Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 攻略及心得交流區

主題工具 顯示模式
舊 02-04-19, 12:04 PM   #801
呂鳳仙
God of Gamer
錢錢錢錢錢錢錢

註冊日期: Jan 2002
其實wii時個編年史都算remake remake bio1同0,GC版時係動態CG背景,但編年史係好有心咁重製返做3D多邊型,仲要打爆啲枱枱燈燈其他雜物會實時運算光影變化

唔記得當年編年史2集賣唔賣得,但講真佢除咗原創新故事有啲格格不入外,其他bio0123CV真心唔差,俾冇接觸過bio嘅人一次了解bio個故仔都係首選

而且Claire應該算最索就响呢個版本,仲要有2代同CV兩個look俾你睇

PS:開放時間為17:00~23:00

每天提醒自己,施恩莫望報,不要把得失看得太重。
幸福不是必然,擁有它的人,請好好珍而重之……
呂鳳仙 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-04-19, 12:10 PM   #802
mario0606
The One
G101一ノ瀬はじめ

註冊日期: Oct 2006
3DS Friend Code4553 9940 3673
PSN  IDedward_hk2011
引用:
作者: 呂鳳仙 查看文章
其實wii時個編年史都算remake remake bio1同0,GC版時係動態CG背景,但編年史係好有心咁重製返做3D多邊型,仲要打爆啲枱枱燈燈其他雜物會實時運算光影變化

唔記得當年編年史2集賣唔賣得,但講真佢除咗原創新故事有啲格格不入外,其他bio0123CV真心唔差,俾冇接觸過bio嘅人一次了解bio個故仔都係首選

而且Claire應該算最索就响呢個版本,仲要有2代同CV兩個look俾你睇
但BH3係用OB素材
不過依2隻好玩,我RE2出之前都開左快打一次2代

2000:F91、Strike、紅渣
1000:電池、V仔、黑MK2、IJ(拉克絲)
PSN ID:edward_9105

曼聯迷M群:group659819@msnzone.cn
歡迎曼聯迷進入討論

**舊有成員請轉Skype入新群,ID:mario910502
mario0606 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-04-19, 12:29 PM   #803
zzzdx
↘三一龍娘之超極衝擊

註冊日期: Sep 2008
3DS Friend Code0088 0093 0096
PSN  IDMamiTomoeDX
XBox Live GamertagDouble Zeta Gundam
都唔明點解上網普及時代反而唔理OB系列,補完故事+多人連線+多種方法賣隊友

2500:FA-ZZ、イクス-エクリプス、イクス-アイオス
2000:試作1号機、ガナーザク、デュナメス、ゴールド天
2000:スローネドライ、ギャン、ガイア、ブルー2L
1000:アレックス、ガンイージ、∞ジャスティス(ラクス搭乗)
zzzdx 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-04-19, 12:36 PM   #804
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: zzzdx 查看文章
都唔明點解上網普及時代反而唔理OB系列,補完故事+多人連線+多種方法賣隊友
好似bio2咁寫廿年信俾c記後應該會有
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-04-19, 01:08 PM   #805
darkvolver
頹冗

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDhwong909
今日開Leon 2nd去到ada正式操作...用了1:28,真係比想像之中用更多時間....

特別警署地下死亡通道去檔案房,2隻lickers加3隻喪屍。建議大家帶2個手榴彈及大回復,一被licker咬時塞一個,爆左後返房,再出番去掉一個清場...

下次真係封下板先......

舊 02-04-19, 01:12 PM   #806
blackdeathx1010
Senior Gamer

註冊日期: Oct 2007
XBox Live Gamertagblackdeathx1010
玩完今集開始體會到點解456會嘗試轉型動作,玩得多呢類game真係麻木晒,eg:dead space,evil within,驚嚇位只剩返突然彈野出黎先嚇到一野,而今次2re都唔例外,全程都無乜驚喜,唔係話佢唔好玩,而係呢類恐怖橋都比人用到乾乾淨淨,真係好難突破
至於456好唔好見人見智,有人岩玩有人唔岩
blackdeathx1010 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-04-19, 01:23 PM   #807
呂鳳仙
錢錢錢錢錢錢錢

引用:
作者: mario0606 查看文章
但BH3係用OB素材
不過依2隻好玩,我RE2出之前都開左快打一次2代
所以cap記有得資源回收點會唔用

引用:
作者: zzzdx 查看文章
OB可能真係見過鬼怕黑驚咗唔敢再試,但明明搞芒亨應該儲返唔少經驗

舊 02-04-19, 01:46 PM   #808
Kain

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
裹關入到警署第一間SAVE房見到檯面有頂帽
睇下T仔出左黎之後頂帽仲係咪到先
Kain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-04-19, 02:31 PM   #809
雷火武
ワールド・エンド

註冊日期: Feb 2005
研究所雙licker其實係咪可以行過唔打
雷火武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-04-19, 02:45 PM   #810
darkvolver
頹冗

引用:
作者: 雷火武 查看文章

這個area最小要去2次...盡量用爬梯上落...另外server房有火炎彈及刀仔不能錯過...

Sent from my iPhone using Gaforum

舊 02-04-19, 03:08 PM   #811
Carl@William

引用:
作者: blackdeathx1010 查看文章
玩完今集開始體會到點解456會嘗試轉型動作,玩得多呢類game真係麻木晒,eg:dead space,evil within,驚嚇位只剩返突然彈野出黎先嚇到一野,而今次2re都唔例外,全程都無乜驚喜,唔係話佢唔好玩,而係呢類恐怖橋都比人用到乾乾淨淨,真係好難突破
至於456好唔好見人見智,有人岩玩有人唔岩
其實我覺得即使玩過舊版, 今次RE2初見玩(無睇攻略)都仲會由氣氛同音樂度感到恐怖同驚嚇, 未去到完全麻木吧, 如果初見都麻木, 我覺得係玩家唔再適合玩呢類Game而唔係Game有問題比較多。
Carl@William 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-04-19, 03:09 PM   #812
mario0606
The One
G101一ノ瀬はじめ

3DS Friend Code4553 9940 3673
PSN  IDedward_hk2011
引用:
作者: Kain 查看文章
裹關入到警署第一間SAVE房見到檯面有頂帽
睇下T仔出左黎之後頂帽仲係咪到先
好似話頂帽=MrX唔會入既位
由手機版發出
mario0606 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-04-19, 03:16 PM   #813
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
覺得向來都唔係驚嚇係壓迫感
莫講以前格仔圖唔驚
而家高清最驚都係d巨大小強
有限彈藥出面又一堆敵人塞住必經之路用彈藥殺佢又唔知之後會不會唔夠彈用
由手機版發出

此篇文章於 02-04-19 03:20 PM 被 真!DC 編輯。
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-04-19, 03:31 PM   #814
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: 雷火武 查看文章
應該可以 不過我個人覺得一個手榴彈就解決到就比佢啦sosad 正常你果個位之後又要再去囉支藥去急凍會路過

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-04-19, 04:11 PM   #815
赤兵尉SETH
✌(´◓q◓`)✌

註冊日期: Jun 2002
Nintendo Switch ID8287-9006-2513
PSN  IDGAF_SETH
XBox Live GamertagSeth HK
引用:
作者: Sar8 查看文章
用Claire打G4唔會有問題(應該話打成隻驚打boss都唔係問題)
有問題係你得10格既情況下點樣配置過道中,claire唔似Leon咁直接一野就搞店

手鎗1格(5粒蛋裝)+子彈1格=2格
榴彈(一係acid一係火炎彈)=3格,但你帶acid即係執火炎彈會佔多格,帶火炎彈中途有火藥+高火合成就變acid佔多格,即係保守起見已經用左4格
要留3格比:草汁,手帶,電力調整機=3格

咁樣已經用8-9格,想帶多把刀/手榴彈/草已經滿

所以下次我應該會行埋去合左輪密林,用密林清喪屍可能係最好選擇

相反Leon(3格=散蛋8粒+手鎗24粒已解決武器問題)
榴彈砲個減後座件可以唔裝慳一格, SMG同電槍改裝後就真係勁好多
打G4用酸彈整停佢再轉SMG或電槍打弱點係好快爆眼, 順利的話唔駛用手鎗同密林彈

ハイスピードロボットアクションゲームの金字塔

ANUBIS ZONE OF THE ENDERS
BLADE SHOT GRAB
赤兵尉SETH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-04-19, 04:12 PM   #816
Squall-Lucifer
懶人一個

註冊日期: Oct 2008
引用:
所以cap記有得資源回收點會唔用

OB可能真係見過鬼怕黑驚咗唔敢再試,但明明搞芒亨應該儲返唔少經驗
想問一下BIO3在原作和之後的作品裡故事流程是否有不同?

16冬、17冬、17春、17秋、18冬、19冬、19春、19夏、19秋、20桃之節句、20夏、20秋冬、21春、21夏、21秋、22冬、22春、22夏秋、23春、23夏、24春:21甲提督
18年3月、11月、12月、19年3月、4月、6月、11月、12月、20年5月、7月、11月、12月、21年5月、6月、11月、12月、22年3月、6月、11月、12月、23年5月、6月戰果提督,新艦尚缺:N/A
Squall-Lucifer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-04-19, 04:37 PM   #817
呂鳳仙
錢錢錢錢錢錢錢

引用:
作者: Squall-Lucifer 查看文章
想問一下BIO3在原作和之後的作品裡故事流程是否有不同?
原版bio3由市街➡️警署➡️鐘樓➡️醫院➡️公園➡️垃圾處理廠打追跡者➡️逃出

編年史好似市街➡️警署➡️街➡️警署➡️bio2淋水滅火個直昇機場打追跡者➡️逃出

此篇文章於 02-04-19 04:40 PM 被 呂鳳仙 編輯。
舊 02-04-19, 04:39 PM   #818
Squall-Lucifer
懶人一個

註冊日期: Oct 2008
引用:
原本bio3由市街➡️警署➡️鐘樓➡️醫院➡️垃圾處理廠打追跡者➡️逃出

編年史好似街➡️警署➡️街➡️警署➡️bio2淋水滅火個直昇機場打追跡者➡️逃出
原作是市街>警局>市街遊街>鐘樓>醫院>墳場>處理廠

都差好遠下....

16冬、17冬、17春、17秋、18冬、19冬、19春、19夏、19秋、20桃之節句、20夏、20秋冬、21春、21夏、21秋、22冬、22春、22夏秋、23春、23夏、24春:21甲提督
18年3月、11月、12月、19年3月、4月、6月、11月、12月、20年5月、7月、11月、12月、21年5月、6月、11月、12月、22年3月、6月、11月、12月、23年5月、6月戰果提督,新艦尚缺:N/A
Squall-Lucifer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-04-19, 04:45 PM   #819
呂鳳仙
錢錢錢錢錢錢錢

引用:
作者: Squall-Lucifer 查看文章
原作是市街>警局>市街遊街>鐘樓>醫院>墳場>處理廠

都差好遠下....
可能0同1已經整咗好多嘢,仲有umbrella總部新劇情又有一大段要講,bio3回收outbreak資源是是旦旦就算

舊 02-04-19, 04:55 PM   #820
ComeLOLoh

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
Bio3當年係趕發售日,所以隻game好趕。製作人講既。
有好多野無加落去。所以如果RE 3既話,應該要搵番當年有乜未公開過,加番落去。

C記好應該學SEGA,RE龍茹幾出色。

舊 02-04-19, 05:03 PM   #821
Kain

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
引用:
作者: mario0606 查看文章
好似話頂帽=MrX唔會入既位
由手機版發出
試左頂帽仲喺度
之後另一個SAVE位又有帽
下次留意下先
Kain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-04-19, 05:16 PM   #822
呂鳳仙
錢錢錢錢錢錢錢

引用:
作者: ComeLOLoh 查看文章
有好多野無加落去。所以如果RE 3既話,應該要搵番當年有乜未公開過,加番落去。

個期bio3、gun survivor、CV差唔多同期出,CV個評價完全蓋過咗其餘2者

仲記得有人話CV實時3D背景次世代表現,佢先係bio正統續作,點知CV靜咗一排再要過埋re bio同bio 0先到bio4已經係GC年代嘅事(等到頸到長)

舊 02-04-19, 05:30 PM   #823
darkvolver
頹冗

引用:
作者: 赤兵尉SETH 查看文章
榴彈砲個減後座件可以唔裝慳一格, SMG同電槍改裝後就真係勁好多
打G4用酸彈整停佢再轉SMG或電槍打弱點係好快爆眼, 順利的話唔駛用手鎗同密林彈
電槍改後其實要點用?有什麼不同?

SLS 50....坦白講急起上來都不錯...慳位

舊 02-04-19, 05:49 PM   #824
darkvolver
頹冗

引用:
作者: ComeLOLoh 查看文章

這部份要找三上補完,因為bio3個段製作時間很混亂...同時,bio3其實只是bio2.5

舊 02-04-19, 05:52 PM   #825
blackdeathx1010

註冊日期: Oct 2007
XBox Live Gamertagblackdeathx1010
引用:
作者: Carl@William 查看文章
其實我覺得即使玩過舊版, 今次RE2初見玩(無睇攻略)都仲會由氣氛同音樂度感到恐怖同驚嚇, 未去到完全麻木吧, 如果初見都麻木, 我覺得係玩家唔再適合玩呢類Game而唔係Game有問題比較多。
確實係我自己問題,玩BIO已經變左習慣,都唔理佢求生冒險向定動作向,2re我係唔睇攻略,初見玩HARD,10個鐘爆,但係始終都係重制,大致上流程同劇情都唔會有太大變化,所以對我無乜沖擊,淨返既感覺係今集耐玩度真係好低,流程已經短,對比其他集以初發內容真係好單薄(雖然有講免費DLC)唔係等熱情過左先黎下麻
blackdeathx1010 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[PS4,XB1] Biohazard RE:2 バイオハザード RE:2 | PS4, XB1, PC | rapperjohnny 電視遊戲討論版 1106 08-05-23 12:05 AM
[PS4,XB1] バイオハザード 7 ︱Biohazard 7 (VR 完全對應)(兩DLC 及Gold Edition,發售中) 信長 電視遊戲討論版 884 12-20-22 10:22 AM
[PS4,XB1] BIOHAZARD バイオハザード 4、5、6 繁/簡體中文字幕版再炒多一次冷飯 GN00508771 電視遊戲討論版 238 12-09-17 08:06 AM
收 ps 3 game - biohazard orc , chronicle hd selection, biohazard 4+cv, dragon's dogma gameky2012 買賣專區 4 01-05-13 11:37 AM

現在的時間是 05:26 PM

手機版 | APP版