Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 09-15-20, 04:09 AM   #26
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
仲有兩樣:張震個角式係位特種醫生,叫 Suk Doctor,佢受過皇家調製,係唔可以害人,佢個額有個嘜頭做印記。

另:片斷入面男主角一行人去到沙丘星,背後有個担住把日式紙傘嗰位,係 Atradies 家嘅「人肉電腦」兼刺客專家 Thufir Hawat。佢下巴有啲跡,係因為作為「人肉電腦」要飲用大量特殊汁液而留低。

而背後首歌,係 Pink Floyd 嘅 "Eclipse"。Pink Floyd 同 Dune 呢個作品都有啲淵源,大慨有唔少老細都知,有機會再講。

此篇文章於 09-15-20 04:41 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-06-20, 04:19 AM   #27
肉羊哩咖
griffin611

而家一嘢掟咗去出年十月頭,陰功~

舊 12-10-20, 03:42 AM   #28
肉羊哩咖
griffin611

據報會係 PG-13 評級。

舊 12-24-20, 06:15 AM   #29
肉羊哩咖
griffin611

因為避免同出 75% 資金拍攝嘅 Legendary 對簿公堂,而家 WB 講緊數,好可能只嚮電影院公映。嘻嘻。

舊 04-07-21, 11:51 PM   #30
肉羊哩咖
griffin611

有消息指,因為 GvK 票房理想,呢套唔會同 HBO Max 同步,只會嚮戲院先上噉話:
https://observer.com/2021/04/hbo-max...ros-legendary/

舊 06-27-21, 03:01 PM   #31
肉羊哩咖
griffin611

又蹆,10月22

舊 07-07-21, 05:18 PM   #32
肉羊哩咖
griffin611

日版予告,好似多咗少少嘢:

舊 07-22-21, 09:15 PM   #33
肉羊哩咖
griffin611

最新予告:

證實咗會同 HBO Max 同步,老老實實,呢套點都要睇 IMAX。

舊 08-24-21, 06:35 AM   #34
肉羊哩咖
griffin611

日版予告,有少少新片斷,仲有名句:

舊 09-07-21, 06:52 PM   #35
肉羊哩咖
griffin611

前幾日嚮威尼斯影展首映,完場獲得 7 分鐘觀眾起立致敬。

而家最大嘅問題:引唔引到一般觀眾入場?事關同日嚮 HBO Max 上,最弊個故仔條橋長久嚟已被「致敬」到暈~ 導演一心整部三步曲,而呢部只係第一本書嘅上半。

舊 09-07-21, 07:12 PM   #36
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
見幾個講電影的都吹到呢部上天花板,應該都會睇下咩料...

9月16日上畫

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-15-21, 09:07 PM   #37
肉羊哩咖
griffin611

評論已出,視覺同特技效果冇得彈,忠於原著唔在講;故事舖排同節奏有人讚有人嫌。畢竟係頭一半個故仔,要睇埋下半(如果有嘅話)先知全貌。

舊 09-16-21, 03:32 AM   #38
肉羊哩咖
griffin611

應承過會寫多啲背景資料,臨近上畫,補返多少少,亦更正返之前啲舖,請見諒。

Frank Herbert 唔係作家出身,從軍打完仗之後,主要從事過新聞記者,亦担任過參議員嘅寫手;寫小說開頭只係副業。因為要寫一篇有關俄納岡洲綠化沙漠工程嘅報導,利用當中「過剩」嘅資料,59年開始寫 Dune 呢部小說。有說好多科幻同小說嘅出版商都唔收,反而一間專出汽車說明書嘅出版社個編輯好欣賞,肯幫佢出版,出咗之後獲多個科幻小說大奬,跟住出其他續集,單係佢寫都有共 6 部。前三部 Dune、Dune Messiah 同 Children Dune 可以話係第一期,God Empreror of Dune 係中間,之後嘅 Heretics of Dune 同 Chapterhouse Dune 係第三期,有說佢應該寫多本正傳埋尾,可惜出版咗 Chapterhouse 之後過咗身。佢公子同另一位作家續寫同宇宙嘅續篇、前傳同外傳,評論同 fans 覺得寫作風格爭太遠,故仔亦同 Frank Herbert 嘅設定有衝突,有啲 fans 甚至除咗 Frank Herbert 嘅唔會睇。

漏咗樣 -- 部戲會同日嚮 HBO Max 同步,死火~

此篇文章於 09-16-21 05:39 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 09-16-21, 04:03 AM   #39
肉羊哩咖
griffin611

Dune 系列屬於「軟科幻」作品,唔似「硬科幻」作品入面,圍住有樣有可能出現嘅未來科技嚟講,點對人有咩影響。Dune 有好多嘢唔解釋,要讀者受咗係噉㗎喇先有故講,有啲嘢亦接近神話性質嘅存在。雖然係噉,書中好多設定大受經典「硬科幻」大師,好似 Issac Asimov 同 RA Heinlein 等影響。

單講「原著」嗰 6 部,故仔係個極長時間嘅故事,講嘅係政府宗教經濟同環境嘅互動影響,尤其你好 GoT 呢挺明刀暗箭嘅權力鬥爭故仔,會睇得幾投入。

故仔係極遠嘅未來,人類分散到銀河系。因為有 AI 嘅關係,變到連思考都交畀極小撮嘅人類「精英」,識得指揮 AI 嘅去做埋,久而久之連呢班友都退化到思考都交晒畀啲 AI 搞掂。長時間人類變咗 AI 奴隸。故事開始前一萬年,有人起嚟反抗 AI 嘅控制,最初只係零星抗爭,但 AI 重手陣壓激起大規模反抗。最後人類戰勝,摧毀所有思考機器。史稱為《Butlerian 聖戰》。之後凡係被發現藏有或者開發,是有計算功能嘅機器(包括計數機!),唯一處罰係就地正法。不過原作似乎暗示,機器未全被消滅,呢埋一角等捲土重來。

禁咗電腦輔助,社會即時引起劇變。政制完全走返轉頭,變返封建帝制,除咗世襲嘅皇帝,各抗機器有功嘅家族都封為諸侯。另一方面,超空間跳躍無咗電腦做航道做預測,變成好危險,嚴重影響到經濟統治,好在,嚮老人星第三星球上面,發現咗一種叫「香料」嘅物質,令到宇宙航行又變返安全可靠。亦引伸到社會重新變回專業同壟斷化。

舊 09-16-21, 04:51 AM   #40
肉羊哩咖
griffin611

皇家連同貴族理論上嚮經濟政治同武力上掌握咗全人類嘅權力,但實際經濟上,冚棚欄全部由宇航公會把持實際運輸嘅工作。公會入面嘅領航員,因為長期「服用」香料嘅關係,有住預測航道上危險嘅能力,「駕駛」超巨大太空船做「迅間轉移」,呢啲領航員身體亦因為噉變到「不似人形」,長相係極高機密,連皇帝噉大都唔能夠知道係點。

另一個秘密組織係 Bene Gesserit,表面上係一個全女班嘅宗教團體,個個身憻絕技,話就話志在替人類服務,但暗中操縱人類發展,利用極長時期嘅配種計劃,個終極目標係培養出件「超人」出嚟。利害嘅地方係佢用軟功,慢慢安插自己人入去各權貴階層 -- 上至皇室貴族,下至宮廷人仕同官員,唔係係會員嘅話,好多時係呢啲人仕嘅另一半~ 另一方面係有目標地「傳教」,嚮平民文化上做影響。其中一個操作,令到現任皇家「無仔生」,清一色都係女,而啲王女都係以入學嘅名義被「踢入會」,入咗會就噉就成世無得「退會」~ 因為佢哋啲勢力龐大又能力極怪異,一般人難以理解同唔信任,背後被唱為「巫婆」。

講到科技發展,當自動化機器無得做,有人轉去發展生物科技,掌握呢方面嘅係 Tleilaxu,佢哋識用複製技術去「復活」啲死人,亦識整啲完美扮任何人嘅 face dancers。因為獨門技術同封閉社會,亦係帝國入面一大勢力。

此篇文章於 09-16-21 05:36 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 09-16-21, 05:31 AM   #41
肉羊哩咖
griffin611

至於成個系列最重要嘅物件係「香料」。只可以嚮老人星第三星球 Arrakis 開採提鍊出嚟,亦係同 Arrakis 上獨有嘅生物 -- 沙蟲有極大嘅關係。

長期食「香料」,唔止可以延年益壽,仲可以功力大進(誤),其實加埋大劑量噉食,可以有預知能力,領航員係有呢種能力,所以可以安全噉嚮宇宙飛行。班「巫婆」亦靠呢味嘢嚟提升精神力量。Arrakis 上面嘅「原著民」Freman 直頭衣著食物都有微量嘅香料,令到佢哋啲眼「藍中帶藍」。

一來香料對經濟通訊無咗唔得,二嚟食咗丁丁咁少嘅會上癮,無得戒癮,來源又難開採又得一個噉大把,所以價錢極貴,擁有香料唔只係身份財富嘅象征,政治同戰略上嘅價值就更高。

老細會問,既然噉有用,點解會無替代品出現?唔係無試過開發人造香料,但故仔開始時尚未成功。所以 Arrakis 變成一個極突異嘅存在。

此篇文章於 09-16-21 04:32 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 09-17-21, 12:35 AM   #42
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
睇完,係唔錯,故仔就無辦法地係王道落難王子式,但呢套先係原祖
啲世界觀機設都幾正,比同導演前幾套科幻野已經有更多商業原素,睇落節奏唔太慢又都幾緊張,作為引導第一作合格有突,都幾期望系列之後嘅故事展開

C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-17-21, 04:55 PM   #43
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

睇完IMAX,以三步曲(?)來製作的第一部算係上等(可能IMAX有太大加乘,螢幕越細應該感覺越差)..另外好彩先睇過少少影評唔好當星戰咁既心態去睇,科幻感差好多,而且當成宮殿內鬥反而感覺比較好

足足用2個半鍾講呢個故事既起始可以對我未睇過原著的有一個完整既世界觀,不過主線就太大路既王子(?)復仇套路,希望之後劇情有多D變化

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
舊 09-17-21, 05:56 PM   #44
肉羊哩咖
griffin611

呢邊未上,都劇透住先:第二部電影都未出事,如果第三部電影係講第二部小說嘅話,就知有幾大鑊,變咗唔係一般復仇故仔。

舊 09-18-21, 08:16 AM   #45
C.Ryo
Game Master

Nintendo Switch ID4426 5495 5212
睇咗wiki啲頭三本小説故事簡介

咁第二集電影就好正路會係武士復仇,Paul同Chani love love又引領沙漠人推番到帝制, 內容亦應該會係最大片格局
之後再去就玩Paul登皇之後要繼續満手鮮血先keep到佢予視嘅和平,又要玩宮心計等等,即係自己變咗另一個魔皇…最後咪Rise完就Fall
再玩就Children of Dune, 阿仔又接棒又要打倒某新精神領袖成皇, 不過行黑暗path⋯

就咁睇原著的確已經係好多後來故事嘅參考,星戰幾乎係倒模再加多啲popcorns

呢個導演比較強在用畫面形意表達,畫面係幾唯美,cg戰幾好睇幾細致,不過啲人肉打鬥就比較一般,下集玩多啲大打唔知效果如何喇

此篇文章於 09-18-21 11:53 AM 被 C.Ryo 編輯。
舊 09-18-21, 04:25 PM   #46
肉羊哩咖
griffin611

見樓上老細噉講,本人又多咀。有人以為呢部係套警世書,總結有 3 個教訓:
  1. 人最大嘅優點,往往係最致命嘅缺點。書中有唔少人係有一種超人嘅能力,但係偏埋一邊唔平衡。結果能力越高,盲點越大,搞到結果相當濕滯。
  2. 人係環境嘅一部份,人力想改變一環,結果掀一髮動全身。呢樣電影尚未出現,之後嘅書會逐漸浮上枱面。
  3. 小心有魅力型嘅領䄂。呢味最大鑊,因為佢哋以魅力要啲追隨者追啲唔合理同自毀嘅嘢。作者經歷過二戰同冷戰,同麥卡錫主義埋身刷過,知啲魔頭點掘起。第一部書會出現 4 件,最後一件最大劑。

所以真係唔好當星戰噉去睇。

舊 09-18-21, 05:53 PM   #47
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
見樓上老細噉講,本人又多咀。有人以為呢部係套警世書,總結有 3 個教訓:
  1. 人最大嘅優點,往往係最致命嘅缺點。書中有唔少人係有一種超人嘅能力,但係偏埋一邊唔平衡。結果能力越高,盲點越大,搞到結果相當濕滯。
  2. 人係環境嘅一部份,人力想改變一環,結果掀一髮動全身。呢樣電影尚未出現,之後嘅書會逐漸浮上枱面。
  3. 小心有魅力型嘅領䄂。呢味最大鑊,因為佢哋以魅力要啲追隨者追啲唔合理同自毀嘅嘢。作者經歷過二戰同冷戰,同麥卡錫主義埋身刷過,知啲魔頭點掘起。第一部書會出現 4 件,最後一件最大劑。

所以真係唔好當星戰噉去睇。
呢個套路反而好吸引

如果又係一套王子復仇呢個年代真係上唔到神台...

又《廣韻》中句切
音駐。義同。
舊 09-18-21, 07:08 PM   #48
肉羊哩咖
griffin611

老細你咁鼓勵本人又繼續多咀。睇睇埋埋啲解說噉啫,本人邊有噉醒~

第一味唔在講,故仔開頭已經「開咗估」畀觀眾知邊個係無間道,點知班有超能力角式擺嚮佢哋面前都唔覺。另外有一件恃住自己掂,陰差陽錯噉領咗當;另一個借迷信「做嘢」,點知自知懵懂吓都信埋一份,結果~

第三樣,頭三個電影入面呼之欲出,
而第四種係

男主角借土著啲迷信扮「救世主」,即使佢有預知能力噉係「搭錯車」,但形勢畀人強搞到騎虎難下,第二部書講因為噉土著「征服」全人類,呢場「聖戰」導致上十億人死亡,完成「政教合一」(好熟口面?),未來注定搞落去,會引致人類弱化,所以佢個仔啲起心肝,要執番正呢壇杰嘢,惟有攬晒上身(名實都係),做個大醜人,好等人類能夠有能力面對未來危機(書無講係乜,有人估係 AI),創造「黃金大道」。

呢套可以話係「計中計中計」嘅老祖宗,噉去睇會好啲。

此篇文章於 09-18-21 08:21 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 09-18-21, 07:46 PM   #49
C.Ryo
Game Master

照樓上老細轉介,所以其實起碼要拍三本書先比較完成到首個史詩故事?不過咁先真係好睇,星戰加晒糖衣但走晒啲黑曆史教學,後三步仲玩爛咗,真係希望呢套可以繼續拍倒落去

舊 09-18-21, 08:13 PM   #50
肉羊哩咖
griffin611

睇點分法:理論上中期部 The God Emperor of Dune 基本完成埋前期三部書啲主線;後期兩本(未睇/未聽)係中期事件引發嘅後果,可以話係新章,啲主角換晒人。

照情報講,既然呢套片只噏咗第一本書嘅上半,下半就完成埋第一本書,而第三套戲就講第二本書,因為最短。有心嘅搬第三本上 HBO Max,學 Sci-if Channel 咁玩法。佢將頭三部書,分兩個系列拍,啲製作係 cheap cheap 哋但勝在夠完整又講得人明咩事。有興趣不妨搵嚟望望,全部夾埋得 9 粒鐘好易煲完。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[西片] Venom 2 (2020) david 電影版 50 02-04-23 08:50 PM
[西片] Mulan ︱花木蘭 (2020) 信長 電影版 57 10-08-20 03:05 AM
[西片] The Boy 2 (2020) david 電影版 0 02-28-19 11:42 PM
出售 MaxFactory 7th Dragon 2020 初音未開 Type 2020 + PS3 電擊文庫FIGHTING CLIMAX(行日) AYU_fans 買賣專區 3 11-19-15 08:37 PM
天 文 台 以 最 壞 情 況 推 算 2020 年 香 港 無 冬 天 IamO ~清談館~ 58 03-23-08 12:58 AM

現在的時間是 07:30 PM

手機版 | APP版