷才會看,今次茼h了一班平時冇睇cult film的人入埸, 好似入???糮恂,都幾有趣

舊 04-23-04, 05:57 PM   #13
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

註冊日期: Feb 2004
其實我比較想睇個故事多d

Lost In Paradise
藍莓咖啡 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-23-04, 09:36 PM   #14
大粒麥
最後衝刺......

今日在巴士睇左kill bill2 條trailer
都好似幾好睇

但不論好唔好睇,我都會入戲劇睇

竹谷隆之,鬼木祐二,韮沢靖,安藤賢司,高柳佑介,鬼頭栄作
OMG...
大粒麥 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-23-04, 09:48 PM   #15
chammi
強化超(獸)人

註冊日期: Jan 2003
PSN  IDkuramahk
XBox Live Gamertagkurama hk
無論點都會入去睇埋呢集~~

個人而言接受能力較強~

舊 04-24-04, 12:47 AM   #16
S.T.A.R.S.
Banned

cult片其實係點解?
S.T.A.R.S. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-24-04, 04:57 AM   #17
dan
sun shine™

引用:
作者: S.T.A.R.S.
cult片其實係點解?
好極端的

http://www.geocities.com/chincult/about.htm
引用:
cult片其意思大約是:一些片種,缺乏大眾注目,但因為其拍攝手法獨特或者是所取題材怪異,吸引一大批瘋癲的影迷去追捧。這些片就是cult片。

以西方的尺度來選出華語片 ( 包括中港台 ) 中cult片可謂不易。因為華語片影圈中缺乏瘋癲的導演與影迷,亦缺乏題材偏鋒、風格異常的電影。

cult≠差 ,cult=獨特

此篇文章於 04-24-04 07:39 AM 被 dan 編輯。
dan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-24-04, 06:43 AM   #18
ARMS
Ultimate Gamer
Always Blu

from dusk til dawn 係我最愛電影之一
george clooney真係型到爆
乜佢個細佬係QT咩?
佢d戲都幾好

Caught unaware, they discover each other and take a chance
ARMS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-24-04, 09:43 AM   #19
fu~~

係呀, 做佢細佬的正是QT本人,條友係好鬼鍾意做戲架, 危險人物入面被迫要幫森姆積遜清理車內血漬的住家男人又係佢.
雖然我覺得殺出個黎明後段大戰殭屍拍得未夠正,不過idea好玩, 例如用水槍裝聖水射殭屍等等,好攪?柺^

舊 04-25-04, 01:13 AM   #20
月牙火介
《kofire》

註冊日期: Oct 2002
3DS Friend Code3093 7346 4244
XBox Live Gamertagkofire
殺出個黎明...令我諗起sex machine同穿心掌

舊 04-28-04, 12:05 AM   #21
斯羅
aloha~

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsanger1986
XBox Live GamertagSanger1986
岩岩用邪道搵到kill bill隻日本版...:bface:
dl黎專登睇冇變黑白個度.....除左冇變黑白外,仲有2小段係黑白版冇,就係個靚仔第一次出場,同sofia一秒都冇既鏡頭...
斯羅 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-28-04, 10:57 AM   #22
★☆無 敵☆★
奸人才是王道
新選組三喪 無敵堅

註冊日期: Aug 2002
諗起第一集比女主角用劍打PAT PAT果條友好似張如城.....
★☆無 敵☆★ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-30-04, 09:50 AM   #23
管家婆
Game Master
wow

註冊日期: Jun 2003
引用:
作者: ★★奸人堅★★
諗起第一集比女主角用劍打PAT PAT果條友好似張如城.....

我初頭都以為張如城客串的

舊 04-30-04, 01:40 PM   #24
ultrachiu
Ultimate Gamer
不如中午出去食飯囉?

註冊日期: Feb 2003
睇落又唔係咁差.......
不過又係有d行唔通既地方
shotgun打落心口唔死得......
比人埋左咁耐都仲有氧氣......
(我認為)3尺深既泥土壓著既木都可以打穿,打穿仲可以用神速(快過地鼠)爬返上地面.......
條蛇剩係咬個男人,唔咬兩個女人.......
不過d對話又真係好精彩,好彩有字幕,唔係真係浪費哂

我其實始終都係一個好人...
囡囡賣哂啦,唔好問啦
ultrachiu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-28-04, 11:31 PM   #25
snakelsh
Crazy Gamer
三字頭...

註冊日期: Apr 2003
"殺出個黎明"係正架,第一次睇完全比佢嚇親!中段無啦啦變喪屍片!好過引...

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
手機鈴聲交流區 Kenji少 手機平板遊戲討論版 193 10-08-07 03:05 PM
XB/GC PSO Episode I&II 討論區 參 magnum 攻略及心得交流區 404 06-05-04 11:47 AM
SOUL CALIBUR2 攻略交流區 neo2046 攻略及心得交流區 577 10-28-03 12:31 AM
陳冠希---你快樂嗎(t68i) kaworu 影音館 9 02-19-03 11:41 PM

現在的時間是 11:32 AM

手機版 | APP版