Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 攻略及心得交流區

主題工具 顯示模式
舊 01-28-19, 04:14 AM   #326
權愛真
Insane Gamer

註冊日期: Oct 2010
引用:
作者: ComeLOLoh 查看文章
其實兩個主角都跑得快過暴君。
佢追既時候都係你打通/開鎖地圖各通道既時候。

佢警局左邊,你去警局右邊。
圖書館最好用。

Save Room整理下物品,聽腳步聲大約知佢近唔近。
腳步聲越大,就去相反方向。上樓上/樓下。
先感謝巴打既分享心得。
唔受傷既話,班主角係走得較快…
但受傷個陣,真係玩得好辛苦。

我可以理解有某過程…例如出停車場個度,
劇情係要話暴君追上黎。
但係亦有唔少部份既過程,例如玩Claire個陣(仲係第一周目),
有段任務係要去圖書館推書架,根本係強行會有暴君追你!
至少我睇過好多玩家既gameplay、直播等,全部都係咁。
仲有就係去洗衣房個段,又係強迫性一定會出現……
變相就係你點樣兜路都無用!佢好似預知玩家會去個度……

如果真係次次都需要玩家有點技巧去兜下路就可以呃走佢 ,
咁個壓迫感就唔會過多……
依家我係有時會玩到,心口有唔舒服既感覺!

聽講二周目,個暴君真係仲癲……
真係唔明點解要set到咁難。

此篇文章於 01-28-19 04:24 AM 被 權愛真 編輯。
權愛真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-28-19, 04:40 AM   #327
ComeLOLoh
God of Gamer

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
Sherry個視角太近,好難…

舊 01-28-19, 05:37 AM   #328
ComeLOLoh

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
Claire洗唔洗講咁多操口呀?重要鬼咁大聲講。
唔記得原版係咪咁。

舊 01-28-19, 08:41 AM   #329
darkvolver
頹冗

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDhwong909
引用:
作者: 呂鳳仙 查看文章
點解謎之敵人真身好似弱過以前咁,明明舊改版係將洋館tyrant改良成雙手爪

睇怕如果remake bio 3,隻追蹤者一定好麻煩
不如bio 3 追蹤者加過瞬間移動....跑步都夠...

不過Jill緊急迴避要如何攪...

舊 01-28-19, 08:46 AM   #330
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
Claire根本係移動火藥庫 佢成身都係高火力重火器
Leon除左真係好多藥之外 武裝面完全係貧弱
噴火槍除左用黎燒草之外完全無用
枝火槍用來燒G3簡直一流
燒足400一野起重機GG
or燒堆樹人都乾手淨腳唔洗煩

Leon枝散彈太萬能

其實我覺得最大鑊係Leon拿千斤頂果度難Claire太多
根本係木人巷(幾隻喪屍,兩隻licker,Mr.X),但係Claire紅心key可以拿引爆器條路入...

舊 01-28-19, 08:52 AM   #331
赤兵尉SETH
✌(´◓q◓`)✌

註冊日期: Jun 2002
Nintendo Switch ID8287-9006-2513
PSN  IDGAF_SETH
XBox Live GamertagSeth HK
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
Claire根本係移動火藥庫 佢成身都係高火力重火器
Leon除左真係好多藥之外 武裝面完全係貧弱
噴火槍除左用黎燒草之外完全無用
噴火槍雖然整唔停目標, 但輸出好似勁過散彈
但整唔到彈藥都係缺點

ハイスピードロボットアクションゲームの金字塔

ANUBIS ZONE OF THE ENDERS
BLADE SHOT GRAB
赤兵尉SETH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-28-19, 09:21 AM   #332
darkvolver
頹冗

引用:
作者: 赤兵尉SETH 查看文章
噴火槍雖然整唔停目標, 但輸出好似勁過散彈

但整唔到彈藥都係缺點

要用菲林解彈,都係一個問題..

Sent from my iPhone using Gaforum

舊 01-28-19, 09:31 AM   #333
豪傑公子

註冊日期: Jan 2005
引用:
作者: ComeLOLoh 查看文章
Claire洗唔洗講咁多操口呀?重要鬼咁大聲講。
唔記得原版係咪咁。
BIO第一次出現F WORD, 印象中係BIO5,
而出自主角口中嘅F WORD, 第一次係BIO7,
不過嬲同受驚嘅時候爆粗我覺得可以接受~

舊 01-28-19, 09:40 AM   #334
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
玩完標準難度leon表我覺得彈藥好夠反而草藥唔多夠a
子彈夠我殺曬全部阻路敵人後面仲執倒合成倒幾十發麥
火槍意外地幾高攻
由手機版發出

此篇文章於 01-28-19 09:43 AM 被 真!DC 編輯。
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-28-19, 09:48 AM   #335
padage
Insane Gamer

註冊日期: Nov 2016
暴君太痴身,覺得似3代個追踪者多過暴君
padage 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-28-19, 09:49 AM   #336
darkvolver
頹冗

引用:
作者: padage 查看文章
暴君太痴身,覺得似3代個追踪者多過暴君

c記幫你提早為bio3熱身...

Sent from my iPhone using Gaforum

舊 01-28-19, 09:50 AM   #337
真!DC
Banned User
奉行我道

正正係咁煩
終於離開警局果下真係好有鬆一口氣感覺
由手機版發出
舊 01-28-19, 09:55 AM   #338
Sar8
The One

Leon堆武器唯一問題係打唔到Licker...唔似Claire一野燃燒彈補兩鎗搞店
但手鎗好用過Claire太多,尤其裡線Claire把.45仲要退哂彈要逐粒逐粒入真係急死我(裡線搵唔到一次性入彈parts)

舊 01-28-19, 09:57 AM   #339
真!DC
Banned User
奉行我道

麥林一至兩槍打頭殺倒了
未發現你之前佢都唔多點陏可以慢慢瞄
由手機版發出
舊 01-28-19, 09:58 AM   #340
Reishin
Ultimate Gamer
Feels good

註冊日期: Feb 2006
3DS Friend Code1118 1586 3100
打到下水道,曾經有2次打到幾乎彈盡
第一次係落停車場,停車場果4隻狗無殺到,淨係殺咗走廊同犬舍D狗
第二次係落下水道,解謎期間原來仲有好幾隻G幼體,用晒D彈打咗2隻,剩返1隻唔知點算

哀しみで強くなれた  歓びは僕等を包む
何度でも願うよ  何処まででも振り返らずに

raize / INORAN
Reishin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-28-19, 10:02 AM   #341
Sar8
The One

引用:
作者: 真!DC 查看文章
麥林一至兩槍打頭殺倒了
未發現你之前佢都唔多點陏可以慢慢瞄
由手機版發出
Leon一定會遇到Licker好似得拿千斤頂/雪左枝蔬菜汁
前者我...用血包戰法....後者可以用波羅炸中兩隻野補鎗...

密林又要拿盒又要解寶石,之後追rank唔拿算

舊 01-28-19, 10:02 AM   #342
darkvolver
頹冗

引用:
作者: Reishin 查看文章

第一次係落停車場,停車場果4隻狗無殺到,淨係殺咗走廊同犬舍D狗

第二次係落下水道,解謎期間原來仲有好幾隻G幼體,用晒D彈打咗2隻,剩返1隻唔知點算

下水道最底層,通常留4個手榴彈,塞口走算,佢太多隻好難閃,一係向左手邊避。

舊 01-28-19, 10:04 AM   #343
Sar8
The One

引用:
作者: darkvolver 查看文章
下水道最底層,通常留4個手榴彈,塞口走算,佢太多隻好難閃,一係向左手邊避。

或者學Speedrun條友,啪粒三色藥,唔怕中毒跑過去

舊 01-28-19, 10:04 AM   #344
真!DC
Banned User
奉行我道

ic
我唔追rank慢慢玩乜都執晒
強迫症見到地圖有紅色房唔安落
由手機版發出
舊 01-28-19, 10:20 AM   #345
Sar8
The One

引用:
作者: 真!DC 查看文章
ic
我唔追rank慢慢玩乜都執晒
強迫症見到地圖有紅色房唔安落
由手機版發出
前者覺得點打都係死,呢版Licker好似仲要特別厚血,散彈射完唔訓低,仲要幾飛散彈,根本唔抵打
仲要隻Mr.X隨時請你食兜錘鍋麵

反正條巷仔行一次就夠咁都ok,但危險性都好高,琴日先睇條友比Licker爪左一下,然後喪屍背後咬Combo帶走左個Speed run
(聽講封左果幾個窗會少幾隻喪屍)

舊 01-28-19, 10:27 AM   #346
pierrekwok
Crazy Gamer

註冊日期: Nov 2006
引用:
作者: 豪傑公子 查看文章
BIO第一次出現F WORD, 印象中係BIO5,
而出自主角口中嘅F WORD, 第一次係BIO7,
不過嬲同受驚嘅時候爆粗我覺得可以接受~
玩埋Revelation 2, Barry個細女係句句都有粗口
今次兩位主角都係俾BOSS追殺左一輪先爆粗
pierrekwok 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-28-19, 11:01 AM   #347
darkvolver
頹冗

引用:
作者: Sar8 查看文章
前者覺得點打都係死,呢版Licker好似仲要特別厚血,散彈射完唔訓低,仲要幾飛散彈,根本唔抵打

仲要隻Mr.X隨時請你食兜錘鍋麵

反正條巷仔行一次就夠咁都ok,但危險性都好高,琴日先睇條友比Licker爪左一下,然後喪屍背後咬Combo帶走左個Speed run

(聽講封左果幾個窗會少幾隻喪屍)

封左有幫助,因為見過死者重新或licker突入,就係冇封..

另外,隻game想輕鬆玩可以好無雙過。要自虐可以更自虐,C記班人好像等待今日好久.........有備而來。

此篇文章於 01-28-19 11:04 AM 被 darkvolver 編輯。
darkvolver 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-28-19, 11:04 AM   #348
血之淚
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2009
PSN  IDAlvinHang
今集個問題係Leon個難度高之餘武器仲要好難用
手槍一定要改盡,打喪B可以斷腳,打頭易出硬直走人,打大佬專心瞄弱點打其實唔細力
子彈易執合出黎又夠多彈
散彈就堅廢,改盡有8飛都唔夠彈用
不過speedrun一定要拎,因為拎麥林唔就腳,同埋散彈配件易拎
麥林瞄得太慢,彈又少,唔改盡佢索性唔拎
火槍就好勁,燒G幼體同植物怪一流
打G2想一次撞佢落街就一定要火槍堅燒先做到
Licker用手榴彈炸死就算,無謂用槍

Claire拎咗榴彈同SMG就變咗另外一隻game
血之淚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-28-19, 11:07 AM   #349
darkvolver
頹冗

引用:
作者: Reishin 查看文章
最下下水道好像很少人講除了G幼體,還可以出喪屍.....試過打打下隻G幼體有個人企係度,成個嚇一嚇。

舊 01-28-19, 11:13 AM   #350
darkvolver
頹冗

引用:
作者: 血之淚 查看文章
今集個問題係Leon個難度高之餘武器仲要好難用
手槍一定要改盡,打喪B可以斷腳,打頭易出硬直走人,打大佬專心瞄弱點打其實唔細力
子彈易執合出黎又夠多彈
散彈就堅廢,改盡有8飛都唔夠彈用
不過speedrun一定要拎,因為拎麥林唔就腳,同埋散彈配件易拎
麥林瞄得太慢,彈又少,唔改盡佢索性唔拎
火槍就好勁,燒G幼體同植物怪一流
打G2想一次撞佢落街就一定要火槍堅燒先做到
Licker用手榴彈炸死就算,無謂用槍

Claire拎咗榴彈同SMG就變咗另外一隻game
我想講講SMG........把野真係堅惡....我成日2飛2飛打喪屍,威力很強.....不計連射。

Clair的file睇到好多人物資料,大家可以準備玩outbreak.......

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[PS4,XB1] Biohazard RE:2 バイオハザード RE:2 | PS4, XB1, PC | rapperjohnny 電視遊戲討論版 1106 08-05-23 12:05 AM
[PS4,XB1] バイオハザード 7 ︱Biohazard 7 (VR 完全對應)(兩DLC 及Gold Edition,發售中) 信長 電視遊戲討論版 884 12-20-22 10:22 AM
[PS4,XB1] BIOHAZARD バイオハザード 4、5、6 繁/簡體中文字幕版再炒多一次冷飯 GN00508771 電視遊戲討論版 238 12-09-17 08:06 AM
收 ps 3 game - biohazard orc , chronicle hd selection, biohazard 4+cv, dragon's dogma gameky2012 買賣專區 4 01-05-13 11:37 AM

現在的時間是 03:45 PM

手機版 | APP版