Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 03-07-24, 04:57 AM   #101
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
攝影可以話係教範級,大頭,構圖,遠景,室內角度,景深運用等等,真係要去戲院睇先感受多啲。就算係沙漠呢啲無乜特式嘅景都可以拍得有趣,無嘢好講。

特技,套戲好似「只係」要壹億捌仟万(只要伍億到平手),除咗個城啲 CG 仲係好假之外,好多場面嘅 CG 係融入去,完全唔多覺係。好似開始日蝕嗰場,伏擊仇家嗰場,完全無遺和;最有特色嘅都仲係 Giedi Prime,室外景係用紅外線攝影機拍,所以啲效果好唔同一般黑白片,而啲「煙花」又好特別。另一場更壯觀嘅係某角初試沙蟲嗰幕,據報拍咗幾個月時間,掟向角式嘅沙係用真沙~~~ 無論速度感,臨場感,真係無械可擊。

動作,啲單挑,尤其最後嗰場快到,鏡頭運用好,可惜剪得太多~ 兩個主角都係親身上陣;而好多場啲戰士由沙到跳出嚟,立刻跑去開拖,勁。

音樂,唔知點講,都係似有還無,係無上一部咁礙耳,想睇多次確認一下;而音效設計,配合個影像之餘,亦帶出個氣氛,尤其鐘意某場帳幕入面聽到外面嘅「雷聲」,同埋某個水池嘅一幕。

要提一提嘅係設定,上一部有唔少「飯民」工具都好似好實用,真實存在咁,但係最搶都係反派啲機械,好有向 H.R. Giger 致敬嘅味道。另一樣要讚嘅係好留心細節,尤其好多書係無嘅:好似頭一幕舊石,啲「飯民」點毀屍滅跡,啲呼吸管嘅使用,點用風力,各種「抽水」嘅工具同技術,點樣上條沙蟲,上面啲人點坐(爭在唔講點落),沙村嘅建築,個「飯民」嘅軍事大會,公主套甲,唔好漏咗啲「飯民」啲小動作,都建構出一個令人信服嘅世界;要挑骨頭嘅係,全人類嘅皇帝,起居同服裝似乎太寒酸~

角色同故仔,尤其啲爭議,後續。

舊 03-07-24, 09:07 PM   #102
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
Dune: Part Two 《沙丘瀚戰:第二章》

終於得閒入場睇咗Dune: Part Two 《沙丘瀚戰:第二章》,
睇之前有拎返Part One出嚟重溫咗先,
上集帝王賜死主角家一族,
今集直接向復仇片方向發展,
又槍戰、又飛船開大炮、又出召喚獸連原子彈都出埋,睇得爽好多~!

套戲長到覺得好似睇咗套TV Mini Series咁好滿足~!!!
睇完有種一次過睇晒Star Wars、Mad Max、《風之谷》、《異形》的感覺,
可能係人設、機設、故事流程都有類似的地方吧?(咁邊個先係原創?)

"哈家"部香料收割機,外觀感覺真係幾似《風之谷》隻王蟲,
其實拍翼機本身都似巨大昆蟲。

"姊妹會"係宇宙級家計會嚟?
當人係馬咁配種。("表哥"已留種)

男主角第一次玩召喚獸果幕勁過《阿凡達》與巨獸連線~!

配樂方面幾鍾意果把史詩式女人聲!

Part One個"大夫"比阿爸果隻爛牙應該好毒,
肥佬男爵Part Two成集都要用一對"蛋蛋"嚟吊命,
仲要浸類似石油的東東。

上集結尾主角為了成為族人同被迫同Jamis決鬥,
去到今集成日同佢"神交"尋求指引咁, 但兩人明明唔熟…

如果每個家族都有個武器庫又係用DNA解鎖的話,
咁主角應該原子彈霸主嚟,
其實搵飾演《奧本海默》情婦個女演員Florence Pugh做公主係咪致敬位嚟吧?

故事發展到飲"生命之水"開"世事都給你看透"模式(Doctor Strange?)後,
有種黑化了的感覺~!
"沙漠之春"的眼淚溝"生命之水"變復活藥係咩原理?魔法?宗教力量?DNA Code?

原來大家都係親戚
見到妹妹(大)咁靚女,
(其實係宣傳Furiosa: A Mad Max Saga的聯乘計劃嚟吧?)
究竟Part 3主角會唔會變妹控?
印象中佢係海邊出現,即係綠色天堂計劃會成功?

懷疑飲咗生命之水再同人類女人交配,
會生到沙蟲人出嚟 (《普羅米修斯》、《異形:聖約》劇情?)

結尾有點趕收工feel,
帝王直接去到最前線的安排好似有點兒戲,
外公、表哥,黑人問號狀態下退場,
公主嫁比我,我做王。

之後已經係隨從級對決,
正印傷心敗走,完場…

題外話見到沙蟲爆谷筒後諗應該要同TENGA出聯乘商品啦~!!!

電動平衡車版沙蟲好似幾好玩咁~!

https://www.dunemovie.net/

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%B2...BA%8C%E9%83%A8

; width:calc(100% - 2p;">

; width:calc(100% - 2p;">

此篇文章於 03-10-24 08:23 AM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-10-24, 09:48 PM   #103
Rv250

註冊日期: Aug 2002
娛樂性高咗, 雖然兩個幾鐘但係都感覺到好趕

原作啲沙蟲係咪都地面直線行
Rv250 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-11-24, 12:07 AM   #104
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
係好趕吓,一嚟要講清楚「救世主」係咩一回事,又要留啲尾有 Part 3 。

條蟲未畀人「騎」之前識轉變嘅,被騎之後都應該識掛,睇/聽返書之知。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[西片] Venom 2 (2020) david 電影版 50 02-04-23 08:50 PM
[西片] Mulan ︱花木蘭 (2020) 信長 電影版 57 10-08-20 03:05 AM
[西片] The Boy 2 (2020) david 電影版 0 02-28-19 11:42 PM
出售 MaxFactory 7th Dragon 2020 初音未開 Type 2020 + PS3 電擊文庫FIGHTING CLIMAX(行日) AYU_fans 買賣專區 3 11-19-15 08:37 PM
天 文 台 以 最 壞 情 況 推 算 2020 年 香 港 無 冬 天 IamO ~清談館~ 58 03-23-08 12:58 AM

現在的時間是 03:05 PM

手機版 | APP版