Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 12-30-23, 11:25 AM   #201
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
https://www.facebook.com/10006497457...ibextid=Nif5oz
香港人不嬲保守到爆唔太關黨事
大衛像都要摭

Btw雲起幾個櫃都賣bl希望唔會唔夠利潤結業
由手機版發出

此篇文章於 12-30-23 11:31 AM 被 真!DC 編輯。
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-30-23, 01:10 PM   #202
flpchoho
Ultimate Gamer

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: 真!DC 查看文章
https://www.facebook.com/10006497457...ibextid=Nif5oz
香港人不嬲保守到爆唔太關黨事
大衛像都要摭

Btw雲起幾個櫃都賣bl希望唔會唔夠利潤結業
由手機版發出
近排上面力度加強左
呢度其實都算跟得好遲
可能而家要跟返上呢?

xx的xx管理

引用:
作者: 亍 ◣ 查看文章
原因好似有學校舉報,....禁賣覺得只係避下風頭,過左風頭應該會有番吧.....否則下次禁另一D佢唔駛再開舖了.....
睇吓會變第二類定第三類

第二類還好(包膠+警告字句),第三類係不能發佈,即不能買賣
但間鋪頭見過鬼仲唔怕黑?

報導有講送左本書去評級,變第三類

———————————————————

有漫畫店主向《獨媒》表示,有未成年的學生購買書籍後帶回學校被發現,校方通知警方,該書送審後被評為第三類物品,向任何人發布即屬違法。

警方上周五(12月22日)到信和中心,逐間漫畫店搜查,並「建議」不應出售BL漫畫。警方回覆《獨媒》表示,當警方接獲任何投訴,定必依法調查。若然發現有違法行為,定將果斷執法。

本身沒有出售BL漫畫、主要賣港產漫畫的「至Goal Club」店主引述當日警方向漫畫店講述事件,指有未成年少女在信和漫畫店購買BL漫畫後,將該書帶回學校,被老師發現並沒收。該名老師認為書本內容大膽,故通知校長,校方了解事情後覺得事態嚴重,及後報警,警方將該書送往淫審處評級,獲評為第三類書籍,即屬不能發布的物品。張先生理解漫畫店避談的做法,「開頭都以為(警方)會告佢(涉事漫畫店),後尾都無事,叫佢收起啲書唔好賣就算,息事寧人囉大家都」,「所以漫畫店唔想多講嘢,佢哋都有少少位驚被人追究。」

根據《淫褻及不雅物品管制條例》,凡屬第二類的不雅物品均不得向18歲以下人士發布,而且必須載有法定警告告示。至於第三類的淫褻物品,則一律禁止發布。所以不論最終該BL漫被淫審處裁定是第二類或第三類書籍,涉事漫畫店向未成年少女售賣該書亦屬違法。現時出版或發布物品前不一定要事先送審,惟當局監察或收到投訴後將物品送審,除報刊及物品管理科外,香港海關和警務處也是《淫褻及不雅物品管制條例》的指定執法機關。

《條例》規定,任何人都不得發布淫褻物品、管有淫褻物品以供發布,或輸入淫褻物品以供發布,不論發布者是否知道該物品是淫褻物品,若被裁定罪名成立,最高刑罰是罰款港幣100萬元及監禁3年。

此篇文章於 12-30-23 01:21 PM 被 flpchoho 編輯。
flpchoho 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-30-23, 01:44 PM   #203
Dyhalt Rushifar
God of Gamer
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
放心,應該都係等摺,書唔會入一本,淨係架上D全部要銷毀已經一筆。
而以後一係入咩書都要千挑萬選,成本根本就係爆升。一係就有些風險就唔入算,咁仲賣咩…
一係轉營全部賣D咩十九大二十大精神書囉。

此篇文章於 12-30-23 01:47 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-30-23, 07:24 PM   #204
flpchoho
Ultimate Gamer

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
放心,應該都係等摺,書唔會入一本,淨係架上D全部要銷毀已經一筆。
而以後一係入咩書都要千挑萬選,成本根本就係爆升。一係就有些風險就唔入算,咁仲賣咩…
一係轉營全部賣D咩十九大二十大精神書囉。
一係就入貨來賣之前先送本書去評審,但時間同成本就會好高
可能評審完到真係出到街比鋪頭賣都可能已經過咗1至2個月,班人都已經係網上睇完,仲有幾多潛在客戶?
鋪頭/出版商見風險太大就唔會搏,想出事咩
鋪頭唔入,出版商直接放棄代理呢類漫畫(排除港澳地區,只出台版繁體字)

精神書好快成行成市
周街都見到有得賣,肯定安全

此篇文章於 12-30-23 07:32 PM 被 flpchoho 編輯。
flpchoho 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-03-24, 11:11 AM   #205
安安

註冊日期: Jan 2002
https://www.bastillepost.com/hongkong/article/13742464
據報中宣部出版局局長馮士新被免職 傳與收緊網絡遊戲規管有關
安安 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-03-24, 11:22 AM   #206
神人ではない!新人だ

真係幾慘,明明家陣一切都係一個人話晒事,單純奉命行事都被免職…

此篇文章於 01-03-24 01:06 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-03-24, 09:38 PM   #207
Heaven
Game Master

註冊日期: May 2013
都唔排除有人想領功 等於香港左派比上邊更左都唔奇
Heaven 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-04-24, 01:18 AM   #208
神人ではない!新人だ

引用:
作者: Heaven 查看文章
都唔排除有人想領功 等於香港左派比上邊更左都唔奇
地方事務既就唔出奇,全國規條佢未批既邊個嫌命長…

舊 01-15-24, 08:24 PM   #209
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
OFF..我玩緊一個幾廿年估6個數字既遊戲都從來未中過頭獎可唔可以去投訴?

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-15-24, 08:50 PM   #210
神人ではない!新人だ

話時話,上星期無聊真係行上雲起,以前D書堆上天個個櫃都滿咁滯,依家D上天位吉晒之餘仲有櫃位做倉,真係充滿由治及興既氣焰

此篇文章於 01-15-24 08:52 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
舊 01-15-24, 10:03 PM   #211
Heaven
Game Master

註冊日期: May 2013
引用:
作者: 亍 ◣ 查看文章
OFF..我玩緊一個幾廿年估6個數字既遊戲都從來未中過頭獎可唔可以去投訴?

呢d有需要正視下,好似台灣個d代理調低機率係日常,韓國仲有單新聞話機率係0都夠膽死,機率唔係官方說了算
由手機版發出
Heaven 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 01:11 PM

手機版 | APP版