Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 07-11-12, 01:25 PM   #151
金屬史萊姆
Senior Gamer

註冊日期: Apr 2012
引用:
作者: casio 查看文章
更具体来说,外部电源切断十分钟以上、网络断线两小时以上、尝试破坏NERvGear本体或是解除固定锁——只有在上述这几个条件下,脑部破坏程序才会执行

斷電只有十分鐘,斷網先有兩個鐘
至於搵某人,根本無可能
一來佢頭盔無死亡陷阱,可以頭盔長開但人不在,二來佢有幫手,重點……當時無人知矛場叔就係會長
我相信唔止十分鐘就會死人羅,故事提到停電都唔怕因此有內置電.
停電時間會少過10分鐘?如果唔係翻譯打錯就一定係設定本身有問題.
如果唔係來一次醫院/地區性停電.成隻game成萬人死哂.
剩低茅叔一個係sao度等死?
回"至於搵某人,根本無可能"
佢個頭盔一樣有死亡陷阱.
好似劍聖定邊一期有提到係靠條女照顧佢身體.
同埋佢係入game死之前複製定自己人格.

另外,如果追唔到server又點會有alo出現?用概係同一個server來.
唔理茅叔有冇入game都好.
都會繼續管理server.
追到server=追到茅叔.
金屬史萊姆 目前離線  
舊 07-11-12, 02:28 PM   #152
casio
Ultimate Gamer

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: 金屬史萊姆 查看文章
我相信唔止十分鐘就會死人羅,故事提到停電都唔怕因此有內置電.
停電時間會少過10分鐘?如果唔係翻譯打錯就一定係設定本身有問題.
如果唔係來一次醫院/地區性停電.成隻game成萬人死哂.
剩低茅叔一個係sao度等死?
回"至於搵某人,根本無可能"
佢個頭盔一樣有死亡陷阱.
好似劍聖定邊一期有提到係靠條女照顧佢身體.
同埋佢係入game死之前複製定自己人格.

另外,如果追唔到server又點會有alo出現?用概係同一個server來.
唔理茅叔有冇入game都好.
都會繼續管理server.
追到server=追到茅叔.
停電只得十分鐘本身意義就係唔俾你磨到內置電冇電....
應該係第四卷尾
呀小姐講過矛場叔有定時離線,最長連續上線係一星期
而且冇人話過追唔到server,而係當時冇人估到矛場叔都玩埋一份,冇追server,加上某人有看護牌
另,結衣篇已經話咗server管理全自動,可以不經人手
至於停電,基本上醫院一定有後備發電機,唔係一停電就死得人多

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾

此篇文章於 07-11-12 03:00 PM 被 casio 編輯。
casio 目前離線  
舊 07-11-12, 02:45 PM   #153
casio

引用:
作者: kev00269270 查看文章
老實講,d人都運晒去醫院
有人係醫院以外地方上網根本就不難查吧

而且睇個頭盔唔係真係塞得咁實
應該可以塞d防微波o既物料入去防止燒蕉

不過,首先點解會過到安全審查就係一個問題...
腦電波阻斷依d應該一定有好嚴o既監管吧...

人個身體唔動可以支持到2年,真的嗎...

故事個構想唔錯,不過一諗就知好多bug
所以都係無視設定bug好了
電波方面
後來絕劍篇補完咗頭盔本身係醫療用
所以當時應該冇意識到問題嚴重性,因而出事先知衰---同現實一樣

casio 目前離線  
舊 07-11-12, 04:15 PM   #154
HEERO
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2010
突然想到髮型佢點掃瞄入去的
唔洗頭二個月唔知會唔會生瘡呢哈哈
HEERO 目前離線  
舊 07-11-12, 04:30 PM   #155
Einhander
God of Gamer
能登かわいいよ能登

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDRazgriZeroGAF
XBox Live GamertagRazgriz GAF
你地好認真

生ける世に 我が身悲しも
夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

(」・ω・)」SAN値(/・ω・)/ピンチ!
iDontCare
Einhander 目前離線  
舊 07-11-12, 04:31 PM   #156
casio

引用:
作者: HEERO 查看文章
突然想到髮型佢點掃瞄入去的
唔洗頭二個月唔知會唔會生瘡呢哈哈
髮型似乎係跟番遊戲角色---小說方面
至於洗頭,我會先擔心焗死晒d頭髮變光頭

casio 目前離線  
舊 07-11-12, 06:19 PM   #157
風無霜
Insane Gamer

註冊日期: May 2006
3DS Friend Code0404 5618 5833
XBox Live Gamertagtomoyalau
下個月小說出第九集...
風無霜 目前離線  
舊 07-11-12, 06:32 PM   #158
the fool
永遠的愚者

註冊日期: Jun 2008
想追呢套,想問好唔好睇?
同埋想問大家係邊度有得睇?
(我最初接觸呢套係睇漫畫的,小說版第一集睇左少少(網上翻譯),想買日文返o黎睇)
但人設唔係太接受得到...反而對梶蒲o既音樂有興趣

舊 07-11-12, 07:21 PM   #159
風無霜

引用:
作者: the fool 查看文章
想追呢套,想問好唔好睇?
同埋想問大家係邊度有得睇?
(我最初接觸呢套係睇漫畫的,小說版第一集睇左少少(網上翻譯),想買日文返o黎睇)
但人設唔係太接受得到...反而對梶蒲o既音樂有興趣
好睇,角川代理中文版1-8
下個月出第9
風無霜 目前離線  
舊 07-11-12, 07:24 PM   #160
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
引用:
作者: HEERO 查看文章
感覺上好像就是死撐些偵探小說作者的擺明係有漏洞的完美犯罪一樣
老作一個打電話後試圖把手機離開頭部, 手機可以瞬間放出幅射殺人的故事, 應該會有人支持相信賺大賣...

似曾相識的感覺
任何一套虛構作品都會有漏洞, 只能單方向相信佢設定係完美好了
果然唔係只得我呢位老餅見到SAO設定就唸起創界山。呢套真係八十後集體回憶啊。
Kinny Riddle 目前離線  
舊 07-11-12, 09:32 PM   #161
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002

舊 07-11-12, 09:45 PM   #162
STRIFE

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDOvErKilL6517
XBox Live Gamertag日psn: Lighting6517
果然是無星夜

舊 07-11-12, 11:14 PM   #163
shooter
Game Master

註冊日期: Jan 2005
諗諗下,出番隻 SAO 既 mmorpg 會好正,組隊打一百層。
shooter 目前離線  
舊 07-11-12, 11:29 PM   #164
DMRevolution
Game Master
ChiHaNa

註冊日期: Mar 2008
Nintendo Switch ID6651-6298-2897
3DS Friend Code3480 2495 6887
PSN  IDdmrevolution
XBox Live Gamertagdmrevolution101
引用:
作者: shooter 查看文章
諗諗下,出番隻 SAO 既 mmorpg 會好正,組隊打一百層。
PSP 有一隻RPG....
DMRevolution 目前離線  
舊 07-12-12, 11:45 AM   #165
Wath
一匹羊

註冊日期: Feb 2004
引用:
作者: dmr5202005 查看文章
PSP 有一隻RPG....
E個年代唔好再玩offline rpg啦...

BTW, 我等佢本第10期等到我想死...
ネタバレ:淨睇第9期會到喉唔到肺, 仲有點慾吧不能概感覺...

舊 07-12-12, 11:57 AM   #166
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: Wath 查看文章
E個年代唔好再玩offline rpg啦...

BTW, 我等佢本第10期等到我想死...
ネタバレ:淨睇第9期會到喉唔到肺, 仲有點慾吧不能概感覺...
白騎你覺得好玩嗎

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊,3月仇瑪麗
pet3 目前離線  
舊 07-12-12, 12:22 PM   #167
STRIFE

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDOvErKilL6517
XBox Live Gamertag日psn: Lighting6517
唔認老唔得,呢個年代我仍然只會玩offline rpg,亦覺得好玩

舊 07-12-12, 12:47 PM   #168
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: STRIFE 查看文章
唔認老唔得,呢個年代我仍然只會玩offline rpg,亦覺得好玩
+1
冇乜興趣玩online game
由手機版發出
真!DC 目前離線  
舊 07-12-12, 02:01 PM   #169
shooter
Game Master

註冊日期: Jan 2005
MH 都算 online game 嘛。組隊開心好多。
shooter 目前離線  
舊 07-12-12, 02:05 PM   #170
Game Master
ChiHaNa

Nintendo Switch ID6651-6298-2897
XBox Live Gamertagdmrevolution101
引用:
MH 都算 online game 嘛。組隊開心好多。
最弊成日斷個下死呢...

搞幾個字...玩一場
舊 07-12-12, 05:04 PM   #171
風無霜

引用:
如果出mmorpg,死左咪要重新練過?
風無霜 目前離線  
舊 07-12-12, 05:20 PM   #172
Game Master
ChiHaNa

引用:
作者: 風無霜 查看文章
如果出mmorpg,死左咪要重新練過?
錯喇...死左...強制uninstall, 永遠從網路上退場...
--------------------------------------------------
其實隻game 頌未出...人地2022年先出...xd
舊 07-12-12, 05:35 PM   #173
魔法之子
Game Master

註冊日期: Jun 2007
PSN  IDkamiyu1988
引用:
作者: dmr5202005 查看文章
錯喇...死左...強制uninstall, 永遠從網路上退場...
--------------------------------------------------
其實隻game 頌未出...人地2022年先出...xd
你第一行講d野似粉紅豬世界多d
應該係死一次個人就會由即時del
麻煩你開過個人由頭玩過啦
魔法之子 目前離線  
舊 07-12-12, 06:42 PM   #174
黃泉殤
Junior Member

註冊日期: Nov 2009
PSN  IDeastdream
請問在小說中有沒有再提起 "肉身" 的情況 ?
例如因為沒有進食 / 飲水 / 長時間沒有活動等... 而產生 "肉身" 上的問題 ?
黃泉殤 目前離線  
舊 07-12-12, 06:48 PM   #175
kev00269270
Game Master

註冊日期: Apr 2004
引用:
作者: 黃泉殤 查看文章
請問在小說中有沒有再提起 "肉身" 的情況 ?
例如因為沒有進食 / 飲水 / 長時間沒有活動等... 而產生 "肉身" 上的問題 ?
有是有的
打葡萄水+電流保持肌肉活動之類
不過咁樣真係可以支持咁耐嗎...

劇透:
而且主角2年後打爆機出番黎
都有講身體好虛弱
不過好似冇人因為肉身死亡而死...
kev00269270 目前離線  
關閉主題

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
大高忍「マギ シンドバットの冒険」連載終了 supermanlady 日本動漫畫討論版 165 10-07-23 05:46 AM
[動畫] 「THE IDOLM@STER CINDERELLA GIRLS」7月17日(金)より2nd SEASON放送開始!! 丨A-1 Pictures制作 money 日本動漫畫討論版 1140 06-13-19 03:32 AM
川原礫「アクセル・ワールド (加速世界)」#13「Violation;侵入」 supermanlady 日本動漫畫討論版 1002 07-09-12 05:33 PM
「アクエリオンEVOL」第7話「真夜中の少女」 真!DC 日本動漫畫討論版 1001 02-13-12 01:30 AM
[器材] Nikkor AF-S 500mm F4G ED VR & AF-S 600mm F4G ED VR KKH 照相館 5 01-01-08 08:07 AM

現在的時間是 06:19 AM

手機版 | APP版